Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : co wybrać filtr czy statyw?

milo29
12-09-2009, 16:55
Potrzebuje praktycznej porady. Co mi bardziej pomoże filtr czy statyw. Mam do wydania 270 zł. Filtr na obiektyw
N 35/1,8. Myślałem o PL kołowym, super jak podacie jakie modele. Wiem, że było sporo wątków na temat filtrów i statywów, ale potrzebuje opini, praktyków. Dodam, że ewentualnie statyw będzie miał do utrzymania D80 i szkła 35 lub 85.

matyjasz
12-09-2009, 17:38
Budżet wskazywałby na filtr... za 270zł to statywu nie kupisz
Ale tak jak pomyśleć to pytanie czego bardziej potrzeba: samochodu czy drogi...
PL to znaczy polaryzacyjny, tak? Spokojnie w tej cenie kupisz taki (np. hoya) i jeszcze zostanie.
Tylko, na koniec, choć pytanie powinno być postawione na początku: co zamierzasz fotografować ?

pzdr
mati

kux
12-09-2009, 17:45
jeżeli stawiasz sprawę w ten sposób, to radze nic nie kupować....
za jakis czas sam zdecydujesz co ci bardziej potrzebne, a i kasy w międzyczasie więcej odłożysz... :)

gdybyś pytał hoya czy heliopan.... D300 czy D90.... ok...\\ale filtr czy statyw..?
to jest gorzej rozwiązywane niż pytanie benzyna czy diesel... :)

a może napisz cos więcej o swoim fotografowaniu....?
bedzie łatwiej...

erde
12-09-2009, 17:49
za 270zł to statywu nie kupisz

kupisz. i to z głowicą
http://www.allegro.pl/item729231511_statyw_goldphoto_yh314_glowica_yh430 _promocja.html

no chyba, że dla Ciebie liczy się tylko frota :)

matyjasz
12-09-2009, 18:04
No akurat mam frotkę ;) Ten co podałeś wygląda solidnie, ale primo, nie mieszkam w Polsce (więc nie przeglądam allegro), secundo widziałem podobne na ebayu od lokalnego sprzedawcy, więc się przejechałem do niego i obejrzałem, ale nie bylem zadowolony, z bliska okazał się bardzo 'plastikowy i kanciaty', a głowica sprawiała wrażenie jakby się 'zapiekała' po każdym dokręceniu i każda drobna zmiana ustawienia powodowała, że wszystko podskakiwało. Ale to nie ta marka była, więc dobrze, nie mówię w takim razie, że nie można kupić za 270zł.
Pytanie pozostaje, co kolega fotografuje.

pzdr
mati

Mellan
12-09-2009, 18:50
Kup blendę.

piotrsz
12-09-2009, 18:53
jeżeli stawiasz sprawę w ten sposób, to radze nic nie kupować....
za jakis czas sam zdecydujesz co ci bardziej potrzebne, a i kasy w międzyczasie więcej odłożysz... :)

ja mysle ze to bedzie najlepsze rozwiazanie ... a pozatym na dobry statyw musisz odlozyc co najmniej 500 zl

erde
13-09-2009, 00:08
to zależy co znaczy dobry. Ja widziałem w akcji goldphoto, i jeżeli ktoś nie stawia na tym 10 000zł to musi sam zdecydować, czy wyda na statyw 200zł czy 700zł. Ale to nie temat o jakości statywów :) blenda rządzi :D

Szakall1
13-09-2009, 00:21
z doświadczenia.. ja kupiłem statyw.. i teraz stoi ładnie i się prezentuje.. no i tylko tyle hehe :) tak naprawdę biorę go na każdą swoją wycieczkę ale jak już jestem na miejscu nie chce mi się go nosić(czego po powrocie do domu zawsze żałuje że miałem pod reką statyw a nieskorzystałem z niego) :P więc z praktyki wiem że lepiej filtr :)
Ale pamietaj że przy czasie poniżej 1/60 filtr nie pozwoli Ci uzyskac idealnie ostrego zdjęcia, a statyw pozwoli :)

milo29
13-09-2009, 10:27
Bedę głównie robił krajobrazy i architekturę, myślę, że statyw będzie ok, bo zdjęcia nocne tez się trafią, ale czemu, aż 500 zł? Musi mi utrzymać narzeie z 2,5 kg. Napiszcie jaki powinienem sobie wybrać, ale nie musi to być najwyższa półka, tylko odpowiedni do moich potrzeb.

Szakall1
13-09-2009, 10:38
ja używam Velbon Sherpa 800R chodź waga nie jest aż taka fajna (~ 2 kg) to jest to solidny sprzęt, a w niedługim czasie planowalbym zmiane głowicy na 3D.
a jeśli chcesz więcej porad dotyczących statywów to skorzystaj z szukajki ten temat był już poruszany na forum.

koziołek_matołek
14-09-2009, 19:56
Ten podany Goldphoto jest dobry. To naprawdę niezły statyw za małe pieniądze. Używam już dlugo, to wiem. Jednak jeśli nie chcesz z Polski zamawiać statywu, to weź filtr. Ewentualnie jeśli nie spieszy Ci się, poczekaj aż dozbierasz więcej kasy. Wtedy myślenie o zakupach będzie miało większy sens, więcej kupisz/lepszy sprzęt.

Articool
14-09-2009, 20:09
Jeśli chodzi o statyw to polecam BENRO A-300EX + BH-0. Myślę, że cena/jakość/użytkowanie amatorskie bardzo dobrze wypadają w tym przypadku. Ja jestem zadowolony i mogę polecić.

moonrage
14-09-2009, 20:33
Polecam również Benro, osobiście posiadam 600EX + BH2 ale Benro jest ok, super jakość za przystepną cenę. Kupisz i się nie zawiedziesz.