Zobacz pełną wersję : Jaki analog do portretu?
esioletz
09-10-2006, 01:07
Jak w temacie, zastanawiam się nad kupnem analoga który dobrze spisze się w foto. portretowej. Tzn. będzie dobrze współpracował z 50 i 85 AF D. Zależy mi na czymś raczej tanim. Jedyne co mi chodzi po głowie to Nikon 90x i F801s, czy możecie mi doradzić?
Władca Pixeli
09-10-2006, 01:33
Zależy mi na czymś raczej tanim. Jedyne co mi chodzi po głowie to Nikon 90x i F801s, czy możecie mi doradzić?
Już wybrałeś :)
Nikon F3 ... ze wzgledu na matowke i komfort pracy.
No tak F3, świetny sprzęt tylko...........nie będzie współpracował z wymienionymi przez kolegę obiektywami. F3 posiada inny bagnet.
a to ciekawe - mogę spytać jaki to inny bagnet tam jest?
hmmm :P cos nowego :) nawet nie wiedzialem ze moja F3 ma jakis inny bagnet :D jak to sie mozna wielu ciekawych rzeczy dowiedziec...
shakk - sprawdź, może ci obiektywy od canona pasują :)
Muszę przyznać sie do błędu, otóż przed chwilą przejrzałem książkę pt.'' System Nikona" autorstwa Marcina Górko i jest mi wstyd.
Pomyliłem F3 z Nikonem SP, dużo starszym aparatem. To był aparat który został zastąpiony pierwszym modelem serii F, czyli Nikonem F. Poprzednie mocowanie obiektywów miało symbol N. Wraz z powstaniem Nikona F firma zmieniła też sposób mocowania obiektywów na mocowanie używane do dnia dzisiejszego, czyli F.
W Nikonie F3 sposób mocownia lamp błyskowych był zupełnie inny, a nie mocowanie obiektywów.
Jescze raz przepraszam za wprowadzenie w tak poważny błąd.
zostało wybaczone :) dobrze, że miałes odwagę to napisać i to przyznać.
Inne mocowanie lampy w F3 to nie problem, masz zawsze gniazdo PC do lamp zewnetrznych/studyjnych.
Troche gorzej z synchro 1/80.
Kostka AS-17 załatwia sprawę lamp w F3.
Staram się nie pisać głupot, ale czasami zdarza się człowiek z rozpędu coś palnie. Ale jak juz wypowiem się głupio, to zawsze przyznaję sie do błędu, ponieważ mam wyrzuty sumienia , ze kogoś oszukałem, nawet jesli nie było to z premedytacją.
F 90x jest świetną maszyną - przynajmniej wiesz co trzymasz w ręcę i jest spora szansa że nie będzie to kilkunastoletni dziadek :grin: jak jego poprzednik - a jak szaleć to może manualną matówkę ...