PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd zapisu - czy coś innego ?

moshica
09-10-2006, 20:31
Witam

Kiedyś spotkałem gdzieś w sieci lub u nas na forum podobny błąd w pliku ale nie mogę sobie przypomnieć. Wczoraj robiłem serię 66 zdjęć i w tym jedynym wystapiło takie coś : http://img208.imageshack.us/img208/589/errorgw1.jpg
Z tego co pamiętam ale nie mam pewności to błąd przy zapisie na kartę pamięci ale pewności nie mam. Czy koledzy mogą potwierdzić lub podać przyczynę ?
Zdjęcia jak zwykle zapisywałem w RAWie, karta Sandisk, dopalałem lampą. Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim u siebie....

Pozdrawiam
Moshica

freefly
09-10-2006, 22:39
Spotkałem się się kiedyś z czymś takim. Karty pamięci potrafią spłatać czasami figla. To jest błąd podczas zapisu.

KECIF
09-10-2006, 22:48
Spotkałem się się kiedyś z czymś takim. Karty pamięci potrafią spłatać czasami figla. To jest błąd podczas zapisu.

Ale żeby Sandiski robiły takie problemy to pierwsze słyszę/widzę,
a są to aby oryginały a nie jakieś podróby Sandiska??

serberys
10-10-2006, 00:25
IMHO 100% wina karty, miałem kiedyś bardzo podobne "zdarzenie". Też na sandisk'u.

Erie
10-10-2006, 02:48
Sandiski tez padają, na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki. Karty dowolnego producenta mogą być wadliwe i paść. To, że akurat Sandisk ma wysoką jakość jest spowodowane tym, że jak mniemam mają bardzo dobre testy kontroli jakości i po prostu odsprzedają słabsze karty komuś innemu, kto następnie sprzedaje je za niższą cenę.

A co do padów kart to proponowałbym się skontaktować np. z laboratorium Ontracka w Polsce i zapytać (chyba udzielą odpowiedzi) jakie karty trafiają do nich najczęściej i mieć to na uwadze podczas zakupów.

moshica
10-10-2006, 07:38
Dzięki za odzew w tej sprawie. Zastanawiam się co jest powodem, czy jakiś uszkodzony sector na karcie czy coś innego. Druga sprawa, że miesiąc temu kilka razy zapisywałem na wakacjach tę kartę do pełna i ten problem nie wystąpił. Więc to nie kwestia obszaru pamięci tylko problem na pograniczu aparat-zapis na kartę.

Pozdrawiam
Moshica

Ps. Karta Sandisk 1GB Type I, niebieska oryginalna

al
10-10-2006, 08:38
robiłem serię 66 zdjęć i w tym jedynym wystapiło takie coś :

tak z ciekawosci
66 zdjęć to sporo
kręcisz filmy??
kiedyś 'stonsi' nakręcili taki teledysk za pomocą F3
Ty masz łatwiej :mrgreen: