PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Owady, które lubimy

barbi
17-09-2009, 22:04
Mam nadzieję, że tym razem trafię w gusta kilku z Was. :)

Biedronka jest chrząszczem, a jednak czujemy do niej sympatię.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img17.imageshack.us/i/biedronkaq.png/)

Motyle, po chrząszczach są drugą pod względem liczebności grupą owadów, a mimo ich ilości wszyscy zachwycamy się nimi za ich zwiewność i nie tylko.

2.
źródło (http://img197.imageshack.us/i/motylki.png/)

coroner
17-09-2009, 22:06
Lubię biedronkę, bo mają tani chleb i piwo ;) 1 fajna, w 2 za mało motyla

VeeDee
17-09-2009, 22:12
Jedna biedronka jest fajna. Ale tysiące już nie. Gryzą strasznie...

barbi
17-09-2009, 22:18
...w 2 za mało motyla

Tego pierwszego, czy drugiego? A tak byłam zadowolona, że udało mi się je złapać prawie w 3D ;-), drugi miał uzupełniać tego w pionie. :(

mycza
18-09-2009, 11:32
Biedronka na 1 bardzo sympatyczna.

gadzeciarz
18-09-2009, 12:15
Oczywiście 1 a to dla tego że bardzo fajnie kolorystycznie i kadr ciekawy i właśnie takie ujęcia lubię .

Zbysior
18-09-2009, 22:31
Jedynka podoba się…:-D w dwójce jednak za mało motyla.

Tazek
19-09-2009, 05:59
również obstawiam jedynke

eldritch
19-09-2009, 16:53
(1)
- zła kompozycja;
- przeszkadzają duże nieostre plamy na pierwszym planie;
- brak uzasadnienia dla kwadratowego kadru; i nawet nie jest to "równy kwadrat"
- za mała biedronka;
- skopany balans bieli;

(2)
- generalnie nieciekawa - nie wiadomo co to zdjęcie ma właściwie przedstawiać - raczej nie motyla... ;)
- dużo niepotrzebnego tła;
+ lepszy niż w 1 kolor;

kontynuacja "mocno i szczerze"

aaa i najważniejsze: jakie znaczenie ma to że biedronka jest chrząszczem? Masz coś przeciwko chrząszczom...?

barbi
19-09-2009, 22:55
(1)
- zła kompozycja;
- za mała biedronka;
- skopany balans bieli;

(2)
- generalnie nieciekawa - nie wiadomo co to zdjęcie ma właściwie przedstawiać - raczej nie motyla... ;)
+ lepszy niż w 1 kolor;

aaa i najważniejsze: jakie znaczenie ma to że biedronka jest chrząszczem? Masz coś przeciwko chrząszczom...?

Opisane uwagi to indywidualny odbiór zdjęć, dlatego je przyjmuję. Jedynie nie mogę się zgodzić ze słowami: "skopany balans bieli" przy jedynce. Czy mógłbyś rozwinąć ten temat?

A jeżeli chodzi o chrząszcze - odp.: chrząszcze, jak chrząszcze, nie wzbudzają mojej szczególnej sympatii, chyba, że są kolorowe. ;)

eldritch
20-09-2009, 09:57
To dlaczego piszesz w pierwszym poście:
"czujemy do niej sympatię" a nie czuję...
"wszyscy zachwycamy się nimi" a nie zachwycam się

Twoje opinie to tak samo "indywidualny" odbiór pewnych grup owadów jak mój "indywidualny odbiór zdjęcia" - mam nadzieję że zrozumiesz co mam na myśli.

jurek1906
20-09-2009, 11:12
eldritch ma racje co do balansu na jedynce .To że biedronka usiadła na żółtym kwiatku , nie oznacza że też musi być żółta ;)

Grzegorz WO
20-09-2009, 11:23
(1)
- zła kompozycja;
- za mała biedronka;
- skopany balans bieli;

