Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtry Cokin - jaka firma będzie najlepsza?

unicode
15-09-2009, 20:26
Witam,
noszę się z zamiarem zakupu filtrów cokin ale jak w temacie napisałem nie wiem jaka firma będzie najlepsza.
Jest wiele firm oferujących filtry cokin ale czy tańsze filtry nie pogorszą jakości zdjęć?
Proszę o rady użytkowników którzy korzystają z takich filtrów oraz ich opinie.

grudzinsky
15-09-2009, 23:57
po pierwsze primo Cokin to firma produkujaca filtry
po drugie primo to jak juz piszesz to uzywaj zwrotu "system cokin'a"
po trzecie primo jest bardzo ladnie napisane o filtrach. temat jest nawet przyklejony...

Anion
16-09-2009, 09:16
- ja używam tylko szarych połówek Formatt - moim zdaniem bardzo dobre filtry w rozsądnej cenie,
- inne firmy to Lee, Tiffen, których nie używałem, ale sporo dobrego słyszałem (problemem są ceny, jak je zobaczysz pociemnieje Ci w oczach),
- producenci "inni" (w większości prawdopodobnie chińscy), których jakość do niedawna była zupełną loterią, a teraz podobno jest coraz lepiej z ich jakością. Ale co do chińczyków to niech wypowiedzą się użytkownicy bo wróżył bym z fusów.

unicode
16-09-2009, 12:58
po pierwsze primo Cokin to firma produkujaca filtry
po drugie primo to jak juz piszesz to uzywaj zwrotu "system cokin'a"
po trzecie primo jest bardzo ladnie napisane o filtrach. temat jest nawet przyklejony...

Prosiłem o opinie osób używających filtrów danych firm a nie o uszczypliwość!!!
Poza tym czytałem dodatek o filtrach ale nie ma tam opinii różnych użytkowników, a mnie właśnie to interesuje najbardziej.

Jeżeli nie jesteś w stanie napisać czegoś w tym stylu: używam filtrów takiej i takiej firmy i jestem z nich zadowolony lub nie, jakość zdjęć jest super/badziewna itp. to lepiej nie pisz nic.

- ja używam tylko szarych połówek Formatt - moim zdaniem bardzo dobre filtry w rozsądnej cenie,
- inne firmy to Lee, Tiffen, których nie używałem, ale sporo dobrego słyszałem (problemem są ceny, jak je zobaczysz pociemnieje Ci w oczach),
- producenci "inni" (w większości prawdopodobnie chińscy), których jakość do niedawna była zupełną loterią, a teraz podobno jest coraz lepiej z ich jakością. Ale co do chińczyków to niech wypowiedzą się użytkownicy bo wróżył bym z fusów.

Dzięki Anion, właśnie o taką opinię mi chodziło.

fushiro
16-09-2009, 13:52
Witam,
noszę się z zamiarem zakupu filtrów cokin ale jak w temacie napisałem nie wiem jaka firma będzie najlepsza.
Jest wiele firm oferujących filtry cokin ale czy tańsze filtry nie pogorszą jakości zdjęć?
Proszę o rady użytkowników którzy korzystają z takich filtrów oraz ich opinie.

Kluczowy jest materiał z jakiego wykonane są filtry. Bezkompromisowe jest szkło. Topowe firmy produkujące filtry szklane to Singh Ray, Tiffen, Lee.

unicode
16-09-2009, 14:42
A co sądzicie o filtrach firmy Hitech?

Anion
16-09-2009, 15:06
Hitech to nie firma. Hitechi produkuje angielska firma, która nazywa się Formatt. TUTAJ (http://digishop.pl//Users/56/Files/Filtry_Hitech%201.pdf) je sobie oglądnij

gusi
16-09-2009, 18:05
Nie oszczędzaj, kup najdroższe, na jakie Cię stać. Stara, dobra, sprawdzona zasada.

fushiro
16-09-2009, 19:09
A co sądzicie o filtrach firmy Hitech?

Firma produkująca te filtry nazywa się Formatt. Najlepszy stosunek jakość/cena dla filtrów żywicznych moim zdaniem.

spawacz1
20-09-2009, 13:37
naj lepiej kup cokina, są dobre i sprawdzone, używam od 15 lat, teraz na allegro chodzą po 59zetów

unicode
20-09-2009, 21:52
Dzięki wszytkim za info, muszę pomyśleć nad tymi filtrami.
Przeglądając produkty najlepszych firm dochodzę do wniosku, że cena 600zł+ za sztukę jest zbyt duża jak na zabawę. Będę musiał pomyśleć nad czymś tańszym. Oczywiście jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia w stosowaniu filtrów to chętnie poznam jego opinię.

markB
25-09-2009, 16:48
Kluczowy jest materiał z jakiego wykonane są filtry. Bezkompromisowe jest szkło. Topowe firmy produkujące filtry szklane to Singh Ray, Tiffen, Lee.

Znakomita większość filtrów Lee to filtry żywiczne. Szklane są produkowane obecnie tylko filtry polaryzacyjne, pogłębiające kolory (enhancers), parę soft-focus i dwa referencyjne filtry ND. Tym niemniej żywiczne filtry Lee mogę polecić, są naprawdę bardzo dobrej jakości, do tej pory nie zauważyłem zafarbów. Zaletą jest ich długość, są dłuższe niż Cokin czy Formatt. Problemem jest ich cena, szczególnie w Polsce. W GB bez trudu można je kupić za 60% tej sumy, którą wołają w naszym kraju (np.: http://www.speedgraphic.co.uk/prod.asp?i=12326&1=Lee+ND+Grad).
Faktycznie SinghRay ma większy wybór szklanych filtrów. Tutaj jednak, oprócz ceny, z reguły jeszcze wyższej niż Lee, problemem jest dostępność. Dość łatwo je kupić w USA, ale w Europie nie są tak popularne.