Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak ustawić monitor do kalibracji??

tinaga
15-09-2009, 10:50
Jak w tytule...:-)
Pytanie może dość banalne, ale skalibrowałam sobie monitor i teraz się zastanawiam czy nie powinien być jakoś specjalne do tej kalibracji ustawiony. Posiadam Eizo 2232W i przed kalibracją ciągle coś kombinowałam z ustawieniem kolorów i jasności, w ostatecznosci do momentu kalibracji pozostałam na profilu Picture. Teraz skalibrowałam właśnie na tym profilu i zastanawiam sie czy nie powinno być np na custom...Nie znam sie na tym za bardzo a w instrukcji nic nie znalazłam...Kalibrator "color munki" mam pożyczony do jutra więc mogę jeszcze sobie pokalibrować...:-)
Pozdrawiam Aga

Kyle
15-09-2009, 10:55
ZDECYDOWANIE monitor powinien być ustawiony na custom (nie wiem czy dobrze pamiętam ale na picture gamma jest na sztywno podciągana na ponad 2.2 {2.4?} + ograniczenia w ustawianiu innych parametrów).

tinaga
15-09-2009, 11:02
No właśnie tak sobie myślę, czyli najlepiej zresetować moniotor przed kalibracją?...a może sRGB?...hmmm...:-)
W ogóle przy jakich warunkach najlepiej kalibrować?...może w nocy całkiem po ciemku?...

Kyle
15-09-2009, 11:26
No właśnie tak sobie myślę, czyli najlepiej zresetować moniotor przed kalibracją?...a może sRGB?...hmmm...:-)
Wogule przy jakich warunkach najlepiej kalibrować?...może w nocy całkiem po ciemku?...
sRGB to też ograniczenia w regulacji niektórych parametrów + dziwne zachowanie regulacji jasności. Wszystkie tryby po prostu wprowadzają wzgl. custom pewne ograniczenia i praktycznie nic poza tym. A szczytem bezsensu jest sRGB.

Co do warunków ... lepiej w całkowitej ciemności.

marszull
15-09-2009, 11:51
kalibruj na custom, a co do warunkow to po prostu w takich w jakich pracujesz najczesciej

tinaga
15-09-2009, 16:02
Dziękuję Wam bardzo...już skalibrowany na custom, uprzednio zresetowane ustawienia...W warunkach pracuje różnych ...widomo że nocą też duzo, dlatego kiedy lepiej...mogę jeszcze wieczorem skalibrować...

A teraz pytanie następne jak ustawić to w PS żeby widział skalibrowane kolory...bo widze że zdj otwierają się takie wyblakłe...

alexkoz
15-09-2009, 16:20
jeżeli masz jeszcze do dyspozycji kalibrator sprzętowy, to sobiście przeprowadziłbym to w tem sposób:
1. Włączyłbym komputer minimum 1 godzinę wcześniej zanim zabrałbym się do kalibracji (niech sobie monitor popracuje)
2. Zresetowałbym wszystkie ustawienia monitora do domyślnych fabrycznych
3. Odpaliłbym soft kalibratora
4. Podczas kalibracji nie używałbym żadnych presetów typu Text, Picture itp zawartych w menu monitora, pozostaje opcja Custom
Wnioski wyciągnąłem podczas wielokrotnej kalibracji swojego monitora za pomocą I1 Display. Nie jest to może ColorMunki, ale pochodzi od tego samego producenta, więc zakładam, że filozofia działania będzie podobna.
Generalnie zasada jest taka, że przy kalibracji softwareowej powinniśmy możliwie optymalnie ustawić monitor za pomocą wewnętrznych nastaw monitora zanim zaczniemy generować profil icc (bądź icm), który koryguje do zadanych parametrów wyświeltany gamut.

