Zobacz pełną wersję : Jak sfotografowac słońce?
Jak w temacie - chciałbym uzyskać na zdjęciu wyraźną tarczę słońca z widocznymi czarnymi plamami na tarczy owej słonecznej. O ile to w ogóle możliwe takim ogólnodostępnym sprzętem fotograficznym małoobrazkowym (cyfrą lub analogiem).
Mi się coś niecoś udało wyrzeźbić, bez rewelacji, więc na razie nic nie pokażę i nie powiem, bo może ktoś wyskoczy z jakimś świeżym pomysłem.
marszull
09-09-2009, 15:09
moze przez maske spawalnicza? tak czy inaczej jakis bardzo mocny filtr szary (a w zasadzie czarny)
Jesli masz kawalek lunetki/teleskopu to mozesz rzutowac obraz na gladka powierzchnie i zrobic jej zdjecie (zamiast celowac w slonce).
Plamy ladnie wyjda (jesli akurat beda widoczne, bo teraz podobno slonce malo aktywne jest i z plamami cienko)
Hm, no właśnie próbowałem tego rzutowania przez lornetkę, plam nie uświadczyłem, ale może to wina niskiej aktywności...
Z tego co pamiętam, jak byłem dziecięciem, robiłem to samo tą samą lornetkę i plamy widziałem.
http://www.terajewicz.pl/2009/04/slonce/
Wykombinowałem jeszcze taki karkołomny nieco sposób:
Rzutuję zamiast lornetką, to jakimś dobrym obiektywem, np. 135/2. Tylko jeśli dobrze rozumiem, nie uzyskam w ten sposób zbyt dużego obrazu słońca na kartce (konkretnie - mniejszy na pewno od klatki filmu).
Więc potem by wypadało to to sfotografować jakimś szkłem makro, czy np. 85mm + mieszek. Tylko nie wiem czy to ma sens. Zanim ktoś odpowie, to po prostu spróbuję.
do tego typu fotografii stosowane sa specjalne filtry szare ND 6.0 (-20EV).
Moonbeam
10-09-2009, 19:29
do tego typu fotografii stosowane sa specjalne filtry szare ND 6.0 (-20EV).
Czy f/36, 1/8000 + jakiś delikatniejszy filtr szary nie wystarczą? Można sobie w ten sposób uszkodzić matrycę?
Hm, no właśnie próbowałem tego rzutowania przez lornetkę, plam nie uświadczyłem, ale może to wina niskiej aktywności...
Z tego co pamiętam, jak byłem dziecięciem, robiłem to samo tą samą lornetkę i plamy widziałem.
Tutaj masz link do aktualnych zdjec z obserwatorium slonecznego, ktore fruwa na orbicie:
http://sohowww.nascom.nasa.gov/sunspots/
jak widzisz, slonce zupelnie czyste.
Czy f/36, 1/8000 + jakiś delikatniejszy filtr szary nie wystarczą? Można sobie w ten sposób uszkodzić matrycę?
przede wszystkim to mozna sobie w ten sposob uszkodzic oczy. jesli chcesz robic foty Slonca to najpierw zaopatrz sie w odpowiedni filtr szary.
Dlatego zacząłem eksperymenty z rzutowaniem. Problem oczu rozwiązuje też użycie trybu LIVE VIEW. A co do przysłon typu 36 to odpada - jakość obrazu będzie tragiczna (chyba że są takie szkła, gdzie taka przysłona nie psuje zdjęcia).
Ale rzeczywiście, słońce czyste teraz. To może ta lornetka się sprawdzi? Poczekamy na plamy, zobaczymy...
Dzięki za odzew wszystkim!
velaskez
11-09-2009, 17:40
A plam teraz nie uświadczysz, bo akurat przypada koniec okresu słonecznego i plam jest kilka albo wcale ich nie ma;)
Moonbeam
11-09-2009, 22:12
A plam teraz nie uświadczysz, bo akurat przypada koniec okresu słonecznego i plam jest kilka albo wcale ich nie ma;)
Fociłem dziś słońce na 1/8000 + f/36 + ISO 100 + live view i rzeczywiście żadnych plam nie widziałem pewnie nie tylko z powodu dyfrakcji ;)
Kiedyś widziałem taki home made peryskop z dwoma szybkami ze szkła w środku, światlo po odbiciu od szyby polaryzowało się i obracając szybke dolna w stosunku do górnej można było zmieniać jasność. Upraszczając schemat to pewnie da się dwa filtry PL wykorzystać
ja sfotografowałem słońce za pomocą szkła które wcześniej opaliłem świeczką. przystawiłem do obiektywu i całkiem fajny efekt mi wyszedł :) http://www.digart.pl/zoom/3129087/Zacmienie_slonca.html tylko jak dotąd nie miałem innego obiektywy niż 18-55mm i to w sumie jeszcze moje początki były :) zawaliłem tez z ISO ale zdjęcie i tak mi sie podoba :)
Plam na słońcu teraz nie ma, ponieważ po wakacjach zostało przestawione przez obsługę w tryb świecenia oszczędnego, aby spokojnie mogła nadejść jesień i zima. Myślę, że w okolicach marca chłopaki zaczną ponownie hajcować i wtedy należy przygotować sprzęt.
Zaraz zaraz, plamy to są chłodniejsze miejsca, więc właśnie jest raczej odwrotnie - teraz tak hajcują, że plamy znikły.