Zobacz pełną wersję : Czy jset to normalne zachowanie D50 czy usterka aparatu???
zakupiłem D50 i przy zdjęciach pod słońce z przysłoną 22 wychodzi dziwna zielona plama na dole słonka.
Czy tak ma być czy jest to wina aparatu??
december
10-10-2006, 13:09
Hej a jaki masz obiektyw? Bo ja mam kitowego 18-55 i te zielone plamki pojawiają sie również u mnie, i jest to wina obiektywu. przysłona 22 to dłuższy czas, wtedy takie blinki pojawiają sie b często. Zdecydowanie nie jest to wina aparatu, możesz spać spokojnie, aha jak robisz jakieś foty pod słońce. lub podobne to licz sie z takimi duszkami. Rozwiązanie to rozszczepianie światła, lub zasłanianie np, koroną drzewa przy silnych kontrastach. Ale np. przy zachodach słońca takie blinki zanikają, wszystko zaeży od natężenia światła. Może ktoś zna lepsze sposoby na unikanie tych blinków , czy pomógłby np. krótszy czas otwarcia migawki?
zbyszekradwanski
10-10-2006, 13:29
a jakiś filtr ochronny nie rozwiązuje tego problemu?
Dokładnie ten sam 18-55 nikkor... a już zaczynalem się martwić...
Robiłeś może fotki jakiś faktur z bliska, przy tym obiektywie wychodzi mi jedna strona mniej ostra niż druga (prawa)...
Te blinki nazywa się inaczej flarami obiektywu, niektóre obiektywy tak mają. W szczególności te z kiepskimi powłokami.
december
11-10-2006, 07:55
Dzęki za poprawkę :) Jeśli chodzi o ostrość, to u mnie jest jednakowa w całym obiektywie, jest taka sama w całym kadrze, chyba że z go kombinuję, ale zrobie dziś jakąś teksturkę, tylko powiedz co byś chciał dokładnie do porównania
cokolwiek na czym można porównać ostrość, wykładzina moze być dobra... tylko z otwartą przysłoną...