Kyle
15-09-2009, 16:21
Podczas kalibracji jest generowany profil monitora (plik) który trzeba załadować do systemu a w GIMP/Photoshop itp. uaktywnić zarządzanie barwą (można też wskazać bezpośrednio plik profilu zamiast przechwytywanie systemowego).

tinaga
15-09-2009, 16:37
jeżeli masz jeszcze do dyspozycji kalibrator sprzętowy, to sobiście przeprowadziłbym to w tem sposób:
1. Włączyłbym komputer minimum 1 godzinę wcześniej zanim zabrałbym się do kalibracji (niech sobie monitor popracuje)
2. Zresetowałbym wszystkie ustawienia monitora do domyślnych fabrycznych
3. Odpaliłbym soft kalibratora
4. Podczas kalibracji nie używałbym żadnych presetów typu Text, Picture itp zawartych w menu monitora, pozostaje opcja Custom

Tak tez zrobiłam, monitor włączony od rana i zresetowane wszystkie ustawienia, kalibracja już w ten sposób przeprowadzona na custom..:)

Generalnie zasada jest taka, że przy kalibracji softwareowej powinniśmy możliwie optymalnie ustawić monitor za pomocą wewnętrznych nastaw monitora zanim zaczniemy generować profil icc (bądź icm), który koryguje do zadanych parametrów wyświeltany gamut.
Piszesz żeby ustawić optymalnie przed kalibracją, tzn ustawiać jednak jakoś jasność czy też gamme czy temperature??...sorry za te tysiąć pytań...ale chcę to zrobić jak najlepiej...:-)

Podczas kalibracji jest generowany profil monitora (plik) który trzeba załadować do systemu a w GIMP/Photoshop itp. uaktywnić zarządzanie barwą (można też wskazać bezpośrednio plik profilu zamiast przechwytywanie systemowego).

No tak ten profil ustawia się podczas kalibracji, po zakonczeniu pyta czy zapisać więc wiadomo że zapisuje...
Jak podać programowi ten profil lub uaktywnić??

Czornyj
15-09-2009, 17:13
Niestety, nie znam profilera ColorMunki, ale powinnaś:
- ustawić tryb custom
- wejść w ustawienia gain dla RGB
- wejść w tryb kalibracji temperatury barwowej bieli monitora i ustawić wagi RGB tak, by uzyskać temperaturę, do której planujesz skalibrować monitor (zwykle 6500K)
- oprofilować monitor

Sam profil zapnie się automatycznie w systemowych ustawieniach monitora, zaś korekta kalibracyjna automatycznie wgra się w do LUT w czasie uruchamiania systemu. Wcale nie należy niczego uaktywniać, w szczególności nie należy niczego zmieniać w ustawieniach Photoshopa itp.

Kyle
15-09-2009, 17:25
Wcale nie należy niczego uaktywniać, w szczególności nie należy niczego zmieniać w ustawieniach Photoshopa itp.
W Windows Vista + GIMP bez włączenia zarządzania barwą (w GIMP) była kupa (zarządzanie barwą zupełnie nie działało). Poza tym jeśli program kalibracyjny nie ustawi wygenerowanego profilu jako profilu monitora dla systemu to trzeba to zrobić manualnie.

Niestety, nie znam profilera ColorMunki, ale powinnaś:
- ustawić tryb custom
- wejść w ustawienia gain dla RGB
- wejść w tryb kalibracji temperatury barwowej bieli monitora i ustawić wagi RGB tak, by uzyskać temperaturę, do której planujesz skalibrować monitor (zwykle 6500K)

Zmiana wag RGB (gain w menu monitora) generuje mniejszy lub większy banding w modelach EIZO serii "S" ... tak więc czasem nie jest to ustawianie temp. takie oczywiste.

Sam profil zapnie się automatycznie w systemowych ustawieniach monitora, zaś korekta kalibracyjna automatycznie wgra się w do LUT w czasie uruchamiania systemu.Jeśli się profil załaduje ("zapnie") to reszta jest logiczna (że będzie na stałe przypisany w systemie) ... jeśli nie to jak wyżej.

Czornyj
15-09-2009, 17:35
W Windows Vista + GIMP bez włączenia zarządzania barwą (w GIMP) była kupa (zarządzanie barwą zupełnie nie działało). Poza tym jeśli program kalibracyjny nie ustawi wygenerowanego profilu jako profilu monitora dla systemu to trzeba to zrobić manualnie.
Nie spotkałem się z aplikacją, która by nie ustawiała automatycznie profilu po zakończeniu kalibracji, a już w szczególności jeśli chodzi o profilery X-Rite. GIMP faktycznie ma to zrobione po chińsku, natomiast w większości aplikacji komercyjnych CMM uruchomiony jest na stałe i domyślnie korzysta z profilu monitora zapiętego w systemie.

