PDA

Zobacz pełną wersję : Stałka kontra ... no własnie co?

driftmen
16-09-2009, 09:07
Witam
Zaoszczędziłem trochę pieniędzy i zastanawiam się co dokupić do mojego zestawu, jeszcze miesiąc temu byłem przekonany o 50/1.8 D ale poczytałem masę wątków na forum że do reporterskich zastosowań na DX to jest za wąsko. Potrzebuje czegoś uniwersalnego zdjęcia ludzi głównie np podczas występów taka reporterka. W chwili obecnej mam D50 N18-70 S70-300 i Sunpaka PF30x. 18-70 jest dla mnie trochę nie ostry i zbyt ciemny a lampa się strasznie długo ładuje. W tej chwili już się sam pogubiłem jak najlepiej te pieniądze wykorzystać. Teraz po głowie mi chodzi 35/1.8 G albo SB600 albo sprzedać 18-70 dołożyć i kupić Tamrona 17-50/2.8 ale kasy i tak by mi na nowego nie wystarczyło a podobno dużo z tymi Tamronami problemów..., jeszcze myślałem o stalkach typu 24/2.8 itd
A Wy co myślicie? Jak te pieniądze spożytkować? Budżet powiedzmy do 700-800zl

Anion
16-09-2009, 09:49
tylko jaka reporterka bo co innego robić jakieś fotki na ulicy, co innego w klubie, co innego koncert z barierkami 20 metrów od sceny. Nie wyjaśniłeś tego więc może skupię się na ogniskowych z zakresu Twojego obecnego "krótszego" zooma i założę, że nie będziesz miał ochoty na ręczne ostrzenie (d50). Więc masz 800 zł i obiektyw do sprzedania za około 700. To daje 1500. To niezbyt wiele jak na chęć kupienia dobrego, jasnego szkła. Ja akurat często robię w dosyć ciemnych pomieszczeniach (np. koncerty w kościołach i to wieczorem) i mając T17-50/2,8 światła mi brakowało nawet przy podbijaniu czułości do wartości 800. Zakup stałki N35/2 w znacznej mierze rozwiązał ten problem chociaż jak dla mnie jest jeszcze za wąsko (lepiej było by mieć coś w okolicach 20 mm). Jeśli robisz dużo zdjęć w takich warunkach to MZ zakup szkła ze światłem 2,8 nie spełni Twoich wymagań i zakup 35/1,8 lub szerzej jest zasadny. Jeśli są to zdjęcia bardziej uliczne to śmiało możesz rozglądać się za nowym Tamronem 17-50/2,8 (tylko musisz dołożyć z 500 zł - jak nie masz to weź na raty te 500 zł).
MZ z zakupem lampy jeszcze poczekaj bo już jakąś masz a szkło faktycznie masz niezbyt jasne i, jak sam twierdzisz, odczuwasz brak światła.

driftmen
16-09-2009, 10:09
Dziękuje za odpowiedź, robię czasem koncerty ale wtedy jestem pod samą sceną, np zdjęcie na hali drużyny koszykówki jak są ustawieni pod koszem, np jakaś grupa taneczna na scenie ok 15 osób. Szczerze mówiąc jestem teraz "bliżej" 35. Jeżeli będę miał jasne szkło to lampa będzie błyskać z mniejszą mocą więc będzie się szybciej ładować...

lechb
16-09-2009, 10:37
Koncerty z powodzeniem zrobisz 50, ale 15 osób na scenie to i 35 może nie ogarnąć. Może jednak warto pomysleć nad Tamronem :)

NBA
17-09-2009, 00:20
ale 15 osób na scenie to i 35 może nie ogarnąć. Może jednak warto pomysleć nad Tamronem :)

Jak staną jedna za druga to z powodzeniem... Ehs się człowiek ubawi...:)