Zobacz pełną wersję : Światłomierz Seconic 758 DR
kruszyna
14-09-2009, 16:35
Robił ktoś w nim kalibrację pod konkretna matrycę?
Z tego co wiem to Jacek Z ma ten sprzęt ale chyba nie robił w nim takich dziwnych rzeczy:) Ktoś coś napisze, ma ktoś taki miernik światełek? Robił ktoś takie cuś dziwnego? Tak jak ostatnio się pobawiłem a nie po prostu pracowałem:) zobaczyłem potencjał tej opcji w fotografowaniu produktów.
I może ktoś ma manual w PL. Dostałem w wielu językach na CD ale PL nie ma:)
Robił ktoś w nim kalibrację pod konkretna matrycę?
Z tego co wiem to Jacek Z ma ten sprzęt ale chyba nie robił w nim takich dziwnych rzeczy:):mrgreen: Fakt.
Odpuść sobie taką zabawę. Szkoda czasu. Rozpiętość matryc różni się na tyle mało, że to co się z nich wyciągnie (ze świateł i cieni) najbardziej chyba zależy od umiejętności obrabiającego plik. Rozpiętość pomierzysz spotem o ile potrzebujesz takiej precyzji. Ja "po staremu" mierzę jednak światło padające, a najwyżej wprowadzam sobie korekcje z głowy - jak fotografuje jasną scenę to lepiej niedoświetlać, jak ciemna - prześwietlać.
Interpretuje też wskazania ze względu na body - D700 jest czulszy od D200, te same ISO nie sa w nich równoważne. http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/296|0/(appareil2)/203|0/(onglet)/0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon (http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/%28appareil1%29/296%7C0/%28appareil2%29/203%7C0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/Nikon)
wg DXO ISO 200 się różni o jakieś 1/3 EV, u mnie jakoś chyba więcej - 0,5 - 0,7 EV !!!
a że używam obu tych body to nie chce mi się przestawiać ciągle światłomierza. Lepiej mieć to wszystko w główce :)
step.tom
15-09-2009, 00:08
a że używam obu tych body to nie chce mi się przestawiać ciągle światłomierza. Lepiej mieć to wszystko w główce :)
A nie mamy tam opcji ustawień dla 3 aparatów ( MID TONE + ISO 1 )?
Jacek_Z dobrze prawi. Po czasie jak nabierzesz wprawy to "oko" Ci wystarczy. Możesz sobie na początek ustawić graniczne zakresy dla danej matrycy i po pomiarze będziesz wiedział o ile przepalisz lub nie doświetlisz. W Sekonic Data Transfer Software wprowadź sobie zakresy dla poszczególnych wartości ISO danego aparatu i popróbuj.
Wracając do manuala; kup sobie w www.pstryk.pl (http://www.pstryk.pl) za 100 PLN
kruszyna
15-09-2009, 08:52
A nie mamy tam opcji ustawień dla 3 aparatów ( MID TONE + ISO 1 )?
Jacek_Z dobrze prawi. Po czasie jak nabierzesz wprawy to "oko" Ci wystarczy. Możesz sobie na początek ustawić graniczne zakresy dla danej matrycy i po pomiarze będziesz wiedział o ile przepalisz lub nie doświetlisz. W Sekonic Data Transfer Software wprowadź sobie zakresy dla poszczególnych wartości ISO danego aparatu i popróbuj.
