Zobacz pełną wersję : Eizo 2232 - nierównomierne podświetlenie matrycy
cetoslava
09-09-2009, 20:47
Witam,
Stałam się posiadaczem ww. monitora. Stoi u mnie od wczoraj, aktualnie godzin przepracowanych zaledwie 7.
Czy to normalne, że podświetlenie matrycy jest nierównomierne? Lewy dolny róg jakby świecił nieco słabiej, przez to (albo może i nie przez to), jest wrażenie lekkiego, jego zielonego zafarbu.
Czy tego typu wada może być podstawą do reklamacji? Czy nie ma sensu bo i tak mi stwierdzą, że wszystko mieści się w ich normie i mam po prostu pecha bo trafiłam na taki egzemplarz.
Jest szansa, że po trochę większym przepracowaniu to się jakoś wyrówna? A może konieczna jest kalibracja albo pogrzebanie w ustawieniach (na razie są fabryczne) i będzie ok?
No i czy jest sens się tym w ogóle przejmować...? Przy tak mocno uszczuplonym portfelu, nie ukrywam, że trochę mnie to martwi.
Witam,
Stałam się posiadaczem ww. monitora. Stoi u mnie od wczoraj, aktualnie godzin przepracowanych zaledwie 7.
Czy to normalne, że podświetlenie matrycy jest nierównomierne? Lewy dolny róg jakby świecił nieco słabiej, przez to (albo może i nie przez to), jest wrażenie lekkiego, jego zielonego zafarbu.
Czy tego typu wada może być podstawą do reklamacji? Czy nie ma sensu bo i tak mi stwierdzą, że wszystko mieści się w ich normie i mam po prostu pecha bo trafiłam na taki egzemplarz.
Jest szansa, że po trochę większym przepracowaniu to się jakoś wyrówna? A może konieczna jest kalibracja albo pogrzebanie w ustawieniach (na razie są fabryczne) i będzie ok?
No i czy jest sens się tym w ogóle przejmować...? Przy tak mocno uszczuplonym portfelu, nie ukrywam, że trochę mnie to martwi.
Wejdź na ten link poniżej, ściągnij to zdjęcie. Zrób full screen i zrób zdjęcie monitora. Wrzuć tu zobaczymy jak to wygląda. Takie rzeczy się zdarzają w tym przedziale cenowym. Zafarby też, ale często znikają po jakimś czasie. Trzeba wygrzać matrycę. Z nierównomiernym podświetleniem może być gorzej. Kalibracja nie ma nic wspólnego z równomiernym podświetleniem, na pewno nie w tym modelu. Ale jak kupiłaś przez internet to możesz zwrócić w ciągu 10dni.
Link
http://img179.imageshack.us/img179/7053/pomaranczowyb.jpg
cetoslava
09-09-2009, 21:27
Nic nie wyjdzie ze zdjęcia monitora, już na etapie zakładania wątku kombinowałam, ale przy krótkim czasie wyszło tęczowo, przy dłuższym w paski. Na tym pomarańczowym wygląda ok. Najgorzej jest przy jasnym szarym, białym (kolorystyce jasnej wersji forum).
Poza tym nie jest to jakaś duża różnica w jasnościach między lewym dolnym a resztą, więc nie wiem czy zdjęcie by to oddało. Tym nie mniej ja ją dostrzegam, szczególnie to lekkie wpadanie w zieleń. Z resztą najpierw pomyślałam o zafarbach, dopiero później zwróciłam uwagę na jasność. Więc jeśli to zwykły zafarb, a różnica w jasności to po prostu złudzenie, zasiałeś ziarnko nadziei ;)
Kupiłam w sklepie, a oni sprowadzali na moje zamówienie ponoć prosto od dystrybutora.
Nic nie wyjdzie ze zdjęcia monitora, już na etapie zakładania wątku kombinowałam, ale przy krótkim czasie wyszło tęczowo, przy dłuższym w paski. Na tym pomarańczowym wygląda ok. Najgorzej jest przy jasnym szarym, białym (kolorystyce jasnej wersji forum).
Poza tym nie jest to jakaś duża różnica w jasnościach między lewym dolnym a resztą, więc nie wiem czy zdjęcie by to oddało. Tym nie mniej ja ją dostrzegam, szczególnie to lekkie wpadanie w zieleń. Z resztą najpierw pomyślałam o zafarbach, dopiero później zwróciłam uwagę na jasność. Więc jeśli to zwykły zafarb, a różnica w jasności to po prostu złudzenie, zasiałeś ziarnko nadziei ;)
Kupiłam w sklepie, a oni sprowadzali na moje zamówienie ponoć prosto od dystrybutora.
