Zobacz pełną wersję : D40 3 zdjęcia z różną ekspozycją
Mam krótkie pytanko, bo nie mogę tego znaleźć w instrukcji, Czy w tym aparacie da się zrobić 3 zdjęcia z różnymi nastawami ekspozycji np:-2, 0, +2 za jednym naciśnięciem przycisku, serią? Jeśli tak, to jak? Pozdrawiam GKrz.
niestety d40 nie ma takiej funkcji, zostaje statyw i reczna zmiana ustawien albo wywolywanie rawa z roznymi wartosciami ekspozycji
Dzięki wielki, bo już mnie palce bolały od oglądania instrukcji :)
bednario
16-09-2009, 10:40
Samo body nie ma exposure bracketing, ALE można to mieć, kiedy sterujesz aparatem z komputera. Jest do tego oprogramowanie które nieźle działa. Teraz nie pamietam dokładnie nazwy i nie moge znaleźć na google, ale jak będe w domu to dopisze link do tego softu.
Tak na szybko w google znalazłem też inne - możesz wypróbować:
http://www.diyphotobits.com/download-diyphotobitscom-camera-control/
Mozna zawsze sobie zrobic manualny bracketing. Robisz jedno zdjecie niedoswietlone o 1EV, jedno poprawnie naswietlone i przeswietlone o 1EV - wszystkie w odniesieniu do wskazan swiatlomierza (bo jakby inaczej :))
Mozna zawsze sobie zrobic manualny bracketing. Robisz jedno zdjecie niedoswietlone o 1EV, jedno poprawnie naswietlone i przeswietlone o 1EV - wszystkie w odniesieniu do wskazan swiatlomierza (bo jakby inaczej :))
Tak ale z tego nie złożysz poprawnie HDRa
jackrabbit
16-09-2009, 14:56
bo?
bo?
Bo jest problem i pochłania to dużo czasu. Zawsze powstają drobne przesunięcia kadru (podkreślam drobne), i potem jest problem w połączeniu poszczególnych ujęć.
Lepszym rozwiązaniem, w przypadku D40 (w którym brak autobracketingu), jest wywołanie poprawnie naświetlonego RAWa na światła, normalnie i na cienie i złożęnie HDRa.
Bo? TYLE
Lepszym rozwiązaniem, w przypadku D40 (w którym brak autobracketingu), jest wywołanie poprawnie naświetlonego RAWa na światła, normalnie i na cienie i złożęnie HDRa.
Bo? TYLE
To po co wtedy HDR? :D
To po co wtedy HDR? :D
Bo można więcej wyciągnąć z cieni i świateł.
Jeśli miałbyś więcej pytań (np. nt poruszenia obiektów na fotkach, służących do złożenia HDRa- np gałęzie drzew), albo szukałbyś "dziury w całym" to polecam artykuł w FOTO-VIDEO sierpień 2009 str 122 i 123 góra.
Bo można więcej wyciągnąć z cieni i świateł.
Więcej? Raczej nie. :p
I już wtedy nie lepiej pobawić się suwaczkami typu Fill light? Inaczej to wychodzą jakieś pseudohdry... koszmarki...
http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=715457&postcount=23
http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=196252&postcount=13
mateo912
16-09-2009, 16:53
Jurekb a o ile Ci się kadr zmieni w ciągu sekundy czy dwóch?
Bo MZ ruch 3(lub 2 razy kółkiem w zależności jaki skok ev jest ustawiony) nie zajmie więcej czasu.
Przecież wiesz, że to zależy od sytuacji. Raz się da, raz nie...
mateo912
16-09-2009, 16:59
Niby tak ale kto używa bracketingu w celu HDR przy dynamicznych ujęciach?
Jeśli coś się szybko dzieje to nawet auto bracketing nie wyrobi bo nie da się serii zrobić z bracketingiem włączonym.
OOOoolaboga....JurkuB nie wiem czy do konca rozumiesz pojecie HDRa?
Do autora watku....statyw i reczna zmiana ekspozycji, mozna to robic naprawde sprawnie w D40....pamietaj zeby robic zdjecia od jasnego do ciemnego....sa mniejsze przesuniecia np chmur!
Jezeli uzywasz Photomatixa to wlacz Alining czy jakos tak to sam dokona poprawek podczas skladania;)
Do HDR'ów używam teraz tego programu - Maszyneria - http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112727.
Już nie mogę się doczekać, kiedy będzie go można kupić w pełnej wersji i z poprawkami sugerowanymi przez użytkowników naszego forum :-)
Bo MZ ruch 3(lub 2 razy kółkiem w zależności jaki skok ev jest ustawiony) nie zajmie więcej czasu.
W 60%, no może 70%, powtarzam może, przypadków da się zrobić w miarę poprawną serię zdjęć ruszając kółkiem. Mikro ruchy (nie do uniknięcia) zawsze pozostawią ślad na fotkach składanych w HDR.
Zawsze wkurzał mnie w D40 brak autobracketingu.
wlacz Alining czy jakos tak to sam dokona poprawek podczas skladania;)
Nie zawsze pomaga. Robiłem (próbowałem) zrobić HDRa z fotek robionych przy dość silnym wietrze z autobracketingiem i gałęzie kosodrzewiny wyszły strasznie rozmazane.
Nie wiem czy intencją autora wątku była chęć zastosowania autobracketingu do zrobienia HDRa. Może dokonałem zbytniej nadinterpretacji jego intencji w pytaniu.
Pewnie, ze zloze. Sa tylko dwa warunki: nie moze pizdzic jak w kieleckim i trzeba miec porzadny statyw (mozna i nawet go dodatkowo obciazyc).
Zawsze powstają drobne przesunięcia kadru (podkreślam drobne), i potem jest problem w połączeniu poszczególnych ujęć.
Rozwiazanie jw.
...pochłania to dużo czasu.
2sek to jak dla mnie calkiem malo :)
Jak wywolasz poprawnie naswietlonego RAWa to po co Ci wtedy technika zwana HDR?
Mozna z jednego RAWa wywolac trzy (jeden przeswietlony, drugi OK, trzeci niedoswietlony) i poskladac, ale jak rozpietosc tonalna danej sceny bedzie bardzo duza to moze wyjsc z tego kaszana.
bednario
16-09-2009, 21:46
ok - soft do "exposure bracketing" który obiecałem -> http://www.d-software.co.za/
całkiem niezły półśrodek
mateo912
16-09-2009, 21:54
Jurekb jak wiatr wieje to nawet z autobracketingiem będziesz miał różnice w zdjęciach.
A o jakich TY "mikro ruchach" mówisz? jeśli masz aparat na statywie gdzie siedzi jak ma siedzieć to na pewno nie będziesz miał różnicy
Zawsze wkurzał mnie w D40 brak autobracketingu.
Dzieki temu nauczylem sie obrabiac RAWy!
Jurekb jak wiatr wieje to nawet z autobracketingiem będziesz miał różnice w zdjęciach.
A o jakich TY "mikro ruchach" mówisz? jeśli masz aparat na statywie gdzie siedzi jak ma siedzieć to na pewno nie będziesz miał różnicy
Swieta prawda!
Dzięki jeszcze raz wszystkim. Oczywiście że chodzi mi o uzyskanie takich efektów jak kolega MareckiMarek uzyskał. Widziałem takie zdjęcie u kolegi i on mi mowił ze trzeba zrobic trzy zdjęcia i potem je polączyć. Myślałem że to jedyna metoda, ale skoro można inaczej to po co się mordować, Wypróbuję jedną i drugą metode i porównam sobie.