PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Tammronem 17-50mm 2.8

Rainforest
17-09-2009, 21:29
Witam, mam obiektyw Tammron 17-50mm f/2.8 XR DiII od półtora roku cieszyłem się i byłem zadowolony ze zdjęć nim zrobionym, od około 3 miesięcy sporadycznie coś zaczęło szwankować z AF potem sie nasiliło, a teraz jest poprostu tragedia i musze jechać na MF.

dokładny opis problemu: niekiedy ostrzy w punkt a niekiedy nawet sie nie ruszy, musze dopiero przybliżyć zoomem i ponownie ostrzyć, wtedy już ostrzy w punkt, gdy już mi naostrzy to rzecz jasna naciskam na przycisk uruchamiający migawkę, w wizjerze jak zwykle podczas naświetlania nie widzimy nic dopóki nie opadnie lustro, to normalne, ale u mnie dzieje sie się tak że gdy złapię ostrość i wyzwolę migawke, to gdy lustro spowrotem opadnie to w wizjerze pojawia się zamazany obraz, wchodze w galerie i taki tez obraz został zapisany na karcie. Więc jedyne wyjście na zrobienie zdjęcia jest takie: przybliżyć na 50mm, złapać ostrość, powrócić spowrotem do żądanego zoomu np 17mm i wyłączyć autofokusa, po czym zrobić zdjecie, wtedy wychodzi normalnie, ale ile tak się mozna bawić.

gwarancja się już skończyła więc kicha, a poza tym, podobno serwis u tammrona trwa kwartalnikowo a nawet pórocznie. Więc takie moje pytanie, czy wiecie co moze być przyczyną problemu lub kto może mi to dobrze naprawić i nie zajęło by mu to kilku miesięcy.

z góry dziękuję na odpowiedź.

rafpol
12-10-2009, 19:39
Wygląda na to, że silnik jeździ sobie kiedy chce. Szczególnie ciekawa jest ta sprawa, ze zmianą ostrości podczas robienia zdjęcia. Takich numerów jeszcze nie widziałem.

Ire
13-10-2009, 17:42
@Rainforest
Gwar. trwa 2 lata, ( 1,5roku + 3m-ce = 21m-cy, a gwar, 24) czy aby na pewno juz po gwar?

wasilewk
13-10-2009, 17:55
Jak byś się wcześniej umówił na Żurawiej w W-wie (http://www.foto-tronik.eu/kontakt.htm), to może od ręki wymieniliby Ci taśmę ? (tylko to, mogło się zużyć - takie ścieżki ścierają się dość szybko).

Pzdr.

Rainforest
29-01-2010, 00:10
wysłałem obiektyw na Żurawią po czym otrzymałem wiadomość że naprawa będzie kosztowała 230zł, kilka dni później dostałe wiadomość że jednak nie mają części zamiennych do tamrona i odesłali mi obiektyw. Tak więc szkło nadal leży w szafie, gdzie jeszcze można go naprawić??? anybody wie?