Zobacz pełną wersję : D300 - koniec produkcji?
To straszne!
http://www.optyczne.pl/2218-nowo%C5%9B%C4%87-Koniec_Nikona_D300.html
http://www.nikon-image.com/jpn/products/discontinue/digital/index.htm
Jeśli to prawda, to moim zdaniem wielka szkoda, że tak udany model już nie będzie dostępny. Czyżby nagle przestał robić zdjęcia? Czy Nikon ma zamiar jechać już tylko na D300s, czy może w tym roku szykują jeszcze ze dwie podwyżki cen?
Ech...dziwne to i trochę niepojęte, a mnie D300-tki po prostu szkoda.
to jest nautralne, d300s jest bezposrednim nastepca 300-setki, wiec czemu mieliby klepac stary model, skoro sprzedaja nowy
to samo przeciez spotkalo d40/60/80 w momencie wprowadzenia bezposrednich nastepcow
noraczej
12-09-2009, 15:22
przecież to nie pierwszy taki ruch Nikona, nie wiem co Cię tak niepokoi i dziwi :)
szkoda D300, jak każdego dobrego modelu ;) D70 mi też było szkoda
A właśnie brakuje mi pare stówek do kupna D300 :/
I co teraz?????
Photoartbox
12-09-2009, 15:47
I co teraz?????
Dozbierasz pare stowek do D300s ;)
I co teraz?????
Zbierasz szybko te pare stowek i kupujesz gdzies jak zostaly w sklepach nowe, albo kupujesz uzywke .
Szakall1
12-09-2009, 15:55
hmm.. koniec produkcji :(( szkoda.. ale mam nadzieje że nie przestanie robić zdjęć :D
I co teraz?????
bez paniki tak szybko ze sklepow nie zniknie :) w miedzyczasie d300s tez z ceny poleci... dla porownujacych
dzisiejsze ceny d300 z d300s - wezcie poprawke, ze ten pierwszy jest dwa lata ta rynku (i jak byl nowy kosztowal
wiecej niz dzis d300s)
takze cenowo mamy generalnie potworke z rozrywki z 2007 roku... czyli z czasow premiery d300
noraczej
12-09-2009, 16:00
mam nadzieję że zanim nazbieram na d300s to nie wyjdzie d400 :D
Art Erie
12-09-2009, 16:06
Też się przymierzam do D300, mam nadzieję że cena nie będzie tak rosła jak ostatnio w przypadku Fuji S5
Jakby był w podobnej cenie to bym się cieszył, że nie kupiłem D300s np. 2 miesiące przed premierą D400 :P
jesli na rynku nic nie przycisnie nikona to pewnie d400 bedzie za ok 1,5-2 lat :)
takze masz troche czasu :)
Zbierasz szybko te pare stowek i kupujesz gdzies jak zostaly w sklepach nowe, albo kupujesz uzywke .
Używka nie wchodzi w grę
Szukałem w polskich sklepach internetowych i niewiele znalazłem.
Jak juz są to po ok 5500 i wyżej.
Ale może jeszcze coś znajde
powinni montowac jakies zdalne 'zniszczenie' jak w xboxie i po zakonczeniu produkcji wylaczac wszytkie modele :p
to jest nautralne, d300s jest bezposrednim nastepca 300-setki, wiec czemu mieliby klepac stary model, skoro sprzedaja nowy
to samo przeciez spotkalo d40/60/80 w momencie wprowadzenia bezposrednich nastepcow
O następcy możnaby mówić dopiero gdyby miał lepszą i wyraźnie mniej szumiącą matrycę,być może nawet FX (jak SONY a850),a dodanie do korpusu drugiego slotu na kartę i pożal się Boże filmików robi z D300s jedynie aparat równoległy do D300.
O następcy możnaby mówić dopiero gdyby miał lepszą i wyraźnie mniej szumiącą matrycę,być może nawet FX (jak SONY a850),a dodanie do korpusu drugiego slotu na kartę i pożal się Boże filmików robi z D300s jedynie aparat równoległy do D300.
Jakby dali FX to cena by drastycznie skoczyła w górę... Poza tym jaki sens miałby wtedy D700? Również musieliby go "zupgradować sprzętowo" bo nie miałaby sensu jego dalsza produkcja.
Jakby dali FX to cena by drastycznie skoczyła w górę... Poza tym jaki sens miałby wtedy D700? Również musieliby go "zupgradować sprzętowo" bo nie miałaby sensu jego dalsza produkcja.
Cena by skoczyła bo to Nikon,ale SONY jednak potrafi takie coś wymyśleć obok istniejącego już a900,który kosztuje tyle co Nikon D700.Wystarczy chcieć.
