PDA

Zobacz pełną wersję : Nowości Pentaxa

Piotr_
17-09-2009, 08:24
Pentax zapowiedział nową lustrzankę entry level K-x

- Matryca CMOS 12.4 Mpix z systemem stabilizacji Shake Reduction o efektywności do 4 EV
- Duży, 2.7-calowy ekran LCD o rozdzielczości 230 tys. punktów
- Funkcja Live View z AF bazującym na detekcji fazy lub kontrastu
- Zakres czułości ISO 100-12800
- Tryb wideo w rozdzielczości HD 720p przy 24 kl/s
- 16 cyfrowych filtrów artystycznych i funkcja Cross Process odpowiedzialna za automatyczny retusz zdjęć
- Tryb HDR, w którym składane są trzy zdjęcia wykonane z różnym stopniem kompensacji ekspozycji
- Szybki tryb seryjny do 4.7 kl/s i minimalny czas migawki 1/6000 sek.
- Procesor PENTAX PRIME II
- Tryb automatyczny PENTAX Auto Picture i tryby tematyczne ułatwiające fotografowanie
- Szybki 11-punktowy autofokus SAFOX VIII z 9 punktami krzyżowymi
- Zasilanie 4 bateriami AA pozwala na wykonanie nawet 1900 zdjęć
- Migawka o trwałości 100 tys. cykli
- Kolorowe obudowy

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pentax.jp/japan/imaging/digital/slr/k-x/image/fea5_img03b.jpg)

Jest też nowy obiektyw DA L 55-300 mm f/4-5.8 ED

opiszon
17-09-2009, 08:36
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pentax.jp/japan/image2/top_image_k-x.jpg)

axer
17-09-2009, 08:39
- Zasilanie 4 bateriami AA pozwala na wykonanie nawet 1900 zdjęć

I to jest moim zdaniem strzał w dziesiątkę. Do tej pory nie rozumiem idei komplikowania fotografowi (zwłaszcza amatorowi) sprawy zasilania korpusu dedykowanymi akumulatorami albo bateriami dzikiego typu.

superkomornik
17-09-2009, 08:44
To może być ciekawa opcja dla zaawansowanych amatorów. Pentax ma dość tanie korpusy. A ten ma kilka ciekawych pozycji w specyfikacji:
-Tryb wideo w rozdzielczości HD 720p przy 24 kl/s
-Tryb HDR, w którym składane są trzy zdjęcia wykonane z różnym stopniem kompensacji ekspozycji
-zybki tryb seryjny do 4.7 kl/s i minimalny czas migawki 1/6000 sek.

Do tego te kolorki...czad :)

akustyk
17-09-2009, 08:48
I to jest moim zdaniem strzał w dziesiątkę. Do tej pory nie rozumiem idei komplikowania fotografowi (zwłaszcza amatorowi) sprawy zasilania korpusu dedykowanymi akumulatorami albo bateriami dzikiego typu.
ja rozumiem. akku Li-on dobrego producenta kosztuje w granicach 25~30 EUR.
czy slonce czy deszcz trzyma 300 fot (focenia po mojemu), wiec moge na dniowke
wziac 2 takie i sie nie martwic.

gdybym mial body na paluchach to nawet w cieplych temperaturach nie dojechalbym
do 150 fot, a w mrozie pewnie i bym sie cieszyl ze 100. i to jesli akumulatory NiMH
byly niedawno ladowane, bo dluzej noszone straca spora czesc ladunku (w NiMH
spada duzo szybciej niz w LiOn).

czyli musialbym nosic ze soba minimum 3-4 komplety po 4 paluchy. pomijajac juz nawet
czas jaki mozna stracic na takiej wymianie (bo zdarza sie to robic w warunkach
wymagajacych pospiechu), przeciez to jest z dodatkowy kg masy w plecaku...

dziekuje, postoje. jednak zdecydowanie wole prosty akku LiOn.

a wracajac do samego korpusu... specyfikacja OK, ale tych wersji kolorystycznych laskawie nie skomentuje :lol:

Rycerz
17-09-2009, 08:48
kolorowe puszki są extra :) :)

edit:

Mikołaj patrzysz na to z punktu widzenia fotografii analogowej gdzie 300 klatek to bardzo dużo! ;)

prz3mo
17-09-2009, 08:59

A ja wolę dedykowany aku. Dla mnie to wygodniejsze rozwiązanie.

