PDA

Zobacz pełną wersję : D40 3 zdjęcia z różną ekspozycją

gkrz
16-09-2009, 09:59
Mam krótkie pytanko, bo nie mogę tego znaleźć w instrukcji, Czy w tym aparacie da się zrobić 3 zdjęcia z różnymi nastawami ekspozycji np:-2, 0, +2 za jednym naciśnięciem przycisku, serią? Jeśli tak, to jak? Pozdrawiam GKrz.

murwazy
16-09-2009, 10:03
niestety d40 nie ma takiej funkcji, zostaje statyw i reczna zmiana ustawien albo wywolywanie rawa z roznymi wartosciami ekspozycji

gkrz
16-09-2009, 10:13
Dzięki wielki, bo już mnie palce bolały od oglądania instrukcji :)

bednario
16-09-2009, 10:40
Samo body nie ma exposure bracketing, ALE można to mieć, kiedy sterujesz aparatem z komputera. Jest do tego oprogramowanie które nieźle działa. Teraz nie pamietam dokładnie nazwy i nie moge znaleźć na google, ale jak będe w domu to dopisze link do tego softu.

Tak na szybko w google znalazłem też inne - możesz wypróbować:
http://www.diyphotobits.com/download-diyphotobitscom-camera-control/

swider
16-09-2009, 11:25
Mozna zawsze sobie zrobic manualny bracketing. Robisz jedno zdjecie niedoswietlone o 1EV, jedno poprawnie naswietlone i przeswietlone o 1EV - wszystkie w odniesieniu do wskazan swiatlomierza (bo jakby inaczej :))

jurekb
16-09-2009, 14:53
Mozna zawsze sobie zrobic manualny bracketing. Robisz jedno zdjecie niedoswietlone o 1EV, jedno poprawnie naswietlone i przeswietlone o 1EV - wszystkie w odniesieniu do wskazan swiatlomierza (bo jakby inaczej :))

Tak ale z tego nie złożysz poprawnie HDRa

jackrabbit
16-09-2009, 14:56

bo?

jurekb
16-09-2009, 16:26
bo?

Bo jest problem i pochłania to dużo czasu. Zawsze powstają drobne przesunięcia kadru (podkreślam drobne), i potem jest problem w połączeniu poszczególnych ujęć.

Lepszym rozwiązaniem, w przypadku D40 (w którym brak autobracketingu), jest wywołanie poprawnie naświetlonego RAWa na światła, normalnie i na cienie i złożęnie HDRa.
Bo? TYLE

mpwt
16-09-2009, 16:35
Lepszym rozwiązaniem, w przypadku D40 (w którym brak autobracketingu), jest wywołanie poprawnie naświetlonego RAWa na światła, normalnie i na cienie i złożęnie HDRa.
Bo? TYLE

To po co wtedy HDR? :D

jurekb
16-09-2009, 16:43
To po co wtedy HDR? :D

Bo można więcej wyciągnąć z cieni i świateł.

Jeśli miałbyś więcej pytań (np. nt poruszenia obiektów na fotkach, służących do złożenia HDRa- np gałęzie drzew), albo szukałbyś "dziury w całym" to polecam artykuł w FOTO-VIDEO sierpień 2009 str 122 i 123 góra.

mpwt
16-09-2009, 16:49
Bo można więcej wyciągnąć z cieni i świateł.

Więcej? Raczej nie. :p
I już wtedy nie lepiej pobawić się suwaczkami typu Fill light? Inaczej to wychodzą jakieś pseudohdry... koszmarki...

http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=715457&postcount=23
http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=196252&postcount=13

mateo912
16-09-2009, 16:53
Jurekb a o ile Ci się kadr zmieni w ciągu sekundy czy dwóch?
Bo MZ ruch 3(lub 2 razy kółkiem w zależności jaki skok ev jest ustawiony) nie zajmie więcej czasu.

mpwt
16-09-2009, 16:55

Przecież wiesz, że to zależy od sytuacji. Raz się da, raz nie...

mateo912
16-09-2009, 16:59
Niby tak ale kto używa bracketingu w celu HDR przy dynamicznych ujęciach?
Jeśli coś się szybko dzieje to nawet auto bracketing nie wyrobi bo nie da się serii zrobić z bracketingiem włączonym.

