Zobacz pełną wersję : Jak zrobic takie zdjecie?
Standardowe pytanie... jak zrobic takie zdjecia? Dokladnie chodzi mi o kolorystyke... jak utrzymac tak naturalna kolorystyke? robimy kopie 5 zdjec powiedzmy i dla kazdego fragmentu wb ustawiamy a potem skladamy w jedno w ps? jakos po kanalach?
oto link: http://www.photographyserved.com/Gallery/Greece--Athens--Delphi--Meteora/289868
mrpawcio
14-09-2009, 17:40
O które Ci konkretnie chodzi? Bo otwierając linka jest ich dosyć sporo
Chociazby czesc z targu. Wiem ze sa jakby pod sepie robione ale same kolory oliwek czy miesa sa tak naturalne jakby czlowiek tam byl.
Eeee... pobaw się krzywymi na różnych kanałach...
ale chyba na osobnych zdjeciach a potem tylko maskowanie i splaszczenie do jednego?
PS 3 w tym przypadku rządzi, zassaj fotkę, są exify - Nikon D 60 i Adobe PhotoShop CS3 Macintosh ;)
a dokladniej by ktos wyjasnil jak to zrobic? tak w kilku zdaniach bo poslugiwac sie to mniej wiecej umiem. :D
No przecież dałem jedno z rozwiązań.
No dobra. Rozumiem ze na kanalach ale... Sprobuje wam to wyjasnic. Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi. Mowie o fotach z pamieci bo pisze z telefonu a nie kompa i nie mam tu podgladu do fot. Chodzi o to ze na jednym zdjeciu z targu wszystko ma w pelni naturalny kolor. Oliwki sa koloru oliwkowego baklazan koloru baklazana a stoisko z drewna koloru drewna. Zmieniajac jeden kanal krzywymi wplywasz i na oliwki i na baklazana. Zmieniajac czerwony by dopasowac kolor baklazana daje czerwony zafarb na oliwkach a one czerwonawe juz byc nie powinny. Widze wiec takie rozwiazanie ze robie 4 kopie orginalnej fotki i na kazdej kopii na kanalach dopasowuje kolorystyke poszczegolnych elementow. A potem kazda ta fotke wymaskowuje lacze z orginalem i mam naturalna kolorystyke wszedzie gdzie powinna byc. Dobrze mysle?
lodzermensch
15-09-2009, 00:27
A bierzesz pod uwagę fakt, że te zdjęcia (oprócz podstawowej obróbki) są po prostu bardzo dobrze naświetlone?
No dobra. Rozumiem ze na kanalach ale... Sprobuje wam to wyjasnic. Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi. Mowie o fotach z pamieci bo pisze z telefonu a nie kompa i nie mam tu podgladu do fot. Chodzi o to ze na jednym zdjeciu z targu wszystko ma w pelni naturalny kolor. Oliwki sa koloru oliwkowego baklazan koloru baklazana a stoisko z drewna koloru drewna. Zmieniajac jeden kanal krzywymi wplywasz i na oliwki i na baklazana. Zmieniajac czerwony by dopasowac kolor baklazana daje czerwony zafarb na oliwkach a one czerwonawe juz byc nie powinny. Widze wiec takie rozwiazanie ze robie 4 kopie orginalnej fotki i na kazdej kopii na kanalach dopasowuje kolorystyke poszczegolnych elementow. A potem kazda ta fotke wymaskowuje lacze z orginalem i mam naturalna kolorystyke wszedzie gdzie powinna byc. Dobrze mysle?
A nie możesz po prostu zrobić jednego normalnego zdjęcia z odpowiednim balansem bieli i mieć wszystko w naturalnych kolorach? Może mam zepsuty aparat, ale mój działa w taki sposób...
sokrates
15-09-2009, 07:57
A nie możesz po prostu zrobić jednego normalnego zdjęcia z odpowiednim balansem bieli i mieć wszystko w naturalnych kolorach? Może mam zepsuty aparat, ale mój działa w taki sposób...
dokładnie tak samo pomyślałem :-)
Jak zaczynałem przygodę z fotografią (całkiem niedawno :) też nie mogłem pojąć jakiej to obróbce poddawane są takie zdjęcia że wyglądają tak naturalnie i mają świetne kolory i kontrast. Biele są białe jak śnieg,a czernie czarne jak noc a cała reszta jakby ocieplona a przy tym naturalna. Zawsze myślałem że do tego trzeba mieć sprzęt za kilknaście tyś zł i bardzo dobre obeznanie w photoshopie (w sumie jedno i drugie niezaszkodzi :) ). Jednak żeby uzyskać taki bądz zblizony efekt wystarczy idealnie naświetlić zdjęcie oraz ustawić idealny balans bieli.
Bawie się aparatem około roku i nie opanowałem jeszcze tej sztuki tak ze każde zdjecie wychodzi jednak niektóre przypominają (technicznie) te z podanego przez ciebie linku. I zaznaczam ze nie są niczym obrabiane jedynie wywołane w Lr.
Zdjęcia z tego linka wydaje mi się ze jedynie jakiś filtr pomarańczowy mają nałozony (niektóre) pozatym to odpowiednie uzycie aparatu.
tomasonline
21-09-2009, 00:31
Krzywymi można zrobić wiele ale najpierw trzeba zrozumieć jak działają (na przykładzie z linka podanego przez autora wątku).
Oryginał:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://thomasonline.pl/temp/1.jpg)
Schłodzony:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://thomasonline.pl/temp/1_edycja.jpg)
itd, itd zależnie od fantazji.
- Zredukowaliśmy sobie pomarańczowy zafarb jednocześnie pozostawiając nasycenie czerwieni - ryby na stołach.
grzybecki
21-09-2009, 13:18
Krzywe mają moc i są w stanie działać cuda.
Drogi tomasonline. Właśnie przeglądałem Twojego wordpressa, i muszę przyznać że niektóre zdjęcia wywołały we mnie duże wow. Gratuluje niezwykłej umiejętności władania curvesami. Jeżeli są w necie jakieś ciekawe artykułu na których to szkoliłeś swój warsztat bardzo chętnie się z nimi zapoznam. Jeszcze raz gratuluję sympatycznych oku prac.
Pozdrawiam ;)