PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom - kopiowanie ustawien

polacoloco
13-09-2009, 01:21
witam,
uzywam lightrooma wersje 2.2.
mam pytanie zwiazane z kopiowaniem ustawien edytowanych zdjec.
chodzi o to, ze pracowalem na zdjeciach, ktore trzymalem na dysku zewnetrznym.
teraz czesc pikow skopiowalem na komputer, zeby latwiej mi sie pracowalo.

niestety zdjecia, ktore skopiowalem, sa "surowe", takie jakie wyszly z aparatu.
chcialbym jednak zeby byly takie same jak te, ktore obrabialem wczesniej, czyli juz z zapisanymi ustawieniami poedycjalnymi.

jak to zrobic?
probowalem cos z synchronizacja, ale to nie dziala.

pozdrawiam, polacoloco

ku6i
13-09-2009, 05:08
Jeśli kopiowałeś całe foldery, to na zakładce "Library" po lewej stronie masz strukturę folderów. Te które "się zniknęły" zaznaczone są na szaro. Klikasz na taki folder prawym, później coś w stylu "Update folder location" albo "Find missing folder" (niestety nie pamiętam która z opcji, ale na pewno którać z tych) i wskazujesz nową lokalizację. Teraz możesz już kopiować ustawienia.
Lightroom pod tym względem jest strasznie nielogiczny, bo miniaturki edytowanych zdjęć ma w swoim katalogu, ma w nim też ustawienia edycji poszczególnych zdjęć (bo je wyświetla), ale już skopiować ich ze zdjęcia które nie ma poprawnego odwołania do fizycznego zdjęcia na dysku nie można. Tzn. na upartego można sposobem "na partyzanta" ręcznie wklepać dane liczbowe do nowego zdjęcia. Ale o maskach, gradientach itd. można zapomnieć :/
Mam nadzieję, że niczego nie poknociłem, pisałem z pamięci.

B.K.
13-09-2009, 08:15
LR2 jest całkiem logiczny. Wszelkie operacje na plikach należy wykonywać w LR a nie w Win Explorerze, uniknie się takich niespodzianek.
Rada ku6i jest dobrym rozwiązaniem. Wybieramy "Find missing folder".
Nawet jak LR stracił link do pliku, i tak pamięta operacje na nim wykonane, i można te ustawienia zsynchronizować na inne zdjęcia.

polacoloco
13-09-2009, 18:09
no tak,
ale wtedy folder ten zostanie przeniesiony, a nie skopiowany.
chodzi o to, ze na dysku zew. trzymam wszystkie fotki, ale tylko jeden folder chce przeniesc, a raczej skopiowac na dysk na kompie.
chcialbym zatem, aby edycja na zdjeciach na dysku C, byla zapisywana przez lightrooma i kojarzona z tym samym katalogiem i plikami na dysku zewnetrznym.
tylko LR cos takiego robi?
czy tylko mam opcje albo dysk zew albo na kompie?

B.K.
13-09-2009, 19:19
To zależy od hierarchii folderów. Ja mam i zewnętrzny, na którym trzymam "wywołane" jpgi, i wewnętrzny z NEFami. Każdy z dysków może mieć "podczepione" tylko te foldery, które wskazałeś, jako foldery ze zdjęciami.
Zrób tak: przenieś zdjęcia znów na zewnętrzny, do poprzedniego folderu. LR powinien je zauważyć i rozpoznać. Utwórz pusty katalog na wewnętrznym, wrzuć tam jakikolwiek plik jpg i zaimportuj do LR. Zobaczysz w LR dwa dyski. Potem przenieś w LR folder który chcesz edytować na dysk wewnętrzny.
Pytanie brzmi tylko - po co przenosisz na wewnętrzny?