Zobacz pełną wersję : Studio 5m x 6m - wyposażenie
spaniard
17-09-2009, 14:01
Witam wszystkich serdecznie.
Jestem nowym użytkownikiem FORUM. Zarejestrowałem się wczoraj. Fotografią zainteresowałem się rok temu. Fotografowanie wciągnęło mnie zupełnie. Przeczytałem wszystkie książki i artykuły na temat fotografowania i parametrów nastaw aparatu do jakich udało mi się dotrzeć. Robie zdjęcia wszystkiego obserwując efekty najróżniejszych konfiguracji. Posiadam aparat Nikon D90. Największą frajdę sprawia mi fotografowanie ludzi. Zamarzyło mi się zrobienie własnego domowego studia fotograficznego do fotografowania ludzi.
Wiem, że jest dużo opinii na forum odnośnie wyposażenia studia, ale mam prośbę czy mógłby mi ktoś od początku do końca powiedzieć jakie sprzęty powinienem zakupić (z podaniem konkretnych modeli) na początek. Przeczytałem, że powinienem mieć parasolkę, blendę, tło, światło wspomagające. Ale nie mam pojęcia jaką parasolkę, jaką blendę, jakie światło.
Rozmiar pomieszczenia 5m szerokie i 6m długie.
Bardzo przydałyby mi się informacje w jakich odległościach od siebie i modela rozmieścić poszczególne sprzęty i aparat.
Obietkywy, których zamierzam używać w studio to Nikkor 105mm F2.0 oraz Nikkor 85mm F1.8 oraz Nikkor 50mm F1.8
Jeśli ktoś zechce odpowiedzieć na moje pytania to będę bardzo wdzięczny.
pzdr
spaniard
zawsze w takich przypadkach najlepiej jest jak podasz kwote jaką masz przeznaczoną na taki zakup :) wtedy można łatwiej doradzac czy kompletować małe czy duże studia :)
w każdym razie myśle że na początek zakup sobie jedna lampe np 300Ws do tego blende 102x168 5w1 i softbox ośmiokątny 120cm. Zapoznaj się z praca w studiu i dopiero dokupuj reszte świateł modyfikatorów itd :) Jak masz już jakąs lampe systemowa np Sabinke to też ją dołączysz i do nauki ci to wystarczy.
Do sabinki potrzebny ci uchwyt przegubowy do lampy i parasolki lub softbox dedykowany do lamp błyskowych.
Teraz na Nikon Roadshow były ciekawe warsztaty z p. Szurkowskim. Opisywał jak zrobić sobie studio - niekoniecznie przy dużych kosztach.
Pytanka: To pomieszczenie jest jakie? Dochodzi światło dzienne? Są okna? Ile ich? Na jaką stronę świata wychodzą? Jakiego koloru są ściany? Jak wysoki jest sufit?
spaniard
17-09-2009, 15:29
fotoellite: Na zakup mam maksymalnie 4000 zł. Mam Sabinkę 800. Jak znaleźć na allegro odpowiedni uchwyt przegubowy?
VeeDee: Pomieszczenie gospodarcze wysokie 4,5m. Szerokość 5m, długość 6,5m. U góry ścian od strony północnej i południowej jest rząd okien przez całą długość. Wysokość okien 80cm. Pod oknami (3,5 m od podłogi) na lewej i prawej ścianie świetlówki (łącznie 12 rur świetlówkowych). Na suficie 3 lampy takie jak na sali gimnastycznej o mocy każdej 500 wat.
Ściany otynkowane pomalowane na kolor beżowy.
wpisz na allegro dosłownie " uchwyt przegubowy" można by kupić za te 4tys kilka świateł ale kurcze nie wiem czy jak nie miałeś doczynienia z pracą w studiu czy zakup tak dużej ilości światła wyjdzie ci na dobre :) znając życie zalejesz modeli światłem jak popadnie :) sam przez to przechodziłem i robiłem taki standardowy błąd :) może 2x300 na początek plus zabina ale to już max :) do tego boom żeby zaświecić nad modelką i naprawde naucz się na tym a nie szalej z wydatkami bo zakupy nie zając nie uciekną :)
Ściany otynkowane pomalowane na kolor beżowy.
Ja bym zaczal od przygotowania pomieszczenia, jesli mozesz.
1. zapewnil sobie mozliwosc zaciemnienienia pomieszczenia
2. jesli mozesz to pomalowal sciany na neutralny kolor
Sabinki natomiast bym w studio nie maltretowal - jest do czego innego, mniejsze mozliwosci modyfikacji swiatla.
