PDA

Zobacz pełną wersję : D40 problem z lampą w M,P,S,A

Grygolas
14-09-2009, 20:52
Witam,
Jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi na taki problem:
W moim D40 gdy usiłuje wykonać fotkę w w/w trybach z włączona wbudowaną lampą, zdjęcia wykonywane są jak gdyby "po chwili"-tak jakby aparat coś przeliczał, czy też aby lampa się nagrzewała(??), nie wiem jak to wyjaśnić. Po prostu działa ze zwłoką, co mnie strasznie wnerwia, bo kadry ciekawe w tym czasie uciekają. Normalnie czasem nawet to sekundę - dwie potrwa.
Wszystko bym zrozumiał, ale w momencie uruchomienia trybów Auto, czy programów tematycznych, problem w ogóle nie wystepuje, zdjęcia walą bez opóźnienia!
Czy to jest normalne w tym aparacie/aparatach?

wasilewk
14-09-2009, 20:59
Chyba coś 'pochrzaniłeś' z ustawieniami ostrości (potwierdzaniem). Dlatego Auto (które olewa Twoje ustawienia) wykonuje poprawnie.

Ustaw AF na S i pojedyńczy i sprawdź.

Pzdr.

Grygolas
14-09-2009, 21:15
Chyba coś 'pochrzaniłeś' z ustawieniami ostrości (potwierdzaniem). Dlatego Auto (które olewa Twoje ustawienia) wykonuje poprawnie.

Ustaw AF na S i pojedyńczy i sprawdź.

Pzdr.

Nadal to samo...Działa z opóźnieniem...
Dla mnie to jest bez sensu. Tak długo aparat zbiera dane do lampy?

wasilewk
14-09-2009, 21:18
Nadal to samo...Działa z opóźnieniem...
Dla mnie to jest bez sensu. Tak długo aparat zbiera dane do lampy?

Zauważ, czy czasem aparat nie czeka na potwierdzenie ostrości zieloną kropką i może stąd opóźnienie.
Najlepiej wykonaj reset ustawień.

Pzdr.

raven
14-09-2009, 21:18
Może to głupie co napiszę ale...
.....może masz lampę ustawioną na drugą kurtynę i stąd ta chwila

blackside
14-09-2009, 21:25
A może masz włączoną redukcje czerwonych oczu? U mnie jak to włącze właśnie jest opóźnienie

mpwt
14-09-2009, 21:28
A nie ustawiłeś samowyzwalacza? Ja się czasem denerwuje na sprzęt... potem na siebie ;)

ozi1024
14-09-2009, 21:49
Jak wyżej, lub ustawiłeś lampę na Manual a nie TTL i np. za każdym razem błyska na full power:) to się trochę ładuje

Grygolas
14-09-2009, 22:15
Jak wyżej, lub ustawiłeś lampę na Manual a nie TTL i np. za każdym razem błyska na full power:) to się trochę ładuje

Gdzie tam, aż taki muł ze mnie nie jest:)
Z manualem i z TTL jest to samo.

Hm...reset ustawień...juz o tym myślałem.....Ale też nie daje poprawy.

Faktycznie, opcja redukcji czerwonych oczu powoduje opóźnienie. Jeeezu co za technika...

Dzięki wszystkim za pomoc!

Grygolas
15-09-2009, 13:07
Ja się czasem denerwuje na sprzęt... potem na siebie ;)
Kurde żebyś wiedział!!!!
Tyle zdjęć zmaściłem, a to obiekt się przesunął w czasie "oczekiwania", a to moment uciekł...
Ja pierniczę, szkoda że wcześniej nie wpadłem na to, iż zapytać się o to na forum...Baran ze mnie!

Swoja drogą to w każdej puszce jest taki feler przy opcji lampy z redukcją czerw.oczu? Czy tylko w taniej D40 i pochodnych...

Piotr_
15-09-2009, 13:12
W każdym body dowolnego systemu włączenie redukcji czerwonych oczu powoduje opóźnienie wyzwolenia migawki. Przecież przed zrobieniem zdjęcia trzeba delikwentowi błysnąć po oczach celem przymknięcia źrenicy.

Grygolas
15-09-2009, 13:27
W każdym body dowolnego systemu włączenie redukcji czerwonych oczu powoduje opóźnienie wyzwolenia migawki. Przecież przed zrobieniem zdjęcia trzeba delikwentowi błysnąć po oczach celem przymknięcia źrenicy.
:) teraz wiem dlaczego na 3/4 zdjęć mój synek przymyka oczy...
Ale ze mnie sadysta hihi

pewex
15-09-2009, 13:49
No to właśnie ten przebłysk niezacny : d kiedyś dostałem palpitacji serca z jego powodu : <

blackside
15-09-2009, 16:10
A w D40 nie jest to realizowane jak w D60 poprzez światełko...? Światełko wspomagania AF...

Piotr_
15-09-2009, 16:28
A w D40 nie jest to realizowane jak w D60 poprzez światełko...? Światełko wspomagania AF...

Nie jest ważne co błyska ważne jest to, że zabiera czas pomiędzy naciśnięciem spustu i zrobieniem zdjęcia.

redredomega
15-09-2009, 17:22
dlatego ja wole usuwać w programie czerwone oczka ;)

Grygolas
17-09-2009, 09:16
bosz...sorry ze znów piszę, ale normalnie nowy aparat, nie mogę się nadziwić:))))))
Kiep myślałem, że to tak już jest fabrycznie:) Tak szybko działa!
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Swoja drogą jaka pierdółka człowiekowi czasami daje szczęście.