PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobic takie zdjecie?

BorysR
14-09-2009, 17:33
Standardowe pytanie... jak zrobic takie zdjecia? Dokladnie chodzi mi o kolorystyke... jak utrzymac tak naturalna kolorystyke? robimy kopie 5 zdjec powiedzmy i dla kazdego fragmentu wb ustawiamy a potem skladamy w jedno w ps? jakos po kanalach?

oto link: http://www.photographyserved.com/Gallery/Greece--Athens--Delphi--Meteora/289868

mrpawcio
14-09-2009, 17:40
O które Ci konkretnie chodzi? Bo otwierając linka jest ich dosyć sporo

BorysR
14-09-2009, 17:45
Chociazby czesc z targu. Wiem ze sa jakby pod sepie robione ale same kolory oliwek czy miesa sa tak naturalne jakby czlowiek tam byl.

mpwt
14-09-2009, 19:03
Eeee... pobaw się krzywymi na różnych kanałach...

BorysR
14-09-2009, 19:05
ale chyba na osobnych zdjeciach a potem tylko maskowanie i splaszczenie do jednego?

polo
14-09-2009, 19:44
PS 3 w tym przypadku rządzi, zassaj fotkę, są exify - Nikon D 60 i Adobe PhotoShop CS3 Macintosh ;)

BorysR
14-09-2009, 19:53
a dokladniej by ktos wyjasnil jak to zrobic? tak w kilku zdaniach bo poslugiwac sie to mniej wiecej umiem. :D

mpwt
14-09-2009, 21:52
No przecież dałem jedno z rozwiązań.

BorysR
15-09-2009, 00:19
No dobra. Rozumiem ze na kanalach ale... Sprobuje wam to wyjasnic. Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi. Mowie o fotach z pamieci bo pisze z telefonu a nie kompa i nie mam tu podgladu do fot. Chodzi o to ze na jednym zdjeciu z targu wszystko ma w pelni naturalny kolor. Oliwki sa koloru oliwkowego baklazan koloru baklazana a stoisko z drewna koloru drewna. Zmieniajac jeden kanal krzywymi wplywasz i na oliwki i na baklazana. Zmieniajac czerwony by dopasowac kolor baklazana daje czerwony zafarb na oliwkach a one czerwonawe juz byc nie powinny. Widze wiec takie rozwiazanie ze robie 4 kopie orginalnej fotki i na kazdej kopii na kanalach dopasowuje kolorystyke poszczegolnych elementow. A potem kazda ta fotke wymaskowuje lacze z orginalem i mam naturalna kolorystyke wszedzie gdzie powinna byc. Dobrze mysle?

lodzermensch
15-09-2009, 00:27
A bierzesz pod uwagę fakt, że te zdjęcia (oprócz podstawowej obróbki) są po prostu bardzo dobrze naświetlone?

mathu
15-09-2009, 02:07
No dobra. Rozumiem ze na kanalach ale... Sprobuje wam to wyjasnic. Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi. Mowie o fotach z pamieci bo pisze z telefonu a nie kompa i nie mam tu podgladu do fot. Chodzi o to ze na jednym zdjeciu z targu wszystko ma w pelni naturalny kolor. Oliwki sa koloru oliwkowego baklazan koloru baklazana a stoisko z drewna koloru drewna. Zmieniajac jeden kanal krzywymi wplywasz i na oliwki i na baklazana. Zmieniajac czerwony by dopasowac kolor baklazana daje czerwony zafarb na oliwkach a one czerwonawe juz byc nie powinny. Widze wiec takie rozwiazanie ze robie 4 kopie orginalnej fotki i na kazdej kopii na kanalach dopasowuje kolorystyke poszczegolnych elementow. A potem kazda ta fotke wymaskowuje lacze z orginalem i mam naturalna kolorystyke wszedzie gdzie powinna byc. Dobrze mysle?

A nie możesz po prostu zrobić jednego normalnego zdjęcia z odpowiednim balansem bieli i mieć wszystko w naturalnych kolorach? Może mam zepsuty aparat, ale mój działa w taki sposób...

sokrates
15-09-2009, 07:57
A nie możesz po prostu zrobić jednego normalnego zdjęcia z odpowiednim balansem bieli i mieć wszystko w naturalnych kolorach? Może mam zepsuty aparat, ale mój działa w taki sposób...
dokładnie tak samo pomyślałem :-)

Bust
16-09-2009, 18:48
Jak zaczynałem przygodę z fotografią (całkiem niedawno :) też nie mogłem pojąć jakiej to obróbce poddawane są takie zdjęcia że wyglądają tak naturalnie i mają świetne kolory i kontrast. Biele są białe jak śnieg,a czernie czarne jak noc a cała reszta jakby ocieplona a przy tym naturalna. Zawsze myślałem że do tego trzeba mieć sprzęt za kilknaście tyś zł i bardzo dobre obeznanie w photoshopie (w sumie jedno i drugie niezaszkodzi :) ). Jednak żeby uzyskać taki bądz zblizony efekt wystarczy idealnie naświetlić zdjęcie oraz ustawić idealny balans bieli.
Bawie się aparatem około roku i nie opanowałem jeszcze tej sztuki tak ze każde zdjecie wychodzi jednak niektóre przypominają (technicznie) te z podanego przez ciebie linku. I zaznaczam ze nie są niczym obrabiane jedynie wywołane w Lr.
Zdjęcia z tego linka wydaje mi się ze jedynie jakiś filtr pomarańczowy mają nałozony (niektóre) pozatym to odpowiednie uzycie aparatu.

tomasonline
21-09-2009, 00:31
Krzywymi można zrobić wiele ale najpierw trzeba zrozumieć jak działają (na przykładzie z linka podanego przez autora wątku).

Oryginał:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://thomasonline.pl/temp/1.jpg)
Schłodzony:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://thomasonline.pl/temp/1_edycja.jpg)

itd, itd zależnie od fantazji.
- Zredukowaliśmy sobie pomarańczowy zafarb jednocześnie pozostawiając nasycenie czerwieni - ryby na stołach.

grzybecki
21-09-2009, 13:18
Krzywe mają moc i są w stanie działać cuda.
Drogi tomasonline. Właśnie przeglądałem Twojego wordpressa, i muszę przyznać że niektóre zdjęcia wywołały we mnie duże wow. Gratuluje niezwykłej umiejętności władania curvesami. Jeżeli są w necie jakieś ciekawe artykułu na których to szkoliłeś swój warsztat bardzo chętnie się z nimi zapoznam. Jeszcze raz gratuluję sympatycznych oku prac.

Pozdrawiam ;)