Zmiana wag RGB (gain w menu monitora) generuje mniejszy lub większy banding w modelach serii "S" ... tak więc czasem nie jest to ustawianie temp. takie oczywiste.
Mniejszy lub większy banding to zło koniecznie, S2231, 32, 33 są nieco zbyt chłodne by pracować na natywnej bieli.

tinaga
15-09-2009, 17:38
Ok w trybie custom temperatura to właśnie 6500 ale jasność jest z autoamtu na 100% a kontrast na 50% i do tych ustawień kalibraowałam...jak wiadomo przyciemnił..

Wcale nie należy niczego uaktywniać, w szczególności nie należy niczego zmieniać w ustawieniach Photoshopa itp.

To dlaczego gdy otwieram zdjęcia mam inne kolory? i jak zrobić żeby było normalnie?...:)

W takim razie jak ustawić żeby korzystał z tego profilu?

Czornyj
15-09-2009, 17:44
Ok w trybie custom temperatura to właśnie 6500 ale jasność jest z autoamtu na 100% a kontrast na 50% i do tych ustawień kalibraowałam...jak wiadomo przyciemnił..

To dlaczego gdy otwieram zdjęcia mam inne kolory? i jak zrobić żeby było normalnie?...:)

Moment, moment - jaskrawość koniecznie trzeba zmniejszyć (wg. wskazań czujnika do maks. 80-100cd/m^2), a temperaturę należy ustawić ręcznie podczas pomiaru. W menu jest wprawdzie napisane, że jest to 6500K, ale to kłamstwo :lol:

Jeśli kolory są "inne" to właśnie jest to efekt działania zapięcia profilu tam gdzie trzeba. Kolory będą "inne" niż w podglądzie Windows czy przeglądarce IE, bo tak właśnie ma być. "Normalnie" nie będzie, bo to monitor szerokogamutowy.

Kyle
15-09-2009, 17:56
Moment, moment - jaskrawość koniecznie trzeba zmniejszyć (wg. wskazań czujnika do maks. 80-100cd/m^2), a temperaturę należy ustawić ręcznie podczas pomiaru. W menu jest wprawdzie napisane, że jest to 6500K, ale to kłamstwo :lol:

Jeśli kolory są "inne" to właśnie jest to efekt działania zapięcia profilu tam gdzie trzeba. Kolory będą "inne" niż w podglądzie Windows czy przeglądarce IE, bo tak właśnie ma być. "Normalnie" nie będzie, bo to monitor szerokogamutowy.
Tak tylko doprecyzuję - przeglądarka windows (plików graficznych) profiluje (przynajmniej pod Vista) ale tylko w trybie okna. IE, paint, miniatury systemowe na tą chwilę nie są profilowane. Firefox 3 po aktywacji profilowania profiluje.

tinaga
15-09-2009, 17:59
Ok czyli przed kalibracją ustawić na 6500 i jasność na ile?
Podszas kalibracji nie mam możliwości ingerencji ...
Ale te kolory wyglądają na tak sprane ze aż mi się nie chce wierzyć żeby była taka różnica...jak sobie wywołałam rawa na tych spranych kolorach to w przeglądarce wygląda jakbym nasyciła je 100% więcej...

Kyle
15-09-2009, 18:04
Edycja -> prederencje -> "zarządzanie kolorami" i pod profilem monitora zaznaczamy "spróbuj użyć systemowego profilu monitora"

Czornyj
15-09-2009, 18:05
Uruchom program w trybie advanced, powinna tam być możliwość ręcznego ustawienia jaskrawości i temperatury barwowej bieli. Parametry te zmieniasz w menu monitora z czujnikiem przyczepionym na monitor, a program powinien wyświetlać wskazania co masz zmienić. Jaskrawość w Eizo powinna być na 80, maksymalnie 100cd/^2, temperatura na 6500K.

Co do kolorów - to jest własnie różnica między sRGB a przestrzenią monitora, która jest objętościowo zbliżona do AdobeRGB. Na normalnym monitorze tego nie widać, bo technicznie nie jest zdolny wyświetlić tak diabelnie nasyconych barw.

marszull
15-09-2009, 18:10
Ja w S2000 mam jasnosc na 32%, profilowane lafotem

generalnie to chyba wiekszosc monitorow trzeba przyciemnic (przynajmniej tych z nieprofesjonalnej polki)

Czornyj
15-09-2009, 18:12
Poziom jaskrawości przy danej wartości procentowej jest inny dla każdego monitora.

