Zobacz pełną wersję : szybkie pytanie - jaki amatorski wyzwalacz radiowy
Mam pytanko dwie lampy 800 z odbiornikami trzecia lampa 900 na sankach dodatkowo body połączone z nadajnikiem kablem PC . I tu mam pytanie czy 800 mogą byc ustawione na "czuwanie" czy nie ma to żadnego znaczenia? Za pomoc dzięki
Szkoda że nie można edytować postów. Mam pytanko do osób które mają połączane body z nadajnikiem RF602 przy pomocy kabla PC. Jakaś pomroczność mnie dopadła i nie bardzo wiem jak umocować nadajnik aby nie "dyndał" przy body. Na sankach niestety mam umieszczoną lampę.
Antonioo
04-02-2011, 10:58
odkopie umarlaka....:) , choć w sumie jeszcze świeży :)
wczoraj sam kupiłem rf-602 przyjdą pewnie w poniedziałek.....ciekawe co to będzie :)
wczoraj sam kupiłem rf-602 przyjdą pewnie w poniedziałek.....ciekawe co to będzie :)
wg mnie cegła
Antonioo
04-02-2011, 15:44
yyyyyyyyyyyy czyli....co....ciężki i wielki?
bo jeśli to masz na myśli, to dla mnie żadna wada....
Nie, miał na myśli, że przyślą ci pewnie cegłę.
Szkoda że nie można edytować postów. Mam pytanko do osób które mają połączane body z nadajnikiem RF602 przy pomocy kabla PC. Jakaś pomroczność mnie dopadła i nie bardzo wiem jak umocować nadajnik aby nie "dyndał" przy body. Na sankach niestety mam umieszczoną lampę.
Do Pixeli dają samoprzylepne plasticzki ze stopką, jest zarówno 'chłopak' jak i 'dziewczyna'. Może bardziej z myślą o studyjnych, ale o to samo chodzi.
odkopie umarlaka....:) , choć w sumie jeszcze świeży :)
nie lepiej było poczekać na RF603?
nie lepiej było poczekać na RF603?
Sądząc po Cactusie V5 który już wszedł, 603 tanie nie będzie.
mam do Was pytanie. Ja korzystam z tetry, mam wyzwalacz i 3 odbiorniki i uzywam tego zarówno w studiu jak i na imprezach, tylko że mam dwie puszki i zastanawia mnie czy jesli dokupię jeszcze jeden wyzwalacz to czy tamte odbiorniki sobie zareagują na niego? chodzi mi o to, Że chcę mieć na kazdym aparacie wyzwalacz zeby nie musieć go przekładać. Myślicie ze te odbiorniki są jakoś skompilowane z danym wyzwalaczem w komplecie czy raczej taśmówa? Pytałam sprzedawców, ale oni to napiszą wszystko byleby kupić ;)
Pozdrówka
dawid503
09-02-2011, 16:41
ja kupiłem dodatkowe odbiorniki wiec myślę, że z wyzwalaczem też nie będzie problemu ale to jest moje zdanie.
ja kupiłem dodatkowe odbiorniki wiec myślę, że z wyzwalaczem też nie będzie problemu ale to jest moje zdanie.
Gdyby emitowały falę nośną stale, byłby problem konfliktu, ale PRAWIE na pewno wyzwalacze lamp pracują impulsowo. Zawsze możesz wyłączać niechciany.
Antonioo
10-02-2011, 11:40
w sprawach pracy aparatów z wyzwalaczami jestem świerzakiem...i nurtuje mnie jedno....czemu z kompaktem nie działa mi radiowe wyzwalanie błysku z rf-602? wie ktoś może coś?pytam z ciekawości....
przeczytalem kilka stron watku i powiem Wam ze dowiedziałem się, ze ilu uzytkownikow tyle opini :) Tak całkiem poważnie to jest kupe informacji tylko troszke pomieszane.
Czy ktoś z bardziej doświadczonych w temacie moglby zrobić jakies podsumowanie - co watro kupić do 200/300/400/wiecej zł i jedno zdanie dlaczego ten a nie inny. Myśle ze dużo osób by z tego skorzystało.
Z góry dziękuje :)
przeczytalem kilka stron watku i powiem Wam ze dowiedziałem się, ze ilu uzytkownikow tyle opini :) Tak całkiem poważnie to jest kupe informacji tylko troszke pomieszane.
Czy ktoś z bardziej doświadczonych w temacie moglby zrobić jakies podsumowanie - co watro kupić do 200/300/400/wiecej zł i jedno zdanie dlaczego ten a nie inny. Myśle ze dużo osób by z tego skorzystało.
Z góry dziękuje :)
YongNuo RF 602.
Dlaczego??
- solidnie wykonany
- skuteczność 100%
- duży zasięg (80-100m według własnych testów)
- wyzwala też migawkę
- lekki
- korzystna relacja cena/jakość
ewentualne wady:
- nadajnik nie posiada gorącej stopki
- nietypowa bateria w nadajniku (choć tak po prawdzie, to mi ona trzyma już drugi sezon)
Czym się różnią erefki 602 dla canona i nikona?
Czym się różnią erefki 602 dla canona i nikona?
Z tego, co widziałem u kolegi, to tylko kabelkiem do wyzwolenia migawki. Lampy zarówno Canonowskie, jak i Nikonowskie, odpalisz bez względu na dedykację wyzwalaczy.
adolfik9501
04-10-2011, 19:56
Z tego, co widziałem u kolegi, to tylko kabelkiem do wyzwolenia migawki. Lampy zarówno Canonowskie, jak i Nikonowskie, odpalisz bez względu na dedykację wyzwalaczy.
A nie przypadkiem również* stykami, co by lampy wybudzać?
* edit
No chyba właśnie tak bo ostatnio wyzwalałem markiem nikony i wszystko hulało. Ale po jakiejś godzinie za pierona nie chciały błyskać.
A nie przypadkiem również* stykami, co by lampy wybudzać?
* edit
Hmm... stykami, na pewno na nadajniku, ale na odbiornikach ?? W tej chwili nie pamiętam, ale odbiorniki sa chyba unisex.
adolfik9501
04-10-2011, 20:08
Hmm... stykami, na pewno na nadajniku, ale na odbiornikach ?? W tej chwili nie pamiętam, ale odbiorniki sa chyba unisex.
Na szybko looknąłem w czeluści internetu i okazuje się, że odbiorniki są te same. Różnica jedynie w nadajniku i kabelku. Wybudzanie zależne jest więc od nadajnika.
EDIT: Zajrzałem tutaj (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1010416).
A czy nadajnik C 602 ma gniazdo do podłączenia kablem z body?
Nie bardzo wiem, co to jest nadajnik C602 i o jaki kabel pytasz. Jeśli pytasz o RF-602 pod Canona i kabel do wyzwolenia migawki to tak, powinien mieć.
Witajcie
Zainteresowała mnie Wasza dyskusja oraz sam produkt RF602. Chciałbym zapytać czy mając D300s i RF602 będzie to chulało? Oczywiście tak by nie trzeba było ustawiać ręcznie na lampie.
U mnie hula właśnie w takiej konfiguracji, ale jeśli pytasz o TTL, to te radia nie mają takiej opcji.
Tak jak pisał Coroner - te odbiorniki nie przenoszą TTL, ani nie ma żadnej komunikacji z body - jeśli chcesz zmienić siłę błysku musisz podejść do lampy i zrobić to manualnie.
a jak wypada Phottix Strato II przy RF602 ?? Wygląda ciekawie ale nie moge doszukac się jakichs sensowych opini...
Sapphiron
13-10-2011, 09:20
Lepsze od rf602 są pixel Soldier. Używam od jakiegoś czasu dość namiętnie i bardzo sobie chwalę :) z Sabinami sb900 i sb600 śmiga dziarsko na 1/320 bez zająknięcia :)
Na szybko looknąłem w czeluści internetu i okazuje się, że odbiorniki są te same. Różnica jedynie w nadajniku i kabelku. Wybudzanie zależne jest więc od nadajnika.
Nie da się wybudzać lampy NIE MAJĄC dodatkowych styków (czyli pasujących). Błysnąć, owszem, błyśnie.
adolfik9501
13-10-2011, 10:17
Nie da się wybudzać lampy NIE MAJĄC dodatkowych styków (czyli pasujących). Błysnąć, owszem, błyśnie.
Tak, ale z tego co widać na tych (http://photography-on-the.net/forum/showpost.php?p=11978481&postcount=4) zdjęciach to odbiorniki mają pełen komplet styków.
Lepsze od rf602 są pixel Soldier.
Co było przyczyną poprzedniego niezadowolenia z pixeli?
Przykro mi ale nawet i moje pożyczone Soldiery (prosto od kuriera ze sklepu ze świeżymi bateriami) dawały ciała gorzej niż Phottix Aster...
Czyli konkretnie w studio było tak że co któraś klatka była niedoświetlona albo na pół doświetlona bo Pixele dawały sygnał za wcześnie albo za późno, nie znam się. Czasami w ogóle nie dawały sygnału na lampy... i to tylko na terenie studia coś koło 30m2... (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=175957)
Sapphiron
13-10-2011, 10:42
Przyczyną było zalanie wyzwalacza :) jak? Nie mam pojęcia. Taka była odpowiedź serwisu jak wysłałem z reklamacją :) Odesłali mi drugi i teraz jest cud miód malyna :)
Lepsze od rf602 są pixel Soldier. Używam od jakiegoś czasu dość namiętnie i bardzo sobie chwalę :) z Sabinami sb900 i sb600 śmiga dziarsko na 1/320 bez zająknięcia :)
Ach żeby tylko te pixele miały gniazdo PC to pewnie wziął bym je bez zająknięcia a tak niestety erefki w moim przypadku są górą.
Ach żeby tylko te pixele miały gniazdo PC to pewnie wziął bym je bez zająknięcia a tak niestety erefki w moim przypadku są górą.
Po stronie odbiornika Soldiery mają gniazdo ZTCP z "jackiem" (a może stereo???), w komplecie przelot na "duży jack" lamp studyjnych.
Trzeba by sobie kabelek zlutować.
Mi chodzi aby nadajnik połączyć z puszką przy pomocy kabla.
Mi chodzi aby nadajnik połączyć z puszką przy pomocy kabla.
jak dokupisz opcjonalny kabelek to podłączysz ;)
Sapphiron
13-10-2011, 22:39
ja mam połączony kabelkiem ittl 5m i działa bez problemu :)
Jako, że to mój pierwszy post to witam wszystkich :). A teraz małe pytanko: czy Pixel Rook będzie kompatybilny z lampkami YN460II ? Z góry dziękuję za odpowiedź
Wiem że na temat Phottix Tetra jest mnóstwo opinii na TAK jak i na NIE.
Ja ze swojej strony po roku używania tych Phottixów szczerze je polecam.
Mam nadajnik i dwa odbiorniki - działa mi ten komplet niezawodnie. Wprawdzie nie używam do wielkich odległości, oddalam się na max. 15 metrów. Nawet nie testowałem zasięgu.
Jedynym minusem Tetr jest dla mnie niestabilność jeśli aparat zakładamy na stopkę Phottixa. Ale ja podłączam i tak kabelkiem PC więc mi to nie wadzi.
Działanie losowe. Jeden mi działa odbiornik, drugi czasami. Kiepski zasięg. W dodatku ich największą wadą jest wysokość. Wiele modyfikatorów potrzebuje niskich odbiorników. Na parasolce można tetrę ładnie położyć, ale już zamocować lampy na przejściówce do bowensa nie da rady, lampa będzie o kilka centymetrów za wysoko. Mam bo mam, ale nie polecam.
daltonnb
17-12-2011, 14:13
Witam zakupiłem ostatnio wyzwalacz radiowy PT-04GY podłączam odbiornik do lampy nadajnik do aparatu. Lampa ustawiona na tryb manualny w aparacie tak samo, kanały ustawione naciskam przycisk TEST lampa błyska, naciskam spust migawki w celu zrobienia zdjęcia lampa nie błyska.. gdy podlacze odbiornik i nadajnik kabelkiem PC lampa działa przy robieniu zdjecia
Odkopię trochę wątek. Co na dzień dzisiejszy warto wybrać? Chodzi o to by wyzwalały lampę, były jak najtańsze (zarówno w zakupie jak i eksploatacji), niezawodne. Myślę o RF 603 ale może ktoś poleci coś innego w podobnej cenie?
Sapphiron
30-04-2012, 19:26
Pixel Soldier. Mam 12 sztuk w wypożyczalni i zero problemów :) zasięg nad zalewem w wietrzny chłodny dzień, spokojnie 150m 10/10. Przy 180m jest 9/10 przy 200m nie testowałem ;)
Grupowanie lamp, wybudzanie sabin z uśpienia, z sb-900 śmiga na 1/320 bez marudzenia :)
Sapphiron
30-04-2012, 21:29
Tylko że Kingi są 2x droższe od Soldierów ;)
yhy, ale wiesz kupujesz raz :) i masz spokojną głowe o jego możliwości :) trza wybierać perspektywicznie:)
Rozumiem, że te pixel soldier będą lepsze od RF 603??? nie będę ukrywał, że opcja pilota radiowego w RFkach mnie trochę do nich przekonuje jak i fakt, że do zasilania wchodzą wyłącznie akumulatorki AAA ale jeśli pixele są lepsze to jestem w stanie zrezygnować z myśli o tych "dodatkach" RF
@Sapphiron czy testowałeś te czasy z D90? (bo zakładam, że synchronizacja bardziej zależy czy pucha nadąży migawką kłapnąć)
Art Erie
30-04-2012, 22:33
[...] (bo zakładam, że synchronizacja bardziej zależy czy pucha nadąży migawką kłapnąć)
???
Pucha zależy która to potrafi nawet 30-1/8000 sek. tylko że wyzwalacze mają to głęboko z tyłu.
Sapphiron
01-05-2012, 06:16
Rozumiem, że te pixel soldier będą lepsze od RF 603??? nie będę ukrywał, że opcja pilota radiowego w RFkach mnie trochę do nich przekonuje jak i fakt, że do zasilania wchodzą wyłącznie akumulatorki AAA ale jeśli pixele są lepsze to jestem w stanie zrezygnować z myśli o tych "dodatkach" RF
@Sapphiron czy testowałeś te czasy z D90? (bo zakładam, że synchronizacja bardziej zależy czy pucha nadąży migawką kłapnąć)
1. do Pixeli wchodzą AAA ;) w wyzwalacz jest "pieniążek" ale nie wymieniałem jeszcze od nowości. Przy zakupie wymieniłem odrazu fabryczny na mocnego duracela tak samo jak te AAA wymieniłem na Lithium i śmigają już pół roku bez zająknięcia :) te fabryczne które dodają to o kant kosza otłuc raczej więc koniecznością jest wymiana.
2. Testowałem prawie z każdym body bo to sprzęt w wypożyczalni i starałem się dobrać tak żeby działało ze wszystkim. Owszem mam różne wyzwalacze (Nikon, Canon, Sony) ale odbiorniki działają z każdym na cacy :)
Producent podaje czas synchronizacji: 1/250s-1/320s. Z doświadczenia wiem że na lampach systemowych typu sb-900 daje radę bez problemu na 1/320 :) na lampach Quantuum Dual Power śmiga na czasach krótszych niż 1/320 co jest zadziwiające, ale o tym pisałem już gdzieś tutaj na forum razem ze zdjęciami :)
1. te fabryczne które dodają to o kant kosza otłuc raczej więc koniecznością jest wymiana.
2. Producent podaje czas synchronizacji: 1/250s-1/320s.
Bynajmniej detalistą jestem...
1. rzeczywiście pierwsza pastylka szybko padła. A paluszki z mojej winy, włączyło sie przy wkładaniu do torby. Dziecko mnie ratowało z MP3.
2. D80 synchronizuje co do milimetra tak jak na body, testowałem nienikonowską lampą (nie informowała korpusu) poza oficjalnymi granicami (d80 oficjalnie 1/200) 1/250 i na 1/320 na stopce i przez radio - ciemny pasek jest identyczny. Prawdopodobnie to pozytywnie działa funkcjonalność budzenia, kanał transmisyjny jest zestawiony i aktywny PRZED zdjęciem, czekamy tylko na rozkaz. Nie posiadające tej cechy, w momencie zdjęcia się biorą za pracę, a milisekundy lecą. Czas synchro pixeli pokazuje, że nie zawsze większość ma rację (zwolennicy YU).
Sapphiron
01-05-2012, 08:46
Owszem. Soldiery mają diody czerwone i zielone. w chwili wciśnięcia spustu migawki do połowy świecą się zielone diody na wszystkich aktywnych lampach (grupy) czyli w chwili ostrzenia jest lampa budzona a na strzał jest już w pełni gotowa bez opóźnień :)
Kurcze po tym co piszecie chyba jednak warto wybrać właśnie soldiery - krótszy czas synchronizacji jest jakby nie patrzeć ważniejszy niż dodatkowa opcja pilota a skoro CRka wytrzymuje w nadajniku tak długo to też nie będę na to patrzył :)
Sapphiron
01-05-2012, 09:29
ważne jest żeby wkładać do wyzwalaczy dobre baterie. Nie żadne kerfurowe czy teskowe gówienka tylko porządną baterię typu Lithium itp itd. One trzymają napięcie przez długi czas i nie ma problemów z działaniem :) akumulatorki też nie są wskazane w wyzwalaczach bo to też nie jest ta sama praca...
Art Erie
01-05-2012, 09:38
ważne jest żeby wkładać do wyzwalaczy dobre baterie. Nie żadne kerfurowe czy teskowe gówienka tylko porządną baterię typu Lithium itp itd. One trzymają napięcie przez długi czas i nie ma problemów z działaniem :) akumulatorki też nie są wskazane w wyzwalaczach bo to też nie jest ta sama praca...
Zasilanie odbiorników jest sprawą drugorzędną, natomiast w nadajniku wysokość napięcia jest bardzo istotna, gdyż wpływa bezpośrednio na zasięg działania. Dlatego aku ( niższe napięcie niż w baterii ) już na dzień dobry zmniejsza zasięg działania zestawu.
Jeśli używamy zestawu na niewielkich odległościach (np. studio), lub pracujemy z radiem o dużym zasięgu (Pixel King), można spokojnie pracować na akumulatorach.
Sapphiron
01-05-2012, 09:41
Tu bym się nie zgodził. Miałem ten sam nadajnik, a w odbiornikach różne baterie zasilanie. Na świeżych Lithium działało dalej, na świeżych akusach działało bliżej...
Art Erie
01-05-2012, 09:59
Tu bym się nie zgodził. Miałem ten sam nadajnik, a w odbiornikach różne baterie zasilanie. Na świeżych Lithium działało dalej, na świeżych akusach działało bliżej...
Zgoda, ale...
Oczywiście, że wraz ze spadkiem napięcia będzie spadać również czułość odbiornika jednak ma to trochę miejsze znaczenie od mocy sygnału z nadajnika. Tutaj (w nadajniku ) prócz napięcia bardzo duże znaczenie ma zastosowana antena; przykładowo w Phottix PT-04 z fabrycznego zasięgo 25m, po zmianie anteny uzyskałem zasięg około 100m.
W odbiorniku bateria / aku musi mieć przede wsystkim dużą pojemność, gdyż odbiornik przez cały czas pracy pozostaje w trybie czuwania pobierając oczywiście energię. Nadajnik pracuje praktycznie tylko przez moment w którym wysyła sygnał i bateria / aku zużywa się w mniejszym stopniu.
Dlatego przy zasięgu współczesnych zestawów 100-200m i typowych warunkach pracy napisałem, że zasilanie odbiornika jest sprawą drugorzędną. W Pixel King na aku 1,2V (x2 AA nadajnik i odbiorniki) uzyskałem zasięg 300m i dalej nie testowałem, gdyż na drodze pojawiła się rzeczka ;)
MZ przy zasięgach 100m i więcej nie ma sensu bicie rekordów, bo w normalnej pracy nie ma to zastosowania a używanie akumulatorów ( pomimo niższego napięcia niż baterie ) jest bardziej wygodne, tańsze i ekologiczne.
Oj kurcze ciężki człowiek ze mnie :) Tak ostatecznie: czy jest ktoś kto miał do czynienia zarówno z YN RF 603 jak i PIXEL SOLDIERami, żeby mi ostatecznie powiedzieć czy SOLDIERY są zdecydowanie lepszym wyborem? Lub by mógł jakoś porównać obydwa wyzwalacze (za i przeciw jednym i drugim)
Sapphiron
01-05-2012, 10:17
Wg mnie (oraz moich klientów) Soldiery są lepsze niż rfki... Między nimi bym brał Soldiery. Między Soldierami a Kingami? Ofkors te drugie ;)
Art Erie
01-05-2012, 10:23
Wg mnie (oraz moich klientów) Soldiery są lepsze niż rfki... Między nimi bym brał Soldiery. Między Soldierami a Kingami? Ofkors te drugie ;)
Jeśli nie King ( TTL, grupy, synchro do 1/8000s; tylko ta cena... i na chwilę obecną niedostępne jeszcze Control Zone) to Soldier ( jak napisał kolega - potwierdzone synchro do 1/320 i grupy ), RF 603 przy cenie porównywalnej do Soldier przestają być atrakcyjne.
militarius
01-05-2012, 11:32
Z minusów Soldiera i Kinga - plastikowa stopka odbiornika... Tutaj rf603 ma przewagę.
Sapphiron
01-05-2012, 11:39
Z minusów Soldiera i Kinga - plastikowa stopka odbiornika... Tutaj rf603 ma przewagę.
Dla ścisłości kwadratowe mocowanie plastikowe z czterema żebrami wzmacniającymi oraz zainkludowanym metalowym gwintem...
No ale dlaczego niby to jest wada? bo nie za bardzo rozumiem ;)
militarius
01-05-2012, 11:45
No niestety widziałem jak po kilku użyciach odbiornika w uchwycie na parasol stopka była w kawałkach :) więc mnie osobiście nie przekonuje... metal to metal :)
Używam rf603 i do tego co robię są wystarczające, cudów nie wymagam :)
Sapphiron
01-05-2012, 12:01
to co tam było montowane skoro padło? Metza 76 jakoś montowaliście do tego czy inny czołg?
Ja używam z sb-900 na ochwycie poziomym bowens ( http://www.platinnium.i365.pl/dek,opr/UCHWYT-BOWENS.jpg ), Sabina wisi ciągle na wyzwalaczu i jeszcze przez pół roku namiętnego używania nic się nie zepsułu... Ani nie rozgięłu się sanki, ani mocowanie nie rozwaliło się ani nawet nie starły się napisy ;)
militarius
01-05-2012, 12:08
Canona EX580II. Sam nie wiem jak to się mogło stać, ale stało się :) i leży niepotrzebny, bo tylko jest możliwość wkręcenia w gwint... Dlatego mam uraz :)
Sapphiron
01-05-2012, 12:24
wybacz ale skoro ma możliwość zakręcenia na gwincie to jest w pełni sprawny ;)
militarius
01-05-2012, 12:26
no ok, ale wykorzystaj go w takim mocowaniu http://fripers.pl/product_info.php/info/p605_Uchwyt-uniwersalny-B-do-lampy-i-parasola-FreePower.html :)
Art Erie
01-05-2012, 12:44
King w nadajniku ma stopkę metalową i jest to niewątpliwa zaleta, z uwagi na to że łatwo odróżnić nadajnik od odbiornika w torbie ;)
Gwinty są metalowe, a jako całość nie ma znaczenia czy stopki są metalowe czy wykonane z tworzywa; całość jest solidna i sprawia poczucie bezpieczeństwa.
Sapphiron
01-05-2012, 12:48
no ok, ale wykorzystaj go w takim mocowaniu http://fripers.pl/product_info.php/info/p605_Uchwyt-uniwersalny-B-do-lampy-i-parasola-FreePower.html :)
Hehe to już wiadomo czemu Ci się rozwaliło skoro korzystasz z takiego koromysła ;)
Zutylizowałem taki wynalazek po pierwszym łapaniu (na szczęście skutecznym) spadającej z wyzwalaczem lampy. Teraz tylko gwint do statywu.
Sapphiron
02-05-2012, 23:24
Zutylizowałem taki wynalazek po pierwszym łapaniu (na szczęście skutecznym) spadającej z wyzwalaczem lampy. Teraz tylko gwint do statywu.
amen :) albo takie mocowanie jak ja mam (było wyżej) :)
polecacie RF 602, a teraz 603, pytanie z innej strony mam D90 i D300 i do w/w modeli musiałbym dokupić dwa rodzaje wyzwalaczy?, czy może da sie to obejść jednym sposobem? Ktoś tego próbował? czy rzeczywiście skupić się ns jednym modelu do konkretnego aparatu? co o tym myslicie?
Sapphiron
03-05-2012, 23:39
polecacie RF 602, a teraz 603, pytanie z innej strony mam D90 i D300 i do w/w modeli musiałbym dokupić dwa rodzaje wyzwalaczy?, czy może da sie to obejść jednym sposobem? Ktoś tego próbował? czy rzeczywiście skupić się ns jednym modelu do konkretnego aparatu? co o tym myslicie?
sorry nie zrozumiałem w ogóle problemu... mógłbyś to jeszcze raz napisać ale w zjadliwy sposób?
sorry nie zrozumiałem w ogóle problemu... mógłbyś to jeszcze raz napisać ale w zjadliwy sposób?
Nie rozumiesz, bo nie znałeś dowcipu o milicjancie który kupował coś i miał wątpliwości czy pasuje do czegoś....
(nie pamiętam o co chodziło)
problem jest w kompatybilności
N1:
Kompatybilność:
Nikon D1 D1H/D1X/D2/D2H/D2X/D2Xs/D3/D3X/D3s D100(z gripem) /D200/D300/D300s/D700 N90s/F5/F6/F100/F90/F90X
natomiast
YongNuo RF-603 4w1 Wyzwalacz Radiowy Lamp Błyskowych / Studyjnych oraz Pilot do Nikon N3 (http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1138-YongNuo-RF-603-4w1-Wyzwalacz-Radiowy-Lamp-Blyskowych-Studyjnych-oraz-Pilot-do-Nikon-N3.html)
kompatybilny jest m.in. z D90
a mam zamiar korzystać czasmi z D 90 lub D300
Nie rozumiesz, bo nie znałeś dowcipu o milicjancie który kupował coś i miał wątpliwości czy pasuje do czegoś....
(nie pamiętam o co chodziło)
nie wiem, jak o sobie nie możesz pamiętać dowcipów ;):):)
Wyzwalacze to pasują i do D90 i do D300. Różnice to moim zdaniem pojawiają się gdy chcesz wyzwalacza używać jako pilota - wtedy ma znaczenie jaki kabel do podłączenia do body. Posiadam wyzwalacze Phottix Strato II i do nich dołączone były "wszelkie możliwe" przewody pozwalające podłączyć wyzwalacz pracujący jako pilot w systemie Nikon.
Wyzwalacze to pasują i do D90 i do D300. Różnice to moim zdaniem pojawiają się gdy chcesz wyzwalacza używać jako pilota - wtedy ma znaczenie jaki kabel do podłączenia do body. Posiadam wyzwalacze Phottix Strato II i do nich dołączone były "wszelkie możliwe" przewody pozwalające podłączyć wyzwalacz pracujący jako pilot w systemie Nikon.
dzięki-za odpowiedz