PDA

Zobacz pełną wersję : Kreatywny System Cokin Cz 2 Zastosowanie Filtrów

Strony : 1 [2]

Greg77
14-01-2011, 18:52
Nie do końca, wszystko jeszcze zależy jak ustawisz te filtry w holderze i z jaki przejściem będą.
Nawet przy miękkich przejściach powinna być różnica, przecież środek kadru będzie tylko minimalnie przysłonięty a dół i góra mocniej :)

Nie wiem do konca jak to dziala bo nie mam mozliwosci porobienia zdjec na sniegu:D
Osobiscie uzyl bym miekkiego ND0,3 i naswietli zdjecie ciemniej......oczywiscie 0,3 na gore.....

jarek76
14-01-2011, 18:55
Nie wiem do konca jak to dziala bo nie mam mozliwosci porobienia zdjec na sniegu:D
Osobiscie uzyl bym miekkiego ND0,3 i naswietli zdjecie ciemniej......oczywiscie 0,3 na gore.....

Właśnie zimą częściej odwracam połówkę i przyciemniam świecący śnieg :)

darkos
07-03-2011, 15:32
Obawiam się, że będzie winieta na P. Na moim N12-24 przy 12 na szerokokątnym jest mała winieta.

ALF
Wrócę do twojego (zacytowanego przeze mnie) postu.
Mam d200 i chciałbym uzbroić się w cokina do szkła n 12-24/4.
Piszesz o małej winiecie. Może zapodasz jakieś przykłady ? czy należy jej się bać?
[nie jestem profesjonalistą , a chiałbym zacząć zabawę z cokinem]
Rozumiem, że do 12-24 muszę zakupić holder szerokokątny, na jeden filtr ?

Ijeszcze jedno : czy mogą być to filtry np tej jakości?:

http://www.akcesoriafoto.com/filtry-typu-cokin-odpowiedniki-c-22_12.html?page=3&sort=3a

Wątek przeczytałem.Pytam, bo nie chciałbym wyrzucić kasy w błoto.

Dzięki za odpowiedź.

ALF
07-03-2011, 17:24
Nie mam pod ręką zdjęć z winietą, to ok 0,5cm dla pełnego kadru...pomijalne.
Te "typu" to chińszczyzna dość marnej jakości, ale kolorowe połówki czasem dają radę. Połówkowe ND tylko Hitech lub Cokin, bo Lee za drogie.
Holder...możesz kupić chiniola i obciąć 2 sloty, wyjdzie taniej niż oryginalny Cokin, a efekt podobny.

darkos
07-03-2011, 17:41
Wielkie dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam

mikas4
27-06-2011, 19:37
Chciałem zakupić trzy filtry Hitech ND 0.9 hard i soft oraz szary pełny 3.0
Pod tym linkiem można kupić trzy filtry od 0.3 do 3.0 za 259zł
http://allegro.pl/kit-hitech-85-zestaw-trzech-dowolnych-filtrow-i1675899169.html
Czy nie wydaje wam się to tanie, filtry 3.0 chodzą po 170zł a tu taka cena.
Chyba że to jakaś podróbka.
I czym się różni ten zestaw od tamtego ?
http://allegro.pl/kit-hitech-85-grad-nd-szary-0-3-0-6-0-9-hardzest-i1675899168.html
po za tym że ma wyznaczone typy, ale różni się kolorem opakowania, czy to coś innego ?

Do tego wszystkiego wysyłka 0 zł :???:

rmn1
06-07-2011, 19:52
Witam, mam nadzieje że nie było i nie będę musiał kopać się przez cały temat w poszukiwaniu odpowiedzi tylko ktoś mądry mi pomoże. Kupiłem sobie pierścień, holder i filtr połówkowy ND 0.9 Hitech. I teraz mam problem, nie pomyślałem o tym sam i niestety nigdzie nie natrafiłem na wzmiankę o tym, mój podstawowy obiektyw to N35/1.8. Jak wiadomo ma on gwint 52mm czyli mała średnica przedniej soczewki. To mi uniemożliwia (tak podejrzewam;) ) korzystanie z pełnego zakresu filtra. Po prostu jak ustawie filtr pół na pół to góra prawie wcale nie zdąży się ściemnić a już mam koniec kadru.

Wpadłem na taki pomysł żeby między obiektyw a holder wstawić tuleję długości 7-10cm o średnicy takiej jak otwór w holderze. Odsuwając holder na taką odległość nie wchodzi mi on jeszcze w kadr a obiektyw :"pokrywa" większy przedział filtra. Co Wt na to? Użył bym pewnie krótkiej osłony przeciw słonecznej do niej dokleił rurkę plastikową i na koniec holder. Co o tym myślicie?

JacekCz
06-07-2011, 20:01
obiektyw to N35/1.8. Jak wiadomo ma on gwint 52mm czyli mała średnica przedniej soczewki. To mi uniemożliwia (tak podejrzewam;) ) korzystanie z pełnego zakresu filtra. Po prostu jak ustawie filtr pół na pół to góra prawie wcale nie zdąży się ściemnić a już mam koniec kadru.

Nie do końca rozumiem ten "koniec kadru".

Intensywność efektu połówkowego zależy podobnie jak zagadnienia głębi ostrości, od ogniskowej, położenia płaszczyzny filtru i przysłony. Między innymi na teleobiektywach nie nalezy się za bardzo spodziewać wyników, a sporo można się spodziewać na standardowych i szerokich.

Ale zwróć uwagę, że przymknięcie przysłony wpływa na siłę efektu.

Niestety, szczegóły to właściciele 35-ki muszą Ci odpowiedzieć.

rmn1
06-07-2011, 21:29
chodzi o to że jak przystawiam filtr normalnie mam tak ja na dolnym obrazku a jak odsunę to mam tak jak na górnym. Po prostu moje szkło łapie tylko kawałek filtra. Jak chcę żeby mocno ściemniał górę to mam szary od samego dołu (czyli wychodzi że i tak mało ściemnia górę względem dołu kadru).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img18.imageshack.us/img18/983/filtrg.jpg)
Wątpię żeby intensywność gradientu zależała od przesłony...na pewno zależy od średnicy przedniej soczewki.

JacekCz
06-07-2011, 22:10
Wątpię żeby intensywność gradientu zależała od przesłony...na pewno zależy od średnicy przedniej soczewki.

A czymże innym jest liczba przysłony, jak nie pochodną aktualnie **używanej** średnicy ?

Co do szczegółów, prosimy właścicieli obiektywu 35/1.8 o wypowiedź.

Nie rozumiem, co jest na tych zdjęciach, co to za ostra winieta? Przecież normalna oprawa systemu Cokin tego nie da.

rmn1
06-07-2011, 23:36
Nie wiem czy ja źle to rozumiem, ale chętnie się nauczę. Pomijając odbicie obrazu w pionie itp, chyba niej-więcej tak to wygląda:

źródło (http://img26.imageshack.us/img26/8691/beznazwy1sb.jpg)

Filtr szary ma jakieś przejście od 0 do max szarości, te przejście na filtrze zajmuje powiedzmy 5cm. Jeśli obiektyw ma mają średnicę końcowej soczewki to łapie np tylko 3cm filtra. jeśli ustawimy filtr pół/pół to mamy tylko 1,5cm szarości w kadrze. Na długości 1,5cm filtr ściemnia się niemal niezauważalnie. jeśli odsunę filtr o 10cm od szkła, kadr łapie 5cm z wysokości filtra. Przy ustawieniu pół na pół mamy 2,5cm gradientu. Co daje nam wyraźnie ciemniejszą górę kadru. Co w tym przypadku zmienia przesłona? Bo chyba nie ogniskową/kąt widzenia/wysokość filtra mieszczącą się w kadrze...