tinaga
15-09-2009, 18:15
Dobra spróbuje w advanced...jak mam w takim razie obrabiać zdj żeby dobrze wyglądały?? Ciesze się że on ma taką rozpiętość kolorów...ale wlolałabym żebym mogła obrabiac i wiedzieć co mnie czeka kiedy bedę przegladać zdj poza PSem...jest na to jakiś sposób? jak wiadomo i tak wszyscy oglądają w mniejszej przestrzeni barwowej i do neta i do labu chyba tez?
Ja sie na tym kompletnie nie znam, ale nigdzie nie doczytałam żeby była taka róznica w aparacie mam ustawione sRGB

Prosze mi wyłożyć łopatologicznie...:)

Kyle
15-09-2009, 18:15
tinaga - mam pytanie do Ciebie (osobiste) ... na ile % nastawy w OSD masz jasność:
80 cd
100 cd
120 cd
140 cd
... jak Ci się nie chce sprawdzać wszystkich to może przynajmniej 80 cd ;)

ps. kontrast ustaw na natywny (50%) a wagi RGB jeśli chcesz korygować to tak by przynajmniej jedna dotykała 100% a pozostałymi tak manipuluj by uzyskać np. te 6500K

marszull
15-09-2009, 18:16
Poziom jaskrawości przy danej wartości procentowej jest inny dla każdego monitora.

ja sobie z tego zdaje sprawe :-) , tylko podalem ta wartosc zeby pokazac jaka jest roznica w stosunku ustawionej domyslnie jasnosci 100%

Kyle
15-09-2009, 18:21
Dobra spróbuje w advanced...jak mam w takim razie obrabiać zdj żeby dobrze wyglądały?? Ciesze się że on ma taką rozpiętość kolorów...ale wlolałabym żebym mogła obrabiac i wiedzieć co mnie czeka kiedy bedę przegladać zdj poza PSem...jest na to jakiś sposób? jak wiadomo i tak wszyscy oglądają w mniejszej przestrzeni barwowej i do neta i do labu chyba tez?
Ja sie na tym kompletnie nie znam, ale nigdzie nie doczytałam żeby była taka róznica w aparacie mam ustawione sRGB

Prosze mi wyłożyć łopatologicznie...:)
Jeśli chcesz mieć zdjęcia dla siebie to fotografuj jako aRGB (więcej barw zobaczysz) ... ew. dopiero dla www przekonwertuj do sRGB (na razie nie każda przeglądarka profiluje).

Jeśli fotografujesz z zapisem do RAW to to ustawienie i tak chyba nic nie zmienia.

Co do przeglądarki - potrzebny jest FireFox 3 (np. 3.0.14 lub 3.5.3 - nowsza wersja szybciej profiluje ale nie obsługuje profili w wersji 4 ... starsza obsługuje ale jest wolniejsza)

.. jak właczyć profilowanie w firefox 3.5.3:
w pasku adresu :
about:config

następnie w filtrowaniu :
colo

i dalej

gfx.color_management.display_profile;C:\sciezka\do \profilu\plik.icm
gfx.color_management.mode;1

tinaga
15-09-2009, 18:39
tinaga - mam pytanie do Ciebie (osobiste) ... na ile % nastawy w OSD masz jasność:
80 cd
100 cd
120 cd
140 cd
... jak Ci się nie chce sprawdzać wszystkich to może przynajmniej 80 cd ;)

ps. kontrast ustaw na natywny (50%) a wagi RGB jeśli chcesz korygować to tak by przynajmniej jedna dotykała 100% a pozostałymi tak manipuluj by uzyskać np. te 6500K

tak jak pisałam wyżej zresetowałam monitor do ustawień fabrycznych przestawiłam na custom i tam domyślnie jasność jest na 100% i to jest najwyższy parametr, contrast na 50%, temperatura na 6500... nie wiem czy to to samo co te nastawy OSd ale chyba o to chodzi

Jeżeli nie trzeba i kalibrator wszystko sam ustwai to super jeżeli trzeba to piszcie łpatologicznie na jakie parametry ustawić...:)

Jeśli chcesz mieć zdjęcia dla siebie to fotografuj jako aRGB (więcej barw zobaczysz) ... ew. dopiero dla www przekonwertuj do sRGB (na razie nie każda przeglądarka profiluje).

Jeśli fotografujesz z zapisem do RAW to to ustawienie i tak chyba nic nie zmienia.

