Zobacz pełną wersję : Problem z oświetleniem
Problem z beaty dish bowensa. zdjęcie jest doświetlone do połowy kadru. kadr jest jakby na pół podzielony - równo. jedna część jest czarna, nic na niej nie widać, potem miękkie przejście po linii prostej i normalnie wszystko - ale oczywiście całość nie jest normalna. o co chodzić może??? dodam, że w innych sytuacjach wszystko działa ok. ten problem jest przy okazji uzywania beaty disha.
matyjasz
17-09-2009, 18:16
Za krótki czas? A to jest dish na aparat, czy na lampę?
'Beauty' dish. btw.
pzdr
mati
nie jest to wina disha tylko lampy a konkretniej czasu synchronizacji :) możliwe przyczyny to czasy powyżej synchronizacji aparatu z lampą , wyzwalacz radiowy który ma ograniczone czasy synchro miałem takie przypadki lub sama lampa która też może nie współgrać z czasami synchro a mianowicie ma za długi czas błysku :)
Proponuje ustawić dla testu aparat na M tradycyjnie w studiu i czas 1/125 przysłona narazie nie ważna i sprawdź :) a jak bys podał parametry na jakich robisz zdjęcia i na jakim konkretnie sprzęcie to było by pieknie ;)
100 % za krótki czas migawki i lampa się nie synchronizuje.
Proponuję obejrzeć, to powinno rozwiac wszystkie Twoje watpliwości :)
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki/x-sync-1-8000.html
Pozdrawiam!
para_wodna
19-09-2009, 21:36
Zdecydowanie za krótki czas wyzwolenie migawki.
Jakies kilka miesięcy temu, gdy uczyłam się beauty disha i innych lamp studyjnych miałam podobny problem ;)
Wypróbuj inne czasy synchronizacji a dish będzie działał jak marzenie ;)