PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa zewnętrzna (SLOW i REAR)

mihow
10-10-2006, 12:50
Cześć!
Ostatnio miałem okazję fotografować chrzest dziecka mojego kolegi.
Kościółek jak to kościółek - trochę ciemno, ciasno, sufit wysoko :)

Posiadam lampę Tumax 880 AFZ. Lampka jest ok. Fotograwałem na ISO 800-1000, tryb A, Nikkor 18-70 pełna dziura przeważnie.

Zacząłem pstrykać na początku w zwykłym i-TTL'u z palnikiem na wprost. Osoby na pierwszym planie fajnie dopalone, ale tło ciemne jak studnia :) Potem zacząłem eksperymentować. Ustawiłem na REAR. I teraz pytanie. Dlaczego po włączeniu trybu REAR pojawia się SLOW? Co to oznacza bo już zgłupiałem :) Rozumiem, że REAR to druga flamelka czyli dopalenie tła. A co oznacza to SLOW? Lub ustawienie samego SLOW bez REAR? Wg mnie SLOW i REAR daje takie same efekty, albo się mocno mylę :)

ALF
10-10-2006, 14:41
funkcja SLOW jeste dostępna w trybie np P i A - oznacza synchronizację z długimi czasami naświetlania

sokrates
11-10-2006, 13:49
REAR to błysk na drugą lamelkę, kurtynę... ale nie chodzi tu o dopalenie tła. Po prostu najpierw rejestrowane jest światło zastane a na samym końcu błysk dopala całość. Najlepiej widać ten efekt przy długich czasach otwarcia. Być może twój aparat przy włączeniu REAR zakłada że będziesz używał dłuższych czasów i z automatu włącza synchronizację SLOW ?? tak zgaduję bo nie mam D70 więc nie wiem.

mihow
11-10-2006, 14:23
Teraz już wiem o co chodzi z tym SLOW. W D70 jest taki tryb lampy czyli "synchronizacja lampy przy długich czasach". Tutaj jeżeli czas wydłuża się powyżej 1/15s to się to automatycznie włącza. Czyli wszystko jest ok :)

Trochę już poczytałem o tych trybach lampy w D70 i raczej wszystko już kapuję. Teraz tylko trzeba trochę potestować dobytą wiedzę :) Przydałaby się też lepsza lampka niż ta co mam, ale fotki z chrzcin całkiem nieźle mi wyszły z lampką za 200zł :)