PDA

Zobacz pełną wersję : dziwny kolor czerwny w D90

lewar1309
13-09-2009, 20:49
Ostatnio zakupiłem D90 i mam pytanie odnośnie kolorow a dokładniej czerwonego.
Jeśli robie zdjecie np. mojej czerwonej hondzie wychodzi kolor inny niż w rzeczywistości.
Każda czerwien wchodzi bardziej w pomarańcz.
Czy macie to samo czy macie kolory identyczne z rzeczywistością. Czy mam wymienic aparat bo mam go dopiero 3 dni. Probowalem kolory zywe itp. I dalej to samo.
Pozdr.

ragnar
13-09-2009, 20:53
Zapodaj zdjęcie inaczej ciężko będzie pomóc.

docxxx
13-09-2009, 20:55
Nikon tak ma. Mialem D80, mam D300. Ta czerwien na zdjeciach doprowadza mnie do szalu. Teraz juz nauczylem sie z tym zyc, ale troche lipa, ze kazdy na zdjeciu jest opalony.

adasb82
13-09-2009, 21:34
Warto poczytać trochę o histogramie RGB i kolorze czerwonym. Godzina czytania i będziesz wyciągał ładną czerwień. Np. TU (http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=114)

docxxx
13-09-2009, 22:55
Warto poczytać trochę o histogramie RGB i kolorze czerwonym. Godzina czytania i będziesz wyciągał ładną czerwień. Np. TU (http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=114)

Mowisz, ze do puszek Nikona musi byc dokladany PS, zeby zdjecia dobrze wyszly? Ja chce dobra fote od razu, a nie po obrobce.
ps. No i nie wiesz, skad sie wziely te czerwone elementy na body aparatow Nikon? No wlasnie z tego, ze z czerwienia maja problem:mrgreen:

mpwt
14-09-2009, 00:22
Mowisz, ze do puszek Nikona musi byc dokladany PS, zeby zdjecia dobrze wyszly?

E tam... wystarczy Lightroom albo NX :p

Ja chce dobra fote od razu, a nie po obrobce.

Pokaż mi fotkę bez obróbki to stawiam flaszkę! :p

sea21
14-09-2009, 00:44
Dorzucę drugiego flakona:)

raddeli
14-09-2009, 06:09
Tak jak kiedyś klisze różnych producentów miały swoje fochy w postaci rożnych zabarwień, tak dziś puszki mają :-)

lewar1309
14-09-2009, 08:05
a więc widze dziwna sprawa z lustrzankami.
Miałem nadzieje że jak będe miał przyzwoite body za 3000zł i do tego obiektyw za dwa razy tyle to będzie git.
I jak zrobie zdjęcie ferrari czerwonego to wyjdzie takie jakie jest a nie jakieś gówniane pomarańczowe.
To co by było gdybym zrobił zdjecie jakiegoś ptaka z czerwonymi skrzydłami a nagle by wyszedł odcień pomarańczu - heh jakiś nowy gatunek

swider
14-09-2009, 09:42
Polecam format RAW :)

mpwt
14-09-2009, 10:16
Miałem nadzieje że jak będe miał przyzwoite body za 3000zł i do tego obiektyw za dwa razy tyle to będzie git.

A jesteś pewny, że z Twojej strony wszystko zrobiłeś jak należy? Ustawiłeś poprawny WB? Nie przestawiłeś nic w body? Jak ustawienia kolorystyki (przestrzenie barw, saturacja, etc). Te puszki są tak zaawansowane, że w nich się da niemal wszystko ustawić. To nie są kompakciki z przyciskien On/Off i Go a na prawdę zaawansowane maszyny do robienia zdjęć.

docxxx
14-09-2009, 10:24
Nie powiecie mi, ze cyfrowe nikony nie maja problemow z kolorem czerwonym. Kazda morda na zdjeciu to potomek Indianina.

mpwt
14-09-2009, 10:31
Nie powiecie mi, ze cyfrowe nikony nie maja problemow z kolorem czerwonym. Kazda morda na zdjeciu to potomek Indianina.

Ja nie mam. A mam dwa cyfrowe Nikony. Może musisz zmienić monitor?

tommyfp
14-09-2009, 10:49
Nikony mają problem z czerwienią i to jest fakt.

mpwt
14-09-2009, 10:56

Udowodnij istnienie tego faktu. Bo takie pitu, pitu jakoś mnie nie przekonują. Szczególnie, że sam miałem 3 cyfrowe Nikony i z żadnym takiego problemu nie miałem. Dziękuję z góry za wyjaśnienia.

arturmsi
14-09-2009, 11:07
problem z czerwienią ? u mnie czerwień dziwnie wygląda tylko na lcd d40, na komputerze wszystko jest jak należy.

