Zobacz pełną wersję : Przesiadka D70 na D90
Witam,
Kilka dni temu zdecydowałem się na zmianę body z D70 na D90. D70 mam rozpracowane - aparat nie zaskakuje mnie i raczej dostaje to co chcę. Fotografowałem do tej pory w konfiguracji NEF + JPG low (JPG high w D70 z NEF'em się nie da). 90 % JPG było dla mnie zadawalających. Profile w D70 standardowe (jedynie wyostrzenie na +2).
Po przesiadce na D90 spotkało mnie nie miłe rozczarowanie odnośnie jakości pliku JPG z puszki. Po długich kombinacjach z profilami i ustawieniami stwierdzam że nie ma takiej możliwości żeby z D90 dostać JPG takiej jakości jak D70. D70 w tej opcji to po prostu żyleta ! To co wypluwa D90 w postaci JPG to totalna porażka - plastik na zdjęciach aż miło. Dopiero wywołanie NEF'a daje efekt zbliżony do wyjściowego pliku JPG z D70. Pomijam fakt że mówię o porównaniu JPG Low z D70 z JPG High z D90.
Zaznaczam że nie mówię tu o analizie zdjęcia w powiększeniu 100 % pod mikroskopem a o zwykły rzut oka. JPG z D70 jest mocno ostry ma fajny kontrast przede wszystkim. Właściwie pod każdym innym względem nowa puszka jest lepsza ale niestety jakość JPG uniemożliwia stosowanie tego formatu. Pozostaje robić NEF'y i konwertować do JPG co szczerze mówiąc średnio mi się podoba.
Przypomina mi się historia jak koledzy przesiadali się z D70 na nowe D200, większość była o ile pamiętam niezadowolona z powodu właśnie "miękkich" zdjęć - tłumaczono to silniejszym filtrem AA o ile dobrze pamiętam.
Czy ktoś z kolegów ma podobne odczucia ? Czy ktoś używa D90 równolegle z D70 (np.: jako backup) ?
już wiele wątków traktowało o takich odczuciach po przesiadce...poszukaj w archiwum
edit:
poczytaj to: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=101015
co prawda d50 ale traktuje o tym samym
Po D70 wszystkie Nikony są mydlane. Ciesz się, że ominął cię D200 bo w porównaniu z nim D90 to żyleta :)
Mam tylko D90 i robię tylko w NEF. Początkowo próbowałem NEF + JPG, ale mi również JPGi w ogóle nie przypadły do gustu, więc pogodziłem się z tym i wyłączyłem je.
Ale ostatnio gdzieś tu na forum znalazłem, że warto ustawić w profilu, z którego chce się korzystać w D90 wyostrzanie minimum na +5, podobno dopiero przy tym ustawieniu jest programowe wyostrzanie 0 (ktoś to pisał na podstawie EXIFa), poniżej wartości +5 puszka de facto "zmiękcza" JPGi. Może to pomoże...?
Dokładnie, to pisał o tym versus tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1436051&postcount=86), ale polecam cały wątek (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97848), może niektóre wskazówki się przydadzą :)
Pozdrawiam
Po D70 wszystkie Nikony są mydlane.
To co powiedzieć, jak po d70s zmienia się system? ;>
krzysiekn
12-09-2009, 16:40
Witam.Mam od 4 lat D 70. Mam go rozpracowanego w 100 %.Dla mnie jest super.Jedyna wada to mikro wyświetlacz - 1.8 cala.G... widać,ale można się przyzwyczaić. Niedługo przesiadam się właśnie na D 90.D 300 nie wykorzystam,tak więc szkoda kasy.
stachmuszel
12-09-2009, 19:49
Po D70 wszystkie Nikony są mydlane. Ciesz się, że ominął cię D200 bo w porównaniu z nim D90 to żyleta :)
..ze co? A mialeś D200? Ja jestem po przesiadce z D70s na D200 i jakoś nie odczułem tego co piszesz. W D70s i D200 robię tylko NEF-y.
Pozdr.
..ze co? A mialeś D200? Ja jestem po przesiadce z D70s na D200 i jakoś nie odczułem tego co piszesz. W D70s i D200 robię tylko NEF-y.
Pozdr.
Miałem i różnicę było widać. Oczywiście z Nefa D200 dało się wiele wyciągnąć ale to co było wyrzucane z aparatu było zdecydowanie "miększe" niż obrazki z D70.
Mam d70s i planuje przesiadkę na coś nowszego (jeszcze nie wiem co) i po tym co tu przeczytałem aż sięboje normalnie :P
stachmuszel
12-09-2009, 20:37
Mam d70s i planuje przesiadkę na coś nowszego (jeszcze nie wiem co) i po tym co tu przeczytałem aż sięboje normalnie :P
Nie masz się czego bać. To jest kwestia opanowania ustawień puszki.
