PDA

Zobacz pełną wersję : po co iTTL

Jacek_Z
09-10-2006, 23:43
Zastanawiam sie po co jest iTTL i CLS. Sprawdza się chyba tylko (niewiele przesadzam) przy sterowania kilku lampami, w dodatku tylko w dość słabym świetle zastanym lub w pomieszczeniach. Jak sie ma lampę na aparacie nie ma różnicy, wolałem stare TTL. Tam szło zrobić coś w tym stylu na kablach i działało w pełnym słońcu bezbłędnie.
Za chwilę okaże się, że kontaktowanie między lampami trzeba przerobić na radiowe, bo w jasnym zastanym na otwartej przestrzeni system nawala. Tam gdzie byłby najbardziej przydatny. Czeka nas następny system? Choc przy radiu sa kłopoty z bardzo krótkimi czasami synchro.
Macie jskieś zdanie na ten temat?
Jakie są wasze praktyczne doswiadczenia z pracą na kilku SB800 w otwartym terenie w dość silnym świetle zastanym?

freefly
10-10-2006, 00:49
Korzystam z czterach lamp w systemie CLS i muszę powiedzieć, że wielu przypadkach system się nie sprawdza.
Największa wada to taka , ze lampy muszą się widzieć.
Robiłem kiedyś wieczorne zdjęcia na Warszawskich Powązkach. Wkurzałem się, gdy lampy schowane za nagrobkami nie błyskały. Do ich sensorów nie docierało światło lampy sterującej. Zupełna porażka.
Inaczej jest w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie swiatlo odbija sie od ścian i sufitu. Wtedy system działa i pomimo braku świateł pilotujących za pomocą metody prób i błędów można uzyskać interesujące efekty.

turbo
10-10-2006, 20:23
Faktycznie w ostrym słonku czy otwartej przestrzeni często lampy się nie widzą. Może złudne wrażenie ale zasięg "widzenia się lamp" przy SU-4 był zdecydowanie lepszy (może kwestia że do CLS'a trzeba kilku błysków a nie jednego). Częściowo zasięg poprawia obracanie lampy tak aby czujnik widział lampę master. A potem głowice tak jak nam już pasuje. Na radiu całość śmiga nieźle no ale tylko M. Kolejna "wtopa" to lampa w D70 która działająca jako master bardzo szybko się nagrzewa i odmawia współpracy (nie wiem jak w D200).

Jednak w pomieszczeniach jeśli tylko zasięg błyskania jest wystarczający do komunikacji między lampami całość śmiga bardzo fajnie. Testy jednak ograniczałem tylko do 2-3 lamp bo więcej niestety nie posiadam. Ale fakt że posiadając np 2 lampy oraz kabel i odsuwanie lampy master (działającej takze jako kolejne źródło śwaitła) od osi aparatu też jest nie głupie.

freefly
10-10-2006, 20:30
Do sterowania używam sterownika SU-800.

R
10-10-2006, 20:36
Jacek_Z CLS dziala doskonale w pelnym sloncu.

Jacek_Z
11-10-2006, 00:03
Jacek_Z CLS dziala doskonale w pelnym sloncu.
ile lamp - jak daleko od siebie były?
hm, inni twierdzą, ze nie działa wcale, bo lampy sie "nie widzą" (tzn przedbłysk jest za słaby w stosunku do silnego zastanego), a w szczególnosci gdy czujniki nie są ustawione do lampy sterującej.

R
11-10-2006, 00:08
jacek_z... polecam film pt Speed of light. :)
Lampy dzialaja w pelnym sloncu. Zupelnie nie ma znaczenia jak zostana ustawione glowice, mozesz zatem krecic lampami tak by czujniki od CLS mniej wiecej sie widzialy. Na pewno dziala doskonale gdy lampa sterujaca jest sb-800. te wbudowane w skrzynki to przeciez zabawki :)

Dodam jeszcze ze nie dziala na pewno z SU-4, jak jest widno to fotocela nie widzi blysku. W pelnym sloncu nawet z odleglosci kilkudziesieciu cm sie nie wyzwoli.

R
11-10-2006, 00:16
i jeszcze link gdyby trudno bylo znalezc

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=details&Q=&is=REG&O=productlist&sku=388438#

a tu niespodzianka

http://www.nikonusa.com/fileuploads/speedoflight/high.html

Jacek_Z
11-10-2006, 00:20
piszesz to na podstawie filmu, czy na podstawie własnych doswiadczeń?
w SU4 to fotocela, a w SB800 to co jest czujnikiem wzbudzającym błysk?
jak daleko w pełnym słońcu mogą stać od siebie lampy?
czyli inaczej - jaki jest praktyczny zakres działania tego systemu?

R
11-10-2006, 00:28
pisze to na podstawie wlasnych doswiadczen oraz na podstawie tego co pokazal nikon we wspomnianym filmie (warto zobaczyc, poza prezentacja techniki jest zrodlem b. fajnych pomyslow na zdjecia z wykorzystaniem tego systemu). SB-800 jak z pewnoscia doskonale wiesz ma wbudowana fotocele z przodu - ona w pelnym sloncu nie dziala najlepiej, lampa musi byc niedaleko i na przeciw lampy blyskajacej. poza tym to dziala wylacznie w manualu. czujnik CLS jest z boku i spokojnie radzi sobie w sloneczny dzien. ja ustawialem lampy w odleglosci ok 2-3m (MZ wiecej nie potrzeba, przynajmniej ja nie widze zastosowania dla wiekszych odleglosci). zabawa jest fajna w pomieszczeniu. czujnik CLS moze w ogole nie widziec lampy. wylapie sobie serie blyskow i lampa sie wyzwoli.

Jacek_Z
11-10-2006, 00:55
zobaczylem własnie filmik z drugiego linku, trochę się ściągał.
sa tam zdjęcia we wnetrzach, oraz na pustyni - ale o zachodzie słońca (jak widac po cieniach i po gotowych zdjęciach, bo niektóre ujecia kamery sugerują tylko jakby był to srodek dnia)
co do pomieszczeń zgoda, choć jak jest b.duże i lampy są czymś zasłonięte, to tez jest problem

3 m w pełnym słońcu to jest i tak pełna moc przy szerokim kącie i f=16 i nie sądzę, by zasięg systemu mógł być taki, bo przecież przedbłysk nie moze być pełną mocą, a nawet ta cała moc nie jest silniejsza od zastanego, więc nie byłaby wyłapana z tła.

o jakiej fotoceli z przodu mówisz? - o czujniku do lampy pracujacej w trybie A?
to z boku to jest własnie fotocela do CLS i nie radzi sobie ona w większości przypadków w słoneczny dzień.

freefly
11-10-2006, 01:13
Mnie w dzień lampy w CLS działają, problem jest tylko wtedy, kiedy na otwartej przestrzeni schowam jakąś lampę za obiekt fotografowany, żeby obiekt oświetlić od tyłu. Wtedy bez znaczenia czy to dzień, czy noc, słońce czy księżyc.
Muszę korzystać z kabla, żeby ta zasłonięta błysnęła.

R
11-10-2006, 07:40
o jakiej fotoceli z przodu mówisz? - o czujniku do lampy pracujacej w trybie A?
to z boku to jest własnie fotocela do CLS

masz racje. pomieszalem.

Jak widac kzady ma inne doswiadczenia z CLS. Ja uwazam, ze jest to bardzo dobry system i sprawdzil sie.