Zobacz pełną wersję : Kabel synchro iTTL SC-28 Nikon - pytanie
Zamówiłem taki oto kabel:
http://www.allegro.pl/item729177538_multifoto_i_ttl_kabel_synchro_ittl_s c_28_nikon_5m.html
Przyznam się szczerze, że kupiłem ten kabel nie mając żadnego doświadczenia z takimi zabawkami. Byłem przekonany, że jak mam lampę(FOMEI PF420 DN) i aparat (Nikon d50) oba sprzęty wspierają iTTL to po prostu kabel zadziała jak "przedłużacz" i wszystko będzie śmigać.
Jednak tak nie jest. Po podłączeniu kabla i lampy aparat nawet nie uruchomi migawki.
Taki kabel działa tylko z konkretnym sprzętem?
marszull
09-09-2009, 20:54
moim zdaniem powinno dzialac, jesli lampa smiga w ittl
co do tego ma migawka?
Jednak tak nie jest. Po podłączeniu kabla i lampy aparat nawet nie uruchomi migawki.
Taki kabel działa tylko z konkretnym sprzętem?a aparat złapał ostrość? Jak masz priorytet ostrości to by uruchomic migawkę musi byc ostro. Może nieoptrzebnie obwiniasz o to lampę/kabel (one raczej nie maja z tym nic wspólnego)
Tak aparat łapie ostrość i niestety nie robi zdjęcia. W wizjerze miga mi ikonka od lampy błyskowej.
Jeśli tylko wykręcę lampę - zdjęcia aparat pstryka normalnie.
Oczywiście lampa działa bez kabla.
Czyli reklamacja kabla?
marszull
10-09-2009, 13:01
Ale kabel nie powinien miec zadnego znaczenia przy wyzwoleniu migawki
migawka powinna sie wyzwalac i z kablem i bez kabla
zdjecia robisz w M?
Tak robię zdjęcia w trybie M.
Dziś zadzwoniłem do tego sklepu, opisałem problem i powiedzieli, że mam wysłać kabel, oni odeślą inny - na ich koszt.
Czyli sobie poczekam.
Dzięki za pomoc - jutro jeszcze tylko sprawdzę jak się zachowa z lampą Nikon SB600
możesz u mnie sprawdzić tą konfigurację na oryginalnym kablu SC-28 :)
Kabel oddałem na gwarancje. Odesłali nowy, bez wad. Jednak wciąż nie działa z lampą FOMEI PF420 DN. Sprawdziłem z lampą SB 600 ... działa. Teraz żałuję, że kupiłem te tańszą lampę!
Darsedz - z miłą chęcią sprawdzę czy ta lampa pstryknie na oryginalnym kablu.
adolfik9501
08-10-2009, 13:14
A w iTTL (lampa) wyzwala na kablu?
EDIT: i sprawdź czy dobrze siadła lampa w sankach (czy pokrywają się piny) bo może coś nie stykać i nie wyzwala...
W żadnym trybie lampa się nie wyzwala na kablu, sprawdzałem wszystkie kombinacje.
Wygląda, że wszystkie piny są na miejscach.
adolfik9501
08-10-2009, 15:22
To w takim razie stawiałbym, że "problem" jest z lampą skoro SB600 działa na tym kablu. "Problem" bo może ten typ tak ma. A może kabel przekazuje "za słabe" impulsy... Jak sprawdzisz u darsedz na oryginalnym kablu to zobaczysz na czym stoisz.
ja mam też problem z takim samym kablem tyle że kupionym w innym sklepie a konkretnie:
jakiś czas temu kupiłem SU 800 , niestety brak praktycznej w użyciu obrotowej głowicy którą mogliby zastosować projektując ten gadżet, zmusił mnie do zakupu SC 28.
Pomyślałem co można schrzanić robiąc kabel (swoją drogą jak na kabel to 150zł też nie mało). Wziąłem sobie 5m żeby mieć jakieś tam zawsze pole manewru. Wykonanie na pierwszy rzut oka OK.
Zapiąłem w domu jakąś lampę i zaczęły się jaja- sama błyskała i mrugał LCD - przeraziłem się że jeszcze coś mi zjara i 3dni później wymieniłem na nowy kabel. Potem ze dwa miesiące nie miałem potrzeby go używać.
Wczoraj na sesji podpiąłem do niego SU800 - nie wiem czy to zbieg okoliczności ale po zapięciu po około 3-5 błysków padła bateria w sterowniku!-po prostu nagle wyłączył się lcd i koniec. Podpiąłem zamiast sterownika SB800 nie pamiętam czy poszedł jeden błysk czy nie ale coś nie działało, nie miałem czasu na rozmyślenia i użyłem wbudowanej jako sterownika.
Dziś w domu wziąłem i podpiąłem sb800 poprzez ten cudowny zamiennik sc28 - niby wszystko błyskało OK, ale gdy chciałem zmienić ustawienia na lampie to okazało się że jest zawieszona i ŻADEN guzik nie działa!-nawet wyzwolenie błysku i nawet po odłączeniu SC28 od lampy!! poprostu zero reakcji na nic i dopiero brutalne wyłączenie przez wyjęcie baterii ją wyłączyło! Na test sb900 na tym kablu nie miałem odwagi.
W tym tygodniu jadę po zwrot kasy i wydam je na oryginalny kabel który wychodzi na to że wart jest każdej złotówki w porównaniu do zamiennika !
Dzięki darsedz!
Sprawdziłem z oryginalnym kablem i wszystko działa jak należy! Też chyba będę próbował zwrócić kabel i odzyskać pieniądze.
Tommy - Twoja sytuacja jest widzę poważniejsza, ja po prostu nie mogę zrobić zdjęcia, lampa zachowuje się tak jak by nie była podłączona do aparatu.
może wasz problem to długość kabla, nie synchronizują się lampa i body... czy ten kabel ma ekran - można to jakoś rozkręcić?
zanim miałem wszystkie to wspaniałe wynalazki jak radio i su to miałem własnej roboty 3 kable do głośników po 20m każdy zakończone wtyczkami PC i wszystko działało, także długość nie ma znaczenia (jakkolwiek to nie brzmi ;) ).
Chyba jest na zatrzask bo nie widzę śrubek, ale skoro mam oddać to nie będę grzebał ;)
Wtedy gdy lampa musi dogadać się z body (komuniakacja 2 stronna) kabel ma znaczenie - jesli pomiędzy sobą wymieniają informacje i kabel łapie zakłócenia (bo jest np nieekranowany) albo jest komunikacja odbywa się po za-długim kablu wtedy mogą być jajca... popatrz sobie na jakiś komponent podłączony do złącza USB kompa - nie zawsze dobry będzie działał na lipnym kablu
a gdyby zakleić taśmą piny - zostawić tylko te "potrzebne"?
zostawiłem tylko jeden pin, ustawiłem manual na lampie - działa. Dzięki za pomoc :)
hehe to takie kable tylko do wyzwolenia błysku to ja jak wspominałem robiłem z kabla od głośnika zamykając się w 5zł z wtyczkami PC synchro;)
hehe :P całkiem tanio. ale pewnie i tak bardziej awaryjnie i mniej stabilnie niż zamiennik delty (który jakościowo jest to d** ale nie ma kasy na oryginał niestety)