Co do przeglądarki - potrzebny jest FireFox 3 (np. 3.0.14 lub 3.5.3 - nowsza wersja szybciej profiluje ale nie obsługuje profili w wersji 4 ... starsza obsługuje ale jest wolniejsza)

.. jak właczyć profilowanie w firefox 3.5.3:
w pasku adresu :
about:config

następnie w filtrowaniu :
colo

i dalej

Zdjęcia robie nie tylko dla siebie, więc chciałabym żeby moje zdjęcia wszyscy widzieli tak żeby było ładnie nie ttylko ja...:)
Zawsze jak wywoływałam rawa to od razu z ustawiałm na srgb ale zdj wyglądało tak samo...kurcze przeraża mnie to...;)

Kyle
15-09-2009, 18:49
Zdjęcia robie nie tylko dla siebie, więc chciałabym żeby moje zdjęcia wszyscy widzieli tak żeby było ładnie nie ttylko ja...:)

... każdy musiałby mieć coś pokroju tego EIZO lub wyżej ;)

sRGB to ograniczona przestrzeń ... czasem to nie boli a czasem tak ... docenić szerszy gamut można tylko na monitorze szerokogamutowym lub na wydruku (przestrzeń drukarek częściowo wychodzi poza sRGB a częściowo go nie obejmuje ... ale praktycznie mieści się już w aRGB)

ps. jak napisałem ... dla siebie trzymaj jako aRGB /RAW ... do www na chwilę obecną lepiej ograniczać przestrzeń do sRGB (i tak do czasu aż takie zacofane przeglądarki jak IE 8 zaczną profilować)

Czornyj
15-09-2009, 18:56
tak jak pisałam wyżej zresetowałam monitor do ustawień fabrycznych przestawiłam na custom i tam domyślnie jasność jest na 100% i to jest najwyższy parametr, contrast na 50%, temperatura na 6500... nie wiem czy to to samo co te nastawy OSd ale chyba o to chodzi

Jeżeli nie trzeba i kalibrator wszystko sam ustwai to super jeżeli trzeba to piszcie łpatologicznie na jakie parametry ustawić...:)

Musisz wejść w menu, ustawić ręcznie "Brightness" i "Gain" według wskazań oprogramowania. Możliwość kalibracji powinna być dostępna w trybie advanced - program poprosi cię o przyczepienie czujnika na ekran i zmianę warości jasności i R,G,B w menu monitora.

tinaga
15-09-2009, 20:18
Dobrze...dziękuje wszystkim za pomoc..:)
Chociaż tak napawdę to chyba nie pomogłam sobie tą kalibracją...bo generalnie zdj jakie odebralam z labu w pt były niemalże identyczne do tego co widzialm na monitorze...tylko teraz doszedł problem tej róznicy pomiędzy Photoshopem a przeglądarkami, najgorsze to to że zupełnie inaczej wywołam rawa....buu
Czy można zrobić tak żeby pozostać w tej przestrzeni mniejszej? lub usunąć ustawinia kalibracji?

tu dla przykładu tak na szybko raw wywołany teraz na skalibrowanym monitorze zapisany do sRGB http://img34.imageshack.us/img34/9633/dsc8341copy.jpg

a tu kiedys obrobione przed kalibracja..proszę napisać czy widac tą różnice?
http://www.digart.pl/zoom/3792125/Zojka_-_brojka_-).html

Kyle
15-09-2009, 20:23
Dobrze...dziękuje wszystkim za pomoc..:)
Chociaż tak napawdę to chyba nie pomogłam sobie tą kalibracją...bo generalnie zdj jakie odebralam z labu w pt były niemalże identyczne do tego co widzialm na monitorze...tylko teraz doszedł problem tej róznicy pomiędzy Photoshopem a przeglądarkami, najgorsze to to że zupełnie inaczej wywołam rawa....buu
Czy można zrobić tak żeby pozostać w tej przestrzeni mniejszej? lub usunąć ustawinia kalibracji?

tu dla przykładu tak na szybko raw wywołany teraz na skalibrowanym monitorze zapisany do sRGB http://img34.imageshack.us/img34/9633/dsc8341copy.jpg

a tu kiedys obrobione przed kalibracja..proszę napisać czy widac tą różnice?
http://www.digart.pl/zoom/3792125/Zojka_-_brojka_-).html
Różnica jest masakryczna ... zupełnie inne nasycenie barw ...

http://img34.imageshack.us/img34/9633/dsc8341copy.jpg - to jest dużo bardziej nasycone

tinaga
15-09-2009, 20:29
No dokładnie, ale u mnie w PS wygląda to normalnie wywołałam rawa tak żeby był normalnie nasycony czyli tak jak zdj niżej, troche jest inny balans bieli ale w przeglądarce sytemowej xp i zreszta w necie też są strasznie nasycone kolory...co zrobić?

