PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z zdjeciami nocnymi - D50

jerryw
09-10-2006, 09:19
Witam,

Mam problem z D50 podczas zdjęć nocnych. Gdy robię zdjęcia w trybie preselekcji przesłony lub czasu aparat pokazuje mi dobrany czas (lub przesłonę) LO. Rozumiem ze cos takiego może się zdarzyć, kiedy obiekt jest za ciemny i aparat nie może dobrać czasu (teoretycznie, kiedy wychodzi mu ze czas powinien być dłuższy niż 30s), ale jak wciskam spust to robi zdjęcie i dobiera prawidłowy czas (np. 5 sekund). Niestety w momencie, kiedy wyświetla się LO nie działa korekcja ekspozycji wiec nie można zrobić zdjęcia inaczej jak z ustawieniem dobranymi przez aparat. Miałem na zdjęciach nocnych ze sobą tez pożyczonego Canona 350D i on bez problemu pokazywał mi czas 5s i pozwalał dokonać korekty ekspozycji. Czy w takim razie cos jest nie tak z moim D50 czy po prostu nie radzą one sobie ze zdjęciami nocnymi i jedyna możliwość to tryb M?

Z góry dziękuję za pomoc.

spiritchaser
09-10-2006, 12:12
Zdjęcia nocne jednak najlepiej robić na manualu korzystając z drabinki naświetleń, ewentualnie stosująs pomiar punktory (spot) i mierząc na obiekt, który ma na zdjęciu zostać naświetlony poprawnie. Nie wiem jakiego pomiaru używasz, a pomiar światła wiąże się czasem z ustawionym polem AF a przed wciśnięciem spustu nie jest on wybrany, czyli aparat mierzy ciemność (na przykład) i na wyświetlaczu masz LO, po ustawieniu ostrości na jakiś punkt, okazuje się, że jest on jasny i waga przypisana do niego przez system pomiarowy jest wyższa, więc okazuje się, że jest już możliwy do dobrania czas z zakresu automatyki. Za mało informacji o ustawieniach aparatu, żeby zdiagnozować Twój problem.
Ogólnie jednak nocą polecam M.

december
09-10-2006, 13:28
Ja robię zdjęcia nocne stosując pomiar matrycowy, ale raczej na manualu zawsze. Nie miałem więc większych problemów z pomiarem i łapaniem ostrości. Co mogę polecić, to doświetlanie wybranych elementów (np diodką jakąś), jeżeli jest za ciemno, i zgadzam sie ze spiritchaserem w kwestii pomiaru punktowego, to może pomóc.

MYSZ
09-10-2006, 14:07
Układ pomiaru światła - instrukcja obsługi , ma tez próg zadziałania , wszystko jest w porządku , tak ma byc , LO bo czujniki sobie nie radza z pomiarem - za mało światła . Zdjęcia nocne przeciez tylko i wyłacznie w trybie M , żadne automatyki , bo efekt to bedzie lipa ...

PawelR
09-10-2006, 14:46
Witam,

Mam problem z D50 podczas zdjęć nocnych. Gdy robię zdjęcia w trybie preselekcji przesłony lub czasu aparat pokazuje mi dobrany czas (lub przesłonę) LO. Rozumiem ze cos takiego może się zdarzyć, kiedy obiekt jest za ciemny i aparat nie może dobrać czasu (teoretycznie, kiedy wychodzi mu ze czas powinien być dłuższy niż 30s), ale jak wciskam spust to robi zdjęcie i dobiera prawidłowy czas (np. 5 sekund). Niestety w momencie, kiedy wyświetla się LO nie działa korekcja ekspozycji wiec nie można zrobić zdjęcia inaczej jak z ustawieniem dobranymi przez aparat. Miałem na zdjęciach nocnych ze sobą tez pożyczonego Canona 350D i on bez problemu pokazywał mi czas 5s i pozwalał dokonać korekty ekspozycji. Czy w takim razie cos jest nie tak z moim D50 czy po prostu nie radzą one sobie ze zdjęciami nocnymi i jedyna możliwość to tryb M?

Z góry dziękuję za pomoc.

Temat był już kiedyś na forum i ktoś napisał długie i precyzyjne wyjaśnienie. Zapamiętałem z niego, że wskazanie LO oznacza wyjście poza "gwarantowany" zakres pomiarowy czujnika światła. Efekt jest taki, że aparat dobiera właściwe parametry ekspozycji ale ich nie wyświetla ponieważ pomiar może być obarczony zbyt dużym błędem - stąd wskazanie LO na wyświetlaczu. Poza przejściem na manual nie było chyba żadnej metody obejścia tego zjawiska.

pozdrawiam
Paweł

freefly
09-10-2006, 16:11
PawełIR ma racje. Najwłaściwsza metoda naświetlania na długich czasach to metoda prób i błędów. Światłomierz w aparacie daje prawidłowy pomiar tylko wtedy kiedy natężenie światła jest jest na odpowiednim poziomie.
Trzeba zrobić kilka zdjęć z różnymi ustawieniami ekspozycji i wybrać te, które wg nas jest najlepsze.

jerryw
09-10-2006, 16:26
Dzieki, tak tez zaczalem robic tzn przechodze na tryb M.

ALF
09-10-2006, 23:48
po pewnym czasie będziesz miał światłomierzw w oku :D
bardzo lubię nocne zdjęcia i często je robię...