Jestem amatorem, może się myle;)

Na zdjęciach wyżej nie ma żadnej winiety. Masz to co widzisz przez wizjer. Góra przy odsuniętym, dół przy standardowym ustawieniu. Wyobraź sobie prostokąt zamiast koła. Jak rysowałem chodziło mi o "rzut czołowej soczewki obiektywu na płaszczyznę filtra uwzględniający ogniskową/kąt widzenia.

ALF
07-07-2011, 00:28
A nie prościej bardziej wsunąć filtr w holder?

JacekCz
07-07-2011, 07:37
Pomijając odbicie obrazu w pionie itp,

Ale właśnie to ma znaczenie, odsyłam do szkolnych schematów jak powstaje obraz, i "nałożyć" sobie na to gdzie jest filtr połówkowy. Konkretnie, to filtr połówkowy gdyby umieścić w płaszczyźnie soczewki (w teleobiektywach jest to możliwe) nie działa jako połówkowy tylko jako szary.

Tu jakiś schemat, nie dokładnie to o co chodzi ale zawsze:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obraz_rzeczywisty

rmn1
07-07-2011, 08:17
Dobra nie umiem chyba wytłumaczyć o co chodzi:)

1. Przesłona nie zmienia nam kąta widzenia szkła tak?
2. Im dalej mamy drzewo od obiektywu tym większy (czyli też wyższy) fragment drzewa łapie nam sie w kadr. Jak chcę chcę mieć całą korone drzewa od połowy kadru, a dolna połowa to pień. A kąt pozwala mi uchwycić tylko korone to co robię? Odsuwam drzewo od obiektywu;)
3. Tak jest tutaj. Chcę mieć do połowy bez filtra, a od połowy chcę żeby się ściemniało, na górze kadru chcę dosyć mocno ściemnione. Odsuwam filtr i szkło łapie więcej jego wysokości tak? Mam do połowy normalnie, a niebo się dosyć ściemnia.
4. Pytanie troche z innej beczki. Czy tuleja nakręcona na obiektyw długa na 10cm i nie wchodząca w kadr, nie widoczna w żaden sposób w wizjerze (odpowiednia średnica tulejki) , będzie miała jakiś wpływ na jasność szkła? Chodzi mi czy po założeniu takiej tulejki wzrosną czasy? Wydaje mi się że nie, więc nic nie przeszkadzało by żeby odsunąć ten filtr na takiej tulejce:)

ALF

Jak zjadę filtrem w dół, to od samego dołu zacznie się ściemniać. Jeśli mamy pół na pół ustawiony i dół określimy jako 0 (wpływ filtra) a górę jako 2 mamy 2-0=2, Jak damy filtr w dół, na dole wpływ 1, na górze 2,5 czyli 3,5-1 =2,5 czyli niemal ta sama różnica "jasności"... Może się tym wszystkim błaźnie<lol2>

ALF
08-07-2011, 00:18
Nie może zacząć się ściemniać od samego dołu, bo filtr zaczyna się ściemniać od połowy, więc Ty regulujesz sobie zakres pokrycia ściemnieniem - to jest przewaga filtrów systemu cokin nad nakrętkami.

rmn1
08-07-2011, 00:44
ALF, z całym szacunkiem, ale co Ty piszesz? Nie może ściemniać od samego dołu? A jak zjadę filtrem maksymalnie w dół? Że górne krawędzie filtra i holdera się wyrównają? Wtedy ściemnia od samego dołu, co w większości przypadków jest bez sęsu, chyba że ktoś chce wydłużyć czas.

Zamocowałem już filtr na paro-centymetrowej tulejce, jest oki. Ale mam problem z AF, nie trafia, Tak tu jest czy to wina odsunięcia szybki?

ALF
08-07-2011, 12:15
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/07/se_he-1.jpg
źródło (http://www.fotoamigo.pl/images/towary/se_he.jpg)

No jak chcesz ściemniać od samego dołu, jeżeli przyciemnienie zaczyna się w 50% filtra przy twardym przejściu i jakieś 55% przy miękkim? Jeżeli przesuniesz filtr w holderze w górę czy dół o 1cm to uzyskasz większe lub mniejsze pokrycie przyciemnienia. Dolna część filtra to czysta żywica bez przycienienia.

rmn1
08-07-2011, 16:01
Ok, a czy z filtrem zawsze są problemy z AF?
Przy okazji, jest tu na forum jakiś rozbudowany temat dotyczący fotografii krajobrazu? Chciałbym tego ugryźć, ale nie wiem nawet z jakiej strony, okolice mam mało malownicze...

JacekCz
08-07-2011, 16:12
Ok, a czy z filtrem zawsze są problemy z AF?
Nigdy nie miałem.

akustyk
08-07-2011, 16:21
Nigdy nie miałem.
ja sie ostatnio spotkalem z problemami szkla 70-300 przy zalozonej polowce nakrecanej Tiffena.
za diabla nie chcial aparat ostrosci zlapac.
nie bylo problemow tym samym sprzetem z polowkami Hitecha...

JacekCz
08-07-2011, 18:59
ja sie ostatnio spotkałem z problemami szkla 70-300 przy założonej polowce nakręcanej Tiffena.

Z ciekawości zapytam, połówka na twoim tele dawała jakikolwiek efekt połówkowy (oprócz efektu szarego?)

ALF
08-07-2011, 19:18
Połówka na dole (z definicji) ma nie mieć żadnego wpływu (poza oczywistym - dodatkowa powierzchnia optyczna).
Nie powinna mieć wpływu na ostrzenie, ale jeżeli punkt ostrości znajdzie się w obszarze przyciemnienia, to wtedy słabszy kontrast celu może dać efekt przestrzelenia.

skrzynka97
15-07-2011, 11:23
jaki wybór filtrów w systemie Cokin jest na niedzielnej giełdzie foto w Stodole?
warto się wybrać, czy lepiej zamówić w jakimś e-sklepie?

lortek
22-07-2011, 19:15
Witam, mam nadzieje że nie było i nie będę musiał kopać się przez cały temat w poszukiwaniu odpowiedzi tylko ktoś mądry mi pomoże. Kupiłem sobie pierścień, holder i filtr połówkowy ND 0.9 Hitech. I teraz mam problem, nie pomyślałem o tym sam i niestety nigdzie nie natrafiłem na wzmiankę o tym, mój podstawowy obiektyw to N35/1.8. Jak wiadomo ma on gwint 52mm czyli mała średnica przedniej soczewki. To mi uniemożliwia (tak podejrzewam;) ) korzystanie z pełnego zakresu filtra. Po prostu jak ustawie filtr pół na pół to góra prawie wcale nie zdąży się ściemnić a już mam koniec kadru.