Wracając do manuala; kup sobie w www.pstryk.pl (http://www.pstryk.pl) za 100 PLN
Heh no fotki wychodzą jak najbardziej. Bawiłem się w manualu wprowadzając ręcznie korekty. I jako tako widać już jak to działa.(choć wiadomo że nie dokładnie jak podczas pełnej procedury) Miałem chwilkę czasu więc zapytałem z ciekawości czy ktoś się w to bawił:) Produkty robię S5pro więc mam duże pole do popisu w przepałach i nie widzę nic lepszego do przedmiotów odbijających światło jak ta lala:) Pomyślałem sobie że jak mierze spotem w kilku miejscach na produkcie to już bym widział czy jeszcze gdzieś blendę ustawić, kartonik czy jeszcze coś aby nie było aż takich różnic w poszczególnych miejscach przedmiotu. Jasne można sobię chwilkę pomyśleć i już się wie. Ale jak sie robi coś z musu i jest się do tego myślami gdzieś w zupełnie innym miejscu:) Zobaczyłem w tym po prostu pomoc na meczące długie dni, wieczory w studio:) Przy ludziach to nawet bym z tego nie korzystał. Bo jak już trzeba pojechać po bandzie aby prześwietlić ludzia:) Tutaj już doświadczenie się sprawdza:) Czasem nawet bez światłomierza się da:D Ale przedmioty jeszcze mnie inspirują do tego stopnia że używam 5 lamp i dodatkowo kilku zmiękczaczy, blendek, kartoników aby doświetlić scenę jak tylko chcę. Po prostu wyżywam się światłem w tych moich produktowych przygodach. Nie lubie płaskich przedmiotów na białym tle i kiedy tylko mam możliwość robię to w odwrotny sposób.
Sam światłomierz mam już długi czas ale czasem przychodzi coś co daje nam zaciekawienie i trochę energii aby czymś się pobawić. Teraz to już rzadkość. To nie to co kiedyś, że jak nie potrzymasz aparatu i nowego szkła raz dziennie, lub nie pstrykniesz fotki. Teraz to objawia się tym że gdzie ja zostawiłem aparat:) Więc jak już przyszedł taki moment na zabawę światłomierzem to fajnie pomyślałem:)
A wyście mnie zniechęcili, nie wchodzę więcej na forum:D heh
Kurde za cenę tego manuala wolę mierzyć po staremu i wypić winko z kobietą. Tonalnie mnie zniechęciliście :D
marszull
15-09-2009, 09:59
A nikt nie ma takiego manuala, zeby sobie przejrzec? A wlasciciel w tym czasie wypije sobie piwko albo cos mocniejszego :-)
step.tom
15-09-2009, 10:34
A nikt nie ma takiego manuala, zeby sobie przejrzec? A wlasciciel w tym czasie wypije sobie piwko albo cos mocniejszego :-)
Piwa nie piję ale kawę możesz postawić. ;-) Zapraszam wiec do Bytomia
kruszyna
15-09-2009, 10:36
w english albo innym jakim języku mam i któregoś pięknego dnia na e-mail mogę podesłać. Ja to w PL bym poczytał:) Ale nie za 100zł:)
marszull
15-09-2009, 10:58
w english albo innym jakim języku mam i któregoś pięknego dnia na e-mail mogę podesłać. Ja to w PL bym poczytał:) Ale nie za 100zł:)
To obcych jezykach to ja tez mam ;-) ale dziekuje za propozycje. Chodzilo mi wlasnie zeby po polsku sobie przejrzec. Ale 100zl to ja tez za taka przyjemnosc nie bede placil, ale piwko czy cos tam to jak najbardziej ;-)
Piwa nie piję ale kawę możesz postawić. ;-) Zapraszam wiec do Bytomia
Jak bede w okolicy to na pewno sie odezwe.
Interpretuje też wskazania ze względu na body - D700 jest czulszy od D200, te same ISO nie sa w nich równoważne.
Czytam to juz kolejny raz i ... czy oznacza to ze wartość iso ustawiona w d700 da krótszy czas niz w d200 (dla tej samej przyslony oczywiscie). Przyznam szczerze ze z wykresu DxO wychodzi mi cos zupelnie innego ?