Ale z kolorami to Pentax pojechał :mrgreen:

mazilis
17-09-2009, 09:02
Kolory wypas, istna Nokia, ciekawe kiedy wprowadzą wymienne obudowy :)

Ale specyfikacja jak na entry level całkiem, całkiem ciekawa

jot
17-09-2009, 09:05
w sumie to K-x to trochę takie D90..

ten screen na górze to tablica GretagMacbeth z optyczne?:D

superkomornik
17-09-2009, 09:06
Ja także wole dedykowany. Miałem pentaxa, który był zasilany 4x AA i nie jest zbyt dobre rozwiązanie. Duża waga akumulatorów jest niewspółmierna do wydajnośc (robiłm ok 300-400 zdjęć). Natomiast na dedykowanym aku nikona za 130zł robię spokojnie 1000 zdjęc, a waga akumulatorka jest bardzo niska.

Jakon
17-09-2009, 09:10
Jakie słitaśne kolorki :)
Mimo takiej liczby kolorów i tak do sklepu wejdzie jakaś dziunia i zapyta czy jest ten błękitny ale o pół tonu jaśniejszy... :lol:

2Cresky
17-09-2009, 09:15
Myślę, że podobnie jak telefonami "pink" aparat ten znajdzie uznanie u drogich pań.

Piotr_
17-09-2009, 09:16
Zmienię system na Pentaxa ...

... o ile znajdę sklep w którym będę mógł porównać wszystkie wersje kolorystyczne ;-)

Specyfikacja fajna jak zwykle u Pentaxa. Ciekawe jak będzie się sprawowała matryca?

axer
17-09-2009, 09:17
ja rozumiem. akku Li-on dobrego producenta kosztuje w granicach 25~30 EUR.
czy slonce czy deszcz trzyma 300 fot (focenia po mojemu), wiec moge na dniowke
wziac 2 takie i sie nie martwic.

gdybym mial body na paluchach to nawet w cieplych temperaturach nie dojechalbym
do 150 fot, a w mrozie pewnie i bym sie cieszyl ze 100. i to jesli akumulatory NiMH
byly niedawno ladowane, bo dluzej noszone straca spora czesc ladunku (w NiMH
spada duzo szybciej niz w LiOn).

czyli musialbym nosic ze soba minimum 3-4 komplety po 4 paluchy. pomijajac juz nawet
czas jaki mozna stracic na takiej wymianie (bo zdarza sie to robic w warunkach
wymagajacych pospiechu), przeciez to jest z dodatkowy kg masy w plecaku...

dziekuje, postoje. jednak zdecydowanie wole prosty akku LiOn.

A ja wolę dedykowany aku. Dla mnie to wygodniejsze rozwiązanie.

Hehe wiedziałem że tak będzie :) Słusznie zauważył rycerz:

Mikołaj patrzysz na to z punktu widzenia fotografii analogowej gdzie 300 klatek to bardzo dużo! ;)

Dorzucę jeszcze uniwersalność i ogólnodostępność. Dedykowany jest, jak sama nazwa wskazuje, dedykowany - nie wsadzi się go do pilota TV czy ciśnieniomierza. Nie kupi się go też u Pani Jadzi w kiosku, gdy się okaże, że zostawiło się akumulator w domu w ładowarce.

I zauważcie, co podaje Pentax - do 1900 zdjęć na komplecie 4xAA. 1900 zdjęć to bardzo dużo, niech realnie wyjdzie połowa z tego - i tak w zupełności wystarczy. Widać da się zoptymalizować lustrzankę do pracy na AA :)

Viqy
17-09-2009, 09:18
Myślę, że podobnie jak telefonami "pink" aparat ten znajdzie uznanie u drogich pań.

