Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Z trzciną.

alfapasje
09-09-2009, 12:02
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fc07.deviantart.com/fs22/f/2009/251/2/8/zx2_by_ty_rolka.jpg)

harb
09-09-2009, 12:34
kadr naprawde dobry ale konwersja niestety lezy, zbyt szaro to zrobiłeś - czekam na wersję poprawioną :-D w jakim profilu to zapisłes ? bo NX nie chce mi tego otworzyć

alfapasje
09-09-2009, 12:45
RGB. alfa 200 :)

harb
09-09-2009, 12:51
RGB. alfa 200 :)

przy prezentacji w necie lepiej jest fotkę przekonwertować do sRGB gdyz czasami RGB strasznie przekłamuje kolory, a dlaczego robisz w RGB z przekonania ze jest lepiej czy z zastanych w puszcze ustawień ?

alfapasje
09-09-2009, 12:59
a możesz mnie pokierować jak wygląda taka konwersja. BW robie w skali szarości. Poprosze o więcej informacji bo przyznam że troche nie w temacie jestem.

harb
09-09-2009, 13:30
w ustawieniach aparatu masz profil barwny sRGB i zapewne ten który wymieniłeś czyli RGB. alfa 200 - jednakze jest to profil który uzywany jest z reguły przy druku zdjęc
generalnie wszyscy (no oczywiscie nie wszyscy ale wiekszość ) uzywa ustawień sRGB :-D zmień sobie w puszcze na sRGB

ps.co do metody jak wiesz ja robie w NX-ie więc Ci nie podpowiem jak to wyglada w PS-ie

wypass
09-09-2009, 13:40
a możesz mnie pokierować jak wygląda taka konwersja. BW robie w skali szarości. Poprosze o więcej informacji bo przyznam że troche nie w temacie jestem.

ja BW robie przez mieszanie kanałów, a potem na warstwach krzywymi i poziomami podciągam kontrasty, a gumka wymazuje to co mi się wydaje zbyt ciemne...
kadr dobry jak juz Harb napisal :)

alfapasje
09-09-2009, 13:48
ja BW robie przez mieszanie kanałów, a potem na warstwach krzywymi i poziomami podciągam kontrasty, a gumka wymazuje to co mi się wydaje zbyt ciemne...
kadr dobry jak juz Harb napisal :)

też podobnie robie :) A teraz małe sprostowanie:
1. Robie cały czas w sRGB
2. W mojej odpowiedzi chodziło mi o Obraz->Tryb->RGB. Czasem przełączam sie na LAB.

ps. wypass nawet sie pojawił ;) Kiedy wracasz do LBN ?

harb
09-09-2009, 14:01
też podobnie robie :) A teraz małe sprostowanie:
1. Robie cały czas w sRGB
2. W mojej odpowiedzi chodziło mi o Obraz->Tryb->RGB. Czasem przełączam sie na LAB.

ale to zdjecie masz zapisane w profilu RGB - więc to troche dziwne robisz w sRGB a obrabiasz w RGB, ja nie kumam
http://support.sony-europe.com/dime/tutorials/color_management/color_management.aspx?site=odw_pl_PL&m=DSLR-A200
fotkę powinno sie obrabiać w tym samym profilu w jakim została zrobiona - ewentualnie do druku juz na samym końcu mozna ja przekonwertować do RGB

alfapasje
09-09-2009, 14:11
ale to zdjecie masz zapisane w profilu RGB - więc to troche dziwne robisz w sRGB a obrabiasz w RGB, ja nie kumam
http://support.sony-europe.com/dime/tutorials/color_management/color_management.aspx?site=odw_pl_PL&m=DSLR-A200

Zdjęcie jest robione w sRGB. Ale tak właściwie, to jakie to ma znaczenie z czystej ciekawości spytam przy obróbce BW?

Piotr_ek
09-09-2009, 14:17
Za dużo szarości. Kadr bardzo dobry.

harb
09-09-2009, 14:24
Zdjęcie jest robione w sRGB. Ale tak właściwie, to jakie to ma znaczenie z czystej ciekawości spytam przy obróbce BW?

o to musisz juz zapytac naprawde biegłych w tym temacie :-D moze ma a moze nie, jezeli obrabiałes zdjęcie z koloru (ja tak zawsze robię - do bw konwertuję z koloru i mz. jest lepiej, fotka jest bardziej plastyczna ) to moze mieć znaczenie - ale tego nie jestem pewien, sorry za OT tak to wyszło przy okazji

pozdrawiam :-D

alfapasje
09-09-2009, 14:32
o to musisz juz zapytac naprawde biegłych w tym temacie :-D moze ma a moze nie, jezeli obrabiałes zdjęcie z koloru (ja tak zawsze robię - do bw konwertuję z koloru i mz. jest lepiej, fotka jest bardziej plastyczna ) to moze mieć znaczenie - ale tego nie jestem pewien, sorry za OT tak to wyszło przy okazji

pozdrawiam :-D

Właśnie dowidziałem się że z obróbką szedłem nie w tą stronę co trzeba, a dokładniej z konwersją :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/09/rsal44-1.jpg
źródło (http://i26.tinypic.com/rsal44.jpg)

harb
09-09-2009, 14:33
zdecydowanie lepiej, mozna powiedzieć jest ok. :-D moze leciutko jeszcze wyostrz

Piotr_ek
09-09-2009, 14:34
Janusz sRGB ma znaczenie przy kolorze. Ale to i tak musisz mieć odpowiedni profil kolorów w przeglądarce. Połowa osób awanturuje się o profile a nie jest świadoma tego, że ich Firefox czy Opera pokazuje i tak wszystko w RGB. Polecam wpisać w Firefoxie w pasku adresu about:config, następnie w panelu wyszukiwania słowo filtr i sprawdzić jakie profile mamy zainstalowane. Bynajmniej gfx color menagement obsługuje profile sRGB.

harb
09-09-2009, 14:47
Janusz sRGB ma znaczenie przy kolorze. Ale to i tak musisz mieć odpowiedni profil kolorów w przeglądarce. Połowa osób awanturuje się o profile a nie jest świadoma tego, że ich Firefox czy Opera pokazuje i tak wszystko w RGB. Polecam wpisać w Firefoxie w pasku adresu about:config, następnie w panelu wyszukiwania słowo filtr i sprawdzić jakie profile mamy zainstalowane. Bynajmniej gfx color menagement obsługuje profile sRGB.

nie bede robił większego OT w wątku Piotrze,ale ja cały czas nawiazuję do ustawień w puszcze, bo to przekłada sie na fotki kazdy Ci to powie :-D

alfapasje
09-09-2009, 14:49
nie bede robił większego OT w wątku Piotrze,ale ja cały czas nawiazuję do ustawień w puszcze, bo to przekłada sie na fotki kazdy Ci to powie :-D

ja wam przerwe OT że mam ustawione sRGB ;)

dany172
09-09-2009, 14:55
Dobry kadr.
Jeżeli to jezioro białe koło Włodawy to znam to miejsce.

alfapasje
09-09-2009, 14:57
Dobry kadr.
Jeżeli to jezioro białe koło Włodawy to znam to miejsce.

trafiony, zatopiony ;)

dany172
09-09-2009, 15:04
Byłem na nim kilka razy,gdy był jeszcze cały i znałem właściciela.Pozdrawiam:)

Artur
09-09-2009, 18:38
ja wam przerwe OT że mam ustawione sRGB ;)

Ale zdjecia, ktore nam tu pokazujesz juz nie maja profilu sRGB i w tym problem - moga wygladac na sprane, stad byc moze zarzut o zlej konwersji.