Matryca aparatu jest czulsza niż ludzkie oko. I to nawet gorzej wygląda niż w rzeczywistości. Najlepiej to zrobić w ciemnym pokoju, jasność na ok 40 %. Nie ma bata, nierównomierność podświetlenia musi wyjść. Na takim pomarańczowym wyjdą różne odcienie od ciemnopomarańczowego po jasnopomarańczowe. Żadne fale . Ważne tylko, aby nie przepalić bo wtedy będzie wszędzie równo. Mam jeszcze zielony , szary i niebieski.
Poza tym nie ma to znaczenia skąd to sprowadzili. Takie kwiatki się zdarzają. Można zamówić monitor u Pana Tomasza selekcjonowany. Płaci się więcej, ale ma się większą pewność, że podświetlenie będzie równe.
Eizo serii S nie ma stabilizacji podświetlenia więc idealnie nigdy nie będzie. Efekt nierównomierności jest uwypuklony charakterystyką kątową wyświetlacza, który w S2232W ma postać jaśniejszego X. Defekt jest widoczny przede wszystkim przy dużej jaskrawości i ciemnym pomieszczeniu. Oczekiwania idealnego monitora obserwowanego w takich warunkach są z góry skazane na niepowodzenie. Proponuję zmniejszyć jaskrawość do 10%, zapalić jakieś światła i dostrzegalność będzie niemal zerowa. Nawiasem mówiąc, warunki eksploatacji monitora będą wówczas, przy okazji, znacznie bardziej bliskie zalecanym.
Eizo serii S nie ma stabilizacji podświetlenia więc idealnie nigdy nie będzie. Efekt nierównomierności jest uwypuklony charakterystyką kątową wyświetlacza, który w S2232W ma postać jaśniejszego X. Defekt jest widoczny przede wszystkim przy dużej jaskrawości i ciemnym pomieszczeniu. Oczekiwania idealnego monitora obserwowanego w takich warunkach są z góry skazane na niepowodzenie. Proponuję zmniejszyć jaskrawość do 10%, zapalić jakieś światła i dostrzegalność będzie niemal zerowa. Nawiasem mówiąc, warunki eksploatacji monitora będą wówczas, przy okazji, znacznie bardziej bliskie zalecanym.
EIZO S w wielu modelach ma stabilizację ... nie ma jej co prawda np. EIZO S2031W ... ale np. EIZO S2231 już ją posiada.
Co do X ... muszę się temu przyjrzeć ale przy jaskrawości 20 w zaciemnionym pokoju chyba tego nie widziałem.
EIZO S w wielu modelach ma stabilizację ... nie ma jej co prawda np. EIZO S2031W ... ale np. EIZO S2231 już ją posiada.
Stabilizację równomierności podświetlenia ekranu, bo o niej piszę, mają tylko SX i niektóre CG.
Co do X ... muszę się temu przyjrzeć ale przy jaskrawości 20 w zaciemnionym pokoju chyba tego nie widziałem.
Eizo jest generalnie równo oświetlone, nawet tanie modele. Aby zobaczyć nierówności, trzeba stworzyć niekorzystne warunki, czyli monitor na 100% w ciemności.
Stabilizację równomierności podświetlenia ekranu, bo o niej piszę, mają tylko SX i niektóre CG.Skoro już się czepiamy słów. Stabilizacja kojarzy mi się raczej z czymś zmieniającym się w czasie (czyli właśnie stabilizacja jasności o której pisałem). ... a DUE to zależność jasności pikseli na stałe wpisana do elektroniki monitora by wyrównać fizyczne nierównomierności.
Skoro już się czepiamy słów. Stabilizacja kojarzy mi się raczej z czymś zmieniającym się w czasie
Za P. Kopalińskim:
Stabilizacja: ustalenie, utrwalenie, ustatecznienie jakiegoś stanu, położenia a. przebiegu zjawiska; ograniczenie wahań, chwiejności.
Czy tego typu wada może być podstawą do reklamacji? Czy nie ma sensu bo i tak mi stwierdzą, że wszystko mieści się w ich normie...