Tańsze Panie wybiorą zapewne coś z podręcznych modeli, potocznie zwanych "głuptakami" :)

superkomornik
17-09-2009, 09:49
Szkoda, że nie ma wersji z czarno-białą szachownicą dla dzieci Emo :twisted:

axer
17-09-2009, 09:50
Szkoda, żę nie ma wersji z czarno-białą szachownicą dla dzieci Emo :twisted:

Aha. I z zasobnikiem na tępe żyletki w gripie.

opiszon
17-09-2009, 09:54
Aha. I z zasobnikiem na tępe żyletki w gripie.
gdyby był grip, to pewnie byłaby taka możliwość ;-)

ale taki feature to pewnie będzie w następnym korpusie z gripem :-P

Piotr_
17-09-2009, 09:57
Szkoda, że nie ma wersji z czarno-białą szachownicą dla dzieci Emo :twisted:

To będzie w wersjach limitowanych :mrgreen:

akustyk
17-09-2009, 10:13
I zauważcie, co podaje Pentax - do 1900 zdjęć na komplecie 4xAA. 1900 zdjęć to bardzo dużo, niech realnie wyjdzie połowa z tego - i tak w zupełności wystarczy. Widać da się zoptymalizować lustrzankę do pracy na AA :)

BP-511 ma deklarowana zywotnosc na poziomie 1200 zdjec. ja sam na takim jednym, wzglednie nowym akku zrobie
maksymalnie 300 i to przy dobrej pogodzie. moze ktos kto nap... seriami samoloty i nie uzywa w ogole ekraniku LCD
zrobi na wyciagnietym z ladowarki nowiutkim akku te 1200, ale ja nie widze realnej szansy zblizenia sie do 1/3 tej
ilosci. tak to po prostu dziala.

na takiej samej zasadzie za diably nie wierze w te 1900. jak bym osiagnal 500 w dobrych warunkach to sukces.
a biorac poprawke na zachowanie NiMH w niskich temperaturach bardzo bym sie ucieszyl, gdyby w zimie nowe,
swiezo naladowane akumulatorki duzej pojemnosci daly 250 klatek. i niestety wiek akumulatorow tez sie
dodatkowo odbija na mozliwosciach. tak samo jak okres od ostatniego ladowania. a nawet po tygodniu lezakowania
ogniwa NiMH traca zauwazalnie na pojemnosci.

lat temu z piec mialem zasilana paluchami Minolte D7i. to byl moj pierwszy i ostatni kontakt z cyfra bez ogniwa
Lion. do d* taka robota z przewalaniem 5 kompletow paluchow i modleniem sie, zeby do konca dnia wytrzymalo.

a co do ilosci zdjec... jak wyjezdzam na calodniowy plener, to potrafie przywiezc i 200 zdjec jednego dnia.
a zdarzalo sie i wiecej...

Jacek S
17-09-2009, 10:19
Ja też uważam, jak Axer, że AA do bardzo dobre rozwiązanie! Kolega ma K200D i baterie wystarczają mu na więcej niż 300 zdjęć na pewno, a co ważniejsze może sobie zawsze kupić w każdym kiosku, czy hipermarkecie 4 paluchy zwykłe i robić dalej foty.

jot
17-09-2009, 10:28
przez 30 min, bo później padną..
ja nie wiem co takiego lepszego jest niby w paluszkach? Zamienniki aku do aparatów nie są wcale droższe od kompletu aku

shaolin
17-09-2009, 10:31
Jak tu wbilem i zobaczylem pierwszy obrazek na gorze to myslalem, ze komus sie nudzilo w paincie... a tu prosze - faktycznie do wyboru, do koloru;)

