PDA

Zobacz pełną wersję : Vivitar 285HV + Phottix Tetra PT-04 II

pewex
10-09-2009, 14:42
Jak wygląda współpraca ww lampki z ww zestawem. Jestem początkującym strobista : D i zląkł mnie opis Tetry
"Vivitar: 282HV (starsze modele 285/283 działają przez gniazdo synch. PC)". Szukałem sporo na necie i forum, ale jeżeli chce zainwestować w ten sprzęt wolałbym żeby ktoś mi powiedział wprost o co chodzi : D Nie lubie domysłów, zwłaszcza jeśli chodzi o mój skromny budżet. : )

adolfik9501
10-09-2009, 17:15
Starsze 285 (chyba bez HV na obudowie?) mają dupne napięcie na stopce, a tetra jest bodaj do 12V...

Tu (http://www.vivitar.com/products.php#) sobie poszukaj i zobacz jak wygląda obecnie 285HV. Co się zaś tyczy 283 to do nich trza osobny regulator mocy błysku...

EDIT: nowsze egzemplarze, tych starszych 285 też miały podobno obniżone napięcie...

kilka linków do zakończonych aukcji na Alledrogo:

Vivitar 285 (http://www.allegro.pl/item729496969_vivitar_285_zoom_thyristor_vari_powe r_jak_nowa.html)

Sunpak 383 (http://www.allegro.pl/item688394164_sunpak_383_super_porownaj_do_vivitar _285hv_285_hv.html)

slider
11-09-2009, 10:37
E tam.

Chińczyki wytrzymały nacisk jaki dałem im podłączając starego Soligora(ok 100Volt) i Topce(60Volt). Wszystko podłączałem poprzez ich żółte stópki.
Nie wiem może trafiłem na rasowych chińczyków :D

Kiedys mialem takie same pytanie przy zakupie wyzwalaczy. Czy chińczyki wytrzymają napięcie jakie potraktuje ich, żeby nie okazało się że będą usmażone.
Wytrzymały.

Pozdrawiam

pewex
11-09-2009, 11:16
super dzieki za odpowiedz : D czyli smialo kupuje ^ ^

adolfik9501
11-09-2009, 11:19
Tylko Di622 nie pójdzie na radio...

pewex
11-09-2009, 11:35
dlaczego ?

adolfik9501
11-09-2009, 11:56
Bo taki patent Nissin (Di466 jak i Di622) ma. Odpalanie zdalne tylko z wbudowanej fotoceli. Z tym, że w Di622 lampa odpalająca musi być w TTL (przedbłyski), a w Di466 może być w TTL jak i w manualu. Się im nudziło i tak se wymyślili.

EDIT: jak masz zdolności manualne możesz zrobić MODa (http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157615498872326/?search=nissin)

pewex
11-09-2009, 14:46
no ale jak kupie chinczyka i postawie go na radiowym wyzwalaczu to mi wyzwoli przeciez lampe....

adolfik9501
11-09-2009, 14:57
Radiowy wyzwalacz nie wyzwoli Di622/466. Chyba, że zrobisz moda i będziesz wyzwalał przez kabelek. Vivitara 285HV wyzwolisz.

Jacek_Z
11-09-2009, 18:09
Z jakiego powodu ma nie wyzwolić radiowo lampy? Lampa 622 ma tryb manualny.
Zrobienie sobie gniazdka na jack to jakaś wygoda dla tych co pracują z PW, ale dlaczego niby nie da rady zewrzeć środkowego styku z masą, korzystając ze stopki lampy?
Ja mam zrobiona przejściową kostkę z wychodzącym kabelkiem (zakończony małym jackiem) i wsuwam w te kostkę jakąkolwiek lampę.
Nie próbowałem wyzwolić nissina 622 (bo go nigdy an oczy nie widziałem), ale dlaczego on jest taki niezwykły, że inne lampy sie da, a on - (niby) nie?

adolfik9501
11-09-2009, 21:16
Ja tam wróżką nie jestem i nie wiem czemu te Nissiny (Di466/622) takie niezwykłe, ale w necie info o tym ZONKu jest...

