Zobacz pełną wersję : SB 900 nie zoomuje
uszko1986
12-09-2009, 16:21
Podpinana do dwóch korpusów.Lampa nie zoomuje.Ustawienia zarówno w aparacie jak i w lampie resetowane.
Wiecie jaka może być tego przyczyna lub jak rozwiązać problem?Czy konieczny jest serwis?
Zakładam, że zoom masz na auto? A próbowałeś ręcznie ustawiać - coś się dzieje?
uszko1986
12-09-2009, 16:51
Tak,mam na auto i pokazuje cały czas 10mm. Ręcznie można ustawić.
Poza czyszczeniem styków nic innego sam nie zrobisz
Jacek S.
12-09-2009, 17:01
A może założyłeś ten dyfuzor, bo wtedy jest cały czas 10mm
Chociaż nie wiem czy wtedy ręcznie można ustawic zoom
sprawdź czy blokada zoomowania (ta aktywna przy założonym dodatkowym dyfuzorze lub wysunietym rozpraszaczu) nie jest wciśnięta - wówczas będzie non-stop szeroki kąt, ale skoro mówisz że ręcznie możesz zoomować to raczej nie to (chociaż... kto wie, niejedno mnie z sabinkami juz zadziwiło)
ck_dezerter
12-09-2009, 18:00
A jakie szkło masz założone? Nie wszystkie sa "widziane" przez lampę...
1. sciagni dyfuzor.
2. ustaw w ustawieniach -manual zoom off-
powinno smigac
Masz zablokowany zoom na 10mm przez dyfuzor. Spróbuj go wyjąć i schować. Jeśli nic to nie da, to padł przełącznik. Na szczęście producent przewidział taką sytuację. Rozdział F-4 w instrukcji, przełącz w menu na ON.
uszko1986
14-09-2009, 14:15
Juz jest ok.Zrobiłem tak jak TOP67 napisał i jest git.A siedziałem nad tym tyle czasu. Dzięki Wam i miłego dnia zyczę.
Często niedokładne wsunięcie nakładki szerokokątnej sprawia, że lampa zostaje na 10mm. Mi też się już wydawało, że padł przełącznik ale wystarczyło parę razy wyciągnąć i schować nakładkę i zoom śmiga. Trzeba dobrze docisnąć i jest ok.