Tak, z pewnością nierównomierności podświetlenia, o których piszesz mieszczą się w normie. Mam podobny przoblem z Eizo 2110. Wysyłałem go nawet do serwisu, ale norma jest mało rygorystyczna i odesłali mi z powrotem, nic z nim nie robiąc. Oni mierzą średnią luminancję w 9 prostokątach dzielących ekran i dopuszczalne są dość spore rozbieżności, ale dokładnie ile, to nie pamiętam.
Do tego przez środek ekranu (góra-dół) widoczny jest nieregularny pas również o zielonkawym zafarbie - nie wiem co to jest i czy mogłoby podlegać rekalamcji, ale obawiam się, że ich norma to dopuszcza (a może nie mają na to normy?)...
Tak, z pewnością nierównomierności podświetlenia, o których piszesz mieszczą się w normie. Mam podobny przoblem z Eizo 2110. Wysyłałem go nawet do serwisu, ale norma jest mało rygorystyczna i odesłali mi z powrotem, nic z nim nie robiąc. Oni mierzą średnią luminancję w 9 prostokątach dzielących ekran i dopuszczalne są dość spore rozbieżności, ale dokładnie ile, to nie pamiętam.
Do tego przez środek ekranu (góra-dół) widoczny jest nieregularny pas również o zielonkawym zafarbie - nie wiem co to jest i czy mogłoby podlegać rekalamcji, ale obawiam się, że ich norma to dopuszcza (a może nie mają na to normy?)...
ISO13406-2 mówi o 20, czy nawet 25% różnicy jasności, mierzonej między najjaśniejszym i najciemniejszym pomiarem robionym w prostokątnej siatce na całym ekranie. Ilość punktów pomiarowych jest regulowana dodatkowo w serwisówce i jest zależna od wielkości ekranu.
cetoslava
10-09-2009, 17:13
Matryca aparatu jest czulsza niż ludzkie oko. I to nawet gorzej wygląda niż w rzeczywistości. Najlepiej to zrobić w ciemnym pokoju, jasność na ok 40 %. Nie ma bata, nierównomierność podświetlenia musi wyjść. Na takim pomarańczowym wyjdą różne odcienie od ciemnopomarańczowego po jasnopomarańczowe. Żadne fale . Ważne tylko, aby nie przepalić bo wtedy będzie wszędzie równo. Mam jeszcze zielony , szary i niebieski.Nie no, i tak oszczędzę sobie cykania fot monitora, bo próbowałam nic na nich nie widać (oprócz winiety obiektywu i różnobarwnych efektów). Poobserwuję, może po jakimś czasie się wyrówna (przynajmniej kolory) a jak nie to trudno.
Poza tym nie ma to znaczenia skąd to sprowadzili. Takie kwiatki się zdarzają. Można zamówić monitor u Pana Tomasza selekcjonowany. Płaci się więcej, ale ma się większą pewność, że podświetlenie będzie równe.Napisałam gdzie, żeby zaznaczyć, że niestety nie wchodzi w rachubę zwrot, bo kupione na miejscu, nie wysyłkowo. Poza tym wiąże się z tym sporo nerwów, oczekiwanie na kase, albo na inny egzemplarz, a już mnie straszono, że kupiłam podobno jedną z ostatnich sztuk, bo znów pojawił się nowy model 2233 i ten już nie będzie produkowany. Ile w tym jest prawdy - nie wiem.
Proponuję zmniejszyć jaskrawość do 10%, zapalić jakieś światła i dostrzegalność będzie niemal zerowa. Nawiasem mówiąc, warunki eksploatacji monitora będą wówczas, przy okazji, znacznie bardziej bliskie zalecanym.Na takich parametrach mniej więcej mam go aktualnie ustawionego. To pytanie z innej beczki - a propos jaskrawości: warto korzystać z funkcji EcoView przy np obróbce zdjęć? Bo przy normalnym użytkowaniu dość fajny bajer, ale nie wiem jeszcze czy nie wpłynie mi to na foty.
No nic. Dziękuję za odpowiedź. Liczyłam, że Pan się wypowie i cieszę się że tak się stało. Jestem nieco uspokojona, bo już się bałam, że trafił mi się jakiś wyjątkowy bubel. Choć ponoć Eizo produkuje równe jakościowo sztuki, więc spodziewałam się mimo wszystko, że będzie trochę lepiej. Ale tragedii nie ma.