Wpadłem na taki pomysł żeby między obiektyw a holder wstawić tuleję długości 7-10cm o średnicy takiej jak otwór w holderze. Odsuwając holder na taką odległość nie wchodzi mi on jeszcze w kadr a obiektyw :"pokrywa" większy przedział filtra. Co Wt na to? Użył bym pewnie krótkiej osłony przeciw słonecznej do niej dokleił rurkę plastikową i na koniec holder. Co o tym myślicie?

elo :)
czyzbym jako jedyny natychmiast zajarzyl o czym piszesz? :)
z czyms podobnym sie borykalem i z racji tego ze mam szkielko z srednica filtra 77 mm :) to zrobilem testa jak przyciemnia filterek... wlasnie o to mi chodzilo o czym piszesz :)
i wyszlo cos takiego:
http://img705.imageshack.us/img705/6811/cokintest11.jpg
w w/w linku robilem fotki dla 18 mm na "kicie" i S10-20... jak widac roznica jest niemal żadna a wiadomo jedno szklo 52 mm śr. filtra a drugie 77....

tutaj natomiast:
http://img269.imageshack.us/img269/8550/cokintest2.jpg
widac ze wieksza roznica jest miedzy "dolem" a "gora" zdjecia...

tak ze masz racje z tym ze w zaleznosci od srednicy pierscienia i skrajnej ogniskowej szkła, filtr cokin bardziej albo slabiej dziala... swoja droga ciekaw jestem jak wyglada zestaw pucha+szklo+cokin+patent"rurka plastikowa" :D wrzuc fotke tego cuda :)

ALF
09-08-2011, 22:15
Primo - jak głęboko miałeś osadzony filtr w obu przypadkach, nawet drobna różnica może dać efekt jak na zdjęciach.
Sekundo - wyczyść matrycę :D

ragandbones
09-09-2011, 11:59
Witam serdecznie Nikoniarzy,

na forum Canona słyszałem, że jak się ma jakiekolwiek wątpliwości w sprawie systemu Cokin to uderzać trzeba tutaj ;)

Powiem jak sprawa wygląda. Głównie fotografuje w czasie pieszych wycieczek po tatrzańskich szlakach, a kto choć raz tam był wie, że niebo potrafi być tam bardzo niewdzięczne. Mam już serdecznie dość wykonywania kilkaset razy tej samej operacji w programie graficznym, czyli przyciemniamy niebo o 2 lub 3 EV żeby mieć coś innego niż biała plama. Chciałbym zaopatrzyć się w zestaw filtrów typu Cokin bo do fotografii krajobrazowej jest to chyba najwygodniejsze rozwiązanie.

Wczoraj praktycznie byłem już zdecydowany na zakup szarej połówki Hitech 0.6 soft, ale w ostatniej chwili trafiłem na takie zdjęcie w sieci:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/09/socz-1.jpg
źródło (http://i1176.photobucket.com/albums/x335/jagular_/socz.jpg)

A niestety obiektyw, którym fotografuje to Canon 50/1.8II na cropie, którego przednia soczewka jest bardzo mała, bo ma tylko 52mm. Nie ustawię przecież filtra w taki sposób, żeby niebo było przyciemnione, a reszta kadru bez zmian bo filtr musiałby być ustawiony kilkanaście cm od przedniej soczewki. Nie chcę też wchodzić w system mocowań A, bo za rok lub dwa prawdopodobnie dokupię jakieś UWA. Proszę o poradę jak ugryźć to zagadnienie.

ALF
09-09-2011, 13:48
Przesunąć filtr niżej. Używałem sytemu P ze szkłami 77mm i 58mm. Obecnie mam 62-77.

gadas
09-09-2011, 13:55
Przesunąć filtr niżej.
:)

ragandbones
09-09-2011, 14:00
O tym samym pomyślałem, wszak jest to jedna z podstawowych zalet w porównaniu do wkręcanych filtrów, że można manewrować ich położeniem. Zastanawiam się tylko czy filtr 0.6 soft (-2EV w najciemniejszym miejscu) będzie wystarczające. Może się okazać, że nawet jak przesunę filtr odrobinę niżej to i tak nie wpasuję obiektywu tak, żeby dół załapał się na pole neutralne, a góra na dość mocne przyciemnienie. Filtr ma 110mm wysokości, moja soczewka połowę z tego. Czyli ustawiając filtr centralnie połowa kadru będzie neutralna 0EV, a wyższa dojdzie maksymalnie do połowy górnej ćwiartki czyli ~1EV. Może w takiej sytuacji lepszym zakupem będzie 0.9soft lub 1.2soft?

Greg77
09-09-2011, 14:19
Może w takiej sytuacji lepszym zakupem będzie 0.9soft lub 1.2soft?

Uwazam, ze 09 soft za podstawowy i najczescie uzywany filtr....1.2 soft przydatny, ale wychodzi bardzo jasny dol ktory trzeba przyciemniac:D W moim przypadku 1.2 hard by zdal egzamin nad oceanem....

ragandbones
09-09-2011, 14:34
Uwazam, ze 09 soft za podstawowy i najczescie uzywany filtr
Niby czytałem to samo o filtrach 0.6 soft, ale to chyba ma rację bytu tylko dla dużych soczewek. W przypadku 52mm jak u mnie 0.6soft może być za słaby...

A powiedzcie mi jeszcze. Wybierając się w Tatry który zestaw wybralibyście?
1. Hitech 0.9 soft
2. Hitech 0.9 soft + Hitech Grad Blue soft
3. Hitech 0.9 soft + Hitech Grad Tobac soft

Greg77
09-09-2011, 14:35
1. Hitech 0.9 soft

Tylko, chyba, ze lubisz disco polo to mozesz kolorowe....
Ale zamiast brac jakies barwiace, kupil bym jeszcze jeden 06ND soft, zeby dolozyc w razie potrzeby, albo uzyc slabsszego;)

Zerknij na zdjecia z tatr w dziale krajobraz tego autora http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=190129, robil je w wiekszosci z filtrem Lee 09 ND soft, widac, ze wystarcza w pelni, 06 ND bedzie ok, ale moze byc troszke za slaby, w tatrach sa spore kontrasty, zwlaszcza gdy lapiemy swiatlo o odpowiedniej porze...

ALF
09-09-2011, 15:15
Podstawowy to 0,9, ale 0,6 i 1,2 też się przydają. Co do kolorowych, to używam PPL Gradual Thunder wtedy, gdy niebo jest wyprane. Innych kolorów używam okazjonalnie, żeby pobudzić wyobraźnię. Ponieważ nie zajmują dużo miejsca w torbie, to noszę je zawsze przy sobie :)

ragandbones
09-09-2011, 15:36
Niestety w moim przypadku dylemat jest na zasadzie "który kupić aby było dobrze mając mocno ograniczony budżet" :). Na pewno fajną opcją jest zestaw 0.6+0.9+1.2 w wersji soft, bo można go nabyć już za 210 zł czyli po 70 zł sztuka...natomiast nie ukrywam, że jest do dość spory wydatek jak na jeden raz. Zwłaszcza, że efekty będą nieco zbliżone do siebie. Z drugiej strony pozwoli mi na eksperymentowanie w praktyce i tak chyba najłatwiej dowiem się, który będzie najlepszy dla małej soczewki 52mm...Równie dobrze można też zaryzykować i kupić tylko 0.9 soft za złotych 85 i na pewno bardzo mocno mi pomoże w górach. Nie ukrywam jednak, że kusi także filtr niebieski bo niebo w Tatrach zazwyczaj jest dosyć blade. Nie wiem tylko jak zachowa się ten filtr przy zachmurzonym niebie. Niebieskie chmury chyba zalatują trochę kiczem :)

pinio
09-09-2011, 15:46
Moim zdaniem lepiej najpierw zebrać komplecik ND - tak jak wcześniej napisano 0.6, 0.9 i 1.2 - a kolorowe w dużo dalszej kolejności (wcześniej bardzo mocny pełny ND by się przydał). Przy zdjęciach cyfrowych kolorowe filtry można z powodzeniem symulować w postprocesie.