A. Południowe okna można użyć jako naturalne źródła światła. Niewielkim kosztem można wtedy robić dobre portrety.
B.
- Beż jest nie najlepszy. Ściany powinny być białe, czarne albo szare,
- Jak mamy własne źródła światła, to trzeba wyeliminować zewnętrzne,
- Pomieszczenie jest bardzo wysoko i można podwiesić pod sufitem mocne reflektory z płaszczyzną rozpraszającą. Stanowiłby to świetne główne światło dla całego studia. Reszta to tylko doświetlanie, odbijanie, rozpraszanie...
A. Południowe okna można użyć jako naturalne źródła światła. Niewielkim kosztem można wtedy robić dobre portrety.
Ale te okna sa na wysokosci wiekszej niz 3.5m i maja raptem 80cm wysokosci - wiec IMHO to swiatlo wiecej bedzie przeszkadzac, niz nadawac sie do uzycia.
Jak tak niskie i tak wysoko, to się nie da :) Czyli opcja B, trzeba je szczelnie zasłonić.
spaniard
18-09-2009, 12:21
Dziękuję bardzo za cenne porady. Na pewno z nich skorzystam. Czy ktoś ma pomysł jakiej mocy lampy błyskowe wykorzystać (i ile lamp) i jakie oświetlenie stałe (i ile lamp)?
Radzę iśc na kurs błyskania studyjnego bo to o co pytasz to temat rzeka. Sprzęt jest uzależniony od tego jak lubisz świecić (a pewnie tego teraz nam nie powiesz) , na jakich przysłonach chcesz pracowac itd.
Warsztaty będą niedaleko ciebie : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=108896
o przygotowaniu pomieszczenia dobrze ci radzi sawi.
spaniard
18-09-2009, 22:30
Do JACEK_Z
Bardzo dziekuję za radę, ale gdybym chciał iść na kurs błyskania studyjnego, to nie pytałbym na forum o to co chce się dowiedzieć. Taka chyba między innymi jest funkcja forów internetowych, żeby pytać jeśli się czegoś nie wie, a ktoś inny ma takową wiedzę i może się nią podzielić.
Po drugie jak mogę powiedzieć jak lubię świecić w studio, skoro nigdy nie pracowałem w studio. Pytam jak skompletować wyposażenie do studia, żeby właśnie się przekonać czy tak będe lubił świecić. I może za rok powiem, że tak jednak nie lubie i wtedy będę zmieniał.
Po trzecie ja nie proszę o gotową receptę na wszystko i opisywanie tematu rzeki. Proszę tylko o naprowadzenie co powinienem kupić na początek, aby zacząć się uczyć. Staram się zadawać pytania najbardziej dokładnie jak tylko potrafię.
Po czwarte nie posiadam doświadczenia w fotografowaniu kilkunastoletniego, a zaledwie rok.
Ja bym jednak najpierw wybrała się na kurs... Wtedy sam sobie będziesz mógł odpowiedzieć na wiele pytań co Ci potrzeba, nauczysz się pracować z lampami... ...a dopiero potem inwestowała w sprzęt studyjny...
Do JACEK_Z
Bardzo dziekuję za radę, ale gdybym chciał iść na kurs błyskania studyjnego, to nie pytałbym na forum o to co chce się dowiedzieć.
Po drugie jak mogę powiedzieć jak lubię świecić w studio, skoro nigdy nie pracowałem w studio.
jak popracujesz w cudzym studiu to zobaczysz co ci pasuje i wtedy łatwiej się zdecydować.
Po trzecie ja nie proszę o gotową receptę na wszystko i opisywanie tematu rzeki. Proszę tylko o naprowadzenie co powinienem kupić na początek, aby zacząć się uczyć. .Ależ prosisz o opisanie tematu rzeki, tylko sobie z tego nie zdajesz sprawy. Jak dla mnie to postawiłes pytanie w rodzaju: "chcę fotografować, muszę kupic aparat i obiektyw, powiedzcie jaki" Dla mnie to jest podobny poziom ogólności twojego pytania.
Jeśli nie wiem co chce ktoś focić, to nie wiem jakie obiektywy mu radzić. A jeśli nie wiem jak oświetlone osoby tobie się podobają to nie wiem jakie nasadki ci radzić. Beautydisha? Parasolkę odbijającą? parasolkę przepuszczającą? Małą czy dużą? A może spota? czy reflektor? A może softboxy? tylko mały czy duży? A może okta? i jaki jej rozmiar? czy kupic na softboxy plastry miodu?