Co do zasilania - wole swoje dwie en-el3e, niz milionxAA ;) bo 6k zdjec mi w zupelnosci wystarczy ;)

prz3mo
17-09-2009, 11:36
Co do zasilania - wole swoje dwie en-el3e, niz milionxAA ;) bo 6k zdjec mi w zupelnosci wystarczy ;)

Tylko 6k robisz na dwóch en-el3e? Ja 20k :-P Wkleić zrzut ekranu LCD ? :-P

shaolin
17-09-2009, 11:37
Nie, 6k na sztuce :razz: i nie fikaj bo Cie zjem :razz: :mrgreen:

seweryn1
17-09-2009, 15:34
dla mnie aa to w najniższej półce luster bardzo dobre rozwiązanie. Wielu ludzi przychodzi do MM w Koszalinie gdzie pracuje i pyta o akumlatory do swoich aparatów z przed paru lat i do wielu już nie ma szans na dostanie nowego, choć aparat sprawny, są zmuszeni kupić nowy. A tu takie wyjście do ludzi, a Eneloopy są naprawdę rewelacyjne.

Fenek
17-09-2009, 15:50
Nikt tu nie wspomiał o zaj...efajnym bajerze w przypadku uzywania dedykowanych aku - ma się precyzyjny wskaźnik naładowania. Zero martwienia się "czy wystarczy?" i zero dumania "czy ładować aku czy jest pełen?".
Z tymi paluszkami w kiosku też nie jest tak różowo. Teraz może już poszło to do przodu ale gdy chciałem awaryjnie wsadzić do Canona S2 świeżo zakupione alkaliczne, powitał mnie radosny komunikat o padniętej baterii.

A teraz konkurs: czy ktoś podejmie się nazwania każdej wersji kolorystycznej? :D

akustyk
17-09-2009, 16:11
nie no... 013, 016 i 093 calkiem fajne sa. ale reszta w wiekszosci solidny odpust.

ciekawe, czy w edycjach swiatecznych beda dodawac plecaczki Hello Kitty/Hannah Montana/Cars ;)

Fenek
17-09-2009, 17:08
ciekawe, czy w edycjach swiatecznych beda dodawac plecaczki Hello Kitty/Hannah Montana/Cars ;)

Jakie tam znowu plecaczki. Body będzie pomalowane w Hello Kitty. :D W Japonii by zeszło na pniu.

shaolin
17-09-2009, 17:15
Jakie tam znowu plecaczki. Body będzie pomalowane w Hello Kitty. :D W Japonii by zeszło na pniu.

W Chinach i Korei tez... to co oni wyprawiaja z HK to masakra... az sie boje o tym myslec :mrgreen:

I dedykowany aku ma oprocz zwyklych aku plytke drukowana z jedna kostka - co to za problem, zeby zrobic taki koszyk z cpu? Wtedy bedzie taki sam pomiar ile zostalo mocy w aparacie na AA:P

Fenek
17-09-2009, 22:28
I dedykowany aku ma oprocz zwyklych aku plytke drukowana z jedna kostka - co to za problem, zeby zrobic taki koszyk z cpu? Wtedy bedzie taki sam pomiar ile zostalo mocy w aparacie na AA:P

Taaa, a do różnych rodzajów aku i alka procek sam się skalibruje... :P

velaskez
17-09-2009, 23:00
A jak ja bym chciał po prostu czarny...to jestem w ciemnej d*** ;)

pitter0
17-09-2009, 23:05
ciekawostka dla mnie jest ze nie ma np.calego bialego lub czarnego tylko zawsze uchwyt ma inny odcien
edit:velaskez to samo napisal wyzej jak pisalem;)

Bielik
17-09-2009, 23:57
to ma prawie 5fpsów! chce mieć WSZYSTKIE wersje kolorystyczne, ciekawe czy mają zgrzewki :mrgreen:

shaolin
18-09-2009, 00:11
Taaa, a do różnych rodzajów aku i alka procek sam się skalibruje... :P

