Zobacz pełną wersję : D40 błąd, naciśnij ponownie spust migawki
Witam serdecznie, od kilku tygodni jestem użytkownikiem lustrzanki nikon D40. Z aparatem nie było żadnych problemów, dopóki nie zacząłem bawić się w wymianę obiektywów, możliwe że do środka naleciało kurzu - widać pyłek na wizjerze. Aparat przez kilka dni robił normalnie zdjęcia, ale od paru dni zaczęły się problemy z migawką tzn. robi normalnie zdjęcia z flashem/bez migawka opada i już się nie podnosi (błąd naciśnij ponownie spust migawki) po naciśnięciu migawka z powrotem podnosi się zdjęcia wychodzą normalne, ostre itd. jedyny problem to migawka która się nie cofa. Lustro w trybie czyszczenia podnosi się normalnie. Co może być przyczyną ? Wada jest całkowicie niezależna od użytego obiektywu. Proszę o pomoc.
tomek20stencel5
14-09-2009, 18:52
Może trzeba przeczyścić styki w body, a może coś nie tak z migawką. Jaki przebieg?
Witam ponownie. Aparat ma na koncie ok. 5000 zdjęć wiec nie tak wcale dużo. styki w body raczej są czyste, sprawdzę to zaraz. Przypominam że aparat pięknie zamyka migawkę (zdjęcia wychodzą dobre), ale ma problem z ponownym automatycznym jej otwarciem (trzeba jeszcze raz nacisnąć spust).
zresetuj aparat i zobacz czy problem minie
Witam. Styki w body wyczyszczone alkoholem - nie pomogło. Reset aparatu też nie pomaga. Jeszcze jakieś propozycje ? Mam zamiar przedmuchać go gruszka i pędzelkiem ale kończą mi się już pomysły.
Czy migawka odbija na zasadzie jakiejś sprężyny ? może ktoś znający anatomię tej puszki mógłby się wypowiedzieć co może być przyczyną ?
Czy migawka odbija na zasadzie jakiejś sprężyny ? może ktoś znający anatomię tej puszki mógłby się wypowiedzieć co może być przyczyną ?
Po kazdym zrobionym zdjęciu migawka napina się do pozycji praca w połączeniu z mechanizmem lustra.
Może Twoje kłopoty są związane z zasilaniem?
Sprawdz, dokup, nowe accu.
Ze tak odkopie temat... Wyjalsnilo sie cos? Co bylo powodem? Cos padlo czy blad softu? Jak poszlo z naprawa i jakie byly koszta? :>
panadol79
03-01-2011, 01:40
Witam. Rowniez sie dołączę... Wyjasnilo sie cos ? Na elektrodzie znalazlem ze to raczej mechanizm podnoszenia lustra ale chodzi mi o dokladnie o taki przypadek jak tutaj - tzn po komunikacie wystarczy jeszcze raz "zrobic"zdjecie i aparatem mozna zrobic nastepne.
Pozdrawiam
witam wszystkich. Chciałbym powiedzieć ze znalazłem pewien sposób na problem z tym błędem, oto mój post z innego tematu.
wiatm wszystkich. miałem taki sam problem co kolega wyżej i zastosowałem brutalne środki (co miało swoje efekty)a wiec zdjołem dolną cześć korpusu a oczom moim ukazała sie czerwona zębatka silnika lustra, pokręciłem nia tak aby podnieść lustro, w takiej pozycji lustra załadowałem bateie i pstryknołem lustro opadło i do tej pory działa(a mineło jakieś 6 mie..._) wiem ze temat jest stary i dobrze znany ale zanim wyślecie swoje maleństwa na servis za kolosalne pien... warto popróbować
pozdrawiam
sry za błedy pisze późno a jestem zmęczony
ten post pomógł wielu posiadaczom nikona D40x i mam nadzieję że pomoże jeszcze nie jednemu