ALF
09-09-2011, 16:18
Niebieski jest faktycznie trochę kiczowaty, jeżeli zastosuje się go klasycznie. Można go łączyć z innymi i wedety efekty są lepsze.

jarek76
09-09-2011, 21:17
O tym samym pomyślałem, wszak jest to jedna z podstawowych zalet w porównaniu do wkręcanych filtrów, że można manewrować ich położeniem. Zastanawiam się tylko czy filtr 0.6 soft (-2EV w najciemniejszym miejscu) będzie wystarczające. Może się okazać, że nawet jak przesunę filtr odrobinę niżej to i tak nie wpasuję obiektywu tak, żeby dół załapał się na pole neutralne, a góra na dość mocne przyciemnienie. Filtr ma 110mm wysokości, moja soczewka połowę z tego. Czyli ustawiając filtr centralnie połowa kadru będzie neutralna 0EV, a wyższa dojdzie maksymalnie do połowy górnej ćwiartki czyli ~1EV. Może w takiej sytuacji lepszym zakupem będzie 0.9soft lub 1.2soft?

Coś poprzednio sam się sie zamotałem. Jest oczywiście tak

źródło (http://img65.imageshack.us/i/szary.jpg/)

ragandbones
11-09-2011, 21:26
Dziękuję za cenne uwagi i wyprowadzenie z błędu w przeliczaniu działek przysłony na EV :). Zamówiłem Hitech 0.9 soft, mam nadzieję, że się nie zawiodę :)

Zolty
18-09-2011, 22:31
>jarek76: chyba trochę inaczej z tymi EV/działkami.

ND 0.3 obcina 50% światła, czyli 1EV czyli 1 działkę przesłony, 0,6 to 2 EV czyli 25% przepuszczalność czyli 2 działki przesłony.

1EV to podwojenie lub "popołowienie" ;) światła czyli jedna działka przesłony (działka to skok z np. 4 na 5.6)

skrzynka97
26-09-2011, 23:29
czy łączenie filtrów szarych pełnych daje jakieś negatywne skutki?

biegly
26-09-2011, 23:50
W zależności od firmy "jakości filtra" - zafarb!

skrzynka97
27-09-2011, 00:17
W zależności od firmy "jakości filtra" - zafarb!
Hitechy zamierzam nabyć
pewnie lepiej nabyć od razu ND4

biegly
30-09-2011, 21:10
Stosując dwa ND Hitecha będzie występował zafarb!
Przy pojedynczych zastosowaniach, brak!
Może lepiej kup sobie ND nakręcany B+W, do tego stosując połówki Hitecha unikasz zafarbów.

pyetya
26-10-2011, 12:05
cześć,

posiadam nakręcany filtr Heliopan ND 3.0, do tego myślę o szarej połówce, pewnie będzie to Hitech soft 0.9 (z tego co czytam najbardziej uniwersalny). Do tego chcę kupić jakąś chińszczyznę w postaci holdera szerokokątnego i używać filtrów razem. Pytanie - czy wchodzić w rozmiar 85 czy 100? Cenowo to duży skok, pytanie czy 85 będzie to mocno winietować na szerokim (ekwiwalent 17-24 na FF)? Czy ktoś testował taką konfigurację i może powiedzieć coś o potencjalnych zafarbach?

thx

P

jarek76
26-10-2011, 12:21
cześć,

posiadam nakręcany filtr Heliopan ND 3.0, do tego myślę o szarej połówce, pewnie będzie to Hitech soft 0.9 (z tego co czytam najbardziej uniwersalny). Do tego chcę kupić jakąś chińszczyznę w postaci holdera szerokokątnego i używać filtrów razem. Pytanie - czy wchodzić w rozmiar 85 czy 100? Cenowo to duży skok, pytanie czy 85 będzie to mocno winietować na szerokim (ekwiwalent 17-24 na FF)? Czy ktoś testował taką konfigurację i może powiedzieć coś o potencjalnych zafarbach?

thx

P
Połączenie ND 3.0 z połowkowym zawsze wiąże się z dużymi zafarbami
Tu praktycznie nieobrabiane ND3.0 + cokin 0,9
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1315515&postcount=41

pyetya
26-10-2011, 12:37
hej,

dzięki za odpowiedź! W sumie bardziej celuję w zdjęcia B&W, więc temat do przeżycia (mus to mus). A jak wygląda kwestia rozmiaru i winietowania? Używasz 85 czy 100? Jeśli myślę o IR to kupować też pod cokin, czy nakręcany? Btw - pytanie może głupie, ale używa ktoś na raz IR i ND?

pozdr

P

jarek76
26-10-2011, 12:52
hej,

dzięki za odpowiedź! W sumie bardziej celuję w zdjęcia B&W, więc temat do przeżycia (mus to mus). A jak wygląda kwestia rozmiaru i winietowania? Używasz 85 czy 100? Jeśli myślę o IR to kupować też pod cokin, czy nakręcany? Btw - pytanie może głupie, ale używa ktoś na raz IR i ND?

pozdr

P
Używam cokina 85
I oczywiście ND + IR tez używam. Czasy naświetlania przy słonecznej pogodzie top około 200 sekund przy F8, Iso 200, zakładając że przy samym IR w tych samych warunkach mam około 1s.
Przykłady
http://www.j-stryjewski.wroclaw.pl/Fotografia%20w%20podczerwieni/slides/2a.html
http://www.j-stryjewski.wroclaw.pl/Zamki%20i%20pa%C5%82ace/slides/1bw.html

Ja używam IRa nakręcanego, jak miałem kwadratowego do Cokina to łapał mi odblaski i boczne światło

pyetya
27-10-2011, 00:44
dzięki, wobec tego kupię adapter i holder slim cokin oraz hitech 0.9 soft, może do tego Hoya R72 77mm, Lee na razie musi poczekać ;)

Pazuzu
14-12-2011, 23:59
Zamierzam zakupić połówki soft hi-techa. Tylko mam kilka pytań.

Od jakiego momentu zaczyna się zaciemnianie, i w jakim momencie filtr (w sensie płytka) jest już przyciemniony w pełni. Pytam ponieważ jest jeszcze rozmiar A. Gdzieś czytałem ze dla średnicy 52 mm (18-55) na całej szerokości tej średnicy będzie widać owy gradient. W skrócie:
Mam 52mm, średnica jest za mała żeby dojrzeć 100% jasnego i 100% ciemnego:)
Nie przejdę na system A, planuje zakup sigmy 10-20

Jedyne rozwiązanie jakie mi się nasuwa to umieścić filtr w dalszym slocie, ale wtedy przy niekorzystnym ustawieniu będą wpadać promienie słoneczne.

hijax_pl
15-12-2011, 00:06
Albo adapter z A do P...

ALF
15-12-2011, 03:34
Gradient będzie widać tak, jak sobie ustawisz filtr w holderze.

Pazuzu
15-12-2011, 14:10
Albo adapter z A do P...

Rozumiem że kupuje filtr A, i montuje w holderze P. Tylko jest problem bo nie ma nigdzie filtrów w systemie A.

Gradient będzie widać tak, jak sobie ustawisz filtr w holderze.
Nie zrozumiałeś, i szczerze nie wiem jak to wytłumaczyć. Powierzchnia szkła obiektywu nie pokrywa na tyle szerokiego zakresu filtra żebym robiąc zdjęcie uzyskał zarówno 100% zaciemnienia na górze, jak i 100% jasnego na dole. Jesli uzyskam 100% na górze na dole bede miał może połowe skali. Zrobi mi się filtr szary, minimalnie jaśniejący na dole. Tak samo jak będę jechał od dołu. Szerszy obiektyw pokryje większą rozpiętość zaciemnienia na filtrze.

Dlatego pytanie stosuje do osób które używają połówek Hitecha na obiektywach 52mm. Czy taki zestaw nie robi problemów w kwestii którą opisałem.

ALF
15-12-2011, 14:59
System P ma rozstaw średnic gwintów obiektywów 48-82mm, więc 52 mieści się w granicach użyteczności dla średnicy 52.
Spróbuj tu zadzwonić i zapytać o system A
KLIK (http://www.raysfoto.pl/DefaultPage.aspx?pageId=0&idHosta=124&idNadAlbumu=2587)

Himhith
03-08-2012, 19:31
Chce zakupić filtry Cokin i znalazłem bardzo ciekawą ofertę. Są to filtry Hitecha ND i opisane jako SE, nie mam pewności ale to chyba oznacza soft, tak? A filtrów tych chciałbym używać głównie w terenach górzystych. Czy softy się nadadzą czy raczej powinienem iść w lighty. Nie pogardzę, a nawet będę wdzięczny jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia porównawcze.
Przepraszam jeśli temat już był, ale nie mogłem znaleźć.

markB
05-08-2012, 02:47
Oznaczenia Hitech: SE = Soft Edge, czyli z miękkim przejściem; HE = Hard Edge, czyli z twardym przejściem. Filtry z twardym przejściem przydatne, gdy równy horyzont, w przypadku nierównego horyzontu, a więc zwykle (choć może nie do końca zawsze) w górach, bardziej stosowny będzie filtr SE.

Himhith
05-08-2012, 16:29
No, tak. Ale są też filtry light prawda?

kurczaczek
20-03-2013, 09:19
Chce kupic filtr polaryzacyjny w systemie Cokin. Czy filtr P164 jest godny zakupu czy nie? Prosze o jakies rady gdyz musze to kuppic w najblizszym czasie

ALF
20-03-2013, 09:27
Powiem tak. Mam, ale jeśli korzystam, to częściej zakładam nakrętki. Dobrym polaryzatorom, to on trochę ustępuje. Używam go tylko wtedy, gdy muszę założyć jednocześnie dwa inne filtry.

kurczaczek
20-03-2013, 09:43
A które polaryzatory polecasz?

ALF
20-03-2013, 09:54
Każdą nakrętkę renomowanych firm np B+W czy Heliopan, a z półki "dla ludzi" Marumi WPC

kurczaczek
20-03-2013, 12:12
I taki polar będzie lepszy od tego cokina? Mam marumi i fajny jest ale jak ma się parę obiektywow to chyba lepszy cokin

ALF
20-03-2013, 12:24
Nie. Marumi jest przynajmniej o klasę lepszy. Kup polar na największą średnicę posiadanego obiektywu, a do reszty szkieł przejściówki.

black70
20-03-2013, 12:52
Ja mam pytanie odnośnie pomiaru światła z użyciem filtrów połówkowych (powiedzmy Hitecha 0,9). Słyszałem, że są dwie szkoły ;) Jedna mówi, że lepiej zmierzyć światło przed założeniem filtra i później przy założonym filtrze odpowiednio dokonać korekcji EV. W tym przypadku zmniejszyć przesłonę o połowę wartości filtra, czyli o 1,5 EV. Jeśli się mylę, to mnie poprawcie. Druga szkoła, to pomiar z założonym filtrem - czyli po prostu wygodniej. Proszę o podzielenie się swoim doświadczeniem. Czy w obydwu przypadkach światło mierzymy w trybie matrycowym ? Bo ta opcja wydaje się najprostsza przy filtrze połówkowym. Mamy wtedy mniej więcej zrównoważoną scenę.

ALF
20-03-2013, 13:09
Tryb pomiaru zależy od sceny i kadru. Sposób, od człowieka :D
Osobiście najczęściej mierzę z filtrami, ale było parę scen, w których próbowałem różnych sposobów, włącznie z pomiarem bez filtrów. Jednak to były bardzo specyficzne sytuacje ze skomplikowanym światłem.

ostatni
17-09-2014, 22:48
Witam
Proszę o pomoc mam na stanie kilka filtrów systemu cokin A + holendry systemu A brak mocowania do obiektywu

I czy mogę do Holendra systemu cokin A zastosować mocowanie adapter systemu cokin P
Czy połoczę te dwa elemęty że sobą Pierścieni systemu cokin P z holendrem systemu cokin A
Nigdzie nie mogę znaleść mocowania systemu cokin A są tylko do systemu cokin P

Wrazie jak ktoś się zna lub ma doczynienia z filtrami Cokin zapraszam na skype mój nick to aniol1100
Lub telefon kom. 510 968 172 Skype i kom. dostępne po 17,00

P.S mam bardzo duży wybór Filtrów Cokin systemu A Mogę się wymienić bo są powtarzjące się sztuki

JacekCz
18-09-2014, 10:48
Witam
Proszę o pomoc mam na stanie kilka filtrów systemu cokin A + holendry systemu A brak mocowania do obiektywu

W kwestii językowej: holder od angielskiego "hold" trzymać.
Pewnie czysto po polsku by było uchwyt, mocowanie, ale nie było jednoznaczne, u wszystkich polskich handlowców widzę po angielsku.
Sam za pierwszym razem źle w necie zamówiłem, o jedną część za mało (okrągłe z gwintem / ramka), ale nie pamiętam jak to było.

