PDA

Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić czy nowy obiektyw jest faktycznie NOWY

irche
16-09-2009, 16:25
Witam wszystkich i proszę o POMOC

Wczoraj popołudniu kupiłem obiektyw nikkor 24-70 f/2.8 (pobieżnie go obejrzałem i wrzuciłem do pudełka).
W domu okazuje się, że ten obiektyw jest całkiem rozwalony, po odłamanym kawałku plastiku widać, że miał zderzenie z glebą.
Dzisiaj zaniosłem go do reklamacji. Uratowało mnie to, że obiektyw miał inny nr seryjny niż na opakowaniu i gwarancji.
Jednym słowem podmieniono obiektywy.

Jutro mam odebrać nowy.
Proszę więc o pomoc na co powinienem zwrócić szczególną UWAGĘ aby być pewnym, że ten NOWY jest faktycznie NOWY
Nie chcę aby mnie kolejny raz spotkała jakaś niespodzianka.

Szakall1
16-09-2009, 16:42
no ale gdzie kupowałeś w sklepie ?! czy od kogoś ?
Zwróć uwage na wygląd a nie wrzucasz odrazu do pudełka zakładając że jest sprawny.. podepnij go do body zobacz jak chodzi zoom jak AF, sprawdź go normalnie użytkując, kilka minut zabawy i wiesz więcej niż jak lezy w kartonie...

irche
16-09-2009, 16:55
kupowałem w sklepie NÓWKA sztuka miała być
dlatego jadąc jutro po drugi chcę go dokładnie sprawdzić
wezmę ze sobą body i sprawdzę tak jak mówisz (czy jest sprawny)
ale może być te uzywany i sprawny, konkretnie chodzi mi o to na co zwrócić uwage czy ten egzemplarz nie był nigdy uzywany.

Szakall1
16-09-2009, 17:02
może jakieś zarysowania... ślady jakiegokolwiek użytkowania...kurz tam gdzie nie powinien być.... ciężko tak powiedzieć, ponieważ jest to obiektyw ze sklepu NOWY. Ja bym oddałbym im z wielkim OPIE... LEM i żądałbym zwrotu kasy i kupił bym gdzie indziej... tym bardziej że ten obiektyw kosztuje kilka tyś...
Dobra rada - zmień sklep :D

jarkko
16-09-2009, 18:01
Zmień sklep ;) jak kolega wyżej napisał.

piorut
16-09-2009, 18:54
Kolego Irche proszę opisz sytuację - jaki to sklep, jakie okoliczności. To naprawdę ważne by wiedzieć, czy to przypadkowa podmiana przez innego klienta, czy też tak działał sklep. Jak też sprawa została rozwiązana.

irche
16-09-2009, 19:27
Już wyjaśniam szczegółowo

Dwa dni temu przez internet w sklepie EURO-AGD zamówiłem D700 + 24-70 f/2.8 z dostawą do sklepu w Gorzowie Wlkp
Oczywiście wszystko chciałem na raty 30x0% bo taka oferta była bardzo konkurencyjna (cena kompletu) - za gotówka znalazłbym jakieś 300zł taniej.
Na drugi dzień odbierałem towar w sklepie. Zaraz na początku dostałem do sprawdzenia pudełka z aparatem i obiektywem i miałem sprawdzić czy wszystko się zgadza - nie pozwolili jednak podłączyć i wypróbować sprzętu do momentu przyznania kredytu.
Pani obslugująca zaproponowała abym załatwiał sobie inne sprawy bo weryfikacja danych potrwa jakieś 40min.
Więć wyszedłem i wróciłem po godzinie.
Podpisałem dokumenty, zabrałem co moje do domu i tam dopiero zobaczyłem, że obiektyw jest uszkodzony.
Dzisiaj rano przed otwarciem już byłem z reklamacją i tylko dzięki temu, że obiektyw miał inny numer seryjny niż gwarancja i pudełko reklamacja została przyjęta.
Czy ten obiektyw był podmieniony celowo czy tez przez pomyłke tego nie wiem.
Jutro mam jechać po odbiór nowego obiektywu - zobaczymy jak to się wszystko skończy.
Napisze co i jak.

Szakall1
16-09-2009, 19:35
nie pozwolili podłączyć i sprawdzić.. ale mogłeś zapewne otworzyć pudełka.. ( chodź sądze że i tak były otwarte - w celu podbicia gwarancji) to mogłeś sprawdzić co i jak wygląda - chociaż tyle..

Życzę powodzenia w pozytywnym załatwieniu sprawy.

robertw33
16-09-2009, 21:38
dziwię się że nie posadzili ciebie o podmiankę

irche
17-09-2009, 20:06
Nie nie posądzili
o dziwo załatwili wszystko szybko i dostałem całkiem nowy obiektyw inny nr seryjny jaki miałem wcześniej
teraz sprawdziłem dokładnie, podpiełem po d700 i zrobiłem kilka fotek.
Wiem ze był na pewno jakiś przekręt i na pewno kilka osób ze stołka poleci
ale to ich sprawa, mnie cieszy że mam nowe sprawne szkiełko

a inny przestrzegam żeby dokładnie BARDZO DOKŁADNIE sprawdzali co kupują
ja już mam nauczkę
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za rady.

Ire
18-09-2009, 01:59
@irche
a kto poleci, zapewne nikt, bo Ci co zrobili ten numer celowo/badz nie to zapewne te same osoby przyjely od Ciebie obiektyw.
Pomysl jak ty bys zrobil, pracujesz w sklepie , przychodzi gostek i mowi ze obiektyw nie dziala, ale ma inny nr seryjny niz ten na gwar ;)
liczyli ze sie uda :/