PDA

Zobacz pełną wersję : Czy stosujecie Dyfuzory

quantum678
11-09-2009, 19:41
Robię eksperymenty i coraz bardziej mnie to przekonuje

Antonioo
11-09-2009, 20:04
obejrzyj filmik:) http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=112008
jest poniżej

the-k
13-09-2009, 16:55
stosuję, ostatnio głównie samoróbkę - jest gdzieś we "własnych wynalazkach"

RAQ
14-09-2009, 18:57
tak, ;)

koziołek_matołek
14-09-2009, 19:27
stosuję ;)

arturherda
16-09-2009, 21:20
O tak, tak, tak! Generalnie jeśli fotografuję ludzi , to w 99% robię to z lampą. I w tych 99% kolejne 99% to odsetek użycia dyfuzorów lub parasoli :) Reasumując - używam zawsze, jak sesja to parasole, jeśli lampa na aparacie to plastikowa nakładka, a bardziej oficjelnie, np. śluby to duży zakładany dyfuzor o średnicy 15 x 15 cm. O niebo lepszy (i droższy niż standardowy Stofen). Jeśli w CLS to na body (S5Pro) nakładka (dyfuzorek) na lampkę wbudowaną.

pozdrawiam

marius_m
16-09-2009, 21:37
Jeśli fotografuję wesela lub inne imprezy to raczej nie stosuję dyfuzorów bo odbijam światło od ścian i sufitów. Dyfuzory wtedy pogarszają efekt. co innego przy portretach z cls...

arturherda
16-09-2009, 22:01
Jeśli fotografuję wesela lub inne imprezy to raczej nie stosuję dyfuzorów bo odbijam światło od ścian i sufitów. Dyfuzory wtedy pogarszają efekt. co innego przy portretach z cls...

zapraszam do katedry lubelskiej bys se odbił od fresek na suficie :mrgreen:
a potem na zewnątrz byś spróbował odbić od chmur :-D

swider
16-09-2009, 22:14
a potem na zewnątrz byś spróbował odbić od chmur :-D
To wcale takie smieszne nie jest bo ja juz widzialem jednego fotografa co na plenerze mial lampe skierowana w gore, ale moze faktycznie podstawa chmur byla w ten dzien wyjatkowo nisko ;)

Lesiu83
16-09-2009, 22:47
ja mam takie pytanko czy jak odbijacie od ścian to macie założony dyfuzor ?? I lepiej jest odbijac od ścian czy sufitu ?? lampa to sb900

swider
16-09-2009, 23:53
ja mam takie pytanko czy jak odbijacie od ścian to macie założony dyfuzor ??
Ja nie stosuje bo to niczemu nie sluzy tylko oslabia sile blysku.

I lepiej jest odbijac od ścian czy sufitu ??
Zalezy od sytuacji. Jednak duzo czesciej odbijam od sufitu.

Flux
17-09-2009, 01:31
Osobiście jestem zadowolony z efektu jaki daje dyfuzor nałożony na lampę zamontowaną na aparacie podczas błysku bezpośredniego. Jeśli jest możliwość to odbijam światło od ścian/sufitu - wtedy już bez dyfuzora.
Zastanawiam się natomiast czy używać dyfuzora podczas odbijania światła od blendy, bądź wyzwalania lampy podczerwienią, gdy jest odsunięta od aparatu? Domyślam się ale nie jestem pewien ;)

Lesiu83
17-09-2009, 01:56
czyli w pomieszczeniach w których jest od czego odbijac unikac dyfuzora , a na zewnątrz (plener) z dyfuzorem na wprost ?

Duca
17-09-2009, 03:04
czyli w pomieszczeniach w których jest od czego odbijac unikac dyfuzora , a na zewnątrz (plener) z dyfuzorem na wprost ?

Jak zdayo mi si zdjia z dyfuzorem to niewalilem na wprost tylko palnikiem do gory, lub ciut pod katem. wtedy dyfuzor swieci tylko krawedzia i rozswietla cienie, doswietla delikatnie osobe fotografowana, takie jest moje doswiadczenie, z tym ze ja to malo do tej pory lampa uzywalem. Ciekawy watek btw

adam.dorozinski
17-09-2009, 11:34
Fizyka, i nic więcej.

Dyfuzor, jak sama nazwa wskazuje, rozprasza światło - powoduje że kąt pod jakim lampa rozsyła światło jest szerszy. Nie powoduje to jednak zmiękczenia cieni, chyba że to rozszerzenie strumienia światła spowoduje, że część odbije się od ścian / sufitów / innych naturalnych "odbijaczy".

Zmiękczenie cieni uzyskujemy poprzez zwiększenie względnej wielkości źródła światła (przy czym jak walimy lampą w ścianę, to wtedy ściana staje się źródłem światła).

Dyfuzor stosowany na zewnątrz spowoduje tylko i wyłącznie dłuższe ładowanie lampy i krótszy czas pracy na akumulatorach (no, chyba że focimy na bardzo krótkiej ogniskowej, i chcemy doświetlać cały kadr...)

marius_m
17-09-2009, 11:50
zapraszam do katedry lubelskiej bys se odbił od fresek na suficie
a potem na zewnątrz byś spróbował odbić od chmur
No od chmur to już nie bardzo :) Jak jest ciemno i młodzi wychodzą z kościoła to wtedy zakładam dyfuzor i robię szybko clsa trzymając lampę w wyciągniętej lewej ręce. W ciemnej katedrze ( w jasnej tak) jeszcze nie miałem przyjemności robić zdjęć więc sam nie wiem co bym wymyślił :)

Szakall1
17-09-2009, 11:57
czy LIGHTSPHERE jest lepsze od dyfuzora ?

soliders32
17-09-2009, 19:06
lepiej jest odbijac od sufitu lepszy efekt i oczywiście bez dyfuzora

driftmen
17-09-2009, 21:55
ja ostatnio o czymś takim myślę tu (http://www.allegro.pl/item733251839_softbox_sunpak_dyfuzor_uniwersalny_k omplet_2szt.html)

dareknik
22-09-2009, 07:15
Bardzo fajny wynalazek i skuteczny.

stock
22-09-2009, 08:30
lepiej jest odbijac od sufitu lepszy efekt i oczywiście bez dyfuzora

śmieszne jest takie gadanie ze lepiej od sufitu bo to czy tamto. Tak naprawdę wszystko zależy od tego GDZIE i JAKIEGO KOLORU jest ten sufit.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/5x38ci-1.jpg
źródło (http://i37.tinypic.com/5x38ci.jpg)

W dalszym ciągu sądzisz że odbijanie od sufitu jest takie dobre... ? Raz strzeliłem to błysk zaginął bez wieści w okolicach żyrandola :D :D :D
Trza kombinować - nieraz od białej tacki, nieraz od ściany, nieraz od białych baloników - każdy orze jak może :D :D

ptr.tmp
27-09-2009, 14:07
Od siebie dodam, że kombinowanie to podstawa :) . Czasem jest tak że nie da się odbić od sufitu. Ostatnio fotografowałem w pomieszczeniu w którym wisiały świetlówki w oprawach z wielkimi odbłysnikami, odbijając błysk od sufitu, na zdjęciach widać było "szlaczki" - światło odbite właśnie od tych odłbyśników. nie wiem czy dyfuzor by pomógł, bardzo możliwe. ścianą sobie wtedy poradziłem:)