Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kantabryjskie morze
malasana
17-09-2009, 08:28
Ciekawy jestem, jak ocenicie to zdjecie. Zatoka biskajska na poczatku jesieni.
Zapraszam!
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://malasana.webhost.pl/photos/cabodepena03.jpg)
borregaard
17-09-2009, 08:45
No ,miejscóweczka z potencjałem.B&W nieco delikatne.Prosi się deko agresywniej i dołącz kolor dla porównania...:-D
No ,miejscóweczka z potencjałem.B&W nieco delikatne.Prosi się deko agresywniej i dołącz kolor dla porównania...:-D
zgadzam sie trzeba "poczernić" :mrgreen: bardzo ładny kadr
Marcin T
17-09-2009, 09:02
Jest ciekawie ale jak powyższa rada twierdzi trza by więcej życia w to BW tchnąć :
...nuda, jak w polskim kinie...
mz poprawa kontrastu pomoze, ale i tak kadr nie ciekawy...
to jest moja subiektywna opinia
Pzdr
Ja też przyznam że jakoś nie czuję tego zdjęcia. Wolałbym zobaczyć ten widok w kolorze. (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=9890)
Zostawiłbym tak jak jest. Chyba, że z moim monitorem coś nie tak. Jeśli chodzi o ujęcie to ładny widok, z ładnego miejsca. Widać, że autor czuł banalność tego miejsca i nie chciał robić następnej kolorowej pocztówki.
malasana
17-09-2009, 09:45
...nuda, jak w polskim kinie...
mz poprawa kontrastu pomoze, ale i tak kadr nie ciekawy...
to jest moja subiektywna opinia
Pzdr
A jaki bylby ciekawy kadr, ze sie spytam?
np: ciezkie chmury lub jakies ciekawe zjawisko na niebie:)
malasana
17-09-2009, 09:47
Co do obrobki, chcialem zeby b/w bylo delikatne. Poprobuje jeszcze z bardziej kontrastowa wersja. W kolorze nie jest zbyt ciekawie , gdyz pogoda byla mglista. Ale tez pomysle nad tym:)
Moze jako ciekawostke udostepnij RAWa.....zobaczymy co da sie zrobic:)
malasana
17-09-2009, 10:08
Moze jako ciekawostke udostepnij RAWa.....zobaczymy co da sie zrobic:)
A co bys zrobil? Napisz:)
Sprobowal bym zrobic to w kolorze jak w TYM (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=114323) watku zdjecie nr 1 i 3 a pod 3jka jest link do tej foty przed obrobka:)
malasana
17-09-2009, 10:14
Sprobowal bym zrobic to w kolorze jak w TYM (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=114323) watku zdjecie nr 1 i 3 a pod 3jka jest link do tej foty przed obrobka:)
Czyli proponujesz zabawe kontrastem tak naprawde. Przysiade do tego zdjecia jeszcze, mam kilka podobnych kadrow stamtad. Niemniej jednak zdjecie ktore pokazalem jest kierunkiem, w ktorym od poczatku chcialem podazac;)
Czyli proponujesz zabawe kontrastem tak naprawde. Przysiade do tego zdjecia jeszcze, mam kilka podobnych kadrow stamtad. Niemniej jednak zdjecie ktore pokazalem jest kierunkiem, w ktorym od poczatku chcialem podazac;)
No nie do konca kontrastem.....a moze raczej nie tylko....;)
Proac150
17-09-2009, 13:36
Tym razem trochę to bw mnie nie przekonuje
Moim zdaniem problem tego zdjęcia jak kadr z słabym pierwszym planem i rokującym ogromne możliwości dalszym planem. Dając cięsze bw myślę, że tylko spowoduje w tym wypadku utratę pewnych szczegółów. Ponadto taka mglista pogoda jeśli dalej to ma być bw moim zdaniem nadaje się bardziej na minimalne i dłuższe czasy.
malasana
17-09-2009, 14:12
Moim zdaniem problem tego zdjęcia jak kadr z słabym pierwszym planem i rokującym ogromne możliwości dalszym planem.
Tu sie z Toba zgodze. Dlatego planuje pobawic sie jeszcze innym kadrami, ktore podkresla dalszy plan.
Bartekkw
17-09-2009, 14:54
mnie tam się podoba :)
Ladnie BW, aczkolwiek nieagresywnie...może to i lepiej ??:)
eldritch
17-09-2009, 14:58
w ogóle mi to zdjęcie nie podchodzi - jak niektórzy mówią - co prawda nie wiem co to sformułowanie tak do końca znaczy ale chciałem delikatnie to ująć... ;)
malasana
17-09-2009, 15:08
w ogóle mi to zdjęcie nie podchodzi - jak niektórzy mówią - co prawda nie wiem co to sformułowanie tak do końca znaczy ale chciałem delikatnie to ująć... ;)
I nie musi 'podchodzic':) Fotografia to takze kwestia gustu i osobistych upodoban. Na szczescie:) Pozdr!
malasana
17-09-2009, 19:39
Inna wersja, troche inny kadr i bardziej zdecydowana konwersja. Mz lepiej sie prezentuje:)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://malasana.webhost.pl/photos/cabodepena03a.jpg)
pierwsza wersja wg mnie jest lepsza.
