PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry IR/UV cut

Moonbeam
15-09-2009, 14:56
Czy ktoś znający się na rzeczy mógłby się ustosunkować do sensu używania tego typu wynalazków w aparatach cyfrowych?
http://www.optyczne.pl/2221-nowość-Nowa_linia_filtrów_w_ofercie_Marumi_–_UV_IR_CUT .html

Czy w jakichś ekstremalnych warunkach mamy szansę zobaczyć jakąkolwiek różnicę na plus?

jaś
15-09-2009, 18:52
Pytanie jaka to będzie miało cenę w sensownej (77mm) wielkości. Filtry tego typu są bardzo specjalizowane (nie jest to zamiennik zwykłej ufałki) i zwykle potwornie drogie, ale jesli będzie przez to taniej to tylko się cieszyć.

HYPER
15-09-2009, 18:59
mam, uzywam od dlugiego czasu - tyle, ze Heliopanow. sens uzywania ma to wlasnie w aparatach cyfrowych, gdzie matryca jest uczulona na IR. kiedys robilem porownanie i kolory sa mocniej nasycone. teraz juz tego nie zauwazam bo mam na wszystkich szklach te filtry caly czas, wiec dla mnie to normalka.

Moonbeam
15-09-2009, 19:07
HYPER, możesz pokazać jakieś sample porównawcze? Czy poprawiają się jedynie kolory, czy może też ostrość?

HYPER
15-09-2009, 19:35
mogę coś zrobić, ale dopiero w weekend bo w tygodniu kończę robotę jak jest już ciemno.