PDA

Zobacz pełną wersję : prześwietlanie/niedoświetlanie D70, WB

moshica
09-10-2006, 11:25
Witam

Chciałem zapytać czy mieliście przypadki prześwietlania w swoich D70 na pomiarze matrycowym ?
Jak do tej pory zawsze mi niedoświetlał o jakieś 0,7 EV średnio a tu wczoraj rejestrowałem scenę co prawda mocno kontrastową i muszę zejść o jakieś -2EV w Camera RAW przy obróbce ?
W sumie takich sytuacji miałem nie wiele ale widzę że czasem D70 może się mylić, ale żeby aż tak znacznie ?

Druga sprawa WB mam zawsze na auto i czasami ta sama scena fotografowana w 2 lekko zbliżonych ujęciach potrafi sie różnić o prawie 800K, czyli raz zrobi fotkę 4400K a raz prawie 5200K. Czy aż tak ten pomiar się potrafi pomylić ?

Pozdrawiam
Moshica

stig
09-10-2006, 12:05
W sumie takich sytuacji miałem nie wiele ale widzę że czasem D70 może się mylić, ale żeby aż tak znacznie?
Dziwisz sie? Przeciez to tylko automat pracujacy na wzorach matematycznych. :)

Druga sprawa WB mam zawsze na auto i czasami ta sama scena fotografowana w 2 lekko zbliżonych ujęciach potrafi sie różnić o prawie 800K, czyli raz zrobi fotkę 4400K a raz prawie 5200K. Czy aż tak ten pomiar się potrafi pomylić?
J.w. Auto WB w D70 myli sie bardzo czesto. Wyciaga wnioski na podstawie kolorow ktore zobaczy. Minimalne przekadrowanie, ktore ujmie jakiegos koloru lub doda innego -- przynosi wlasnie takie efekty. Mialem tak czesto -- pozostaje jedynie PRE. Dopiero w D200 moge sobie pozwolic na w miare pewne uzywanie AWB.

wigi
09-10-2006, 13:07
Za stigiem, u mnie jest podobnie.

freefly
10-10-2006, 17:15
ABW jest niewiarygodny we wszystkich aparatach, a zwłaszcza jeśli mamy kilka źródeł światła o różnej temperaturze barwowej.