Tak, z pewnością nierównomierności podświetlenia, o których piszesz mieszczą się w normie. Mam podobny przoblem z Eizo 2110. Wysyłałem go nawet do serwisu, ale norma jest mało rygorystyczna i odesłali mi z powrotem, nic z nim nie robiąc. Oni mierzą średnią luminancję w 9 prostokątach dzielących ekran i dopuszczalne są dość spore rozbieżności, ale dokładnie ile, to nie pamiętam.No właśnie naczytałam się w sieci o tych normach i to jest jakiś kosmos. Rozumiem, że to masowa produkcja, ale jednak w tej cenie... (dla porównania w pracy - do celów czysto biurowych, mam jakiegoś taniego 20-calowego LG - podświetlony wzorowo, choć kolory, kontrast i inne to dno kompletne :D)
Nie no, i tak oszczędzę sobie cykania fot monitora, bo próbowałam nic na nich nie widać (oprócz winiety obiektywu i różnobarwnych efektów). Poobserwuję, może po jakimś czasie się wyrówna (przynajmniej kolory) a jak nie to trudno.
Zdjęć się nie robi z bliska bo fale będą. Z 1, 2 metrów najlepiej a potem cropa. Ja to robiłem zwykłym kompaktem na ustawieniach manualnych. Poniżej masz przykład jak to mniej więcej wygląda. Lekkie fale , bo robione z bliska, ale widać wyraźnie rozkład kolorów. To przykład matrycy laptopa na TN. Zmiany w kolorach biorą się również z kiepskich pionowych kątów widzenia. Na PVA nie masz takich problemów, więc łatwo można zobaczyć równomierność podświetlenia. Zasad jest taka, aby nie było wielkiej różnicy pomiędzy najjaśniejszym a najciemniejszym miejscem na matrycy bo może drażnić. Małe różnice są do przyjęcia.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/5231/014by.jpg)
Napisałam gdzie, żeby zaznaczyć, że niestety nie wchodzi w rachubę zwrot, bo kupione na miejscu, nie wysyłkowo.
Dlatego monitor lepiej kupować przez internet. Podświetlenie Ci nie pasi zwracasz. A zdarzają się różne matryce. Ten sam model może mieć inne parametry. Jedne są do zaakceptowania inne nie. Ale też zależy od percepcji danej osoby.
No właśnie naczytałam się w sieci o tych normach i to jest jakiś kosmos. Rozumiem, że to masowa produkcja, ale jednak w tej cenie... (dla porównania w pracy - do celów czysto biurowych, mam jakiegoś taniego 20-calowego LG - podświetlony wzorowo, choć kolory, kontrast i inne to dno kompletne :D)
W linku poniżej masz "brightness distribution" Eizo S2231 , na dole ekranu.
http://www.prad.de/en/monitore/review/2008/review-eizo-s2231w-part8.html#Image.
Po lewej na dole masz 113 nitów a na środku 140. Więc w tym przedziale cenowym to norma. Tylko jak wcześniej powiedziałem, różnice mogą być większe lub mniejsze. Na białym, szarym generalnie jasnym tle może przeszkadzać, na ciemnym o wiele mniej.
To tak podaje na przyszłość jak będziesz kupowała ponownie na co zwrócić uwagę :)
Odświeżam, dzisiaj odebrałem swojego Eizo, model 2233 WFS BK - po włączeniu Auto Ecoview ekran ściemniając się w pewnym momencie zaczyna ewidentnie wpadać w zieleń, widać to skokowo - ciemnieje i nagle pojawia się dominanta zielona. Zwrot?
Ekologiczno-ergonomiczne automaty w EIZO mogą wchodzić w obcięcie matrycy. Należy to w pierwszym odruchu powyłączać w diabły.
... po włączeniu Auto Ecoview ...
A dyski twarde, procesory i inną elektronikę też kupujesz w wersji Eco? Przecież samo to słowo śmierdzi z kilometra i w zasadzie jest synonimem kiepskich osiągów większości sprzętów. Wszelkich pomiarów i oględzin dokonywałbym tylko i wyłącznie na jakimś normalnym profilu. Miłego użytkowania :)
Z ciekawości jak macie ustawione gain i jasność w custom? W tym modelu?
Z ciekawości jak macie ustawione gain i jasność w custom? W tym modelu?
Zależy do jakich parametrów są kalibrowane.