Zobacz pełną wersję : Jaki FISHEYE do Nikona D80 ?? Proszę pilnie o pomoc
memoryzone
09-09-2009, 10:15
Witajcie Drodzy Forumowicze
Poszukuję pilnie jakiegos fajnego fisheye do mojego Nikona D80. Cena w granicach od 0 do 800 zł :)
Wiem, że macie większą wiedzę ode mnie w tej kwestii dlatego proszę o pomoc.
Pozdrawiam
i z góry serdeczne dzięki!
P.S. Wiem, że są Zenitary, Falcony i Samyang jeżeli chodzi o fishe w tej cenie, ale co byłoby najlepsze ?
Dodam jeszcze, że muszę zrobic SOBIE w roli głównej fajne fotki do nowej strony, a z fishem mogłoby wyjśc całkiem ciekawie :)
Karl Johansson
09-09-2009, 10:21
Z tej granicy cenowej, to tylko samyang, bo jest na dx=efekt fisha będzie wyraźniejszy.
Zenitar fajny, ale jako, że projektowany na pełną klatkę - mniejsze "łamanie".
memoryzone
09-09-2009, 10:30
ale samyang bedzie trzeba prostowac jakos ?
Photoartbox
09-09-2009, 10:35
ale samyang bedzie trzeba prostowac jakos ?
Jesli chcesz prostowac, to po co Ci fisheye?
Dodam jeszcze, że muszę zrobic SOBIE w roli głównej fajne fotki do nowej strony, a z fishem mogłoby wyjśc całkiem ciekawie :)
warto 800zl wydawac zeby sobie fotki zrobic? pozycz moze albo niech ci ktos zrobi. taniej ci wyjdzie napewno
W dziale 6-24 masz cały wątek o Samyangu. W cenie którą podałeś masz do wyboru tego Samyanga 8mm i Zenitara
Ten drugi jest pod pełną klatkę wiec na twoim D80 da efekt szerokiego kata. Zostaje Ci tylko Samyang.
Oba te obiektywy są szkłami manualnymi więc działają TYLKO w trybie M
edit:
może zastanów się nad konwerterem, jest trochę na allegro.
Nie zmierzy. Pomiar światła z obiektywami bez procesora od Dxxx w górę.
memoryzone
09-09-2009, 11:04
Z prostowaniem to mam na myśli to że nie chce żeby zdjęcie było w kole a po bokach czarne. Chcę uzyskac efekt fish ale na całości .... rozumiecie :) ?
Photoartbox
09-09-2009, 11:06
Z prostowaniem to mam na myśli to że nie chce żeby zdjęcie było w kole a po bokach czarne. Chcę uzyskac efekt fish ale na całości .... rozumiecie :) ?
Samyanga w takim razie nie musisz prostowac/kadrowac, kryje caly kadr na DX.
memoryzone
09-09-2009, 11:08
na DX, a czy nikon d80 ma DX ? :)
ww wymienione szkła dadzą Ci pełny obrazek, kołowy kadr da Ci Sigma 4,5 mm ale to inna półka cenowa.
na DX, a czy nikon d80 ma DX ? :)
tak, podejrzewam, że Tobie spokojnie wystarczy konwerter szerokokątny z allegro. Wydasz 200 zł
memoryzone
09-09-2009, 11:12
tak, podejrzewam, że Tobie spokojnie wystarczy konwerter szerokokątny z allegro. Wydasz 200 zł
a byłbys w stanie mi jakiś polecic konwerter :) ?
dysponuje jeszcze nikkorem 50mm 1.8
i czy taki konwerter bedzie pasował ?
Poszukaj sobie raczej konwertera do swojego krótszego obiektywu, jezeli masz 18-55 to w tym dziale:
http://allegro.pl/16278_akcesoria_fotograficzne_konwertery.html
szukaj czegoś na 52 mm i aby ci odpowiadało cenowo.
Jakość bedzie gorsza niż z w/w Samyanga ale i cena jest inna.
memoryzone
09-09-2009, 11:27
dzięki! :) tylko że ja mam 50mm 1.8 nikkora ....
memoryzone
09-09-2009, 11:30
chyba wolę wydac 800 zł na obiektyw niż 300 na konwerter...
teraz się tylkozastanawiam czy samyang czy zenitar
To konwerter niestety nie pomoze Ci aby uzyskać szeroki kąt. Wyjścia masz dwa, albo Samyang za około 800-900 albo kit 18-55 + konwerter.
Sam zdecyduj co Ci bardziej pasuje.
memoryzone
09-09-2009, 11:35
a jak oceniasz zenitara lub falcona ? Czemu akurat Samyang ? Czytałam posty o Samyangu na forum, ale tak naprawdę nikt nie pisze czemu akurat on a nie np. zenitar czy falcon ....
:)
Sorki za tyle pytan, ale jestes dla mnie Autorytetem w branży foto :)
Sapphiron
09-09-2009, 11:42
memoryzone Nikt nie pisze o Falconie bo to to samo co Samyang więc po co dublować?
Czemu nie Zenitar to już Ci wytłumaczyli wyzej a ty dalej ciągniesz jak uparty "czemu i czemu"
Sorki za tyle pytan, ale jestes dla mnie Autorytetem w branży foto :)
Nie przeginaj.
Zenitar jest przeznaczony dla aparatów pełnoklatkowych, w połaczeniu z Twoim D80 (który ma mniejszą matrycę) da Ci tylko (aż) szeroki kąt któremu daleko do obrazku który da fisheye przeznaczony dla D80.
Falcon i Samynag to tak samo wygladające szkła. Nie wdając się w szegóły podobno Samyang jest lepszej jakości.