Sądzę, że gdybyś zobaczył w praktyce jakie światło dają te nasadki to coś by ci się rozjaśniło.
Staram się zadawać pytania najbardziej dokładnie jak tylko potrafię.
A ja precyzyjnie odpowiadać i w tym problem bo tu nie mogę, zbyt ogólne te pytanie. Pociesz się, że w dziale studio wiele osób jest zielonych i zadaje pytania na podobnym poziomie ogólności.
Mam dać odpowiedź - kup trzy lampy po 300 WS, parasolkę, softbox duży i mały? To tak jakbym radził szukającemu obiektywów kup 18-200. Fajna rada? Prosta jak drut. Ja chciałbym radzić lepiej.
OK, nie będe się już wypowiadał.
marszull
19-09-2009, 10:35
jak nie kurs to przynajmniej ksiazka
M.Freeman fotografia studyjna
ale kurs i porady Jacka sa bardzo ok
(swoja droga to chyba ostatnia osoba ktora zostala na tym forum, ktora ma pojecie na temat studia i chce jej sie jescze cos pisac ;-) )
mozna tez umowic sie do kogos do studia na podpatrzenie
bo jak pisal Jacek to takie porady netowe w tym temacie to raczej sa guzik warte
trzeba pomacac, zobaczyc (przede wszystkim) i wtedy mozna cos wybierac
(swoja droga to chyba ostatnia osoba ktora zostala na tym forum, ktora ma pojecie na temat studia i chce jej sie jescze cos pisac ;-) )szczerze to nie tak sobie wyobrażałem ten dział. Byłem za tym by w ogóle ten dział tu na forum powstał, miałem nadzieję na dyskusje o metodach pracy w studiu, że będa sie tu wypowiadali zawodowcy. Realia są jakie są. Gro zakładanych wątków niestety dotyczy kwesti powstania studia mieszczącego się w xxxx zł. Zakładający takie watki nie czytają sąsiednich wątków, albo czytają i nic z tego nie rozumieją. Bo studio to zupełnie inny świat.
marszull
20-09-2009, 01:14
moim zdaniem jak ktos chce budowac studio (nawet domowe) to powinien wiedziec/ogarniac swiatlo na tyle
ze ma pojecie jakie lampy i modyfikatory do nich kupic
ja po przeczytaniu kilku ksiazek i podejrzeniu
sporo godzin pracy w studio nie mialem z tym zadnego problemu
moglem spytac o firme ale nie o moc i czy taki czy inny soft
w czasach internetu naprawde wiekszosc informacji mozemy znalezzc w sieci
nawet na tym forum
i jak ktos zadaje po raz setny pytanie jak/na czym/z czym zbudowac studio
to nie chce mi sie nic pisac
i BARDZO doceniam Jacku ze Tobie sie jednak chce (szczegolnie czytajac niektore odpowiedzi)
matyjasz
20-09-2009, 02:01
Potwierdzam ;)
Konkluzja? Kup jedną 300Ws, softa 60x60, kurtyny na okna i pstrykaj, a pooooteeeem się zobaczy :)
pozdrawiam
mati
spaniard
20-09-2009, 14:45
Oj dobra już dobra... Zjechaliście mnie, że jestem tuman i pytam o oczywiste sprawy. Ja naprawdę przeczytałem sporo materiału. Trzy książki Freemana, poradnik Adajko "Portret studyjny, mały i zwięzły poradnik dla początkujących" i wiele innych. Sporo mi to dało, ale jako raczkujący w temacie, chciałem podpytać profesjonalistów. Według zasady każda dodatkowa informacja wpływa na efekty.
Zamierzam fotografować ludzi. Postanowiłem zakupić dwie parasolki białe 110 cm do błyskania przez nie. Jedną srebrną. Dwie lampy 200 lub 300Ws z funkcją modelowania. Stelaż do zawieszania tła. Kilka teł. Radiowy wyzwalacz lamp przez gorąca stopkę aparatu. Blendę.
Na takim zestawie zamierzam robić pierwsze kroki.
Pozdrawiam.
kup sobie jedna 200 lub 300Ws jak chcesz + soft 80X120 bo lepiej panowac mozna nad swiatlem niz parasolka i do tego blende duza.
jak opanujesz swiatło dokupisz to co bedziesz potrzebował. pzry jednej lampie i blendzie piekne portrety zrobisz.
Zapoznaj się również z tym poradnikiem, być może znajdziesz odpowiedź na część pytań:
http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/41384-portret-studyjny-maly-poradnik.htm