Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtr polaryzacyjny a szumy na zdjęciach

wimatt
15-09-2009, 00:36
Jestem amatorem. Przesiadłem się z kompaktu (Olympus C-750 uz) na lustro (Nikon D90 + Nikkor 18-105). Do tego dokupiłem polara Marumi CPL Super DHG, bo lubię fotografować chmury. I tu rozczarowanie - niebo przyciemnione w lustrzance z tym polarem daje prawie takie same szumy, jak w moim starym kompakcie (gdzie też miałem dobrego polara) !!! Załamka !!!
Myślałem, że z tak dobrej lustrzanki (i polara) nie będę już musiał odszumiać fotek na niskich czułościach i z krótkimi czasami !!! Czy polary dają typowo takie efekty z szumami ? Widuje się w galeriach gładziutkie, czyściutkie zdjęcia spolaryzowanego, ciemnego nieba - czy tylko dzięki późniejszej obróbce ? Podpowiedzcie co wiecie !! W jpeg-ach i raw-ach jest tak samo. Parametry zdjęć: ISO 320, 1/320s, F/10.
W razie czego gotowy jestem wysłac takiego przykladowego jpega z aparatu, z góry dziękuję...

truman20
15-09-2009, 07:02
To wrzuć to zdjęcie.

szkiełko
15-09-2009, 07:41
Hmmmmm... Bardzo dziwne. Mam ten sam filtr i nie zauważyłem żadnego szumienia. Rzeczywiście wrzuć jakieś przykładowe zdjęcia.

rudin
15-09-2009, 10:45
Parametry zdjęć: ISO 320, 1/320s, F/10.
W razie czego gotowy jestem wysłac takiego przykladowego jpega z aparatu, z góry dziękuję...

Chyba zupełnie nie było potrzeby podnoszenia czułości do 320, ale jak mówią koledzy - bez zdjęcia wiele się nie wymyśli.

rudin
15-09-2009, 20:21
Ok, wimatt podesłał mi zdjęcie i poprosił o umieszczenie na forum. Link prowadzi do oryginału.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img182.imageshack.us/img182/5082/dsc0013x.jpg)

Poziom szumu wydaje się być w porządku.

szkiełko
15-09-2009, 22:21
Po obejrzeniu zdjęcia i powiększeniu go nic szczególnego nie widać. Owszem widać "szum", choć to nie wygląda jak szum tylko mała posteryzacja. Raczej stawiałbym na matrycę w aparacie. Może ona ma taki swój urok? Najlepiej zrobić to samo zdjęcie z filtrem i bez. Wtedy porównać. Moim zdaniem to raczej sprawa matrycy. Miałem tak w D80. od 200 ISO już był widoczny podobny "szum".

wimatt
15-09-2009, 22:34
Dzięki za opinię. Na pewno porównam zdjęcia - z filtrem i bez. Co masz na myśli pisząc że to sprawa matrycy i że miałeś podobnie w D80 ? Aparat był wadliwy czy po prostu matryca ma w D80 taki charakterystyczny "urok" ?

szkiełko
15-09-2009, 22:44
Dzięki za opinię. Na pewno porównam zdjęcia - z filtrem i bez. Co masz na myśli pisząc że to sprawa matrycy i że miałeś podobnie w D80 ? Aparat był wadliwy czy po prostu matryca ma w D80 taki charakterystyczny "urok" ?

Raczej urok aparatu. D80 robi pięknie zdjęcia, ale jego szum zawsze mi przeszkadzał. Jedne modele szumią bardziej inne nie. Z D700 nie mam takich problemów. Ale to zupełnie inny aparat. Z tego co widzę to D90 cieszy się ogromną popularnością. Może ktoś kto go ma, mógłby się wypowiedzieć. Dla mnie ogólnie ten obrazek jest O.K. Sprawa szczegółów na nim i tzw. szumów to inna rzecz. Trzeba pamiętać, że zdjęcia nie ogląda się pod lupą tylko z pewnej odległości. A z niej mało kiedy widać szumy :)