Tomasz67
14-09-2009, 11:57

Witam. Dziwna sprawa z tymi kolorami, gdybym nie przeczytał tego wątku to bym nie wiedział nic o takiej teorii.
U mnie kolor jest dobry, może kolega który zgłasza problem ma coś namieszane w profilu w którym robi zdjęcia, ma podciągnięte wszystko na maksa i dlatego ma przekłamane kolory.
Pozdrawiam Tomek.

Roon
14-09-2009, 11:59
Problem z zafarbem zółtym i czerwienią w nowych nikonach jest powszechnie znany. Wystarczy użyc wyszukiwarki i znajdą się przykłady przekłamań kolorów. To właśnie ten argument najczęściej wykorzytują Canonowcy w celu pokazania wyższości ich puszek nad N. Oczywiście system C też nie jest bez wad, ale to już inna historia.

StachersDTR
14-09-2009, 11:59
Moim zdaniem warto było by zwrócić uwage na balans bieli.

Osobiście nie mam problemu z kolorem czerwonym.

mpwt
14-09-2009, 12:03
Problem z zafarbem zółtym i czerwienią w nowych nikonach jest powszechnie znany.

A potem okazuje się, że i tak problemu nie ma. I warto zwrócić uwagę na posty Czornyja. Trzeba pamiętać, że każde body obrazuje inaczej (Canon, Nikon). Inni lubią tak, inni wolą tak a jeszcze inni... no właśnie. Ja mam D700 i problemów nie widzę. Tak samo w D70/D80.

docxxx
14-09-2009, 12:17
Problem z zafarbem zółtym i czerwienią w nowych nikonach jest powszechnie znany. Wystarczy użyc wyszukiwarki i znajdą się przykłady przekłamań kolorów.

Dokladnie. Wystarczy wpisac w google.
Nie mowimy tu oczywiscie, ze Nikon jest be, a inni cacy. Po prostu czerwieni jest zdecydowanie za duzo. Mi to w sumie juz nie przeszkadza, ale jak mnie ktos np. w kosciele cichutko, na uszko, zapyta, czy Nikon ma problem z czerwonym, to powiem "tak", a ksiadz powie "amen".

lewar1309
14-09-2009, 17:33
dzieki za odpowiedzi

lewar1309
15-09-2009, 08:50
Wczoraj byłem w sklepie gdzie zakupiłem d90 -w celu wymiany. Miałem w ręce 4 sztuki i tylko jedna z czterech dała mi kolor czerwony który mnie zadowolił. Wniosek taki że sztuka sztuce nie równa. Testowałem na tych samych ustawieniach, tej samej czerwonej koszulki w tym samym oświetleniu. Oczywiście jeden obiektyw NIKKOR 17-55mm 2.8. Bez problemu dostałem nowy sprzęt i teraz wszystko pasuje ;)
pozdr.

grzes2003
15-09-2009, 09:08
Wczoraj byłem w sklepie gdzie zakupiłem d90 -w celu wymiany. Miałem w ręce 4 sztuki i tylko jedna z czterech dała mi kolor czerwony który mnie zadowolił. Wniosek taki że sztuka sztuce nie równa. Testowałem na tych samych ustawieniach, tej samej czerwonej koszulki w tym samym oświetleniu. Oczywiście jeden obiektyw NIKKOR 17-55mm 2.8. Bez problemu dostałem nowy sprzęt i teraz wszystko pasuje ;)
pozdr.
Przy jakim ustawieniu balansu bieli i ADL testowałeś ?
Pozdrawiam

sha81
15-09-2009, 16:03
pozdr.

wg ciebie każda sztuka aparatu inaczej oddaje kolory?
mógłbyś pokazać te testowe zdjęcia?

mucha-cmax
15-09-2009, 20:44
Czytam i czytam o tych kolorach i już zgłupiałem czy mój czerwony też jest czerwony:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.gabiplast.pl/foto/DSC_3449.jpg)

swider
15-09-2009, 21:30
Czytam i czytam o tych kolorach i już zgłupiałem...
No wlasnie, zaczyna sie... Wstawianie takich zdjec nie ma sensu bo do ich powstania przyczynia sie kilka zmiennych, ktore wplywaja na tonacje obrazka. I jest bardzo wysokie prawdopodobienstwo, ze jak zdjecie jest nie halo, to wina lezy po stronie fotografujacego, ktory np. zle ustawil balans bieli.

Ludzie moi kochani (!), przestancie to wszystko czytac! Zaraz zaczna sie schizy, zakladanie watkow w stylu "Moja puszka produkuje zazolcone zdjecia". Naprawde... a teoria, ze jakoby rozne puszki tego samego modelu aparatu powoduja, ze czerwien jest taka czy siaka jest... co najmniej dziwne. Co to ma sugerowac? Ze montuja w kazdym aparacie (tego samego modelu) inna matryce, inny soft czy jak?

Aczkolwiek w tym, ze niektore modele Nikonow przepalaja czerwienie jest troche prawdy (nie mylic z czerwonym albo zoltym zafarbem na zdjeciach) :)