PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Mieszkaniec szwedzkiego boru

petrus33
11-09-2009, 13:18
Przy okazji moich corocznych wypraw do Szwecji na wielkie szczupaki, staram się zrobić trochę ciekawych zdjęć. Niestety jakoś nie mogę się przekonać (szkoda mi sprzętu) do zabrania lustrzanki na łódkę, dlatego zazwyczaj pstrykam kompaktem Canona. W pażdzierniku znalazłem taki oto okaz. Ważył ponad 1.5kg i wraz z innymi grzybami wylądował w sosie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img29.imageshack.us/img29/2627/img00341m.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img29.imageshack.us/img29/1733/img00351i.jpg)

U-CUT
11-09-2009, 14:23
1 podoba sie.

Spory,widzialem o podobnych gabarytach ale nie tak zdrowego i ładnego.Te co widywałem nazwał bym je kapciami.

Tazek
11-09-2009, 21:39
tak sobie rosną na otwartym terenie ?

Zbysior
11-09-2009, 22:02
Bolsze te grzyby:-D.
Muszę jechać do Szwecji może wreszcie wypatrzył bym grzyba:-D.

seele
12-09-2009, 11:55
Super... jak się przyrządza borowiki po szwedzku? :)

szela
12-09-2009, 12:19
Super wielgus!!!
A to na pewno Szwecja a nie rejony Czarnobyla :D

eskimos
12-09-2009, 19:38
Powinieneś postawić chociaż zapalniczkę obok żeby można było wyobrazić sobie skalę .

P.S. My to się chyba znamy skądś : )

tak sobie rosną na otwartym terenie ?

W Skandynawii mało kto zbiera grzyby , w Norwegii można uzbierać na zupę grzybową spacerując po trawniku przed blokiem : ))))

Mellan
12-09-2009, 19:49
...
W Skandynawii mało kto zbiera grzyby , w Norwegii można uzbierać na zupę grzybową spacerując po trawniku przed blokiem : ))))

Pozwolę się nie zgodzić z tą opinią.
Otóż bardzo wielu zbiera grzyby, ale lasów tu jest tyle, że są nie do wyzbierania.
Zdarza mi się wyskoczyć nie tyle "na" ile "po". Jedziesz samochodem i zerkasz w las. Jak widzisz, że są, to się zatrzymujesz i w promieniu 30m w ciągu 15 min. masz koszyk. Dużo jest kozaków, ale są i podgrzybki, prawdziwki, maślaki. Niewiele jest robaczywych.

Zbysior
12-09-2009, 19:53
U nas też grzyby rosłyby na trawnikach, gdyby tylko dały radę przebić się przez psie kupki:-D.

karmel
12-09-2009, 21:31
Niezła sztuka:-) Ja byłem w szoku jak zobaczyłem ile grzybów rośnie w Skandynawii. Normalnie to do grzybobrania nie mam cierpliwości, ale tam nawet ja mógłbym zostać grzybiarzem :-)

eskimos
12-09-2009, 21:43
Pozwolę się nie zgodzić z tą opinią.
Otóż bardzo wielu zbiera grzyby, ale lasów tu jest tyle, że są nie do wyzbierania.
Zdarza mi się wyskoczyć nie tyle "na" ile "po". Jedziesz samochodem i zerkasz w las. Jak widzisz, że są, to się zatrzymujesz i w promieniu 30m w ciągu 15 min. masz koszyk. Dużo jest kozaków, ale są i podgrzybki, prawdziwki, maślaki. Niewiele jest robaczywych.

Mieszkam w Norwegii już dość długo , sporo czasu spędzam włócząc się po lasach za zwierzyną , oprócz rodaków czy innych przyjezdnych z naszych okolic zbierających grzyby spotkałem żeby nie skłamać 4-5 Norwegów i to jeszcze dziadków pamiętających czasy kiedy u nich była jeszcze większa bieda niż w Polsce , spotkać młodych w lesie na takiej czynności to naprawdę sztuka .

Mellan
12-09-2009, 21:53
W Szwecji częściej zbierają. Z rozmów wiem, że wielu zaprzestało po Czarnobylu, ale dziś niewielu o tym pamięta. Za grzybami po lasach rzadko łażą, bo jest ich dużo na obrzeżach.
Bywam co jakiś czas w Norwegii, ale głównie w Oslo i jakoś nie miałem czasu zainteresować się jak to tam wygląda. Pozdrawiam z Västra Götland :)

petrus33
12-09-2009, 23:12
No i proszę jaka dyskusja się rozwinęła :-D
Jeżdżę do Szwecji od 1996r dwa, trzy razy w roku na ryby, głównie polujemy na gädda, gos i abborre(szczupak, sandacz i okoń) Przy okazji wchodzimy do lasów. Lasy są dziewicze i jeszcze nie spotkałem nikogo zbierającego grzyby. A tych jest mnóstwo, rosną do chwili, kiedy załamią się pod własnym ciężarem. Coś pięknego !!
Występują wszystkie gatunki, które mamy w Polsce. We wrześniu i pażdzierniku można znależć prawdziwki, mające grubo powyżej 2kg.......to prawdziwe giganty lasu.

Bardzo poważnie zastanawiam się nad przeprowadzką do Szwecji na stałe, moim rejonem będzie dobrze mi znany Smaland. Uważam Szwecję za jeden z najpiękniejszych krajów na świecie i najbardziej cywilizowanych. O przyrodzie to nawet nie wspominam, bo to dla nas Polaków, byłaby kompletna abstrakcja :)))
pozd