Zobacz pełną wersję : Tryb A a M
W trybie A ustawiam przyslone , iso, itd. a w trybie M moja rola zwieksza sie o ustawienie czasu pokretlem tak jak mi wskazuje to swiatlomierz gdzie w trybie A robi to za mnie automat . W takim razie moje pytanie brzmi czy ustawiajac czas samemu w trybie M uzyskam lepsze efekty?
Przepraszam za brak polskich liter ale po formacie jeszcze nie zainstalowalem polskiej czcionki ...
Zasadniczo światłomierz pokaże Ci w obydwu przypadkach to samo i kierując się tylko jego wskazaniami uzyskasz identyczne zdjęcie. Tryb M tak naprawdę zmusza nas do myślenia.
Musimy zwracać większą uwagę na to co fotografujemy czy scenę jasną czy ciemną, czy nie wpada nam w obiektyw jakieś światło, albo na pierwszym planie mamy bardzo jasny obiekt, który zaburza pomiar światła.
Ponieważ pracując w M musimy poświęcić więcej czasu na ustawienie ekspozycji, więc jest większa szansa, że to dostrzeżemy i wprowadzimy odpowiednią korektę.
Robiąc zdjęcia w A S czy P też możemy używać naszych szarych komórek i wprowadzać korekty do pomiaru aparatu w zależności od sceny.
Ja osobiście używam M do robienia zdjęć pod światło - raz ustawiona ekspozycja nie zmienia się gdy w obiektyw wpada dużo światła co pozwala na prawidłowe naświetlenie sceny. Na manualu fotografuję również z lampą, ale o tym jest dużo choćby w "fotojasiu.pl"
czyli kierujac sie wskazaniem swiatlomerza efekt bedzie ten sam .. o to wlasnie mi chodzilo , na reszte jeszcze za wczesnie :] dziekuje i pozdrawiam
A zrób sobie próbę przecież to od razu zobaczysz :-)
domelmel
15-09-2009, 21:12
A zrób sobie próbę przecież to od razu zobaczysz :-)
Ale zeby to mialo sens to trzba to zrobic na statywie i w niezmiennych warunkach oswietleniowych. Wtedy dopiero bedzie pewnosc ze pomiary swiatlomierza beda identyczne
jackrabbit
15-09-2009, 21:16
ja uzywam M np w przypadku kiedy robie serie zdjec i nie chce miec kazdego inaczej naswietlonego, np robilem fotke jakiegos mostu, wjechalo biale auto w kadr i ekspozycja sie zmienila znacznie
odpowiedz na moje pytanie juz padla wiec chyba nie ma co dalej dyskutowac wiadomo ze tryb M daje najlepsze rezultaty ..
odpowiedz na moje pytanie juz padla wiec chyba nie ma co dalej dyskutowac wiadomo ze tryb M daje najlepsze rezultaty ..
Zabrakło w tych odpowiedziach jednego założenia. Że światłomierz się nie myli. A że się myli...
Zabrakło w tych odpowiedziach jednego założenia. Że światłomierz się nie myli. A że się myli...
Nie zabrakło na początku napisałem że trzeba używać szarych komórek. :-)
Dodam na koniec, że "M" pozwala na bardziej kreatywne podejście do zdjęcia niż "A". I nie chodzi tu tylko o uzyskanie poprawnej ekspozycji czy jej drobne korekty a na świadome nastawy. Można na przykład wydłużyc czas naświetlania aby uzyskać efekt waty cukrowej na płynącym potoku czego nie zrobimy na "A"
Nie zabrakło na początku napisałem że trzeba używać szarych komórek. :-)
A to jeszcze inny problem :D
Procesor nie ma szarych komórek i tylko N-P-N ;)
Moonbeam
16-09-2009, 15:11
Dodam na koniec, że "M" pozwala na bardziej kreatywne podejście do zdjęcia niż "A". I nie chodzi tu tylko o uzyskanie poprawnej ekspozycji czy jej drobne korekty a na świadome nastawy. Można na przykład wydłużyc czas naświetlania aby uzyskać efekt waty cukrowej na płynącym potoku czego nie zrobimy na "A"
Wszystko co na M, zrobimy też na A + korekta ekspozycji. Nie widzę powodu dla którego mielibyśmy nie rozmyć potoku na A. Domykamy przysłonę, czas automatycznie, ewentualna korekta i już.
M ma sens jedynie wtedy, gdy albo nasz światłomierz się mocno myli i za każdym razem inaczej (zwykle praca pod słońce), zbyt mało jest światła by mógł działać precyzyjnie, gdy używamy światła błyskowego, lub gdy chcemy osiągnąć powtarzalne rezultaty w pewnych warunkach a światłomierz jest oszukiwany na zmianę przez białe i czarne elementy w kadrze.
Tryb A od M różni się tym, że w trybie A o ekspozycji myśli automat, zależny od naszych nie zawsze zręcznych ustawień i tego, co wpadnie w obiektyw, natomiast w trybie M myśli głowa, co przy odrobinie wprawy zawsze pozwoli osiągnąć oczekiwaną i pożądaną ekspozycję :)
I w sumie to tyle ;)