Zobacz pełną wersję : PROBLEM - Nikon D90 & MB-D80 Grip
piotras65
14-09-2009, 09:54
Witam mam zestaw jak w temacie plus dwie oryginalne baterie EN-EL3A. Aparat czasami wylacza sie podczas pracy (baterie oczywiscie sa naladowane) na wyswietlaczu miga ikonki wyladowanej bateri... wtedy musze wlaczyc i wylaczyc aparat zeby rozwiazac problem... znalazlem watek ktory opisuje ten problem:
http://www.flickr.com/groups/nikondigitallearningcenter/discuss/72157608774436325/
czy ktos sie z tym spotkal ? podobno problem lezy w stykach w samym body... srodkowy bolec nie styka z ta blaszka w gripie... (hehe fachowo mowiac :) ) ktos napisal ze rozwialal problem uzywajac folii aluminiowej hehe...
pozdrawiam i dzieki
PIotr
adolfik9501
15-09-2009, 00:19
A sprawdziłbyś czy się grip nie poluzował...
pJarosław
15-09-2009, 00:27
Mam identyczny zestaw i nic takiego mnie nie dręczy:o) Przetrzyj styki może zaśniedziały... Dmuchnij w body sprężonym powietrzem... Wszystkie styki z gripa są równe? Nie wpadło coś do body przy montażu?
piotras65
15-09-2009, 09:30
hm... na gripie wszystko rowne w srodku nic nie lata grip dobrze przymocowany i mocno przykrecony... moze ma znaczenie to ze w body dwa skrajne styki sa innaczej wykonane z grubszej blaszki a srodkowy jest z cienszej i on sie zgina... No ale dziwne jest to ze aparat pracuje normalnie i nie mozna przewidziec momentu w ktorym sie wylaczy (nie robi tego regularnie). Narazie testuje patent z folia aluminiowa, wycialem maly kwadracik i polozylem na srodkowym styku w gripie... Jeszcze sie nie wylaczyl ale tak jak mowie moze pracowac kilka godzin bez wylaczenia i nagle ...
pozdro
PIotr
piotras65
15-09-2009, 10:41
ok... mialem wreszcie chwile zeby wczytac sie w ten watek http://www.flickr.com/groups/nikondi...7608774436325/
no i generalnie problem lezy w konstrukcji gripa... jak ktos zobaczy jak jest skonstruowana bateria to zobaczy ze srodkowy styk jest wysuniety a w gripie sa one na rowno ... na fotkach z powyzszego watku widac ze styk srodkowy w body zarysowal plastik a nie metalowa czesc na gripie ... Zdaje sie ze srodkowy styk odpowiada za informacje o naladowaniu akumulatorow wiec sprawa jasna... mozna delikatnie nagiac styk w samym body to podobno eliminuje problem...
no ale mysle ze jest to podstawa do reklamacji :)
pozdro,
PIotr
pJarosław
15-09-2009, 11:10
No to do serwisu :o)
piotras65
15-09-2009, 14:21
Wiec zwalili sprawe z gripem robiac inny uklad stykow niz taki jak jest na baterii... mysle ze kazdy kto mocno scisnie gripa odczuje te problemy... no chyba ze sie ma ten srodkowy styk w body zgiety w strone zewnetrzna aparatu ...
Dziwne, u mnie działa ;oD
Pytanie do posiadaczy oryginalnego MB-D80. Jeśli do gripa załadowane są 2 baterie EN-EL3e to w jaki sposób aparat je zużywa: równomiernie, czy najpierw rozładuje się jedna a później druga?
pJarosław
24-03-2010, 21:55
Najpierw pierwsza później druga :D
Pytanie do posiadaczy oryginalnego MB-D80. Jeśli do gripa załadowane są 2 baterie EN-EL3e to w jaki sposób aparat je zużywa: równomiernie, czy najpierw rozładuje się jedna a później druga?
Najpierw jedna, później druga
kolega mnie ubiegł :P
no a tak przy okazji teraz ja zapytam - a w innych nie oryginalnych gripach jest inaczej ?
grzej306
11-04-2010, 17:47
Może to wina zastosowanych baterii. Powinna byś EN-EL3e a ty piszesz że masz do D90 EN-EL3A.
EN-EL3A jest np do D70 i nie ma trzeciego styku.
PS:
Jeśli najpierw aparat pobiera prąd z jednej, a później z drugiej , to dlaczego po włożeniu w grip dwóch akumulatorów wzrasta szybkość zdjęć seryjnych o przynajmniej 30% ?? To by sugerowało że czerpie prąd z dwóch na raz i mostkuje je równolegle zwiększając ich pojemność a nie napięcie.
Logika nakazuje że body zużywa wszystkie aku jednocześnie. Po co pakować skomplikowane układy elektroniczne, jeśli można problem załatwić jednym mniejszym układzikiem albo w ogóle bez niego- (nie wiem jak body sprawdza poziom naładowania w gripie)
Pozdrawiam.
W meni aparatu przy włożonych 2xEN-EL3e mamy pokazany stan obu akumulatorów, jeden z nich (prawy ) jest zakreślony żółtą ramką. Co to oznacza, że ten akumulator jest właśnie używany? Czy w takim razie można w jakiś sposób zmienić aby używać drugi? czy jest to automatycznie zrobione jak jeden (ten zakreślony, prawy) sie wyczerpie? Po założeniu obu świeżo naładowanych wskaźnik pokazywał stan naładowania na obu 100%. po kilku dniach nie używałem aparatu , na prawym spadło na 97% a lewy nadal ma 100%. Ciekaw jestem czy to wynika z samych akumulatorów, czy też z tego że grip i aparat pobierają jakiś malutki prąd z tego tylko prawego akumulatora. Poczekam jeszcze kilka dni i doładuję oba na 100% i włożę je odwrotnie i wtedy zobaczę jak będzie.