Zobacz pełną wersję : brak możliwości odkręcenia filtru
bright_orange
14-09-2009, 20:40
Witam wszystkich
mam wielki problem.. Mój filtr polaryzacyjny utknął na obiektywie.. mecze z nim się już miesiąc próbując go odkręcić.. wkładałem nawet obiektyw do lodówki żeby się metal trochę "wyluzował" i nic.. siedzi na amen ;/
miał już tak ktoś?
pozdrawiam :)
.. wkładałem nawet obiektyw do lodówki żeby się metal trochę "wyluzował" ..
pozdrawiam :)
Gratuluje...
Czasem nie podłączaj go do body przez 2-3 dni bo będziesz mógł już tylko filtr odzyskać
bright_orange
14-09-2009, 21:15
Ależ dziękuje gratulowania.. znajomemu pomogło.. metal jest kurczliwy przy niższych temperaturach.
bright_orange
14-09-2009, 21:20
error - proszę o usunięcie
Art Erie
14-09-2009, 21:21
Ależ dziękuje gratulowania.. znajomemu pomogło.. metal jest kurczliwy przy niższych temperaturach.
Kolega miał na myśli kondensację pary wodnej...
Odnośnie zapieczonych filtrów, to był już wątek na forum; poszukaj.
EDIT
cyt. z innego wątku
1. Na płaską powierzchnię (stół?) połóż gumową lub korkową podkładkę (serwetkę?)
2. Postaw na tym obiektyw filtrem do dołu
3. Odkręcaj trzymając za obiektyw i dociskając do stołu
bright_orange
14-09-2009, 21:32
To jest polaryzacyjny filtr.. wiec jak tak kładę to filtr mi się kręci.. gdyby to był UV to pół biedy by było :(
A może spróbowałbyś prysnąć na gwint jakiś penetrujący preparat w aerozolu, coś a'la WD40 ?
Miałem podobny problem. Sprawę rozwiązał dokupiony dodatkowo gumowy dekiel na filtr. Po założeniu na filtr ten odkręcał sie bez problemu a szkło ma gumową uszczelkę wokoł przedniej soczewki.
Można też spróbować odkręcić w gumowych rękawiczkach.
marco650
18-09-2009, 07:23
Witam, pomaga na pewno owiniecie filtra skorzanym paskiem, z np starego zenita i pozniej odkrecenie. Filtr odreca sie bardzo lekko taka metoda:)
Napisz jak poszlo
Pozdro
A może spróbowałbyś prysnąć na gwint jakiś penetrujący preparat w aerozolu, coś a'la WD40 ?
Już widzę jak miło będzie się czyściło "przypadkiem" zapaskudzonego takim wynalazkiem polara. :mrgreen:
Był już taki wątek. Czasem warto użyć opcji szukania.
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=108316
Ha! Ja miałem podobny przypadek. Do mojej sigmy przykręciłem za mocno filtr polaryzacyjny marumi. Próbowałem przez dłuższy czas go zdjąć, ale nic z tego. Dopiero jak go mocniej zcisnąłem to poszło. Teraz nigdy za mocno nie dokręcam teo filtra :D
A ja polecam grafit. Wystarczy od czasu do czasu przejchać po gwincie miękkim ołówkiem. Ewentualny nadmiar zdmuchnąć i jest spokój.
Filtr możesz odkręcić za pomoca filter wrench (ca 20 zł): http://www.raysfoto.pl/DefaultPage.aspx?pageId=0&idHosta=126&idNadAlbumu=1358
Najtańsza (i co ważne skuteczna metoda) - na schłodzoną gładką powierzchnię stawiasz obiektyw filtrem do dołu, czekasz chwilę, aż schłodzi się sam filtr i sprawnie go odkręcasz. Na szlaku, w górach wystarczy postawić obiektyw na płaskim kawałku zacienionej skały :) Chłodzenie całego obiektywu nie ma sensu, bo kurczy się wszystko :D
Niewiem czy kolega dał rade ale ja miałem podobny problem z filtrem polaryzcyjnym w wersji slim.
Po kilku dniach dopiero odkryłem że winą nie jest zapieczenie metalu czy zbyt mała siła... Winny był zły i zbyt mocny chwyt...
Zwykle filtr łapiemy za dwa przeciwegłe boki by go odkręcić... ramka może sie wtedy lekko odkształcic w owal i mocnije zacisnąć nie sciskanymi ściankami.
Umnie pomogło złapanie w trzech punktach w równych odległościach...
Najlepsze jest to ze z filtrem meczyło sie kilka osób... dzieki trójpalcowemu chwytowi wystarczyła minimalna siła:)
step.tom
30-09-2009, 18:05
Witam, pomaga na pewno owiniecie filtra skorzanym paskiem, z np starego zenita i pozniej odkrecenie. Filtr odreca sie bardzo lekko taka metoda:)
Napisz jak poszlo
Pozdro
Używam dwóch rzemieni. Jeden na UV drugi na polara. 100% skuteczności. ;-)
A ja ostatnio imadła użyłem :). Z czuciem oczywiście i chwytałem pierścień filtra przez szmatkę.
NikonowaDama
07-02-2013, 20:45
Witam, mam podobny problem tylko że z pierścieniem odwrotnego mocowania (łączenie dwóch obiektywów). Mianowicie pierścień, który jak podejrzewam jest plastikowy bo kosztował na allegro tylko 10 zł, utknął na gwincie jak podejrzewam metalowego heliosa. Macie może jakieś pomysły jak to odkręcić?
Edit: a jednak ten pierścień jest chyba metalowy :(
draco1234
12-02-2013, 21:12
kawałek dętki rowerowej sprawdza się rewelacyjnie
kawałek dętki rowerowej sprawdza się rewelacyjnie
Ułożyć na kawałku skóry(filtrem) i lekko dociskając obiektyw próbować odkręcić, po odkręceniu grafit z ołówka też polecam, co jakiś czas przerysować gwint ołówkiem grafitowym !