1. Info ze strony producenta:

(...)The Di622 is not compatible with traditional flash systems or studio flash systems.

2. Cytat posta z forum optyczne.pl gościa co sobie wcześniej teścik Di622 robił:

"No i niestety jest podstawowy zonk z tym Nissinem. Tak podstawowy, że nawet nie sprawdzałem tego przed zakupem i nie pytałem, bo wydawało mi się to oczywiste, że to musi działać. Mianowicie lampa ta w trybie całkowicie manualnym (ręczny wybór mocy, a nie TTL, nieaktywny slave systemu bezprzewodowego) nie odpala z tradycyjnego środkowego pinu na gorącej stopce. Czyli nie działa w połączeniu z kostką ze złączem PC, itd. Do takiej pracy wymaga podpięcia do aparatu, zupełnie tak, jakby wymieniał jakieś informacje pozostałymi pinami, pomimo wyłączonej diody wskazującej na aktywność trybu TTL.
Sprawdziłem to w moim egzemplarzu, oraz uprzejmi panowie z wrocławskiego Sigma Centrum sprawdzili w drugim egzemplarzu u nich. Kostka na pewno sprawna, bo z 580 EX II odpala. Zresztą zgodnie z tradycyjnym podejściem nawet kawałek drutu odpali 580 EX po zwarciu środkowego pinu z metalową stopką. W Nissinie po zwarciu pinu z blaszkami wokół stopki - nic się nie dzieje.
Na szczęście jako bezprzewodowy slave działa sprawnie, ale to tylko połowa sukcesu."

3. U nas na forum choćby w wątku o tej lampie też o tym wspominają.

4. No i oczywiście dyskusje u strobistów na flickru potwierdzają dowcip producenta ;)

EDIT: Dotyczy pkt.2 Gość cytuje majla od dystrybutora:

Mam wyjaśnienie od polskiego dystrybutora Nissina, firmy Migomex w sprawie problemu z wyzwalaniem tej lampy ze środkowego pinu. Niestety ten typ tak ma :(

Cytując z maila pana Leszka Dyrdy:
Otóż lampa Nissin Di622 zdalnie wyzwalana jest za pomocą przedbłysków lampy sterującej (master). Musi to być cyfrowa lampa, gdyż pojedynczy błysk nie wyzwoli błysku Di622. Jest to prosty "slave" nie mający nic wspólnego z systemem Wireless TTL. Nie ma tu więc mowy o "porozumiewaniu się" np. z lampą sterującą i moc błysku musi być ustawiana ręcznie.

Odnośnie zdalnego wyzwalania Di622 za pomocą fotocel, wyzwalaczy radiowych, czy kabla PC przez stopkę, potwierdziły się moje przypuszczenia. Lampa ta, jak podkreśla producent przeznaczona jest do współpracy tylko i wyłącznie z lustrzankami cyfrowymi, co w praktyce oznacza, że nie komunikuje się z aparatem przez centralny kontakt (X synch contact). Di622 po prostu nie widzi go a do jej wyzwolenia konieczny jest sygnał TTL podawany przez piny sterujące. Ponieważ wszystkie wspomniane wyzwalacze generują tylko prosty sygnał na centralny styk, lampa nie reaguje.

Dla pocieszenia mogę poinformować Pana, że nowa wersja Di622, która wg zapowiedzi ma się pojawić w przyszłym roku ma "widzieć" centralny styk, podobnie zresztą jak model Di866, którego wersję do Nikona mamy otrzymać już w sierpniu.

I to zamyka mój problem.

-------------------------------------------------------------------------

Jacek_Z
11-09-2009, 23:04
No to faktycznie, lampa ewenement. Całe życie sie człowiek uczy. Dzięki za wyjaśnienia :-D