Zobacz pełną wersję : czy to powod do zmartwien? d70
zbyszekradwanski
08-10-2006, 21:41
http://img217.imageshack.us/my.php?image=siatkatr9.jpg
mam to na 2 zdjeciach gdzie zachaczylem ze tak powiem pod slonce tzn ze promienie slonca jakos wpadly w szklo
zabamich
08-10-2006, 21:44
Jesli sie nie myle to poprostu odbicie na soczewkach, wiec to nie powod do zmartwien
spiritchaser
08-10-2006, 21:46
Wygląda jak odbicie na soczewce albo filtrze, czasem tak się zdarza...
Też mi sie wydaje ze to tylko refleks, spoko :)
Rajczakowski
09-10-2006, 08:47
jezeli mialbys to na wszystkich fotach - to problem, ale jezeli to sporadyczna sprawa, to daj sobie z tym spokoj. to normalne ze pod swiatlo pojawiają się takie duszki
zbyszekradwanski
09-10-2006, 10:12
dzięki
stresa łapałem
mam to na 2 fotach pod słońce i już się bałem że coś się zjarało czy czy coś :)
lece focić dalej :D
december
09-10-2006, 13:23
Wg mnie to obiektyw, przy robieniu pod światło u mnie też pojawiają się takie blinki, z tym, że są zielonkawe, przy innych ekspozycjach raczej nie zauważam, aha ja robiłem na kitowym 18-55, więc u mnie to raczej wliczone w ryzyko :)
no jezeli masz zalozony tani (niskiej jakosci szklo) filtr, np UV Hamy (ja mam taki) to to jest norma. na kitowym 18-55 juz jest duzo lepiej niz z ww. filtrem. takze nie kus sie na tanie filtry na przyszlosc
puchbeary
09-10-2006, 22:16
blik słoneczny. przeklenstwo normalnie z tym cholerstwem ile ja się nakombinowałem w miniona niedzielę na Świętym Krzyżu żeby tego skurkowaństwa nie bylo to moje. Możesz spokojnie odetchnąc - puszka w porządku
Kolor odbicia zielony czy fioletowy to tylko pochodna koloru warstw (paradox :) ) przeciwodblaskowych
Do zbyszka: jakim szklem robione to zdjecie ?
no jezeli masz zalozony tani (niskiej jakosci szklo) filtr, np UV Hamy (ja mam taki) to to jest norma. na kitowym 18-55 juz jest duzo lepiej niz z ww. filtrem. takze nie kus sie na tanie filtry na przyszlosc
Oo a to ciekawe ... ;)
Taki efekt jest normalny i zależy od kąta padania promieni słonecznych na obiektyw (pierwsze elementy szklane), taki refleks powstaje często właśnie pomiędzy pomiędzy płaską pow. filtra a pierwszą soczewką. Jednak firma filtra np. Hama nie ma tu znaczenia po prostu niektóre mają powłoki antyrefleksowe niwelujące w większości przypadków ten efekt. Do tego służy też min. osłona przeciwsłoneczna. Jednak najlepszym obiektywem z najlepszym filtrem i osłoną (lub bez) można złapać takiego "duszka" ;) ot tak to juz jest gdy patrzymy obiektywem pod słońce.
zbyszekradwanski
13-10-2006, 15:25
robiłem to kitowym 18-55
bez żadnego filtra
dziwna sprawa bo do teraz nie miałem ppodobnego efektu mimo że zdarzało mi się złapać fotkę pod słońce
chyba zależy to od kąta itp,cholera wie