Kyle
15-09-2009, 20:31
No dokładnie, ale u mnie w PS wygląda to normalnie wywołałam rawa tak żeby był normalnie nasycony czyli tak jak zdj niżej, troche jest inny balans bieli ale w przeglądarce sytemowej xp i zreszta w necie też są strasznie nasycone kolory...co zrobić?
Oglądasz te zdjęcia w najnowszym firefox z włączonym profilowaniem? ... czy w IE który tego nie obsługuje i nie nadaje się do wyświetlania w celu oceny barw zupełnie.

ps. u mnie w GIMP barwy wyglądają identycznie jak w przeglądarce www i przeglądarce systemowej w trybie okna ... jedynie w paint jest przesycenie

tinaga
15-09-2009, 20:45
U mnie przesycenie jest w podglądzie windowsa, a przegladarke internetową mam Operę...z tym że jak to się ma do moich porzednich zdj??
Przecież tamte są ok...masakra...przed kalibracja zdj wygladały tak samo i w przegladakach i PS czy Lr...

Kyle
15-09-2009, 20:59
przed kalibracja zdj wygladały tak samo i w przegladakach i PS czy Lr...
Powiem tak - http://www.digart.pl/zoom/3792125/Zojka_-_brojka_-%29.html

Dziewczynka z tego zdjęcia jest mocno blada.

Kalibracja jest po to by ludzie którzy mają skalibrowany sprzęt widzieli mniej więcej to co Ty. Bez kalibracji jest tak że Ty możesz widzieć cuda a cała reszta świata widzi dziwne kwiatki.

tinaga
15-09-2009, 21:17
heheh...pewnie, że tak może być...ale musze wrócic do tych moich kwiatków bo musze obrobić sesyjkę na sb...przed kalibracją nie było różnicy miedzy programami a oglądaniem w przeglądarkach...póki co muszę wrócić do tego co bylo wcześniej..po tej sesji mogę próbować i kombinować...
może mam coś zle poustawiane w PS? Bo tam mam wszystko na sRGb

...tak moja córeczka na tym zdj jest bardzo blada bo takie było załozenie tak porcelanowo, ale kolory nie są przesycone...ehhh

marszull
15-09-2009, 21:20
mi sie znowu wydaje ze dziewczynka z digartu nie tylko jest blada ale jakas ma zaniebieszczona skore
natomiast ta z jpga wg mnie ok
ps jpg u mnie w przegladarce i w ps wyglada tak samo

Kyle
15-09-2009, 21:23
ps jpg u mnie w przegladarce i w ps wyglada tak samoPodobnie jak u mnie - zero różnic.

tinaga
15-09-2009, 21:28
mi sie znowu wydaje ze dziewczynka z digartu nie tylko jest blada ale jakas ma zaniebieszczona skore
natomiast ta z jpga wg mnie ok
ps jpg u mnie w przegladarce i w ps wyglada tak samo

No widzisz a u mnie nie...wiadomo że Raw jest blady i wyprany ale nawet jak otwieram jpga to tez wyglada inaczej jest taki wyblakły...

..i zapomniałam dodać bardzo ważnej rzeczy, że skalibrowałam sobie też lapa i tam jest to samo co na eizo, zdjęcia też sie różnią...więc może to jednak kwestia ustawień PSa, bo przecież laptop nie może widzieć takiej przestrzeni jak Eizo...

Kyle
15-09-2009, 21:32
No widzisz a u mnie nie...wiadomo że Raw jest blady i wyprany ale nawet jak otwieram jpga to tez wyglada inaczej jest taki wyblakły...

..i zapomniałam dodać bardzo ważnej rzeczy, że skalibrowałam sobie też lapa i tam jest to samo co na eizo, zdjęcia też sie różnią...więc może to jednak kwestia ustawień PSa, bo przecież laptop nie może widzieć takiej przestrzeni jak Eizo...