GonzoG
18-09-2014, 10:59
Witam

I czy mogę do Holendra systemu cokin A zastosować mocowanie adapter systemu cokin P
Czy połoczę te dwa elemęty że sobą Pierścieni systemu cokin P z holendrem systemu cokin A
Nigdzie nie mogę znaleść mocowania systemu cokin A są tylko do systemu cokin P

Wrazie jak ktoś się zna lub ma doczynienia z filtrami Cokin zapraszam na skype mój nick to aniol1100
Lub telefon kom. 510 968 172 Skype i kom. dostępne po 17,00

P.S mam bardzo duży wybór Filtrów Cokin systemu A Mogę się wymienić bo są powtarzjące się sztuki

Nie połączysz różnych rozmiarów ze sobą.
Aby używać musisz mieć elementy tego samego rozmiaru.

dr jekyll
03-03-2016, 19:58
Witam. Mam pytanko... Posiadam obiektywy o średnicach 58mm, 62mm, 77mm i 82mm. Który holder lepiej dobrać P, czy Z np. taki http://www.stopfoto.pl/uchwyt-typu-cokin-z-pro-do-filtrow-100mm-zamienni,4,14064,13863. I kolejne pytanie. Czy warto stosować taki zamiennik, czy lepiej kupić oryginał? Różnica cenowa jest dość znaczna. Jaka jest różnica odnośnie wykonania? Czytałem w tym wątku, że nie które holdery słabo trzymają filtry. Ktoś się zetknął z danym egzemplarzem? Jestem początkujący w tym systemie i proszę doradźcie jakie filtry na start. Fotografuję głównie krajobraz i trochę portretów. Co polecacie na start. Przeczytałem cały wątek i mam dylemat co wybrać i jakiej firmy. Zależy mi na budżecie. Jaka gradacja szarych i szarych połówek będzie dobra na sam początek? Wiadomo pozostała część zakupów przyjdzie z czasem. Patrząc po różnych sklepach i po cenach, to aż człowiek oczy przeciera jak widzi takie ceny. Doradzicie coś?

ALF
03-03-2016, 20:09
System P jest sporo tańszy, ale obsłuży tylko 3 pierwsze średnice. System Z jest droższy (nie ma dobrych tanich zamienników). Musisz pakować się już w wyroby Lee i podobne cenowo. Jego dostępność jest też sporo mniejsza niż P. Uchwyt oryginalny P jest sporo trwalszy (pierścienie mogą być zamiennikami). O tym z linku nic nie powiem, bo go nie znam. Na pierwszy rzut oka, wygląda ciekawie, a cena nie jest z kosmosu.

dr jekyll
03-03-2016, 20:47
No właśnie i to jest dylemat...Ostatnim obiektywem sporadycznie fotki robię, więc faktycznie po co się pchać w koszta. Droga jest przejściówka z systemy P an Z? Co na start Kolega doradzi odnośnie filtrów pod krajobraz i portrety? Od czego rozpocząć przygodę z tym systemem?

ALF
04-03-2016, 01:51
Portretem się nie zajmuję, więc nie doradzę. Kiedyś trochę używałem kreatywnych.
Do krajobrazu podstawą jest zestaw 4 połówkowych ND od 0,3 do 1,2 najlepiej z miękkim przejściem (Stawiam na Hitech). Można też pobawić się z kolorowymi połówkami (stawiam na oryginalne Cokin, ale podróbki czasem też są niezłe).

GonzoG
04-03-2016, 10:35
Nie ma przejściówki z P na Z. Oba systemy są całkowicie niezależne. Poza tym różnica między nimi to pierścień montażowy, który kosztuje 10-15zl i kupowanie oryginalnych pierścieni, to tylko wyrzucenie pieniędzy.Co do holderow, to Cokina jest potwornie drogi i nie lepszy od dobrych zamienników (np. plastikowy uchwyt HiTech, choć chyba już niedostępny).
HiTech robi też uchwyt metalowy (jak Lee) ale te uchwyty nie mają miejsca na obrotowy polar w środku, a jedynie maja nakręcany większy (95mm dla uchwytu 85mm) na zewnątrz przez specjalny pierścień.
Ale te uchwyty są mocowane przez inne pierścienie, więc trzeba się już na początku zdecydować który uchwyt będzie się brać. Cokina jest słabszy, ale jest tańszy od aluminiowego Hitecha i Lee, poza tym ma dużo tańsze pierścienie montażowe, bo wszyscy je podrabiają.

Co do średnic da się użyć P na obiektywie 82mm, sa też pierścienie 82mm do uchwytów 85mm (P).
Ale to czy da się tego używać zależy od obiektywu i uchwytu. Slim na 1 filtr nie przeszkadza na Tamronie 24-70 poza krótkim końcem (minimalnie winietuje w samych rogach). Przy obiektywie szerokokątny raczej będzie duży problem.

Jeśli chodzi o wybor filtrów - polecać można prawie każdy. Ale kupowanie systemu i filtów tylko dlatego, że ktoś taki polaca to idiotyzm.

Najpierw filtry idź, że taki system potrzebujesz, a później się kupuje odpowiednie filtry

I jedna ważna uwaga - z Cokina niż a kupować tylko filtry kolorowe i polar. Szare nadają się co najwyżej do zdjęć czarno-bialych.

akustyk
04-03-2016, 14:05
Co do średnic da się użyć P na obiektywie 82mm, sa też pierścienie 82mm do uchwytów 85mm (P).
Ale to czy da się tego używać zależy od obiektywu i uchwytu. Slim na 1 filtr nie przeszkadza na Tamronie 24-70 poza krótkim końcem (minimalnie winietuje w samych rogach). Przy obiektywie szerokokątny raczej będzie duży problem.

mozna tez trzymac filtry w lapie, jesli to pojedyncze polowki. przy dwoch filtrach juz robi sie niewygodnie. rowniez na mrozie...

Jeśli chodzi o wybor filtrów - polecać można prawie każdy. Ale kupowanie systemu i filtów tylko dlatego, że ktoś taki polaca to idiotyzm.

bo czemu?
wole polecenia uzytkownikow niz namolny marketing producentow. albo wszechobecna mantre "po prostu kup Lee"... ;)

Najpierw filtry idź, że taki system potrzebujesz, a później się kupuje odpowiednie filtry

I jedna ważna uwaga - z Cokina niż a kupować tylko filtry kolorowe i polar. Szare nadają się co najwyżej do zdjęć czarno-bialych.
i tu konkretnie roz* moj parser jezyka polskiego. po prawdzie od wielu lat mieszkam poza ojczyzna, wiec to tez moze byc problem... ale stycznosc bylo nie bylo mam i jakos sobie normalnie radze. ale tutaj bylem bez szans...

czyli o co kaman tak dokladnie...

GonzoG
04-03-2016, 14:35
Autokorekta. :/

Najpierw dowiedz się jakie fitry będą ci potrzebne (czy to z opisów ich używania, czy ze zdjęć na przy których były użyte), a dopiero wtedy decyduj czy taki system ci jest potrzebny.

A z filtrów Cokina kupować można tylko kolorowe i polar. Szare nie są szare i mocno barwią zdjęcia, do tego stopnia, że nie da się tego usunąć w postprocesie. Choć ich polar do P też nie jest jakość specjalnie dobry i przy dłuższych ogniskowych używanie zupełnie odpada.

