Zobacz pełną wersję : Sesja rodzinna w mieszkaniu w bloku- problem z oświetleniem...(?)
Mam zleconko na sesję zdjęciową kilku rodzin mieszkających w bloku. Zastanawiam się nad zakupem oświetlenia, warunki są dość trudne, miejsca mało. Jak myślicie, czy doświetlać światłem z lampy odbitym np od sufitu czy ściany czy jednak kupić zestaw lamp? Co polecacie?
matyjasz
12-09-2009, 18:42
Jeśli możesz sobie pozwolić na wydatek to kilka małych lamp na pewno by nie zaszkodziło. Nawet ze 2 x 150W już znacznie ułatwi pracę, a lampki są małe i lekkie, jeśli mają światło poglądowe jakieś 50-100W to i grzać nie będą za bardzo. Tak myślę, chociaż sam wahając się długo wszedłem w końcu w 4 lampy w sumie 1800W, ale szczerze mówiąc nie mam na to miejsca.
A jeśli już lampą błyskową, to odbite od sufitu da nieładne cienie, lepiej chyba po bokach walić i odbijać jakąś blendą, jednak prób na pewno będzie trzeba przeprowadzić więcej, chyba że masz 'oko' do kątów padania/odbicia ;)
pzdr
mati
Proponuję sprawdzić w jakim kolorze są ściany, bo jeśli inny niż biały to z odbitego światła wyjdzie kupa. Pozdrawiam
Proponuję sprawdzić w jakim kolorze są ściany, bo jeśli inny niż biały to z odbitego światła wyjdzie kupa. Pozdrawiam
Niekoniecznie, proponuje ustawić balans bieli na szarą/białą kartkę w pokoju gdzie będą wykonywane foty i po sprawie.
Serdeczne dzięki za rady, muszę jeszcze problem przeanalizować
A po jaką cholerę jakiś zestaw lamp - najczęściej najlepsze światło, klasycznie portretowe uzyskuje się korzystając z jednej lampy. Kup więc zwykłą białą parasolkę za 12zł, użyj CLSa i sprawa załatwiona.