Nie z takimi rzeczami elektronika sobie radzila... :mrgreen:

I tak wole dedykowany aku :P

ASAHI
18-09-2009, 00:47
A różowy to juz wogóle wypas..

seweryn1
18-09-2009, 05:40
My tu o kolorach, a w sumie czy tylko mi się wydaje, że ten k-x ma lepsze bebechy od D90?

superkomornik
18-09-2009, 07:31
ciekawostka dla mnie jest ze nie ma np.calego bialego lub czarnego tylko zawsze uchwyt ma inny odcien
edit:velaskez to samo napisal wyzej jak pisalem;)

Przecież jest kilka standardowych- czarny, niebieski, czerwony biały.

fafniak
18-09-2009, 07:32
seweryn1 - :D - ależ kompletnie sie mylisz !!!! D90 i tak jest lepszy bo ma napis NIKON !!! Nie to co jakiś kolorowy tampax :D
A na paluszkach jeszcze z istD robiłem na mrozie , w upale ,w deszczu i nie pamiętam aby wychodziło mi jakoś tak mało zdjęć na jednym zestawie akku. Te opowieści o o beznadziejności paluszków można między bajki włożyć - zasada tylko jedna - Panowie nie kupować badziewia ;D

prz3mo
18-09-2009, 07:42
seweryn1 - :D - ależ kompletnie sie mylisz !!!! D90 i tak jest lepszy bo ma napis NIKON !!! Nie to co jakiś kolorowy tampax :D

Nie przesadzaj fafniak, zaryzykuje twierdzenie, że to forum jest i tak chyba najbardziej obiektywne spośród innych tego typu :-P

A na paluszkach jeszcze z istD robiłem na mrozie , w upale ,w deszczu i nie pamiętam aby wychodziło mi jakoś tak mało zdjęć na jednym zestawie akku. Te opowieści o o beznadziejności paluszków można między bajki włożyć - zasada tylko jedna - Panowie nie kupować badziewia ;D

Tu już nie chodzi o to ile można na paluchach zrobić zdjęć. Ja wolę mieć w torbie 3 dedykowane aku niż 12 paluchów. Po prostu jest to MOIM ZDANIEM wygodniejsze.
Poza tym przesiadając się z D80 na D700 miałem ( i mam) ten komfort, że aku jest ten sam.

fafniak
18-09-2009, 08:03
hmmm pozwolisz że się nie zgodzę
A co do paluszki vs dedykowane - najlepszym wyjsciem jest mieć obydwie opcje
Ja także jestem za dedykowanym akku, ael wolałbym aby D700 (a może C5D II ) miałomożliwość założenia paluszków

prz3mo
18-09-2009, 08:06

A które Twoim zdaniem forum danej marki jest bardziej obiektywne? Tylko mi nie pisz, że Pentaxa :mrgreen:

seweryn1
18-09-2009, 08:16
A co do paluszki vs dedykowane - najlepszym wyjsciem jest mieć obydwie opcje
Ja także jestem za dedykowanym akku, ael wolałbym aby D700 (a może C5D II ) miałomożliwość założenia paluszków

Wprawdzie tak wysoko nie mierzę, ale w gripie mojego aparaciku mam wybór dwa aku dedykowane, albo 6 paluszków. Wiadomo, że nie każdy lubi kloce ale jakieś rozwiązanie to jest.
A co do forum to lubię najbardziej forum pentaxa, na canon-board sprawdzam głównie giełdę, a tu zaglądam bo na interesujące mnie tematy nie ma dużo czytania. Na Pentax.org.pl człowiek zajrzy po dwóch godzinach, a tam 200 postów do przeczytania i to w jednym temacie, czego chcieć więcej.

fushiro
18-09-2009, 12:26

Kup grip (MB-D10) i po sprawie.

fafniak
18-09-2009, 16:05
Kup grip (MB-D10) i po sprawie.

żeby ten grzmot D700 był jeszcze cięższy ?!?!? Daruj , ale nie...