Greg77
16-09-2009, 17:48
OOOoolaboga....JurkuB nie wiem czy do konca rozumiesz pojecie HDRa?

Do autora watku....statyw i reczna zmiana ekspozycji, mozna to robic naprawde sprawnie w D40....pamietaj zeby robic zdjecia od jasnego do ciemnego....sa mniejsze przesuniecia np chmur!
Jezeli uzywasz Photomatixa to wlacz Alining czy jakos tak to sam dokona poprawek podczas skladania;)

raddeli
16-09-2009, 18:26
Do HDR'ów używam teraz tego programu - Maszyneria - http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112727.
Już nie mogę się doczekać, kiedy będzie go można kupić w pełnej wersji i z poprawkami sugerowanymi przez użytkowników naszego forum :-)

jurekb
16-09-2009, 20:24
Bo MZ ruch 3(lub 2 razy kółkiem w zależności jaki skok ev jest ustawiony) nie zajmie więcej czasu.

W 60%, no może 70%, powtarzam może, przypadków da się zrobić w miarę poprawną serię zdjęć ruszając kółkiem. Mikro ruchy (nie do uniknięcia) zawsze pozostawią ślad na fotkach składanych w HDR.
Zawsze wkurzał mnie w D40 brak autobracketingu.

wlacz Alining czy jakos tak to sam dokona poprawek podczas skladania;)

Nie zawsze pomaga. Robiłem (próbowałem) zrobić HDRa z fotek robionych przy dość silnym wietrze z autobracketingiem i gałęzie kosodrzewiny wyszły strasznie rozmazane.

Nie wiem czy intencją autora wątku była chęć zastosowania autobracketingu do zrobienia HDRa. Może dokonałem zbytniej nadinterpretacji jego intencji w pytaniu.

swider
16-09-2009, 20:39
Pewnie, ze zloze. Sa tylko dwa warunki: nie moze pizdzic jak w kieleckim i trzeba miec porzadny statyw (mozna i nawet go dodatkowo obciazyc).

Zawsze powstają drobne przesunięcia kadru (podkreślam drobne), i potem jest problem w połączeniu poszczególnych ujęć.
Rozwiazanie jw.

...pochłania to dużo czasu.
2sek to jak dla mnie calkiem malo :)

Jak wywolasz poprawnie naswietlonego RAWa to po co Ci wtedy technika zwana HDR?

Mozna z jednego RAWa wywolac trzy (jeden przeswietlony, drugi OK, trzeci niedoswietlony) i poskladac, ale jak rozpietosc tonalna danej sceny bedzie bardzo duza to moze wyjsc z tego kaszana.

bednario
16-09-2009, 21:46
ok - soft do "exposure bracketing" który obiecałem -> http://www.d-software.co.za/
całkiem niezły półśrodek

mateo912
16-09-2009, 21:54
Jurekb jak wiatr wieje to nawet z autobracketingiem będziesz miał różnice w zdjęciach.

A o jakich TY "mikro ruchach" mówisz? jeśli masz aparat na statywie gdzie siedzi jak ma siedzieć to na pewno nie będziesz miał różnicy

Greg77
17-09-2009, 10:47
Zawsze wkurzał mnie w D40 brak autobracketingu.

Dzieki temu nauczylem sie obrabiac RAWy!

Jurekb jak wiatr wieje to nawet z autobracketingiem będziesz miał różnice w zdjęciach.
A o jakich TY "mikro ruchach" mówisz? jeśli masz aparat na statywie gdzie siedzi jak ma siedzieć to na pewno nie będziesz miał różnicy

Swieta prawda!

gkrz
17-09-2009, 13:57
Dzięki jeszcze raz wszystkim. Oczywiście że chodzi mi o uzyskanie takich efektów jak kolega MareckiMarek uzyskał. Widziałem takie zdjęcie u kolegi i on mi mowił ze trzeba zrobic trzy zdjęcia i potem je polączyć. Myślałem że to jedyna metoda, ale skoro można inaczej to po co się mordować, Wypróbuję jedną i drugą metode i porównam sobie.