Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić czy nowy obiektyw jest faktycznie NOWY
Witam wszystkich i proszę o POMOC
Wczoraj popołudniu kupiłem obiektyw nikkor 24-70 f/2.8 (pobieżnie go obejrzałem i wrzuciłem do pudełka).
W domu okazuje się, że ten obiektyw jest całkiem rozwalony, po odłamanym kawałku plastiku widać, że miał zderzenie z glebą.
Dzisiaj zaniosłem go do reklamacji. Uratowało mnie to, że obiektyw miał inny nr seryjny niż na opakowaniu i gwarancji.
Jednym słowem podmieniono obiektywy.
Jutro mam odebrać nowy.
Proszę więc o pomoc na co powinienem zwrócić szczególną UWAGĘ aby być pewnym, że ten NOWY jest faktycznie NOWY
Nie chcę aby mnie kolejny raz spotkała jakaś niespodzianka.
Szakall1
16-09-2009, 16:42
no ale gdzie kupowałeś w sklepie ?! czy od kogoś ?
Zwróć uwage na wygląd a nie wrzucasz odrazu do pudełka zakładając że jest sprawny.. podepnij go do body zobacz jak chodzi zoom jak AF, sprawdź go normalnie użytkując, kilka minut zabawy i wiesz więcej niż jak lezy w kartonie...
kupowałem w sklepie NÓWKA sztuka miała być
dlatego jadąc jutro po drugi chcę go dokładnie sprawdzić
wezmę ze sobą body i sprawdzę tak jak mówisz (czy jest sprawny)
ale może być te uzywany i sprawny, konkretnie chodzi mi o to na co zwrócić uwage czy ten egzemplarz nie był nigdy uzywany.
Szakall1
16-09-2009, 17:02
może jakieś zarysowania... ślady jakiegokolwiek użytkowania...kurz tam gdzie nie powinien być.... ciężko tak powiedzieć, ponieważ jest to obiektyw ze sklepu NOWY. Ja bym oddałbym im z wielkim OPIE... LEM i żądałbym zwrotu kasy i kupił bym gdzie indziej... tym bardziej że ten obiektyw kosztuje kilka tyś...
Dobra rada - zmień sklep :D
Zmień sklep ;) jak kolega wyżej napisał.
Kolego Irche proszę opisz sytuację - jaki to sklep, jakie okoliczności. To naprawdę ważne by wiedzieć, czy to przypadkowa podmiana przez innego klienta, czy też tak działał sklep. Jak też sprawa została rozwiązana.
Już wyjaśniam szczegółowo
Dwa dni temu przez internet w sklepie EURO-AGD zamówiłem D700 + 24-70 f/2.8 z dostawą do sklepu w Gorzowie Wlkp
Oczywiście wszystko chciałem na raty 30x0% bo taka oferta była bardzo konkurencyjna (cena kompletu) - za gotówka znalazłbym jakieś 300zł taniej.
Na drugi dzień odbierałem towar w sklepie. Zaraz na początku dostałem do sprawdzenia pudełka z aparatem i obiektywem i miałem sprawdzić czy wszystko się zgadza - nie pozwolili jednak podłączyć i wypróbować sprzętu do momentu przyznania kredytu.
Pani obslugująca zaproponowała abym załatwiał sobie inne sprawy bo weryfikacja danych potrwa jakieś 40min.
Więć wyszedłem i wróciłem po godzinie.
Podpisałem dokumenty, zabrałem co moje do domu i tam dopiero zobaczyłem, że obiektyw jest uszkodzony.
Dzisiaj rano przed otwarciem już byłem z reklamacją i tylko dzięki temu, że obiektyw miał inny numer seryjny niż gwarancja i pudełko reklamacja została przyjęta.
Czy ten obiektyw był podmieniony celowo czy tez przez pomyłke tego nie wiem.
Jutro mam jechać po odbiór nowego obiektywu - zobaczymy jak to się wszystko skończy.
Napisze co i jak.
Szakall1
16-09-2009, 19:35
nie pozwolili podłączyć i sprawdzić.. ale mogłeś zapewne otworzyć pudełka.. ( chodź sądze że i tak były otwarte - w celu podbicia gwarancji) to mogłeś sprawdzić co i jak wygląda - chociaż tyle..
Życzę powodzenia w pozytywnym załatwieniu sprawy.
robertw33
16-09-2009, 21:38
dziwię się że nie posadzili ciebie o podmiankę
Nie nie posądzili
o dziwo załatwili wszystko szybko i dostałem całkiem nowy obiektyw inny nr seryjny jaki miałem wcześniej
teraz sprawdziłem dokładnie, podpiełem po d700 i zrobiłem kilka fotek.
Wiem ze był na pewno jakiś przekręt i na pewno kilka osób ze stołka poleci
ale to ich sprawa, mnie cieszy że mam nowe sprawne szkiełko
a inny przestrzegam żeby dokładnie BARDZO DOKŁADNIE sprawdzali co kupują
ja już mam nauczkę
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za rady.
@irche
a kto poleci, zapewne nikt, bo Ci co zrobili ten numer celowo/badz nie to zapewne te same osoby przyjely od Ciebie obiektyw.
Pomysl jak ty bys zrobil, pracujesz w sklepie , przychodzi gostek i mowi ze obiektyw nie dziala, ale ma inny nr seryjny niz ten na gwar ;)
liczyli ze sie uda :/