... chyba najpierw musisz poczytać o kalibracji ... bo robisz podstawowe błędy (jak oglądanie swoich stron pod kątem koloru na Operze nie obsługującej profilowania). A poprzednio oglądałaś nieustandaryzowane kolory które tylko na Twoim monitorze będą wyświetlane tak jak widzisz na nim.

tinaga
15-09-2009, 21:33
Podobnie jak u mnie - zero różnic.

Ok... a czy Twoje jpgi sie różnią miedzy Psem a systemową przeglądarką chodzi mi o to jak to wygląda w podglądzie sytemu? I czemu na lapie jest to samo?

marszull
15-09-2009, 21:35
Odpalilem sobie raz jeszcze zdjecie (pisze o jpg bo ten moglem zapisac na dysk) w PSie i w FF 5.3 i jednak u mnie nie
sa identyczne chociaz roznice nie tak latwo dostrzec
rozni sie minimalnie kolor czerwony wstazki i odcien skory
ale kolory nie sa wcale blade
ps kurcze teraz ja sie zastanawiam czy mam wszystko dobrze ustawione i skalibrowane ;-)

tinaga
15-09-2009, 21:35
... chyba najpierw musisz poczytać o kalibracji ... bo robisz podstawowe błędy (jak oglądanie swoich stron pod kątem koloru na Operze nie obsługującej profilowania). A poprzednio oglądałaś nieustandaryzowane kolory które tylko na Twoim monitorze będą wyświetlane tak jak widzisz na nim.

Ok. ja to rozumiem, ale te zdj nie wygladają tylko inaczej w internecie...ehhh dobra...:)
Dzięki wielkie za zainteresowanie i pomoc...:)

marszull
15-09-2009, 21:55
...i dalej

nie za bardzo zrozumialem co mam tam ustawic i w jaki sposob? sciezke do jakiego profilu?
przeciez przegladarka ma wyswietlac pliki z osadzonym profilem

Kyle
15-09-2009, 21:57
nie za bardzo zrozumialem co mam tam ustawic i w jaki sposob? sciezke do jakiego profilu?
przeciez przegladarka ma wyswietlac pliki z osadzonym profilem
Tak ... przeglądarka ma wyświetlić obrazy z osadzonym w nich profilem (np. aRGB lub sRGB) ... ale przeglądarka musi wiedzieć do jakich barw ma konwertować barwy sRGB/aRGB zdjęcia (profilować) ... a są to barwy naszego monitora (który ma inną przestrzeń niż sRGB/aRGB) i dla tego podajemy ścieżkę do pliku z profilem naszego wyświetlacza.

marszull
15-09-2009, 22:05
ok juz kumam tylko musze jeszcze znalezc gdzie ten profil jest
druga sprawa ze pracuje na dwoch monitorach :-)

ale przy okazji sprawdzilem i wiem ze:
zdjecie w PS i Safari wyglada tak samo
zdjecie w PS i FF i Operze nie wyglada tak samo
zdjecie w FF i Operze wyglada tak samo

No tak ale skad safari wie o tym wyswietlaniu bez podawania sciezki
i ostatnie pytanie czy we wczesniejszej wersji FF (tej ktora zarzadzala kolorem)
tez trzeba bylo podawac sciezke do profilu?

Kyle
15-09-2009, 22:07
ok juz kumam tylko musze jeszcze znalezc gdzie ten profil jest
druga sprawa ze pracuje na dwoch monitorach :-)

ale przy okazji sprawdzilem i wiem ze:
zdjecie w PS i Safari wyglada tak samo
zdjecie w PS i FF i Operze nie wyglada tak samo
zdjecie w FF i Operze wyglada tak samo

W PS i FF musi wyglądać tak samo albo profilowanie nie zostało poprawnie włączone. (u mnie w GIMP i FF wygląda tak samo)

marszull
15-09-2009, 22:11
Ale jak napisalem ja nie mam tej sciezki podanej w FF

Kyle
15-09-2009, 22:28
Ale jak napisalem ja nie mam tej sciezki podanej w FF
Więc ją wpisz - w czym problem ? ;) (oczywiście umieść plik w to miejsce gdzie będzie prowadziła ścieżka i w ścieżce nazwę pliku wpisz z rozszerzeniem)

marszull
15-09-2009, 22:56
w ktorym miejscu ma byc ta sciezka?
mozesz rzucic screena?
przy okazji to juz watek o FF i wyswietlaniu koloru byl
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=104881
i wedlug testu obrazkowego to ja mam wlaczone zarzadzanie kolorem w FF
(w tym watku sa tez moje posty)