Obawiam sie, ze nawet z agresywniejsza obrobka ta fotka sie jednak nie obroni.
eldritch
17-09-2009, 20:07
2 lepsza, i podejrzałem exifa i już wiem dlaczego takie ziarno, D70s...
malasana
17-09-2009, 20:30
2 lepsza, i podejrzałem exifa i już wiem dlaczego takie ziarno, D70s...
Tak, niestety to problem tej puszki.
A jak wyglada piekna kobieta ? ...Jest piekna ;)
Poprostu bardzo podobnych zdjec jes masa i nie pokazuja nic nowego, brakuje mi przedewszystkim mocnego punktu, moze czlowieka, moze mewy a moze spadajacej asteroidy ;) Same skaly i woda w tym wypadku to,jak dlamnie, malo.
Pzdr
malasana
18-09-2009, 08:49
A jak wyglada piekna kobieta ? ...Jest piekna ;)
Poprostu bardzo podobnych zdjec jes masa i nie pokazuja nic nowego, brakuje mi przedewszystkim mocnego punktu, moze czlowieka, moze mewy a moze spadajacej asteroidy ;) Same skaly i woda w tym wypadku to,jak dlamnie, malo.
Pzdr
Ok, rozumiem. Nie podzielam opinii, dla mnie obecnosc czlowieka bylaby tu nieporzadana. Ale t kazdy ma prawo do swojego zdania. Pozdr!
eldritch
18-09-2009, 10:41
nooo pasterz z owcami byłby git...
borregaard
18-09-2009, 10:59
Biorąc pod uwagę miejsce,to dziwię się,że jeszcze nikomu nie przyszedł do głowy jakiś tonący lub rozbity na skałach statek,choćby tyci,tyciusieńki ...tankowiec...byłaby jazda...:mrgreen: Oj ludziska,ludziska.....
Biorąc pod uwagę miejsce,to dziwię się,że jeszcze nikomu nie przyszedł do głowy jakiś tonący lub rozbity na skałach statek,choćby tyci,tyciusieńki ...tankowiec...byłaby jazda...:mrgreen: Oj ludziska,ludziska.....
Tez tak czytam i sie smieje....:D Moze samobojca skaczacy z klifu i to w locie i w mocnym punkcie:D
malasana
18-09-2009, 11:18
Biorąc pod uwagę miejsce,to dziwię się,że jeszcze nikomu nie przyszedł do głowy jakiś tonący lub rozbity na skałach statek,choćby tyci,tyciusieńki ...tankowiec...byłaby jazda...:mrgreen:
Miejsce temu sprzyja:) To jeden z najniebezpieczniejszych akwenow na Atlantyku;)
Nikonozaur
18-09-2009, 11:32
Mnie się podoba wersja pierwsza. Na niej czuć warunki, o których wspomina autor. Zarzut mało agresywnego BW nie wydaje się być trafiony mając na uwadze delikatność Malasany w operowaniu kolorem. Taki jest jego styl.
borregaard
18-09-2009, 11:34
Miejsce temu sprzyja:) To jeden z najniebezpieczniejszych akwenow na Atlantyku;)
Właśnie dlatego tak się dziwię......:mrgreen: :mrgreen:
Andrzeju,masz rację.!
andrzejp
18-09-2009, 12:34
Ok, rozumiem. Nie podzielam opinii, dla mnie obecnosc czlowieka bylaby tu nieporzadana. Ale t kazdy ma prawo do swojego zdania. Pozdr!
Zgadzam się, ale nie można degradować samej foty tylko dlatego,
że komuś się nie podoba.
Bardzo dobry kadr, światło delikatne,jak piszesz jesienne, mgliste.
Ziarenko nadaje klimacik tej focie. Całość spokojna, nie krzycząca,
nie rażąca czernią i kontrastem jak ta druga fota ( gorsza).
Zgadzam się, ale nie można degradować samej foty tylko dlatego,
że komuś się nie podoba.
Bardzo dobry kadr, światło delikatne,jak piszesz jesienne, mgliste.
Ziarenko nadaje klimacik tej focie. Całość spokojna, nie krzycząca,
nie rażąca czernią i kontrastem jak ta druga fota ( gorsza).
No tak, ale Ty i ja nie jesteśmy aaaartystami, i nic tu nie wskóramy, bardzo dobre podumowanie Borregaarda w poście nr 30 :)
andrzejp
18-09-2009, 12:54
No tak, ale Ty i ja nie jesteśmy aaaartystami, i nic tu nie wskóramy, bardzo dobre podumowanie Borregaarda w poście nr 30 :)
Tak, trafna konkluzja Andrzeja.
Tez tak czytam i sie smieje....:D Moze samobojca skaczacy z klifu i to w locie i w mocnym punkcie:D
Napisalem przeciez:
... brakuje mi przedewszystkim mocnego punktu, moze czlowieka, moze mewy a moze spadajacej asteroidy ;) Same skaly i woda w tym wypadku to,jak dlamnie, malo.
Pzdr
Dlatego wlasnie napisalem ,,moze,, a takze o asteroidzie poniewaz nie uwazam ze takowy element musi sie znalezc w kadrze, ale moglo by pomoc, skoro sam widok MNIE nie powala (mam do tego prawo)
Pzdr