D300 nie ma już w cenniku na polskiej stronie Nikona: http://www.europe-nikon.com/home/pl_PL/local/broad/258/1.html, więc nie tylko japończycy wiedzą o zaprzestaniu produkcji tego aparatu.
z tego co mi powiedział pracownik nikona, modelu d300 nie produkuje się od dwóch miesięcy a cena była wyprzedażowa, stąd też taki skok cenowy d300s
Czy Ci sie to podoba czy nie D300s jest nastepca D300. Owszem nie jest to pucha kompletniej nowej generacji (te w Nikonie pojawiaja sie srednio co 3-4 lata), ale - moim skromnym zdaniem - jednak udany - face lifting poprzedniego modelu.
e..storm
13-09-2009, 14:22
Witam
Nowe modele z serii Dxxx oraz Dx najprawdopodobniej pojawią się dopiero w 2011 roku, no może koniec 2010. Obecnie Nikon planuje rozwój półki Dxxxx i jest to odezwa na wysyp modeli konkurencji (sony). Informacje te dostałem od "znajomego" zza oceanu który pracuje w "branży":).
Pozdrawiam
gorzej jak im części zabraknie... bo już ich oficjalny serwis i centrala w europie nie ma...
gorzej jak im części zabraknie... bo już ich oficjalny serwis i centrala w europie nie ma...
oni tak zawsze - nasz serwis - jeszcze nie mialem naprawy w przypadku ktorej nie czekalbym na czesci
robin102
13-09-2009, 16:39
To straszne!
http://www.optyczne.pl/2218-nowo%C5%9B%C4%87-Koniec_Nikona_D300.html
http://www.nikon-image.com/jpn/products/discontinue/digital/index.htm
Jeśli to prawda, to moim zdaniem wielka szkoda, że tak udany model już nie będzie dostępny. Czyżby nagle przestał robić zdjęcia? Czy Nikon ma zamiar jechać już tylko na D300s, czy może w tym roku szykują jeszcze ze dwie podwyżki cen?
Ech...dziwne to i trochę niepojęte, a mnie D300-tki po prostu szkoda.
Były inne i są bardziej udane modele Nikona. D300 według mnie to wtopa na całego w temacie AF, podważenie tego co Nikon osiągnął wcześniejszymi modelami. Pewnie, że ludzie chwalą bo maja i są zadowoleni, ale nie o to chodziło za pewne producentowi po udanym modelu D200 gdzie AF jest wzorem dla tanich lustrzanek z aspiracjami na zawodowe zastosowania, a i AF D700 przy D200 może czasem wymięknąć. Kto używał obu wie co mam na myśli.
fotograf58
13-09-2009, 17:10
I co teraz?????
Szybka pożyczka od znajomych i brać D300.
Były inne i są bardziej udane modele Nikona. D300 według mnie to wtopa na całego w temacie AF, podważenie tego co Nikon osiągnął wcześniejszymi modelami. Pewnie, że ludzie chwalą bo maja i są zadowoleni, ale nie o to chodziło za pewne producentowi po udanym modelu D200 gdzie AF jest wzorem dla tanich lustrzanek z aspiracjami na zawodowe zastosowania, a i AF D700 przy D200 może czasem wymięknąć. Kto używał obu wie co mam na myśli.
poprawione w 300s :)
Szybka pożyczka od znajomych i brać D300.
Jeszcze 2-3 tyg. i wracam do kraju po aparat (jak go gdzieś jeszcze znajdę) i jakieś szkiełka.
( tak na marginesie - zna ktoś jakieś tanie sklepy ze sprzętem - opolskie, śląskie, dolnośląskie? - takie prawdziwe sklepy gdzie można dotknąć sprawdzić i pogadać ze sprzedawcą na żywo)
A drugie pyt.
Co teraz z serwisem?
mam nadzieje, że części z d300s będą pasować - choć nie mam ochoty tego sprawdzać ;)
Można zauważyć pewną tendencję gdy na rynku pojawiają się kolejne modele korpusów to ich poprzednicy przestają zdjęcia robić. ;)
Jasne. Wszyscy, którzy twierdzą, że D300 to bardzo dobry aparat to nie znający się na rzeczy półgłówki. Albo ofiary zmowy...
robin102
13-09-2009, 20:03
poprawione w 300s :)
Oooooooo to by mnie bardzo ucieszyło, gdyby tak było bo poza tym kulejącym AFem aparat (d300) jest pierwsza klasa.
Trza kasę zbierać :)
nie wiem czy wiecie ale...to dobrze że koniec produkcji bo...
odlewy korpusów polecą do fuji, a fujifilm zrobi z tego prawdziwe cacko.
bloodcrawler
13-09-2009, 21:03
nie wiem czy wiecie ale...to dobrze że koniec produkcji bo...
odlewy korpusów polecą do fuji, a fujifilm zrobi z tego prawdziwe cacko.
Które będzie kosztować 9tyś na starcie.
tomasonline
14-09-2009, 01:03
Jasne. Wszyscy, którzy twierdzą, że D300 to bardzo dobry aparat to nie znający się na rzeczy półgłówki. Albo ofiary zmowy...
Wiesz Kopernikowi też wszyscy mówili że ziemia jest płaska.
Na pewno też jest więcej fanów Madonny niż Rachmaninoffa.
To że wielu coś chwali, jeszcze nie musi nic znaczyć.
nie rozumiem skąd ta nagonka na af w d300.nie zauważam żadnych problemów w swoim.
nie rozumiem skąd ta nagonka na af w d300.nie zauważam żadnych problemów w swoim.
Może nie nagonka, ale w porównaniu do D3 niestety tak różowo to nie wygląda w D300. Miałem okazję "pobawić" się D300s i faktycznie wygląda, że AF został poprawiony.
Które będzie kosztować 9tyś na starcie.
A po zakończeniu produkcji 19.000,- PLN :) .
Może nie nagonka, ale w porównaniu do D3 niestety tak różowo to nie wygląda w D300. Miałem okazję "pobawić" się D300s i faktycznie wygląda, że AF został poprawiony.
kupując d300 nie spodziewałem się af na poziomie d3, które kosztuje 3 razy tyle co d300.
grzybecki
14-09-2009, 11:16
Według mnie nowy D300s jest tak samo udany jak D300. Kompromitujący dla nikona jest jedynie okres 2 lat jakie minęły od wydania jednego i drugiego modelu, przyrównując to do innowacyjnych rozwiązań jakie wprowadził producent w "nowym" modelu...
kupując d300 nie spodziewałem się af na poziomie d3, które kosztuje 3 razy tyle co d300.
w tej chwili kupujac d300s mozesz sie tego spodziewac :)
Myślę że nowe rozwiązania to leżą na półce w laboratorium.. Leżą żeby się zwróciły koszty badań. A wprowadzanie nowości co chwilę nie służy zbijaniu zysków ;-)
Myślę że nowe rozwiązania to leżą na półce w laboratorium.. Leżą żeby się zwróciły koszty badań. A wprowadzanie nowości co chwilę nie służy zbijaniu zysków ;-)
Nikon jest dosc przewidywalna firma - przynajmniej byl do tej pory - i generalnie duze zmiany wprowadzane sa srednio co ok 4 lata. Teraz, jesli nic nieprzewidzianego sie nie przydazy, bedziemy mieli - w segmencie semi-pro w gory, prawopodobnie puche wielkosc d700 tylko z duza iloscia mpix, oraz face liftingi pozostalych modeli.
Duze nowosci beda raczej w latach 2010/11.
w tej chwili kupujac d300s mozesz sie tego spodziewac :)
:) i bardzo dobrze.nikon tylko tym potwierdza , że ma najlepszą puszkę cropowaną na rynku.
Będę powtarzał jak mantrę:"Obyśmy tylko czas mieli na robienie zdjęć". Dywagacje na temat porażki Nikona z AF w d300 to chyba lekkie przegięcie, no sorry.
Będę powtarzał jak mantrę:"Obyśmy tylko czas mieli na robienie zdjęć". Dywagacje na temat porażki Nikona z AF w d300 to chyba lekkie przegięcie, no sorry.
To jest daleko idaca nadinterpretacja. Ja, jak i kilku innych kolegow, po prostu stwierdzamy ze w D300s poprawiono szybkosc AF w stosunku do D300. I tyle.
No cóż, jestem więc nieznającym się na rzeczy półgłówkiem, bo uważam, że AF w D300 jest dobry, a jakbym oczekiwał sprzętu na poziomie d3 to bym nie kupował d300 tylko zbierał kasę....
No cóż, jestem więc nieznającym się na rzeczy półgłówkiem, bo uważam, że AF w D300 jest dobry, a jakbym oczekiwał sprzętu na poziomie d3 to bym nie kupował d300 tylko zbierał kasę....
Sa rzeczy, ktorych D3 Ci nie da, np. crop :) Dlatego wszelkie zmiany w D300s na plus w stosunku do D300 sa bardziej niz
mile widziane :)
ja liczę tylko na to że dzięki wejściu D300s cena D300 jako używki spadnie na tyle by się pokusić o zakup....a może dozbierać na "s" ....
Jeżeli AF w D300 jest kiepski, to co mają powiedzieć ci biedacy z kraju Conania?
A na spadek cen D300 nie liczę, bo jak będę sprzedawał... .
uzywki kosztują teraz tyle co ja dalem w grudniu za nowke... a co niektórzy i więcej dostają