Pozdr.
Trudno mi uwierzyć, że jpg BASIC z D70 są lepsze niż jpg FINE z D90. Ja po przejściu z D70s na D90 jestem bardzo zadowolony z jakości jpgów. D90 ma bardzo dużo ustawień wpływających na ich jakość. Może coś przeoczyłeś.
Ja się przesiadałem z D70 na D90. Muszę stwierdzić, że to był bardzo duży skok.
Możliwe, że d70 robi lepsze jpgi - co świadczy jaromir o Twoim wyczuleniu na jakość zdjęć. Ale skoro jesteś wyczulony na jakość zdjęć? To czemu nie używasz tylko NEF?
eldritch
16-09-2009, 13:57
JPG z D70 jest mocno ostry ma fajny kontrast przede wszystkim. Właściwie pod każdym innym względem nowa puszka jest lepsza ale niestety jakość JPG uniemożliwia stosowanie tego formatu. Pozostaje robić NEF'y i konwertować do JPG co szczerze mówiąc średnio mi się podoba.
Przypomina mi się historia jak koledzy przesiadali się z D70 na nowe D200, większość była o ile pamiętam niezadowolona z powodu właśnie "miękkich" zdjęć - tłumaczono to silniejszym filtrem AA o ile dobrze pamiętam.
IMHO jest to kompletna nieprawda - ten kawałek dot. konieczności robienia w nefach zwłaszcza.
Ja się niedawno przesiadłem z D70s na na D200 i różnica w jakości zdjęć (JPGów) jest porażająca - na korzyść oczywiście D200. Bardzo wiele zdjęć z d70s nie nadawało się do dużych odbitek. Szum był potężny. Przejścia tonalne mocne zarysowane - niebo często (zwłaszcza ISO 400) wymagała całkowitej korekty (zmiękczania z czym było dużo roboty). D200 daje świetną bazę dla każdego zaawansowanego amatora - nie potrzeba wiele więcej.
Zdjęcia w JPGU dają się pięknie obrabiać i w żadnym wypadku nie potrzeba robić nefów. Kolory są cudne. Balans bieli w trybie auto w końcu działa. Podobno d90 obrazuje lepiej od D200 - to ja już nie wiem jakiej dziury w całym Ty szukasz.
Janusz Adamczyk
20-09-2009, 11:26
Piszesz, że masz rozpracowany D70. Ja do tej pory wykorzystywałem go sporadycznie bo wnerwiały mnie ciepłe barwy w pomieszczeniach. Nie pomagała zmiana WB z automatu na lampę błyskową, korekty z +3 na -3. Zawsze to samo. Na dworzu jest zupełnie dobrze ale nasycenie kolorów i ostrość też ma wiele do życzenia. Czy ty tez miałeś tego typu problemy?
...wnerwiały mnie ciepłe barwy w pomieszczeniach. Nie pomagała zmiana WB z automatu na lampę błyskową, korekty z +3 na -3.
A jakie było oświetlenie w tych pomieszczeniach, żarówki czy lampa błyskowa?
co prawda opiszę wrażenia po przesiadce z D80 ale...przy odpowiednich ustawieniach D90 - ustawienia zmieniałem również w D80 - nie da się odczuć mega różnicy w jakości JPEGów...powiedziałbym, że ja takiej różnicy nie widzę...(ustawiając odpowiednio puszkę ofcors)
pozdrawiam
Janusz Adamczyk
20-09-2009, 16:08
A jakie było oświetlenie w tych pomieszczeniach, żarówki czy lampa błyskowa?
Żarówki + lampa błyskowa.
Żarówki + lampa błyskowa.
No to chyba masz dominujące światło żarówek. Ustaw WB na żarówki, a na lampę załóż filtr ocieplający. A może odbijasz światło lampy od kolorowych ścian?
Od tego chyba jest ustwienie "PRE" -pomiar balansu bieli. Wystarczy zrbić fotkę białej ściany i już jest OK.
Witam,
Niestety ale muszę się przyznać do błędu i posypać głowę popiołem. Po przerwie wakacyjnej zrobiłem nowe testy i wyniki obejrzałem innymi programami. Moim błędem było porównywanie zdjęć w przeglądarce Google Picassa, to co wyprawia ta aplikacja ze zdjęciami woła o pomstę do nieba. Przy przeglądaniu robiony jest chyba jakiś autokontrast w locie i jakieś inne pierdoły. Nie wiem tylko dlaczego z D70 jest ok a z D90 robi się po tym mydło - być może skalowanie jest większe i stąd problemy.
Generalnie po porównaniu w zwykłej przeglądarce Windowsa jest całkiem ok i nie ma się czego czepiać co do jakości JPG z D90.
Mea Culpa ...