PDA

Zobacz pełną wersję : BF/FF Sigma 24-70 ostatni model

xcebikx
11-09-2009, 10:32
Witam! Drodzy forumowicze. Wypożyczyłem wczoraj wyżej wymienioną Sigmę. Sprawdzając w ProCentrum wszystko wydawało się OK, jednak po zrobieniu kilku zdjęć na imprezie... totalna porażka.O ile na ogniskowej 24 BF i FF jest niezauważalny, o tyle po zmianie ogniskowej na większą występuje on na każdym zdjęciu!!! Czy miał ktoś z Was podobny problem? Czy powinienem iść do SProCentrum po inny obiektyw?
Z góry dzięki

artful
11-09-2009, 10:51
masz BF i FF jednocześnie na jednej ogniskowej? :-)

Fefka
11-09-2009, 12:27
Napisz jaka puszka i no może jakieś sample wrzucisz...

Silvver
12-09-2009, 10:38
Jakiś miesiąc też miałem tą nową Sigmę z ProCentrum pożyczoną. Jak skorygowałem w moim D300 24mm to na 70mm był FF lub BF (już nie pamiętam). Podobnie jak ustawiłem poprawnie 70mm to gdzie indziej były problemy. Dobrze, że to było wypożyczenie tylko przed zakupem bo nie zamierzam wysyłać obiektywu za 3500 do serwisu od razu po zakupie. Obiektyw oddałem i na razie dziękuję Sigmie. Po drugie nie wiem czy dało by się to skorygować. Oni regulują chyba tylko jak braknie Ci skali w korpusie a taki rozjazd jak u mnie to już nie wiem.

xcebikx
13-09-2009, 12:20
Oczywiście, że nie mam jednocześnie BF i FF :) Podczepiałem do D80 i do D300. Oczywiście po pierwszym dniu od wypożyczenia, oddałem to szkło do SPC i powiedziałem jaki jest problem. Pan, który tam pracuje powiedział mi, ze z tym obiektywem nieustannie są problemy. To jest dopiero zadziwiające. Sigma wypuszcza nowe szkło, które ma jeszcze lepiej współpracować z Canonem i Nikonem a okazuje się, że jest gorzej niż w przypadku poprzedniej wersji tego obiektywu! Muszę jednak pochwalić obsługę, bo bez problemu wymienili mi ten obiektyw na 70-200. Fakt, faktem szerokiego kąta nie ma, ale na powietrzu jest bardzo przyzwoicie (do 135mm hehe, ale to Sigma :D).