Kyle
15-09-2009, 23:03
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img27.imageshack.us/img27/6294/beztytuuckv.png)

Kyle
15-09-2009, 23:07
w ktorym miejscu ma byc ta sciezka?
mozesz rzucic screena?
przy okazji to juz watek o FF i wyswietlaniu koloru byl
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=104881
i wedlug testu obrazkowego to ja mam wlaczone zarzadzanie kolorem w FF
(w tym watku sa tez moje posty)
Tak ... bez ścieżki też mam zarządzanie kolorem wg. testu niby włączone i ... przejaskrawione barwy

marszull
15-09-2009, 23:15
ok dzieki
jutro stestuje
dzisiaj juz mam dosyc kolorow i zarzadzania ;-)

marszull
15-09-2009, 23:44
Przegryzlem maleconieco i sprobowalem ogarnac temat
podalem sciezke w FF ale nadal mam inaczej niz w PS
sam juz nie wiem
moze cos z ta sciezka nie tak?
ale profile mam podpiete pod obydwa monitory
i dziala wszystko ok, tzn pokazuje je w systemie i jak zmieniam to zupelnie zmienia sie wyswietlanie
nie mam tez problemow z labami i wydrukami
chyba to oleje bo roznice sa minimalne (zadnych nie ma z safari i zawsze tam moge sprawdzic www)
a zdjec nie przegladam pod FF czy safari tylko Bridge, PS albo LR
tak czy inaczej dzieki za pomoc

Czornyj
15-09-2009, 23:48
Możliwe, że to kwestia różnic w działaniu CMM Firefoxa (LittleCMS) i CMM Photoshopa (ACE). Jeśli różnice nie są kolosalne to znaczy, że CMS raczej działa.

Kyle
16-09-2009, 07:59
Przegryzlem maleconieco i sprobowalem ogarnac temat
podalem sciezke w FF ale nadal mam inaczej niz w PS
sam juz nie wiem
moze cos z ta sciezka nie tak?
ale profile mam podpiete pod obydwa monitory
i dziala wszystko ok, tzn pokazuje je w systemie i jak zmieniam to zupelnie zmienia sie wyswietlanie
nie mam tez problemow z labami i wydrukami
chyba to oleje bo roznice sa minimalne (zadnych nie ma z safari i zawsze tam moge sprawdzic www)
a zdjec nie przegladam pod FF czy safari tylko Bridge, PS albo LR
tak czy inaczej dzieki za pomoc
Firefox nie obsługuje chyba dwóch profili ... a już na pewno nie po dodaniu ścieżki do profilu (czyli sytuacja dwóch różnych monitorów a my możemy dać tylko jeden profil docelowy).

marszull
16-09-2009, 10:24
Możliwe, że to kwestia różnic w działaniu CMM Firefoxa (LittleCMS) i CMM Photoshopa (ACE). Jeśli różnice nie są kolosalne to znaczy, że CMS raczej działa.

Mozliwe, bo roznice sa naprawde minimalne, a w Safari jest ok (to mnie troche zastanawia dlaczego tak jest)
Moze tez znaczenie ma to ze sytem to mac? Chociaz nie wydaje mi sie, sam sytem zarzadzania kolorem w macu jest ok.

Firefox nie obsługuje chyba dwóch profili ... a już na pewno nie po dodaniu ścieżki do profilu (czyli sytuacja dwóch różnych monitorów a my możemy dać tylko jeden profil docelowy).

Tu akurat robilem tak ze po dodaniu sciezki do icc odpalalem FF na monitorze do ktorego byl profil.

Tak sobie pomyslalem (i to pytanie do modow) ze moze by wyciagnac kilka obszernych odpowiedzi na pytania o kalibracje i zarzadzanie kolorem (PS i przegladarki), skleic razem i podkleic na gorze?
Mamy tu na forum ludzi ktorzy sie na tym znaja, a taki mini poradnik moglby sie bardzo przydac

Tom01
16-09-2009, 13:53
Czytam tak sobie ten wątek i pomimo wskazówek udzielonych przez Czornego, nie ustawiła Pani do tej pory monitora poprawnie. Poniekąd nie ze swojej winy, bo oprogramowanie małpy (ColorMunki) nie umożliwia korekcji monitora. Słowem kalibracja nie jest wykonana optymalnie, a może nawet niepoprawnie i nie można na tym etapie rozwodzić się na temat czegokolwiek dalej.