Zobacz pełną wersję : m42 - Helion 58/2 lub Jupiter 9 85/2 + pierścienie macro
Witam,
Chciałbym się pobawić w macro za niewielkie pieniądze. Mam przejściówkę m42-Nikon bez soczewki. Jak któryś z wyżej wymienionych zestawów będzie się spisywał w macro? Czy będzie można na w miarę sensowną odległość odstawić taki zestaw od obiektu fotografowanego?
Macie może sample zrobione takim zestawem?
thx za ewentualne odpowiedzi :)
Pozdrawiam
Piotr
jak przypuszczam helion 58/2 to to samo ustrojstwo co helios cośtam - miałem kiedyś taki zestaw (helios + pierścienie + korpus M42) obraz dawało to raczej miękki i lekko nieostry - czyt. potencjalnie ładne efekty przy fotografowaniu kwiatów i takich tam :) ale robaczki mogą cię rozczarować. oczywiście możesz od razu zapomnieć o posiadaniu pomiaru światła. może warto zainwstować w pierścienie pośrednie które przekazują dane z obiektywu. jak brak pomiaru ci nie przeszkasdza to w niektórych przypadkach mozna powojować z helionem/heliosem albo z produktami Carl Zeiss Jena (DDR) np. 50/2.8 - będą ciut ostrzejsze. bardzo ładne efekty daje odwrócenie obiektywu stałoogniskowego przy pomocy specjalnego pierścienia (ja za taki do Kieva - bagnet F - dałem ok. 15 złotych) - byćmoże odwrócenie heliona do największych skal da ci lepszą jakość niż pierścienie.
jak przypuszczam helion 58/2 to to samo ustrojstwo co helios cośtam - miałem kiedyś taki zestaw (helios + pierścienie + korpus M42) obraz dawało to raczej miękki i lekko nieostry - czyt. potencjalnie ładne efekty przy fotografowaniu kwiatów i takich tam :) ale robaczki mogą cię rozczarować.
Czytałem że helios po przymknięciu przesłony daje ostry obraz. Ale to tylko opinie :)
Helios 58mm jest fajnym i tanim szkiełkiem pod warunkiem iż trafi się na dobry egzemplarz. Osobiście mam dwa takie szkiełka i po porównaniu jedno leży nie używane w szafie.
Oczywiście do makro przydały by się jeszcze pierścieie pośrednie lub mieszek.
Im więcej pierścieni założysz tym bliżej będziesz musiał podejść do obiektu ale za to zwiększa się skala odwzorowania. Jeżeli chcesz fotografować z większej odległości to pozostają ci obiektywy makro dające obraz 1:1 z odległości 20-30 cm im dalej od obiektywu tym mniejsza skala odwzorowania. Oczywiście można też do obiektywów makro założyć pierścienie pośrednie ale to znowu zmniejszy odległość z jakiej będziesz mógł ostrzyć ale zwiekszy skalę odwzorowania.
obraz dawało to raczej miękki i lekko nieostry - czyt. potencjalnie ładne efekty przy fotografowaniu kwiatów i takich tam ale robaczki mogą cię rozczarować.
nie za bardzo rozumiem czemu to ma być dobre przy kwiatkach a przy robakach już nie
oczywiście możesz od razu zapomnieć o posiadaniu pomiaru światła. może warto zainwstować w pierścienie pośrednie które przekazują dane z obiektywu. jak brak pomiaru ci nie przeszkasdza to w niektórych przypadkach mozna powojować z helionem/heliosem albo z produktami Carl Zeiss Jena (DDR) np. 50/2.8 - będą ciut ostrzejsze.
Ktoś coś tu namieszał wg mnie. Skoro rozmawiamy o obiektywach na M42 manualnych zresztą to jakim cudem cokolwiek ma być przenoszone do body. Piszesz aby kolega zapomniał o pomiarze światła a za chwilę o pierścieniach które przenoszą info do body. Chyba pomyliłeś z pierścieniami pod bagnet nikona które to faktycznie mogą przenosić pomiar światła i AF. Co do produktów Zeissa to zgodzę się w 100%
Wracając do pytania czy 58 czy 85 mm to dla mnie to 58 jest trochę za mało i powoli przymierzam sie do 85mm.
Jak by co to mogę coś wysłać na maila
Czytałem że helios po przymknięciu przesłony daje ostry obraz. Ale to tylko opinie :)
oczywscie - powyzej f5.6 jst bardzo dobrze - tyle ze co z tego jak kitowe 17-55 tez tak potrafi :P
do tego trzeba wykrecic tylny zespol soczewek o 2-3 obroty zeby byla nieskonczonosc
szczerze - helios lezy w szafie - 50 1.8 o wiele bardzoej mi sie podoba ]:->
:) mam dwa te obiektywy. Jupiter 9 MC w super stanie i nie gorszym stanie Helios 44. Działają OK. Testów nie robiłem jak narazie.
Czy wiecie jak zablokować popychacz przesłony w Heliosie? Można do tego celu zastosować Super Glue?
Piotr
Czy wiecie jak zablokować popychacz przesłony w Heliosie? Można do tego celu zastosować Super Glue?
Pewnie że można pod warunkiem iż nic więcej nie skleisz tym siuper glue. Osobiście zapchałem go wykałaczką, w razie co mogę łatwo ją z tamtąt usunąć.
nie za bardzo rozumiem czemu to ma być dobre przy kwiatkach a przy robakach już nie
Ktoś coś tu namieszał wg mnie. Skoro rozmawiamy o obiektywach na M42 manualnych zresztą to jakim cudem cokolwiek ma być przenoszone do body. Piszesz aby kolega zapomniał o pomiarze światła a za chwilę o pierścieniach które przenoszą info do body. Chyba pomyliłeś z pierścieniami pod bagnet nikona które to faktycznie mogą przenosić pomiar światła i AF. Co do produktów Zeissa to zgodzę się w 100%
Przyznaję się - troszkę nieklarownie napisałem - chodziło mi oczywiście o pierścienie do nikona i np. 50/1.8 - dobre to i niedrogie, a co do kwiatków i robaczków to miałem na myśli fakt, że przy kwiatach umiejętne zastosowanie zmiękczenia obrazu/nieostrości może dać bardzo przyjemne rezultaty, prze żyjątkach znacznie trudniej o to - tam bardziej liczy się ostrość i oddanie detalu - i tam właśnie można się takim zestawem rozczarować ...
Przyznaję się - troszkę nieklarownie napisałem - chodziło mi oczywiście o pierścienie do nikona i np. 50/1.8 - dobre to i niedrogie, a co do kwiatków i robaczków to miałem na myśli fakt, że przy kwiatach umiejętne zastosowanie zmiękczenia obrazu/nieostrości może dać bardzo przyjemne rezultaty, prze żyjątkach znacznie trudniej o to - tam bardziej liczy się ostrość i oddanie detalu - i tam właśnie można się takim zestawem rozczarować ...
Z analiz możliwości Heliosa (bo jego zamierzam używać do macro) wynika, że przymknięty jest ostry. Więc może jednak da się z niego coś wycisnąć? Tylko że wtedy będą dłuższe czasy i ewentualnie obiekt zwieje...