U mnie w praktyce - tak i to o około 0,5 EV. Z tym, że w studiu (błyskowym) to oczywiście nie zmienia się czas, a przysłonę.
kruszyna
15-09-2009, 13:05
A może jednak ktoś robił coś podobnego jak na stronie 8 http://www.sekonic.com/downloads/Sekonic_Brochure_2008.pdf i najlepiej pod Fuji S5pro i D700:) i do tego w studio pod najniższe natywne ISO? Ew pod inne body i może coś napisać. Czy mu wyszło to czy nie? Jakieś wnioski? Jestem jednak ciekaw tego wynalazku:D
marszull
15-09-2009, 14:23
mozna by to zrobic gdyby ta karteczka nie kosztowala powyzej 600zl :-(
kruszyna
15-09-2009, 15:08
mozna by to zrobic gdyby ta karteczka nie kosztowala powyzej 600zl :-(
co? 6 stówek? wow niesamowite. To tego nie wiedziałem. Wiec już się wycofuje z pytania no chyba ze ktoś kupił taką "karteczkę":) No tak ale patrząc na cenę tego światłomierza to raczej nic dziwnego. No my w swojej doli nie doli możemy sobie taką karteczkę narysować:)
Pozdrawiam
Edit: Ale jakby się tak kilka osób zrzuciło i każdy sobie zrobił pomiary wyszło by jakoś logicznie taniej:)
marszull
15-09-2009, 15:26
co? 6 stówek? wow niesamowite. To tego nie wiedziałem. Wiec już się wycofuje z pytania no chyba ze ktoś kupił taką "karteczkę":) No tak ale patrząc na cenę tego światłomierza to raczej nic dziwnego. No my w swojej doli nie doli możemy sobie taką karteczkę narysować:)
Pozdrawiam
Edit: Ale jakby się tak kilka osób zrzuciło i każdy sobie zrobił pomiary wyszło by jakoś logicznie taniej:)
eeee przepraszam
pomylka :-(
ta karteczka kosztuje.....
839zl :-)
http://www.pstryk.pl/details:7606/sekonic+exposure+profile+target
kruszyna
15-09-2009, 15:43
eeee przepraszam
pomylka :-(
ta karteczka kosztuje.....
839zl :-)
http://www.pstryk.pl/details:7606/sekonic+exposure+profile+target
Nie dobijaj :)
Toż to chyba nawet ta stałkę nikona nowa 35DX można zakupić:)
Albo dwie 50mm 1.8 na giełdzie:)
Albo skrzynkę... ...ech
Kurde jak przeczytałem że pomyłka to się uśmiechnąłem że może jednak fajna cena a ty tu takie linki dajesz ech
marszull
15-09-2009, 17:48
w usa powinno byc lepiej mysle ze tak kolo 100-150$ jakby bylo z 5 chetnych (tak miedzy 50/60zl) to mozemy sie zrzucic i zamowic. Raczej nam tego nie owatuja :-)
jakby co to mozna tez w jakims albumie wyslac ze niby zakladka
zamawianie i wysylke moge wziasc na siebie
kruszyna
15-09-2009, 18:10
w usa powinno byc lepiej mysle ze tak kolo 100-150$ jakby bylo z 5 chetnych (tak miedzy 50/60zl) to mozemy sie zrzucic i zamowic. Raczej nam tego nie owatuja :-)
jakby co to mozna tez w jakims albumie wyslac ze niby zakladka
zamawianie i wysylke moge wziasc na siebie
No to jak się kilka osób zbierze to taką kwotę można by przeznaczyć. Tylko jak wtedy po tygodniu u każdego?:D a jak już każdy sobie ustawi to zamkniemy w sejfie. Bo taka karta to jak papier wartościowy. Jedna karteczka a tyle kosztuje:D
Edit: A szczytem to by było jak jakaś kobieta wyrzuci do kosza albo lepiej do pieca, bo jakiś kartonik się walał...:)
marszull
15-09-2009, 18:19
A szczytem to by było jak jakaś kobieta wyrzuci do kosza albo lepiej do pieca, bo jakiś kartonik się walał...:)
hehhe
Jak znam zycie to i tak sie nie zbierze 5 osob :-)
ale jak sie zbierze to sie wtedy zastanowimy co i jak
ten ktory jest na stronie pstryk kosztuje 100$ lub w anglii 100f
naowa wersja kosztuje 150$
kurcze nie wiem skad te ceny sie biora w Polsce
kruszyna
15-09-2009, 19:26
kurcze nie wiem skad te ceny sie biora w Polsce
Bo Polska to nie Afryka, Afryka dzika:D heh