(2)
+ lepszy niż w 1 kolor;

zapomniałeś, jak mniemam, dopisać iż jesteś zadowolony wyłącznie z SIEBIE i już. A to, że są na tej planecie jeszcze inni, którym obrazki sprawiają frajdę to jakiś wybryk natury. Niedopuszczalne jest przedstawianie czegokolwiek w inny niż uznawany przez Ciebie sposób. Mentorski ton to "jest coś" ... Tylko po co ? Zamiast napsać "JA nie widzę uzasadnienia dla kwadratowego kadru ..." wolisz jak widzę wypowiadać się w imieniu ludzkości. Przy komentowaniu prac innych Forumowiczów, pisząc krytyczne uwagi, zawsze staram sie pamiętać, że autor omawianych zdjęć robi to dobrowolnie i moja krytyka powinna jego pracy " nie przekreślać" a wyłącznie dopingować. Jak mi się coś totalnie nie podoba to zwyczajnie nie poświęcam temu czemuś swojego czasu. Większoś z Twoich uwag "podana przyjażniej" i bez "zadęcia" byłaby równie życzliwie przyjęta - nie sądziśz ?

eldritch
20-09-2009, 16:50
zapomniałeś, jak mniemam, dopisać iż jesteś zadowolony wyłącznie z SIEBIE i już. A to, że są na tej planecie jeszcze inni, którym obrazki sprawiają frajdę to jakiś wybryk natury. Niedopuszczalne jest przedstawianie czegokolwiek w inny niż uznawany przez Ciebie sposób. Mentorski ton to "jest coś" ... Tylko po co ? Zamiast napsać "JA nie widzę uzasadnienia dla kwadratowego kadru ..." wolisz jak widzę wypowiadać się w imieniu ludzkości. Przy komentowaniu prac innych Forumowiczów, pisząc krytyczne uwagi, zawsze staram sie pamiętać, że autor omawianych zdjęć robi to dobrowolnie i moja krytyka powinna jego pracy " nie przekreślać" a wyłącznie dopingować. Jak mi się coś totalnie nie podoba to zwyczajnie nie poświęcam temu czemuś swojego czasu. Większoś z Twoich uwag "podana przyjażniej" i bez "zadęcia" byłaby równie życzliwie przyjęta - nie sądziśz ?

:shock:

po pierwsze: już ustalałem z autorką fotki (w innym wątku), czy ma być mocno czy łagodnie - wybrała "mocno i szczerze" - i tego się trzymamy...;

po drugie: mój "ton" może być najwyżej rzeczowy i sprecyzowany, a nie mentorski... bo to raczej charakteryzuje Twoją wypowiedź;

po trzecie: wypunktowanie błędów w formie bezosobowej nie oznacza, że nie jest to moja opinia więc daruj sobie komentarze w stylu "wypowiadanie się w imieniu ludzkości";

po czwarte: autorka umie się bronić świetnie sama i ma całkiem wysokie mniemanie o sobie - tzn. jest dowartościowana - nie musisz zatem komentować komentarzy innych jak Ci się moje uwagi nie podobają to nie musisz ich czytać... jesteś z zawodu nauczycielem? Wróć do szkoły pouczać dzieci;

po piąte: staraj się komentować rzeczy (fotografie) a nie ludzi...

po szóste: zapamiętam sobie, żeby Twoich zdjęć przypadkiem nie oceniać...

barbi
20-09-2009, 21:12
A miała to być frajda z oglądania naszej pięknej przyrody. :( :cry:

barbi
22-09-2009, 22:08
Spojrzałam na "biedronkę" jeszcze raz krytycznym okiem po uwagach eldritch i jurek1906 dotyczących balansu bieli. Naprawdę dobrze jest pokazywać zdjęcia na forum, po komentarzach innych można zauważyć swoje błędy, których wcześniej samemu się nie wyłapie. Poniżej "biedroneczka" w poprawionym bw. Mam nadzieję, że to bw trafi do Was. :)

źródło (http://img182.imageshack.us/i/biedronkaii.png/)

eldritch
23-09-2009, 09:36
dużo lepiej ;)
można by jeszcze zdjąć trochę (chyba) zielonego - ale jak chcesz zachować ciepłe światło - to jest OK.