A czemu można polecać - bo każdy filtr można polecić, ale nie znaczy to, że taki będzie tobie potrzebny.
Wszystko zależy od tego co dokładnie chcesz robić.
Do jednych zdjęć dobre są połówki szare z twardym przejściem, do innych z miękkim, a do jeszcze innych pełen gradient.
Do kolejnych zdjęć dobra jest niebieska połówka, albo niebieski gradient, do kolejnych pomarańczowy (sunset), do jeszcze do innych kolorowe polary.
No i jeszcze są pełne szare, ale te tańsze i lepsze są w wersji nakręcanej, płytkowe używa się do obiektywów nie mających mocowania pod nakręcanej filtry (Tokina 16-28, Nikkor 14-24, itp).

Można jedynie podać najczęściej używane filtry:
Szare połówki 0.6(NDx4), 0.9(NDx8) z miękkim albo.twardym przejściem
Pełne szare 3.0 (NDx1000), NDx400 do wydłużenia czasu migawki.
Kolorowe filtry łatwo zrobić w postprocesie, z reszta szare też, jeśli DR matrycy mieści rozpiętość sceny, a jak nie to używa się filtrów, dlatego 0.3 (NDx2) nie widzę sensu kupowania, bo tyle to matryca bez żadnego problemu pozwala wyciągnąć.

Jak chcesz bawić się w szare połówki, to płytkowe są lepsze bo pozwalają na zmianę pozycji przejścia, ale tu kupować HiTech lub Lee bo nie dają silnego zafarbu. Ewentualnie Haida, ale nie wiem jak z ich dostępnością, ani nie ma zbyt dużo opinii, więc ciężko coś powiedzieć o zafarbie.

akustyk
04-03-2016, 15:33
Jak chcesz bawić się w szare połówki, to płytkowe są lepsze bo pozwalają na zmianę pozycji przejścia, ale tu kupować HiTech lub Lee bo nie dają silnego zafarbu. Ewentualnie Haida, ale nie wiem jak z ich dostępnością, ani nie ma zbyt dużo opinii, więc ciężko coś powiedzieć o zafarbie.

co do Lee to nie mam doswiadczen. natomiast z Hitechem jest dosc roznie. na przestrzeni ponad 10 lat mialem ich filtry z roznych partii i z zafarbem bywa lepiej, bywa gorzej. ogolnie to one raczej lekko ocieplaja - co o tyle "obleci", ze to jest zafarb przyjemny i dla wielu landszafciarzy bedacy raczej zaleta niz wada. ale i zdarzyl mi sie Hitech lekko "kwaskowaty" w kolorach :/

ich nowe filtry (Firecresty) wydaja sie miec inna charakterystyke niz stare filtry. doswiadczenie mam tylko z jednym filtrem (ND1.8 czyli 64x) ten jest raczej zauwazalnie ochladzajacy kolory. przy czym to jest o tyle niewdzieczna gestosc (64x), ze bardziej obciazona zafarbami niz zwyczajowe ND8/ND16 czy nawet ND1000 (tam jest inny barwnik). i ten moj jeden filtr to troche malo informacji, zeby ekstrapolowac na inne filtry Firecresta. ale na pewno jego zafarb jest inny niz "starych" Hitechow.

ja sobie pod rozmiar 100mm kupilem polowki 84.5 (tak sie to nazywa: http://www.84dot5mm.com/ ). niedrogie, porzadne optycznie i maja w ofercie prawie wszystko co potrzebowalem (softy, hardy, reversy). maja lekkie zafarby ochladzajace ale to jest poziom dla wielu osob nawet niedostrzegalny (kwestia kopniecia temperatury z 5000K do 5200K i tinty z 0 do -2). poza tym mam jedna polowke Hitecha (0.3 Hard, ktora dla mnie jest filtrem pierwszej potrzeby) o dla odmiany wyraznym ociepleniu. no i wspomniany ND 1.8 i do kompletu Haide ND0.9 (ND8), pod wzgledem zafarbow bardzo neutralna. z Haidy mam tez zestaw nakrecanych szarych (ND8, ND64, ND1000) i te z kolei ocieplaja (ND64 chyba najbardziej, ale ND1000 tez zauwazalnie). o ile wiem ich prostokatne ND to jest to samo szklo co w filtrach nakrecanych wiec efekty beda podobne...

dr jekyll
04-03-2016, 18:00
Dziękuję za obszerne odpowiedzi. Czy ewentualnie taki zestaw na sam początek wystarczy, żeby spróbować z tym systemem, czy nie warto? Chociaż zawsze można sprzedać. http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/zestaw-Cokin-Kit-H250-ND.html

akustyk
04-03-2016, 18:41
Dziękuję za obszerne odpowiedzi. Czy ewentualnie taki zestaw na sam początek wystarczy, żeby spróbować z tym systemem, czy nie warto? Chociaż zawsze można sprzedać. http://www.foto-net.pl/sklep/produkt/zestaw-Cokin-Kit-H250-ND.html

Jesli lubisz rozowe zdjecia to Cokin na pewno cie nie zawiedzie. Jesli wolisz neutralne kolory, to trzymaj sie od tego z daleka.

Proponuje troszke drozej zestaw: uchwyt, pierscien (jakikolwiek chinski zamiennik), Hitech Soft Grad 0.6, Hitech Hard Grad 0.6. Albo podobne filtry 84.5, sa bodaj tansze niz Hitechy i im jakosciowo nie ustepuja. Od filtrow Cokina trzymaj sie z daleka

GonzoG
04-03-2016, 18:54
j.w. - jak lubisz nienaturalne różnowo-brudne kolory, to możesz kupić... ale to samo dostaniesz za jakieś ~40zł (po 10 za filtry, 10 za holder i po 1-2 za pierścienie) kupując tani holder i najtańsze filtry dostępne na allegro, a w podobnej cenie dostaniesz zestaw 8 filtrów, komplet pierścieni, 2 holdery (zwykły i slim), osłonę p/s i saszetkę na filtry:
http://allegro.pl/zestaw-21w1-cokin-p-8-filtrow-9-pierscieni-etui-i6011664142.html

dr jekyll
04-03-2016, 18:58
Jesli lubisz rozowe zdjecia to Cokin na pewno cie nie zawiedzie. Jesli wolisz neutralne kolory, to trzymaj sie od tego z daleka.

Proponuje troszke drozej zestaw: uchwyt, pierscien (jakikolwiek chinski zamiennik), Hitech Soft Grad 0.6, Hitech Hard Grad 0.6. Albo podobne filtry 84.5, sa bodaj tansze niz Hitechy i im jakosciowo nie ustepuja. Od filtrow Cokina trzymaj sie z daleka

Dzięki za info. Poszukam tka jak piszesz :)

- - - - kolejny post - - - - - -

j.w. - jak lubisz nienaturalne różnowo-brudne kolory, to możesz kupić... ale to samo dostaniesz za jakieś ~40zł (po 10 za filtry, 10 za holder i po 1-2 za pierścienie) kupując tani holder i najtańsze filtry dostępne na allegro, a w podobnej cenie dostaniesz zestaw 8 filtrów, komplet pierścieni, 2 holdery (zwykły i slim), osłonę p/s i saszetkę na filtry:
http://allegro.pl/zestaw-21w1-cokin-p-8-filtrow-9-pierscieni-etui-i6011664142.html

Nie będę kombinować....Wolę posłuchać rad Ludzi, którzy znają ten system i korzystają z niego. Dzięki.

