Zobacz pełną wersję : Ile kosztuje kalibracja płyty głównej?
sixfeetunderus
16-09-2009, 11:58
Szanowni użytkownicy, czy moglibyście mi powiedzieć ile kosztuje kalibracja płyty głównej w serwisie nikona (bo tylko oni podobno to robią). Pisałem ostatnio, że moja się zalała, ale jeśli znajdę opcję, że zdobędę źródło ze sprawną płytą do kupienia to chciałbym wiedzieć ile jeszcze będę musiał włożyć w interes. Na infolinii mi nie powiedzą, o ile się dodzwonię. Dzięki i pozdrawiam
mateo912
16-09-2009, 12:02
nie zrobią CI tego.
Wymienią na swoja i tyle.
sokrates
16-09-2009, 12:52
co to jest kalibracja płyty głównej?
grzybecki
16-09-2009, 12:57
co to jest kalibracja płyty głównej?
też pragnę się dowiedzieć...
?
A nie chodzi o kalibracje aparatu?
jak widać temat upadł ;-)
sixfeetunderus
16-09-2009, 14:06
Tak mi powiedzieli w serwisie jakimś tam. Jak mam płytę główną od innego aparatu to można ją wpakować do środka tego co miał zepsutą, ale w serwisie trzeba są jakoś hmm...zgrać z resztą sprzętu. Facet mówił, że to kalibracja. Może to się inaczej nazywa. Wiem, że słowa kalibracja używa się w kwestii obiektywów.
Mateo912 muszą włożyć, wyjścia nie maja nawet gwarancje na robociznę muszą dać :) po prostu nie ma gwarancji na element, no chyba ze obowiązują ich inne zasady niż resztę serwisów
mateo912
16-09-2009, 15:07
a czy ja mówię że jest inaczej?:)
swoja drogą prawdopodobnie nawet jakby nie trzeba było jej wymieniać to i tak by to zrobili :D
Mateo912 to już jest inna bajka :) ale lepiej tematu z serwisem nie zaczynać znowu!
mateo912
16-09-2009, 16:47
Zgadzam się:)
jest już kilka innych wątków do tego.
A w tym autor się już dowiedział że nic z tego:)
sokrates
17-09-2009, 14:13
Autoryzowany serwis zdaje się nie pójdzie na taki układ aby wsadzić płytę główną niewiadomego pochodzenia i w niewiadomym stanie, choćbyś zaklinał że sprawna i z legalnego źródła. (pewnie nawet nie może) bo taka naprawa podchodzi pod szeroko rozumiane "druciarstwo" :-) Szukałbym serwisu alternatywnego, z dobrą renomą - to ci pewnie tak wymienią za rozsądne pieniądze. A co do rzekomej "kalibracji" to zabardzo nie widzę podstaw aby cokolwiek miało się kalibrować. Mogę się mylić, może jakoś płyta gł. jest zakodowana do reszty body czy coś w tym stylu, ale nie sądzę.
O ile mnie pamięć nie myli, to w instrukcjach serwisowych Nikona jest mowa o sporej liczbie kalibracji, zarówno mechanicznych, jak i elektronicznych, więc pytanie kolegi nie jest pozbawione sensu.
Witam wszystkich.
Co prawda nie zetknąłem się nigdy z takim zagadnieniem, lecz może analogicznie do wymiany płyty głównej w komputerze, należy "wgrać" wszelkie sterowniki dalszej elektroniki aparatu?
Sterowniki mało się mają do wymiany płyty głównej. Jak coś to BIOS i kwestia jego ustawienia ;)
Aparaty w trakcie montowania w fabryce się kalibruje. Po to by robiły zdjęcia, tak jak powinny. Nawet kilkaset zdjęć próbnych mogą zrobić w fabryce. W serwisie jeżeli coś wymienią w puszcze, zwłaszcza tak ważnego jak płyta główna, to muszą sprawdzić wszystko i skalibrować jak trzeba. Pewnie jest dużo możliwości kalibrowania...
ThomasVoland
17-09-2009, 22:11
Może jest tak, że zwyczajnie płyta jest przypisana do konkretnych podzespołów. Nie była by to żadna nowość, inne sprzęty też tak mogą mieć, np. w przypadku X Boxa 360 nie dość że napęd jest przypisany, to jeszcze rozpoznaje czy HDD jest dedykowany pod konsolę.