Zobacz pełną wersję : d80 a SDHC Ultra II gb
postregiment
10-09-2009, 10:29
Jako, że chciałbym kupić tę kartę http://allegro.pl/item735189431_szybki_sandisk_sdhc_ultra_ii_8gb_15_ mb_s_od_ss.html ale w sieci znajduję sprzeczne informacje na temat kart SDHC 8gb i większych w d80kach - jedne osoby piszą, że niby obsługuje tylko 4gb - w związku z tym szybkie pytanie - czy taka karta jak w linku będzie śmigać w d80, czy ktoś przetestował to na swojej puszce?
U mnie działała bez problemu
Dante_85
10-09-2009, 11:27
Pytanie tylko czy to nie podróbka ostatnio pełno ich na rynku.
postregiment
10-09-2009, 11:27
http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d80/pdf/D80_16p.pdf jako tako podają ifno że tylko do 8gb :/
Wojtek Mąka
10-09-2009, 11:42
no kup dwie po cztery albo szesc po 2 gb. po co ci taka wielka karta? Walnie napęd i stracisz setki zdjęć
Uściślę - karta 8 gb działała bez najmniejszych problemów. Karta oryginalna, kupiona u oficjalnego dystrybutora Sandisk. Jak z większymi pojemnościami to nie wiem. Nie lepiej zamiast jednej dużej kupić dwie mniejsze? Na pewno będzie to bezpieczniejsze dla danych.
Ps. Wojtek mnie ubiegł ;)
postregiment
10-09-2009, 11:53
nie chcę kupować dwa razy do 4gb czy inne rozwiązania ponieważ większa karta to większa wygoda dla mnie.
w D80 działają i SanDiski SDHC 16 GB Ultra II - testowane choćby przeze mnie, tylko po co? to jest jakieś 1200-1400 NEFów, albo ok. 3000 JPGów w maksymalnej jakości - jak walnie taki zbiorek to bedzie niemiło
postregiment
10-09-2009, 12:07
a w takim razie na 4gb raw + jpg fine ile wejdzie?
fader_audio
10-09-2009, 12:11
u mnie na 4gb jpg fine wchodziło ok 1000 fotek, w zależnoście od warunków i innych parametrów. wydaję mi sie że 4 gb jest w zupełności wystarczająca. osobiście mam 4gb i 2gb, więcej mi nie trzeba. Pozdrawiam
a w takim razie na 4gb raw + jpg fine ile wejdzie?
Ja mam 218 na 4GB Extreme III
nie chcę kupować dwa razy do 4gb czy inne rozwiązania ponieważ większa karta to większa wygoda dla mnie.
Twoj wybor ale ja mam 4 karty po 4gb i czuje sie spokojniejszy kiedy na dlugim wyjezdzie mam zdjecia na osobnych kartach......a jak padnie tobie 8gb???! co wtedy? caly 1000 zdjec tylko we wspomnieniach....
D40 spokojnie dziala Sandisc Ultra II i Sandisc Extreme III a technologia chyba podobna wiec w D80 spokojnie.....
Twoj wybor ale ja mam 4 karty po 4gb i czuje sie spokojniejszy kiedy na dlugim wyjezdzie mam zdjecia na osobnych kartach......a jak padnie tobie 8gb???! co wtedy? caly 1000 zdjec tylko we wspomnieniach........
wobec powyższego jestem jeszcze bardziej spokojny, bo mam 5x 1gb i 1x2gb :)
Piotrek_B
10-09-2009, 15:02
W moim D80 SanDisk Ultra II SDHC 16gb działa bez żadnych problemów.
nie wiem czy wygoda :) nie wiem ile zdjęć robisz i jak często je zgrywasz - w moim wypadku zapasowa karta to mus - idziesz coś focisz, wracasz chcesz to czy zgrać czy też podejrzeć na kompie, masz - dajmy na to czytnik wbudowany w laptoka - kompa wyłączasz, zapominasz zabrać karty z kompa - widzisz coś fajnego - chcesz focić - a tu d**a karta została w kompie i co :) ? to kolejny argument po tym że karta najnormalniej w świecie może paść :D
u mnie na 4gb sandiska jpg fine - ok 540 fotek - raw ok 340, raw + fine 260 z tego co pamietam
postregiment
10-09-2009, 15:26
nie wiem czy wygoda :) nie wiem ile zdjęć robisz i jak często je zgrywasz - w moim wypadku zapasowa karta to mus - idziesz coś focisz, wracasz chcesz to czy zgrać czy też podejrzeć na kompie, masz - dajmy na to czytnik wbudowany w laptoka - kompa wyłączasz, zapominasz zabrać karty z kompa - widzisz coś fajnego - chcesz focić - a tu d**a karta została w kompie i co :) ? to kolejny argument po tym że karta najnormalniej w świecie może paść :D
No panowie ogarnijcie się trochę. To jakiej wielkości karty kto używa to sprawa indywidualna zależna od potrzeb danego użytkownika, a ja jakoś nie mam obaw. Robiłem śluby gdzie miałem cały ślub na karcie 16gb i tak parę razy, ale wiadomo, że na ślub czy poważniejsze rzeczy bierze się nie tylko drugą kartę, ale i drugą puszkę.
Wątek ten dotyczy obsługi przez d80 kart sdhc większych niż 8gb, a nie funkcjonalności używania dużych kart.
Ogarnijcie się proszę :)
fotouser
10-09-2009, 15:27
u mnie w d80:
1 raw = 8-10 mega
1 jpg fine = 2-4 mega