GonzoG
04-03-2016, 19:01
Ale to nie była porada do zakupu, a pokazanie, że płacąc za Cokina 185zł wywalasz pieniądze w błoto, a jak już wyrzucać, to można na coś więcej niż 3 badziewne filtry.

dr jekyll
04-03-2016, 21:22
Masz rację. Dalej będę szukał i sprawdzał...raz jeszcz dziękuję.

malysz1986
06-12-2016, 10:40
Jacek S masz wiadomość bo nie wiem czy mogę tu link do sklepu podać :) Ja sam tam kupiłem połówkowy szary Cokina.

I jeszcze pytanko do Sigmy 10-20 jaki uchwyt do Cokina wybrać? Jest jakaś wersja slim, czy standardowy Cokin P nie będzie przeszkadzał?

lortek
06-12-2016, 23:51
jezeli masz S10-20/4-5.6 to aby uzyc z powodzeniem filtrow z holderem cokin P to bedziesz musial spilowac dwa sloty (zostawic jeden) aby krawedz holdera nie wchodzila w kadr w naroznikach zdjecia

GonzoG
07-12-2016, 09:09
Nic nie trzeba piłować. Są gotowe holdery na jeden filtr, ale to i tak nie jest rozwiazanie.

I jeszcze pytanko do Sigmy 10-20 jaki uchwyt do Cokina wybrać? Jest jakaś wersja slim, czy standardowy Cokin P nie będzie przeszkadzał?
Jest cały wątek na forum poświęcony dokladnie temu tematowi. Nawet Google wyświetla go jako jeden z pierwszych wyników na hasło "Cokin P sigma 10 20":
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=247384

peleND
27-07-2017, 12:21
Witam wszystkich użytkowników. Chciałbym nabyć zestaw filtrów, głównie do fotografii krajobrazu.
Myślałem o tym zestawie na początek ---> http://allegro.pl/cokin-z-pro-u960a-filtry-gradacyjne-nd-holder-etui-i6891797466.html
Mam d7200 i S10-20. Z tego co wyczytałem to jest mocowanie z serii Cokin P na UWA, ale z tylko jednym slotem. Natomiast przy normalnym mocowaniu z 3 slotami pojawia się winieta stąd zacząłem myśleć o mocowaniu Cokin Z-Pro.(Nie wiem czy wykorzystam 3 sloty, ale myślę, że dwa spokojnie). Z drugiej strony widzę opinie, że te Cokinowskie połówki nie są rewelacyjne i dają różowy zafarb, sporo osób poleca połówki Hitecha. Znalazłem taki zestaw jak z linku powyżej, ale po przeczytaniu niektórych opinii zastanawiam się czy nie lepiej było by kupić sam holder, a resztę kompletować pojedynczo. Po prostu zastanawiam się czy ten zestaw jest wart swojej ceny. Proszę o jakieś rady w tym temacie.

Fludi
02-08-2017, 18:01
Wczoraj przerabiałem ten temat i zasadniczo wygląda to tak... P nie pociągnie poniżej 16-18 dla 77mm średnicy, będzie winieta.
Jak sobie podliczysz koszty adapter, mocowanie, zestaw 3 filtrów takiego czy innego rodzaju, do tego polar, to chyba nie do końca warto kupować tego Z-Pro. Szczególnie jeśli rozważasz zakup filtra polaryzacyjnego, w tym wypadku wg mnie wygrywa NiSi (wbudowany w adapter polar, do tego komplet mocowań w komplecie i masz 3 sloty wolne).
Hitech w sumie mam wrażenie, że to praktycznie to samo co Cokin, tylko nie ma dedykowanego polara jak to jest w cokinie, ma natomiast specjalny adapter do niego za dodatkowe 90zł, w który się wkręca polar o średnicy 105mm (najtańszy taki polar chyba coś koło 800zł), rozwiązanie ciekawe, ale końcowo mega drogie...

Poniżej zestawienie kwot w jednym ze sklepów online, gdzie chyba to praktycznie już było najtaniej... Żeby być w miarę obiektywnym założyłem jako koszty filtrów za każdym razem jedne i te same zestawy z Cokin'a.
Cokin Z-pro Hitech Nisi
adapter 209 230 590
mocowanie 119 97 0
filtry szare polowkowe zestaw 3szt 295 295 295
filtr polaryzacyjny 292 292 0
futeral 119 128 160
filtry nd8 3szt 295 295 295
tabaczkowy 84 84 84
suma 1413 1421 1424

peleND
03-08-2017, 12:17
Dzięki Fludi za odpowiedź. Gdzie znalazłeś zestaw 3 filtrów szarych połówek za 295 zł. Piszesz o formacie 100mm ?

ja przeglądając internet wpadłem na taką recenzję. Być może komuś się przyda i rozwieje wątpliwości ---> http://www.paulreiffer.com/2015/07/photographic-filters-nisi-cokin-lee-review-and-comparison/

Fludi
03-08-2017, 13:27
To jest zestaw, który brałem pod uwage w powyższej kalkulacji:
https://www.photo4b.pl/index.php?p2330,u300-01-zestaw-nd-full-cokin-z-pro
https://www.photo4b.pl/index.php?p2334,u300-02-zestaw-nd-gradacyjny-cokin-z-pro

Akurat przypadkiem odkryłem taki sklep niedaleko miejsca zamieszkania. Kupując identyczne zestawy ale dla Cokin P plus uchwyty oraz polar Hoya Fushion.
Sklep ogólnie mogę polecić, fajna miła obsługa, właściciel sklepu pokazał zasadniczo mnie kilka różnych wariantów uchwytów, płytek itd... Co koniec końców pozwoliło mnie dobrze podjąc myślę decyzję do zakupu, dodatkowo dostałem rabat, więc jestem zadowolony.

Karl2023
22-01-2024, 08:23
Moze w ramach rozwoju wlasnej przedsiebiorczosci zaczne wozic walizki HiTech'ow za kazdym razem jak lece do PL.

samlevy0515
18-04-2025, 09:22
Omg, dzięki za taki szczegółowy porównanie! 😮 Nie wiedziałem, że różnica w cenach może być tak duża! Zobaczyłem, że Nisi zdecydowanie wygrywa, choć cena adaptera na początku pewnie mnie nie przekonałaby. Ale widząc całość, naprawdę jest to wartościowe do! 🤔 A ty jakąś decyzję się zaogarnąłeś? Już się zdecydowałeś, który zestaw wybrać? Bo ja po przeczytaniu tego posta zdecydowanie skręcam w stronę NiSi, choć trochę smutku, że nie ma już takich super ofert jak dawno temu... 😔

esperal
18-04-2025, 12:53
Omg, dzięki za taki szczegółowy porównanie! 😮 Nie wiedziałem, że różnica w cenach może być tak duża! Zobaczyłem, że Nisi zdecydowanie wygrywa, choć cena adaptera na początku pewnie mnie nie przekonałaby. Ale widząc całość, naprawdę jest to wartościowe do! 🤔 A ty jakąś decyzję się zaogarnąłeś? Już się zdecydowałeś, który zestaw wybrać? Bo ja po przeczytaniu tego posta zdecydowanie skręcam w stronę NiSi, choć trochę smutku, że nie ma już takich super ofert jak dawno temu... 😔 Tutaj chyba chatgpt się przegrzał:grin: