Zobacz pełną wersję : Czy stosujecie Dyfuzory
quantum678
11-09-2009, 19:41
Robię eksperymenty i coraz bardziej mnie to przekonuje
Antonioo
11-09-2009, 20:04
obejrzyj filmik:) http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112008
jest poniżej
stosuję, ostatnio głównie samoróbkę - jest gdzieś we "własnych wynalazkach"
koziołek_matołek
14-09-2009, 19:27
stosuję ;)
arturherda
16-09-2009, 21:20
O tak, tak, tak! Generalnie jeśli fotografuję ludzi , to w 99% robię to z lampą. I w tych 99% kolejne 99% to odsetek użycia dyfuzorów lub parasoli :) Reasumując - używam zawsze, jak sesja to parasole, jeśli lampa na aparacie to plastikowa nakładka, a bardziej oficjelnie, np. śluby to duży zakładany dyfuzor o średnicy 15 x 15 cm. O niebo lepszy (i droższy niż standardowy Stofen). Jeśli w CLS to na body (S5Pro) nakładka (dyfuzorek) na lampkę wbudowaną.
pozdrawiam
marius_m
16-09-2009, 21:37
Jeśli fotografuję wesela lub inne imprezy to raczej nie stosuję dyfuzorów bo odbijam światło od ścian i sufitów. Dyfuzory wtedy pogarszają efekt. co innego przy portretach z cls...
arturherda
16-09-2009, 22:01
Jeśli fotografuję wesela lub inne imprezy to raczej nie stosuję dyfuzorów bo odbijam światło od ścian i sufitów. Dyfuzory wtedy pogarszają efekt. co innego przy portretach z cls...
zapraszam do katedry lubelskiej bys se odbił od fresek na suficie :mrgreen:
a potem na zewnątrz byś spróbował odbić od chmur :-D
a potem na zewnątrz byś spróbował odbić od chmur :-D
To wcale takie smieszne nie jest bo ja juz widzialem jednego fotografa co na plenerze mial lampe skierowana w gore, ale moze faktycznie podstawa chmur byla w ten dzien wyjatkowo nisko ;)
ja mam takie pytanko czy jak odbijacie od ścian to macie założony dyfuzor ?? I lepiej jest odbijac od ścian czy sufitu ?? lampa to sb900
ja mam takie pytanko czy jak odbijacie od ścian to macie założony dyfuzor ??
Ja nie stosuje bo to niczemu nie sluzy tylko oslabia sile blysku.
I lepiej jest odbijac od ścian czy sufitu ??
Zalezy od sytuacji. Jednak duzo czesciej odbijam od sufitu.
Osobiście jestem zadowolony z efektu jaki daje dyfuzor nałożony na lampę zamontowaną na aparacie podczas błysku bezpośredniego. Jeśli jest możliwość to odbijam światło od ścian/sufitu - wtedy już bez dyfuzora.
Zastanawiam się natomiast czy używać dyfuzora podczas odbijania światła od blendy, bądź wyzwalania lampy podczerwienią, gdy jest odsunięta od aparatu? Domyślam się ale nie jestem pewien ;)
czyli w pomieszczeniach w których jest od czego odbijac unikac dyfuzora , a na zewnątrz (plener) z dyfuzorem na wprost ?
czyli w pomieszczeniach w których jest od czego odbijac unikac dyfuzora , a na zewnątrz (plener) z dyfuzorem na wprost ?
Jak zdayo mi si zdjia z dyfuzorem to niewalilem na wprost tylko palnikiem do gory, lub ciut pod katem. wtedy dyfuzor swieci tylko krawedzia i rozswietla cienie, doswietla delikatnie osobe fotografowana, takie jest moje doswiadczenie, z tym ze ja to malo do tej pory lampa uzywalem. Ciekawy watek btw
adam.dorozinski
17-09-2009, 11:34
Fizyka, i nic więcej.
Dyfuzor, jak sama nazwa wskazuje, rozprasza światło - powoduje że kąt pod jakim lampa rozsyła światło jest szerszy. Nie powoduje to jednak zmiękczenia cieni, chyba że to rozszerzenie strumienia światła spowoduje, że część odbije się od ścian / sufitów / innych naturalnych "odbijaczy".
Zmiękczenie cieni uzyskujemy poprzez zwiększenie względnej wielkości źródła światła (przy czym jak walimy lampą w ścianę, to wtedy ściana staje się źródłem światła).
Dyfuzor stosowany na zewnątrz spowoduje tylko i wyłącznie dłuższe ładowanie lampy i krótszy czas pracy na akumulatorach (no, chyba że focimy na bardzo krótkiej ogniskowej, i chcemy doświetlać cały kadr...)
marius_m
17-09-2009, 11:50
zapraszam do katedry lubelskiej bys se odbił od fresek na suficie
a potem na zewnątrz byś spróbował odbić od chmur
No od chmur to już nie bardzo :) Jak jest ciemno i młodzi wychodzą z kościoła to wtedy zakładam dyfuzor i robię szybko clsa trzymając lampę w wyciągniętej lewej ręce. W ciemnej katedrze ( w jasnej tak) jeszcze nie miałem przyjemności robić zdjęć więc sam nie wiem co bym wymyślił :)
Szakall1
17-09-2009, 11:57
czy LIGHTSPHERE jest lepsze od dyfuzora ?
soliders32
17-09-2009, 19:06
lepiej jest odbijac od sufitu lepszy efekt i oczywiście bez dyfuzora
driftmen
17-09-2009, 21:55
ja ostatnio o czymś takim myślę tu (http://www.allegro.pl/item733251839_softbox_sunpak_dyfuzor_uniwersalny_k omplet_2szt.html)
dareknik
22-09-2009, 07:15
Bardzo fajny wynalazek i skuteczny.
lepiej jest odbijac od sufitu lepszy efekt i oczywiście bez dyfuzora
śmieszne jest takie gadanie ze lepiej od sufitu bo to czy tamto. Tak naprawdę wszystko zależy od tego GDZIE i JAKIEGO KOLORU jest ten sufit.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/5x38ci-1.jpg
źródło (http://i37.tinypic.com/5x38ci.jpg)
W dalszym ciągu sądzisz że odbijanie od sufitu jest takie dobre... ? Raz strzeliłem to błysk zaginął bez wieści w okolicach żyrandola :D :D :D
Trza kombinować - nieraz od białej tacki, nieraz od ściany, nieraz od białych baloników - każdy orze jak może :D :D
Od siebie dodam, że kombinowanie to podstawa :) . Czasem jest tak że nie da się odbić od sufitu. Ostatnio fotografowałem w pomieszczeniu w którym wisiały świetlówki w oprawach z wielkimi odbłysnikami, odbijając błysk od sufitu, na zdjęciach widać było "szlaczki" - światło odbite właśnie od tych odłbyśników. nie wiem czy dyfuzor by pomógł, bardzo możliwe. ścianą sobie wtedy poradziłem:)