PDA

Zobacz pełną wersję : Strobing - jaki filtr na obiektyw?

kobyll
14-09-2009, 00:36
Proszę o wypowiedź osoby obeznane w temacie. Chodzi oczywiście o błyskanie na pełnym słońcu przy otwarciu jak najbardziej otworu przysłony, by uzyskać jak najmniejszą głębię. Do tej pory korzystałem zawsze z polara, jednak zabiera on zdecydowanie za mało światła. Myślę nad zakupem filtra ND, tylko pada pytanie, który - by nie przeholować w żadną stronę i na ile się to sprawdzi w praktyce.

Jeżeli było to proszę o podlinkowanie - za pomocą szukajki nie znalazłem, a nie miałem na tyle samozaparcia, by przebrnąć przez blisko 100 stron wątku o strobingu. :twisted:

HYPER
14-09-2009, 16:53
Nd1.8

amra
16-09-2009, 11:41
ND1.8 to raczej mało, może chodziło o NDx8.
A o ile "przysłon" zmniejsza Ci światło filtr polaryzacyjny?

Strus
17-09-2009, 01:42
ND1.8 to raczej mało, może chodziło o NDx8.

Moze poczytaj nieco zanim bedziesz poddawal pod watpliwosc bardzo rozsadna rade

kobyll
17-09-2009, 21:00
Specjalistą od filtrów to ja nie jestem, ale NDx8 to raczej gruba przeginka :)

Co do polara to nigdy nie mierzyłem ile on tam dokładnie zabiera - w każdym bądź razie za mało zdecydowanie :)

ozzy
17-09-2009, 21:26
ND1.8 to raczej mało, może chodziło o NDx8

życzę szczęścia przy kadrowaniu :mrgreen:

Co do polara to nigdy nie mierzyłem ile on tam dokładnie zabiera - w każdym bądź razie za mało zdecydowanie :)

Około dwóch działek.

Jeśli 2 to za mało, to może filtry redukujące o 4 lub 6? Jakie mają oznaczenia nie wiem, nie używam- ale to myślę akurat nie problem. Obawiam się, że przy silniejszych w wizjerze będzie już dramatycznie ciemno- biorąc pod uwagę jaką kupę widać w redukującym o 9/10 działek. Nie wiem czy przy 6 nie będzie już nieciekawie. Poza tym ciemniejszy filtr to większy wysiłek dla AF.

amra
25-09-2009, 09:49
Moze poczytaj nieco zanim bedziesz poddawal pod watpliwosc bardzo rozsadna rade

Faktycznie, trochę się pomyliłem, przecież ND1.8 redukuje światło dwukrotnie mocniej niż NDx8...

dlaczego? przecież schodzisz tu tylko o 3 przysłony...

amra
25-09-2009, 09:51

dlaczego? przecież schodzisz tu tylko o 3 przysłony...